Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂
Ahoj,ja ti želám všetko len a len dobré.Váš pribeh je velmi pekny.Ale ja by som trožku dávala pozor,lebo no..ani neviem,počut dnešnom svete všeličo.Nejeden pribeh som počula.. že potom to manželstvo sa zle skončilo.Muslimská viera je iná,tam ženu tak neuctia......
Želám vám vele šťastia a lásky.A aby vám to vyšlo.A ked sa lubite,tak všetky prekážky prekonáte.
@mawiya ja síce "neobvyklé" manželstvo nemám, sme obaja zo Slovenska, rovnaké vierovyznanie, ale zaujímalo by ma, že ako je to u vás: napr. snažíte sa o miminko, ty si evanjelička, on muslim, ako plánujete vychovávať svoje detičky? ako evanjelikov/muslimov?
aj v mojom okolí poznám prípad, žena Slovenka, muž Arab, spočiatku sa na to okolie pozeralo podozrievavo - bolo to niečo nové a iné, ale všetci si zvykli - manželia s detičkami sú očividne šťastní, spokojní, žijú tu na Slovensku, navštevujú aj manželovo rodisko - vy máte pláne žiť len na Slovensku, nerozmýšľate nad krajinou tvojho muža?
ďakujem babenky. presne to je ten problém. že všetci myslia a poukazujú len na moslimsku vieru. a to je ten najväčší problém. môj manžel nemá problém s mojimi "výstrihmi" a práve, že tá úcta k žene ako k matke a manželke je veľmi vysoká. Možno je to tým, že ani ženy v jeho rodine sa nezahaľujú, vlastne používajú šatku prehodenú cez hlavu len keď sa idú modliť, ale to je na dlho. nikdy to odo mňa nežiadal ale... striktný je v dodržiavaní stravovacích návykov. Teda nie ja a deti. Ale on nezje mäso, ktoré je nie je "vhodne zabité" a preto je poväčšine na zelenine 🙂 .
tak to potom mam aj ja neobvykle partnerstvo...co okolie? Vačšinou pozitívne ale vždy sa nájdu aj predsudky, nepochopenie a múdre rady. ...ako napr. pozor na moslimov... Špeciálne Slovensko nepatrí k tým tolerantnejším národom hlavne v menších mestách človek pocíti že je iný , či už národnosťou, farbou pleti, výzorom, postihnutím alebo orientáciou.
@marecek1 žijeme na Slovensku, takže detičky budú mať vianoce, veľkú noc. Ale budeme oslavovať aj muslimské sviatky. Už sme si to odskúšali tento rok. Máme z môjho prvého manželstva dvoch chalanov a naozaj obdivujem môjho manžela ako ich "zvláda" . predsa len sú to už muži 🙂 8 a pomaly 11 rokov. Takže sme oslavovali EID, s ich jedlami. a naše vianoce s našimi jedlami, zvykmi. Ale spoločné bábätko budeme vychovávať s láskou a 🙂 nebude jesť bravčové 🙂 Ale tak ako nechám na rozhodnutie starších detí, akú vieru si vyberú, tak to bude aj s bábätkom. Možno to nie je správne rozhodnutie ale ja vychovávam deti k úcte k životu, rodičom, ľuďom okolo a viere k Bohu, ktorý je podľa mňa len jeden a len my ľudia ho nazývame rôznymi menami 🙂 No a teraz som si asi pobúrila polovicu sveta 🙂
A ako ste prezivali sviatky? Ako dlho sa poznate? Ja by som sa tiez bala,mat manzela moslima,prepac. Ale bolo uz tolko vela pripadov velkej lasky,dokonalej lasky,...a skoncilo to unosom dietata... Ako si ty toto prekonavala,isto ti aspon jedna myslienka prebehlla v hlave v case spoznavania sa. A co deti? Tie co uz mas,ako to brali?
@mawiya
@lujza123 presne. Okolie neznáša tmavších, "exoticky" vyzerajúcich, však určite mám bombu pod bundou 🙂 Mne osobne to nejak neprekáža, pretože som šťastná, ale vidím na manželovi, že mu nie je trikrát príjemné, keď na neho čumia ako puci v obchode. No je pravda, že nevyzerá práve ako čistý Slovák, ale časom si na to hádam zvykne. 🙂
@mawiya mňa si nepobúrila.. vychovávať deti k úcte k rodičom, okoliu, k životu - to sa snažia asi všetci rodičia, niektorí s väčším/iní s menším úspechom. že to necháš na deti, akú vieru si vyberú - ale k niečomu ich už vedieš asi teraz, nie? chodievaš so synmi do evanjelického kostola, modlíš sa s nimi? 11 a 8 rokov - sú to už "veľkí muži", ale neviem, či už na takéto zásadné rozhodnutia o viere, asi ešte trošku potrebujú pomocnú ruku, či nie?
@mawiya nepobúrila, veľmi pekný prístup 🙂 bodaj by taký bez predsudkov a plný lásky dokázali byť všetci. Myslím, že vy nemáte žiadny problém, dokázali ste to pekne skombinovať, rešpektujete sa navzájom a deťom ste schopní dať dostatok slobody na vlastnú voľbu, keď na to príde čas. Ak vám toto krásne nažívanie niečo naruší, tak to budú určite len ľudia zvonka, ktorí proste "nechápu" a majú potrebu rýpať a ovplyvňovať. Takže pre vás je dôležité odolať len týmto vonkajším vplyvom, pomôcť v tom aj svojim deťom, lebo aj oni tomu budú musieť odolávať, dostatočne im to vysvetliť a ak naďalej bude u vás na prvom mieste láska a úcta, tak na to všetko budete mať určite aj všetci dostatok síl 🙂 Držím palčeky a prajem mnoho krásneho do života 🙂 Až mi dobre zostalo pri srdci, keď čítam niečo takéto čisté a plné lásky 😵
@4ocka
@mawiya určite potrvá dosť dlhú dobu kým si okolie na tvojho manžela zvykne, predsudky voči niekomu, kto vyzerá inak, vždy boli a žiaľ aj budú, to nevymizne asi.
Zvlášť u moslimov, predsa len veľa ľudí sa bojí hlavne preto, že v moslimských krajinách je veľa vecí odlišných - no a hlavne čo sa týka žien - ich práv: v podstate asi dosť prevláda názor, že tam ženy veľa práv nemajú - že majetok, deti, všetko je vlastníctvom muža, žena chodí zahalená... dosť sme aj ovplyvnení knihami/filmami typu "Bez dcéry neodídem", kedy došlo k únosom detí jedným z rodičov do moslimskej krajiny.
No to hej....kamoška ma syna mulata (ináč nádherné dieťa ) a tiež už počuli od 3 r. chlapčeka že vypadni neger. Mňa skôr vytáčaju múdre rady od znalcov o tom ako bude moja dcerka šikanovaná v škole atd.....
@4ocka no sviatky boli úžasné. Detičky mám dve a "neopovážia sa " povedať, že "neveria na ježiška" jasne že neveria, veď jeden je piatak a druhý druhák 🙂, ale boli sme všetci spolu, dokonca aj s mojím ex, teda s ich "pravým ockom". A užili sme si to, hlavne rozbalovanie darčekov 🙂 No a áno. poznáme sa niečo cez dva roky. keď sme sa spoznali, vôbec som ja ani on nehľadali partnerov. Ja som bola v štádiu rozvodu, čo som si v živote nevedela ani predstaviť. Môj ex bol môj jediný muž v živote, a našiel si lásku cez internet. :-P
No a môj Baber sa so mnou začal viac rozprávať, teda chatovať. Hlavne v noci, keď deti už spali, naše rozhovory začali o normálnych veciach. o ich krajine, našej, kultúre, náboženstve, proste vždy sme si mali čo povedať. aj keď tie rána potom do práce 🙂 a naozaj až po čase sme zistili, že je nám spolu dobre. prešli sme na skype, stále nezáväzne a to už sem tam pribehli moje decká. mami kto to je? začali s ním komunikovať moji priatelia, môj ex. a jednoducho to išlo nejako pekne samo. No a dnes je pre deti "dady". nikdy som ich o to nežiadala ani on. proste sa tak rozhodli sami. Je to ocko ktorý hovorí po anglicky, tak ho volajú " dady" , svojho vlastného ocka - ocko. No a ockovia si rozumejú. 🙂 Bohužial, prišla som o rodičov, ktorí neuniesli to, že som sa rozviedla. nebyť tohto, tak som dokonale šťastná. ale asi človek nemôže mať všetko
@marecek1 áno, to je pravda. aj ja som čítala pred tým, "bez dcéry neodídem" 🙂. Ono je to možno v tom moslimskom svete trošku inak. Je delený na mužský a ženský. Ale rodina je dôležitá. Možno som sa veľmi uspokojila, keď som veľa veľa krát rozprávala s jeho sestrami. má tri a všetky vysokoškolsky vzdelané, pracujúce, zatiaľ jedna vydatá ale podľa vlastnej vôle. Ale pravda je, že stále - a to priznáva aj manžel - tam platí nejaké nepísané pravidlo. nájsť manžela, manželku. A čo je najhoršie, hľadajú si partnerov z rodiny. teda sesternice, bratrancov. Takže aj keď rodina môjho manžela je odlišná hlavne preto, že pochádzajú z veľkého mesta, jeho rodina na dedine, je predsa len taká ako vidíme vo filmoch. ženy síce nenosia burky, ale zahaľujú sa. muži sa cítia ako páni, ale ak sú to praví veriaci muslimi, tak žene ublížiť nesmú. Baby je toho strašne veľa, čo ma zaujalo a čo som sa postupne dozvedela. Ale je jeden fakt, že filmy preháňajú, veď inak by sme ich nepozerali, ale pravda je, že aj mnoho ľudí sa správa horšie ako vo filmoch.
@lujza123 moja sestra má susedu, ktorá má dieťa s černochom, neviem, či sú zosobášení, alebo nie, ale každopádne má krásne asi 7ročné dievčatko - dosť sa podala na otca, nie je úplne tmavej pleti, ale oči + vlasy má úplne ako malý černoško, ale je krásna. neviem, čo na to hovorí širšie okolie, ale mne to vôbec nepríde nejaké divné, jednoducho sa mali radi dvaja rôzne vyzerajúci ľudia a to je výsledok ich lásky. no v živote môže ich detičky ešte stretnúť všeličo, šikana, posmešky kvôli farbe pleti, vlasom... síce sa mi zdá, že už sa ľudia dnes trošku inak pozerajú na rozdiely ako kedysi dávnejšie, ale stále to tu je: že je niekto iný. pokiaľ je ten niekto "iný" slušný, stará sa o svoju rodinu, pracuje, nevyhľadáva problémy, o čo je iný v porovnaní s ostatnými?
@lujza123 myslím, že všetko závisí od toho, akú školu a škôlku pre svoje dieťa nájdeš. Moji synovia chodia do súkromnej školy a majú medzi sebou od telesne postihnutých detičiek po detičky "farebné" a nikdy som nepočula od nich alebo v škole nejaký hanlivý výraz. takže tohto sa neobávam. ale ja pravda, že veľa závisí od prístupu učiteliek, a tie naše sú malé poklady. No musím to napísať, "milujem školu mojich detí" 🙂))))
@mawiya a z ktorej krajiny pochádza tvoj manžel? teda ak chceš prezradiť 🙂
tohoto by som sa obávala v moslimskej krajine: delenie sveta na mužský a ženský, a toho, že sa tam uzatvárajú manželské zväzky medzi blízkym príbuzenstvom... tiež som čítala Bez dcéry neodídem, aj iné knihy na túto tematiku, kde bol opisovaný život v moslimských krajinách, teda žien, ktoré tam prišli žiť - a našla som tam aj násilie - aj keď ich manželia boli "praví veriaci moslimovia".
@mawiya
@marecek1 myslim že z šikanou sa stretne každé dieťa (či ako svedok, násilník alebo obeť) a je len na ňom ako sa s tým vyrovná..deti sa niekedy vedia smiať aj pre blbosti ako ine priezvysko, vačší nos a podobne.
Ale dcerka nevyzerá inak....len proste žije v takej "netradičnej rodine" kde jediný chlap je náš pes.....preto sa dosť napočúvam kecov o všeliakých šikanach v škole a blablabla...hlavne od ludí teoretikov čo nikdy nikoho takého nestretli ale hádžu rozumy....naštastie mám vlastnú hlavu, a kedže sa pohybujem v komunite poznám osobne niekoľko detí čo takto vyrastali odmalička, teraz sú v puberte a nikdy s tým problém nemali ani im to okolie nedalo pocítit.
@mawiya srdcu nerozkazes pokial ide o city. A to rodicia s tebou prestali komunikovat,ci nieco horsie,je to tak napisane,ze neviem co tym myslis... 😖 ja sa s matkou nebavim od konca maja, ale my sme nikdy,od kedy si vobec pamätam,nemali dobry vztah..chvilku ked sa dcerka narodila..ale ona sa snazila ma stale ovladat,a nato nemala pravo,stvavala ma proti muzovi,porusovala mami stanovene pravidla,vsetko co mohla vycitala. Zneuzila jedno velke bolave tajomstvo a otocila ho proti mne,svojej dcere,tej ktorej ublizili a vobec necitila lutost a kusok hamby! Pokial ide o peniaze,nebrani sa ozaj nicoho,vydieranie,no fuj...a najhorsie je ze vsetci sme z jedneho pracoviska,tak ked sa vratim,budem ju vidiet skoro kazdy tyzden.. Vrr..aj mi toho je luto,matka je matka...neviem preco rodicia zasahuju az tak moc do zivota,mozno to pochopim,kex sa moje deti vezmu s niekym koho nebudem podporovat,ale za cenu ze ich stratim? To nie...radsej budem tisko pri nich,ako este stvat ich prosti sebe... A smiem vediet ako vlastne prislo k prvej sprave? Teda ked ste si zacali pisat...kto komu..ako? 😀 a bola si uz u nich a ako prebiehala svadba? A k filmom..ja som asi este ani jedwn nevidela o tom ze by
@marecek1 viem že deti sú kruté ale je šťastie, že nežijeme v malom meste. A ktovie, možno za nejakých 5 rokov budeme bývať niekde úplne inde. Zatiaľ na Slovensku ostávame hlavne kvôli škole našich detí. Ale priznám sa, že ma veľmi láka ísť bývať napríklad do Dubaja, kde mám veľa priateľov a manžel by tam mal úžasné zamestnanie. Ale zasa otázka je, či by som sa tam uplatnila ja, ako žena. Materskú som si síce doma užívala a dúfam že novú si aj budem, ale svoju prácu milujem. tak neviem. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.
ja osobne mám známu (poznám ju dlhé roky), ktorá má práve takýto zlý vzťah s moslimom, vďaka ktorému ľudia pristupujú k takýmto ľuďom s nedôverou, jej muž a jej manželstvo je ukážkovým negatívnym príkladom, má všetky negatívne vlastnosti, ktoré sa pripisujú moslimom - neúcta k ženám, tvrdé presadzovanie svojej viery, ponižuje a týra svoju ženu - fyzicky či psychicky, vydiera ju deťmi a popudzuje ich voči ich matke, absolútne žiadna pomoc v domácnosti atď atď.
Tým nechcem povedať, že toto je pravidlom spolužitia s moslimom, tak ako netreba mať hneď predsudky a odpor, tak isto netreba mať len idealizmus a ružové okuliare - zdravý pragmatizmus a triezve zvažovanie je namieste.
Isteže, určité riziko je vo vzťahu vždy, bez ohľadu na to, či si žena zoberie Slováka alebo cudzinca. Napokon žien trpiacich v "slovenských" manželstvách je dosť a dosť, bohužiaľ 😖. Jedno riziko pri manželstve či vzťahu s cudzincom je však navyše - v prípade rozchodu či rozhodovaní o osude spoločných detí, žena cudzinca ťahá v jeho krajine vždy za kratší koniec a nemusí to byť len inou kultúrou (napr. moslimskou), stačí aj "obyčajná" európska krajina - kde je žena vystavená jazykovej baríére, neznalosti tamojších zákonov, to že každá krajina si chráni predovšetkých svojich občanov a cudzinci sú ľudia druhej kategórie.
no ja keby si bola moja dcera nebola by som nadsena vela zien neskoncilo dobre clovek sa moze naucit s chyb inych alebo zo svojich chyb c uz byva niekedy ktute ja by som s moslimom nechcela zit 😝 ale tak sama musís rzhodnut
@katecameron
@bodka70 vzťahu s moslimom by som sa obávala aj ja, len si myslím, že v určitý moment platí staré známe "srdcu nerozkážeš", a cez ružové okuliare sa človeku zdajú všetky rozdiely prekonateľné, spolu to zvládneme, bojujeme za našu lásku proti celému svetu.
vtedy asi triezve uvažovanie ide úplne bokom, a človek vidí to, čo chce vidieť a nevidí to, čo vidieť nechce. no a problémy prídu určite hlavne vtedy, keď príde do vzťahu dieťa - vtedy sa asi prejavia rozdielne názory na výchovu, vyplývajúce zo zvykov, kultúry jedného či druhého partnera. ešte kým je človek vojak vo fronte sám za seba, tak ok, ale keď prídu detičky, vtedy je to o inom už. o prispôsobovaní sa jeden druhému, robení ústupkov, hľadaní spoločných riešení, vyhovujúcich obidvom - a vtedy, keď prídu konflikty, tak sa prejaví, aký človek naozaj je, či v ňom nedrieme niečo zlé - ale to nemusí byť len u moslimov, samozrejme, aj pravý Slovák sa vie prejaviť...
@marecek1 mas pravdu co dodat aj Slovak sa vie vyfarbit
@4ocka no rodičia so mnou prestali komunikovať, keď sa dozvedeli, že sa rozvádzam. Tým som sa pre nich stala ku...a a nepýtali sa na príčinu. Im by proste viac vyhovovalo, keby ma muž mlátil a hádali by sme sa o deti a majetok, proste nezniesli to, že sme sa rozišli v dobrom a na všetkom sme sa dohodli. Jasne, že keď som mu prišla na neveru a podobne, tak som vyvadzala, ale to trvalo tak mesiac, potom som pochopila, že ubližujem deťom a jednoducho keď ma už nemiluje, tak načo to siliť. A teraz sme v pohode. Dokonca mi veľmi pomohol, keď sme vybavovali víza pre manžela. 🙂
No a prvá správa? Myslíš medzi mojím manželom? Z nudy som sa prihlásila na fb a samozrejme začala hrať farmville. držalo ma to možno tri mesiace 🙂 a vlastne si ma pridal ako susedu na tej hre, čiže prvé správy boli pošli klinec, polej záhradu, ďakujem ... A potom odcestoval na výlet na dva týždne a napísal, že prosí susedov, aby sa mu postarali o farmu. A ja koza som na neho minula všetky moje peniaze, lebo mi ho bolo ľúto, že príde o ružičky 🙂))). A keď sa vrátil tak napísal, že ďakuje. 🙂)))))
@bodka70 áno máš pravdu. aj v manželstve so slovákom, si mnohé ženy užijú viac než dosť. Ja k mojmu manželstvu pristupujem triezvejšie ako pri prvom. Za prvé, mala som necelých dvadsať a myslela som, že všetko čaká iba na mňa. No a teraz mám 33 a dve deti a viem, že v prvom rade musím zabezpečiť šťastný domov im. Takže všetko som zvažovala nie raz, ale veľa krát. Možno dobre bolo, že som videla veľakrát ich spolužitie v rodine, aj keď len cez skype. A dokonca mám veľmi blízkych dvoch priateľov - manželových priateľov, pričom ja viem o ich súkromí viac, ako on. 🙂) Veľa mi pomohli, keď manžel musel byť mesiac kvôli vízam v Iráne, bez nejakých kontaktov so mnou alebo s priateľmi a rodinou. Jediný kontakt bol telefón, strašne drahý. Ale je pravda, že v muslimských krajinách sa muži veľmi nezapájajú do rozhovorov žien a naopak. Ale aj tam sa to mení. Moderný svet preniká všade. 🙂))
ale ved to je v pohode...neobvykle manzelstvo je pre mna partnerstvo napr.muz muz,zena zena,..ale toto je v pohode,proste kazdy ste iny,ale mate sa radi.)