Oblečenie do jaskyne

19. aug 2022

Ahojte, viem, že blbá otázka ale prosím vás čo si obliecť do jaskyne? Naposledy som v nej bola ako malé dieťa a vôbec si nepamätám ako veľmi je tam zima 😀

bebemonika
19. aug 2022

ja som bola naposledy asi pred 7 rokmi. Mala som bundu a rifle sa mi zdá 😅. Býva tam chladno.

autor
19. aug 2022

@bebemonika ved to 😀 vymyslam totiz nahradny program ak by zajtra prsalo a napadla mi jaskyna...len som sa zamyslela, ze to vlastne musim brat veci na prezlecenie

janka2927
19. aug 2022

My sme v pohode vydržali aj krátke gate,ale vrch s dlhým rukávom..decká mali aj tepláky..je tam cca 5-7 stupňov

terry2003
19. aug 2022

Tepláky a mikina.

autor
19. aug 2022

super baby, ďakujem krásne 👍

savanna
19. aug 2022

Ja by som to napr. vyriesila bud trojstvrtakmi teplakmi, alebo by som si dala saty a zobrala by som si do rupsaku leginy a svetrik, ktore by som na seba supla pred vstupom do jaskyne.

pinkgirl
19. aug 2022

Priemerne je v jaskyniach cca 9-11stC. Ja beriem všetkým mikinu a pred jaskyňou si dáme dlhé nohavice. Minule sme šli v kraťasoch a mne aj mladšiemu synovi bola ku koncu už trochu zima.

autor
19. aug 2022

@savanna s tymi leginami je to fajn napad, asi to tak spravim, dakujem

viestta
19. aug 2022

Na stránke jaskyne je uvedené akevteoloty su v nej, tomu prispôsob oblečenie. Ale radšej venuj pozornosť dobrej obuvi, za tu polhodinku, hodinku nepremrznete ani v tenkej mikine a kratasoch, ale chodníky bývajú smyklave a býva tam desiatky až stovky vselijakych schodov.

autor
19. aug 2022

A nahodou v stanisovskej jaskyni ste neboli? Ze ako dlho to priblizne trva

lintu
19. aug 2022

Záleží, do ktorej chceš ísť. Napríklad v ľadovej bude trochu chladnejšie oproti ostatným. A tiež je rozdiel, či je to jaskyňa, kde sa dá ísť pekne po chodníčku alebo sa treba niektorými úsekmi plaziť ,... Čo sme boli takto v lete v tých turisticky známejších jaskyniach, po vonku sme mali krátke tričko, do jaskyne sme si na to dali niečo hrubšie s dlhým rukávom a stačilo. Nohavice mali dnu tiež všetci dlhé. Plus počítaj, že dnu bude mokro, budete prechádzať po kalužiach, čiže aj tomu treba prispôsobiť obuv.

autor
19. aug 2022

@viestta ano obuv to jednoznacne

autor
19. aug 2022

@lintu stanisovsku by sme chceli, mame to po ceste

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lintu
19. aug 2022

to ani neviem, kde je, ale dík za tip 😀 👍

autor
19. aug 2022

@lintu liptovsky jan 😀 chceme ist do muzea liptovskej dediny ale hlasi dazd tak skocime do jaskyne 😀 alebo aj aj

lintu
19. aug 2022

už googlim 😀 inak niekedy si je fajn pozrieť aj videá z danej lokality na youtube.... ľudia dneska zaznamenávajú kadečo.... dá sa tak aspoň zhruba pripraviť, na čo sa nachystať

autor
19. aug 2022

@lintu ano pravda, to mi nenapadlo 😀 ale uz som mudrejsia a pripravena na jaskynu 😀

ubriela
19. aug 2022

Boli sme v Stanisovskej s deťmi 3x, mokro na zemi, takže sandále budú premočené a prsty premrznute. A prehliadka nie je veľmi dlhá, trojštvrťové nohavice a mikina, resp ideálne vetrovka ktorá spraví mikroklímu. Je tam vlhko a teplota okolo 7st.

lintu
19. aug 2022

pekný zážitok 🙂 a neviem, či tam podľa fotiek rozdávajú všetkým čelovky, ale nezabudnite si preventívne zobrať baterku

autor
19. aug 2022

@ubriela super dakujem krasne za info 🙂

marcellka32
20. aug 2022

Ponožky, na kratase som natiahla tepláky a mikinu, tenká bunda, na jeseň aj čiapka na hlavu

leuska0910
20. aug 2022

V Stanisovskej sme boli pred cca 3 rokmi, davali celovky🙂 chystame sa aj najblizsie dni kedze dnes odchadzame na Liptov.
Mala som tusim rifle, tricko, mikinu a bundu, ale to bolo v oktobri. Teraz si dam len 3stvrtaky, tricko, mikina, tenisky.

struhanka
20. aug 2022

V LM je ešte Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Ozvučené zvieratá, dá sa vliezť do medvedieho brlohu, uvidíte, ako to vyzerá v rôznych druhoch jaskýň, vyhrabete skamenelinu...
www.smopaj.sk