Ošetrenie substrátu na výsev pečením v rúre

xtitix
7. mar 2023

Dobrý deň. Mám susedu, ktorá pečie substrát na výsev plánt v rúre :D. Vraj to zabije vajíčka škodcov ale nezabije to aj tie dobré živiny ktoré má ta rastlina získať ?

koniarova
7. mar 2023

@xtitix moji rodičia to tak robili. Podľa mňa je to zbytočné, keď dnes zeminu už kupuješ nabalenú. To sa robili, keď sa brala priamo zo záhrady.

viestta
7. mar 2023

Kliciace rasiny az tak živiny nepotrebuju a živiny ako také vysoká teplota nenici. Skôr ich môžu zdecimovat skodce a infekcie z pôdy. Bežný výsevny substrát je dobre vysterizovat. Nemal by sa sterilizovať supresivny substrát, pretože ten sa sterilizuje vo výrobe a následne sa do neho ockuju uslachtile huby, ktore zabraňujú rastu tých škodlivých.

diotron
7. mar 2023

Nieje na skodu “piect” v rure, nakolko sa mi uz niekolko krat stalo za poslednu dobu, ze som si v zemine priniesla musky ktore sa nasledne vyliahli a islo ma porazit, po nejakej dobe vsetky presadene kvety zamorene muskami. Tymto “pecenim” sa da tomu pekne zabranit.

viestta
7. mar 2023

@diotron presne toto sa mi stalo vlani. Jednu misku som vysiala do nevysterilizovanej zeminy. Smutivky sa nadrbali nielen do všetkých priesady ale aj do izbových kvetov. Do koncaeta som mrochty kynozila