Nepekný zážitok s pankáčmi

dievcacitajucelist
14. máj 2022

Ahojte, dnes som bola odviezť syna na vlak...čakala som kým nastúpi, medzitým vystupovala skupinka pankačov...boli zreteľne podgurážení...jeden z nich pri vystupovaní spadol...potom keď išli dole schodami do podchodu sa ten chlapec zas skotúľal dole schodami...ja som zakyvala synovi a išla dole schodami preč...ten chlapec tam ležal a nehybal sa....tí jeho "kamoši" stáli okolo neho a smiali sa tak vravim volajte sanitku...pozrela som či nekrvaca dala som ho do stabilizovanej polohy...jeden z nich zavolal sanitku...ten chlapec sa medzitým trošku prebral...dvaja ho dvihli a ten čo volal sanitku zložil....a chlapca len podopreli a ťahali preč....ženy mne prišlo tak ľúto toho chlapca...mohol mať toľko ako môj najstarší išlo mi srdce puknuť...stále musím na neho myslieť....dúfam, že bude ok...

zmrzlinka2021
14. máj 2022

@dievcacitajucelist je to smutne, zial pravdepodobne tych chlapcov nespajalo priatelstvo ale zabava, alkohol, drogy...

diamond007
14. máj 2022

@dievcacitajucelist nevieme koľko má tvoj najstarsi

koniarova
14. máj 2022

@diamond007 a čo to zmení na veci?

diamond007
14. máj 2022

@koniarova a čo by to malo meniť? 😀 veď to je rozprávanie nie otázka v príbehu 😀

dievcacitajucelist
autor
14. máj 2022

@diamond007 Má 16-násť...prišlo mi to ľúto ako mame...

ivangeline
14. máj 2022

Aj mne by to bolo luto. Je skvele,ze si dokazala zareagovat a pomohla. Ja by som mozno nemala odvahu.

janne318
14. máj 2022

@dievcacitajucelist máš dobré citlivé srdiečko. ❤️

dievcacitajucelist
autor
14. máj 2022

@janne318 Ďakujem...bolo mi ho ľúto aj som sa zľakla...muž mi vynadal, že som sa nemala do toho pliesť 🙄

luccija
14. máj 2022

@dievcacitajucelist tiež by som sa do toho zaplietla.Je to smutné, že kamoši sú kamoši len na niektoré veci.Kazda mama na to pozerá cez svoje deti, že by sa to stalo jej dieťaťu.

gubcikova
14. máj 2022

No a ja to dnes večer budem počúvať pod oknami.Neuvritelne čo ich tam išlo

ujaju
14. máj 2022

@dievcacitajucelist mňa by to hnevalo keby som sa nezaplietla. Mňa sa takéto veci tiež dosť dotýkajú aj keď by nemali. Mám podobnú skúsenosť z minulého roka, ale s tým rozdielom, že kamaráti takto dievča nechali a odišli.

dievcacitajucelist
autor
14. máj 2022

@ujaju Nechápem....ja keď som bola mladá...aj sme oslavovali...somariny robili, ale dávali sme na seba navzájom pozor....ja sa len modlím k Pánu Bohu, ak by moji chlapci potrebovali pomoc, že im niekto pomôže a neostane ľahostajný

lindusss2016
14. máj 2022

@dievcacitajucelist presne rozumiem, ako sa citis. Ja som minuly tyzden vzala deti na ihrisko a ked som si chcela sadnut na lavicku, vsimla som si, ze tam niekto spi, najskor som myslela, ze bezdomovec, ale vyzeralo to byt ciste, pekne oblecene a potom kukam, ze nejaky chlapec - pubertak. Zavolala som mestsku policiu, len ho prebrali, ze sa ma ist vyspat niekam inam a tym to haslo. Prislo mi to strasne luto, lebo z videnia poznam tu particku a vyzeraju to byt chlapci, o ktorych doma ani pes nezakopne, aj sa tam raz rozpravali, ze ich doma biju rodicia atd. Proste akosi som dufala, ze MP to budu nrjak riesit, ze by sa o tom mala dozvediet socialka a posvietit si na tych rodicov. Ale nic, vobec nic sa nedialo 🤷

janne318
14. máj 2022

@lindusss2016
@dievcacitajucelist v dnešnej dobe sú mladí ľudia voči sebe oveľa bezohľadnejší, než sme boli my. Mám pocit, že ono to graduje do čím ďalej, tým väčšej sebeckosti a ignorácie tak nejak generačne. Keď bola mladá moja stará mama, ľudia z dediny si navzájom pomáhali stavať domy, lúpať kukuricu, párať perie,... Popri robote sa aj porozprávali spolu, zasmiali - skrátka boli si oveľa, oveľa bližší. Keď bola mladá moja mama, boli tie medziľudské vzťahy síce už o niečo menej srdečné a viac formálnejšie, ale ešte stále nie úplne bezohľadné. My ako decká sme boli vychovávané rodičmi, nie ulicou a kamarátmi. Kamaráti sme si navzájom pomáhali a kryli chrbty, keď bol sem-tam nejaký prúser. V dnešnej dobe je to o tom, že nikto nemá na druhých čas a ani záujem. Ľudia sa pachtia za majetkom a majú pocit, že čím sú prachatejší, tým sú coolovejší. Tí majetnejší dávajú pociťovať menej bohatým, že sú "pod ich úroveň" - a pritom im vôbec nedochádza, že pod úroveň je akurát tak ich - častokrát smiešna a trápna - arogancia a povýšeneckosť. Rodičia nemajú na deti čas a deti preberajú správanie svojich rodičov. Nevedia, čo znamená úcta k starším, nemajú rešpekt pred učiteľmi, nevážia si rodičov (častokrát ani niet divu). Som zvedavá, ako ďaleko to dopracuje generácia našich vnúčat.

dievcacitajucelist
autor
15. máj 2022

@janne318 áno, súcit sa stratil z našich životov, každý si ide svojim životom ako samostatná jednotka a nezaujíma sa čo sa deje s bratom, sestrou, susedom, kamarátom....je to smutné

0silvia0
15. máj 2022

@janne318 zaujimave, ze ta dnesna generacia je vychovavana tou podla teba kvalitnejsou, lepsie
vychovanou generaciou... preco tak zle vychovali svoje deti?
Ale teraz vazne, neda sa to porovnavat. Totizto predchadzajuce generacie tu pomoc nerobili z dobreho srdiecka, ale preto, ze nemali inu moznost. Ked nepomohol stavat dom on, neprisli pomoct jemu. Jednoducho sa navzajom potrebovali a nemali hypoteky. V dnesnej dobe maju ludia na krku hypoteky, tak musia makat, aby mohli normalne zit. Cize nie je casu so susedmi parat perie, aj nak je na perie polovica ludi alergicka.
Moj muz je rocnik narodenia 1963 a on rozprava, ze zili, hrali sa vsetci vonku na ulici, ziadne venovanie sa detom, sami sa zabavali... no tak neviem teda🤷‍♀️

0silvia0
15. máj 2022

@dievcacitajucelist ja to nevidim tak tragicky, mozno si natrafila na takuto skupinku, ale neverim, ze by sa takto zachovala kazda skupinka. Nezabudajme, ze tieto deti vychovavame my, my rodicia mame vychovu nasich deti k empatii, prosocialnosti v rukach. Ale super ze si to sem dala, snad sa rodicia zamyslia, ano rodicia, nie tie deti...

dievcacitajucelist
autor
15. máj 2022

@0silvia0 tak toto som zažila po prvýkrát, ale Ľudia sú nevšímaví k druhým...pred tým som bývala v bytovke...vlastne od narodenia az do dospelosti....a ten rozdiel v priebehu tých rokov čo som rástla bol markantný....v dnešnej fobe sa ľudia zatvoria do svojich bytov a tým to hasne...nezaujímajú sa o nič a o nikoho...teraz už pár rokov bývam v dome na dedine...tu je to o čosi lepšie ale ten "nezáujem" je badať aj tu...takže áno je to iné v porovnaní s tým, keď som bola dieťa....

0silvia0
15. máj 2022

@dievcacitajucelist stale sme to my, ludia, co s tym mozeme nieco robit. Nielen na to poukazovat.
Vzdy sa mozeme prihovorit susedke prvi, ponuknut pomoc prvi, usmiat a pozdravit prvi. Ja som celkom introvert, ale mne sa ludia vzdy prihovaraju, hlavne v obchode stari ludia, co nevidia na cenovky. Rada pomozem a naucila som sa to aj ja. Pochvalim nieco susede, prihovorim sa. Vsetko je v nasich rukach a tak isto mame v rukach to, kam dovedieme dalsiu generaciu...

janne318
15. máj 2022

@0silvia0 medziľudské vzťahy nie sú vecou životného štýlu, ale vecou prístupu človeka k človeku. Kedysi ľudia pracovali viac alebo minimálne rovnako toľko, ako dnes - ale neboli k sebe tak ľahostajní. Neboli medzi nimi také priepastné sociálne rozdiely. Veď ale niet sa čo čudovať, keď "top kultúrnymi tv-programami" sú Smotánka, kde čím bohatší "podnikateľ" - tým väčšia star, a kadejaké reality show, kde zas čím väčší blbec - tým väčšia hviezda. Toto je bohužiaľ zrkadlo našej spoločnosti. Ľudia sa viac bavia na sociálnych sieťach, než na stretku pri káve.
A čo sa výchovy detí týka - tak tá nie je len o tom, či sa s dieťaťom pohrám, alebo ho pošlem von. Isteže - rodičia netrávili s deťmi mrte času - ale aspoň sa zaujímali, kde to decko majú, chodili na rodičká a zaujímali sa o prospech, štrnásťročné ratolesti sa neflákali nadránom po nočných podnikoch a nekotúľali po schodoch v podchode a nespali na lavičkách na sídlisku.

0silvia0
15. máj 2022

@janne318 strasne skatulkujes. Su ludia taki aj onaki... ty pozeras smotanku a visis na socialnych sietach? Ja nie, som narocny divak a chodim len na modreho kona, nemam ani fb. Najviac je vidno tych, ktori kricia a pretrcaju sa. Tych, ktori na socialnych sietach nie su, o tych logicky nevies, nie?
Zmenu v ludoch priniesli mobily, internet a jeho moznosti. Logicky ludia kedysi ked mobily, internet nebol a ani pevna linka nebola samozrejmostou (nam ju zaviedli az v 90tych rokoch) tak nemali inu moznost ako sa stretnut osobne a travit spolu viac casu.
Ved je to na kazdom ako bude pouzivat technologicke vymozenosti. Ale tym poukazovanim, ako je to teraz zle a kedysi to bolo idealne a strasne super neviem co si tym pomozeme. Lebo treba veci chapat v sirsich suvislostiach. Ja som sa narodila v rokoch 70tych a neflakala som sa, lebo nebolo proste kde. Tie moznosti neboli take ake su teraz.
Cize viac moznosti znamena viac lakadiel...
Ale teraz som si spomenula, bola som na prazdninach u babky v BA v rokoch 80tych a vecne tam spavali na lavickach sfetovani mladici... ci to este nie je podla teba "kedysi"?

0silvia0
15. máj 2022

@janne318 a urcite nebola nikdy doba, ked boli ludia LEN dobri a vsimavi a super rodicia. To by odjakziva nemuseli existovat sirotince, detske domovy, polepsovne, vaznice. Dialo sa vselico aj kedysi, len sa filtrovalo co sa dostalo do sprav, aby ludia videli len to, co mohli vidiet. Deti boli bite, sice viac mozno posluchali zo strachu, ale telesne tresty boli bezne aj na skolach. Mne sa to nikdy nepacilo. Moja kamoska raz dostala od ucitelky taku facku.... uchylaci v uliciach a vlakoch otravovali mlade dievcata. A nikto to neriesil. Toto som ja zazivala ako studentka cestujuca vlakom do skoly do ineho mesta. Halooo, preco ti ohladuplni ludia v rokoch 90tych nezasiahli?
Ja spomienkovy optimizmus nepestujem. Je doba ina, ale nie najhorsia zo vsetkych...

janne318
15. máj 2022

@0silvia0 nerozumieme si... Ja to práveže ponímam globálne a vo všeobecnosti. Aaale...! veď v pohode - žiadny dôvod na hádku ani prudké výmeny názorov. Svet je, aký je - my dve to nezmeníme. 🤷‍♀️

0silvia0
15. máj 2022

@janne318 nemala som v umysle sa s nikym hadat ani prudko vymienat nazory, len som dala svoj pohlad. Ale ked nerozumiem, tak asi nerozumiem, co uz🤷‍♀️🤔

limoncino
15. máj 2022

Vsetko je to o Tom, ako vychovame svoje deti. Tu sa nedá paušalizovať, to je taká generácia, lebo toto si hovorili aj o nás aj o generácií našich rodičov. Áno, konanie je z veľkej časti ovplyvňované sociálnymi sieťami, prezentáciou jedincov na IG a podobne, ale opäť sme to my rodičia, ktorí sa musíme so svojimi deťmi rozprávať a trochu deti usmerniť ako vnímať prezentáciu ľudí na sociálnych sieťach.
Minulý rok sme boli na hodovej zábave, a vedľa pri stole sedel syn s partiou. Jeden z nich to prehnal s alkoholom a spal na stole, kymacalo ho zo strany na stranu. A každý jeden chlapec z tej partie naňho dával pozor, aby si neublížil. Jeden mu zobral okuliare, aby sa mu nerozbili rovno ja očiach, ďalší sa postavil zaňho, aby nespadol dozadu, tretí ho sem tam skontroloval, či je v poriadku. A keď sa trochu prespal, všetci ho zodvihli, pozbierali mu všetky veci a odniesli ho do auta a odviezli ho domov. Samozrejme, že si ho fotili a keď som im povedala ale chlapci, to hádam netreba mi synov kamarát povedal, ale treba zajtra mu to ukážeme aby sa nabudúce ovládal, nebojte sa, nikam to posielať nebudeme. Takže taká zlá táto generácia nebude. Je to iba o výchove a o tom, čo vidia domov a akými ľuďmi sa naše deti obklopujú

0silvia0
15. máj 2022

@limoncino presne ako pises, vzdy to bolo, je a bude o ludoch... V kazdej generacii su aj lepsi, aj horsi. A vzdy to v podstatnej miere v urcitom veku zavisi hlavne od rodicov ake zaklady vstepia svojim detom.