Mam 34 rokov s priatelom sme 4 roky buduci rok nas caka svadba. Problem je v tom,ze obcas mi moj vytkne,ze nevie sa postarat dostatocne o domacnost. Mna k tomu mama nikdy nevidela. Upratat upracem, povysavam,utrem prach ked si spomeniem, postelne pradlo menim asi raz za mesiac aj to z nechutou. Periem tak ze vsetko slahnem do pracky a operem to naraz a vesam ako si myslim,ze sa to ma vesat (moj chlap vravi,ze to vesiam blbo), kupelku umyjem iba ked uz mi to ozaj vadi, kuchynu sa snazim drzat v cistote ale moj pracovny stol je cista katasrofa. Podla priatela neviem viest domacnost ale ja ozajnetusim ako sa vedie domacnost. Nakupy robim ja, varim ja obcas partner. Premyslam co este alebo ako sa to naucit. Zehlit neviem preto nezehlim. Mam pocit,ze ako zena som zlyhala ale ja sa tonemam kde a ani ako naucit ked mi to nikdo neukazal. Vsetko toto robim preto lebosi myslim,ze to asi tak ma byt.
Navyse nie som vobec sikovna. Varim podla nvodou a tak to vyzera ale stazovat sa nemozem. Ja nejem varim to iba priatelovi ale vzdy som si predstavovala ake to je vsetko jednoduche. Asi je to hanba ale mna fo ozaj trapi. Da sa to este naucit?
Vsetko sa da naucit. A ty to aj vsetko vies. Len nemas vztah k domácim pracam. Nie kazda zena je gazdinka. Najlepsie si v takom pripade najst muza, co si to ani nevsimne. A ty sa venuj tomu, co ta bavi.
@radkaradix ja nejem normalne jedlo jem iba ovocie a zeleninu musim schudnut
Zenu neurcuje ci vie upratovat a robit otroka muzovi, tak sa tym netrap. On preco neupratuje? Rozdelte si domacnost, zoberte si kazdy, co ho bavi. Popripade ak mozete, plat si nejaku upratovacku na vacsie upratovanie.
Skuste varit spolu, popripade si rozdelte dni v tyzdni, kto kedy bude varit. Obcas objednajte. Preco by si to mala robit len ty?
@hederamonstera on upratuje tiez ale skor nadava ze vsade je len bordel prach atd
Preco si to nepodelite?
Toto je skutocne co pises? Sa mi normalne nechce tomu verit. Ale ok dajme tomu ze je..
1. Aj tvoj partner sa musi podielat na chode domacnosti, ked chodite obaja do prace, nech maka aj on doma
2. Nech ta to ON nauci, ked ma taku jasnu predstavu o tom, ako to mas robit.
Riesenie je jednoduhsie ako si myslis
fuu, 34 ročná a úplne neschopná, teda aspoň tak si sa opísala. Zlenivetá lenivá ženská. Ako s tebou môže byť? Nežehlíš? Upratuješ len keď UŽ treba? Nevieš ako sa vedie domácnosť? Perieš všetko naraz? Panebože, hrôza, des. Skús začať žiť ako človek, nie ako zviera...
@jaass toto jej urcite pomohlo;) nie kazdeho bavi byt otrokom domacnosti;)
Ehm, postele prezliekam raz za mesiac aj to s nechuťou, kúpeľňu až keď mi to vadí, prádlo nahádžem do pračky ako mi príde pod ruku 🙈🙈🙈 sorry, ja nie som žiadny Monk, ale toto je trošku humus.
Kúpeľňu a wc umývam raz za týždeň, keď pre nič iné, tak ad 1 som za tie obkladačky a robotu vysolila nemálo peňazí, tak sa o to starám, ad 2 lepšie mi je to pravidelne udržovať ako potom po dlhej dobe sa tam zodrať ad 3 do kúpeľne sa chodím očistiť, tak asi by som sa dogrcala keby mám vliezť do nejakej zahumusenej vane.
Periem zvlášť biele, tmavé, farebné, spodné prádlo zvlášť, uteráky a posteľné zvlášť - rozdielne veci majú rozdielne spôsoby údržby. Žehliť nežehlím, lebo sa mi nechce, ale dám si námahu vyvešať prádlo tak, aby sme nevyzerali ako keby sme vypadli krave z papule. Keby chlap nosil košele tak tie proste ožehliť treba.
A nie som žiadnym otrokom ani chlapa ani domácnosti, ale toto sú také základné veci, čo človeku proste nedajú ak chce žiť v čistom.
@hederamonstera prosim????? otrok v domácnosti je ten, kto sa stará a žije v čistote ako človek? hm vidím, že viac je lenivých ľudí......
@jaass no ked k tomu nema vztah, tak je otrokom. Chapem aj takych ludi, to neznamena, ze mna to nebavi;)
@hederamonstera malokoho bavi byt otrokom domacnosti, ale autorka sa pyta, ako sa starat o domacnost, lebo chce vraj nieco zmenit, lenze z jej popisu nejde o nic ine, ako o lenivost. Skratka riesenim je premoct sa a upratat
Počkať. Toto presne som písala pred rokmi tiež tu na koňa samozrejme v inom znení ale s tou istou podstatou. Nemáš depresie ? Ja som bola taká "neschopná" a udupaná práve z depresii.
A teda nechápem, že “mama ma k tomu neviedla”. To ste ako žili? Mama ti skákala okolo zadku a princeznička nemusela prstom pohnúť? Ale tak to si aspoň videla mamu upratovať, tak by ti mohlo docvaknúť čo asi sa robí. Alebo sa teda u vás neupratovalo vôbec? 🙈 mňa tiež mama neučila čo sa ako robí, proste urob toto urob tamto, zle si to urobila, znova. A nenávidela som upratovanie z celej duše, u nás sa vždy v sobotu od rána upratovalo 😭 a keď som sa v 23 rokoch osamostatnila, tak veľmi rýchlo mi docvaklo čo treba a ako si to zmenežovať.
Určite si to s chlapom podeľte doma, ale zapracuj v prvom rade na svojom prístupe.
@sissy27 pre nasich bola prvorada skola a navyse oni brali to,ze cely zivot budem s nimi a nebudem to potrebovat
@jaass Ano je vela lenivych ludi, Ani ja nezehlim a vies co? Nic sa zatial nestalo! Radsej si precitam knizku. A vydala som sa za takeho ktoremu to nevadi. Kazdy si zariadi zivot ako chce. Koho bavi denne luxovat byt nech to robi, ale aj ma niekto trochu neporiadok neznamena to ze zije ako zviera
Tak keď bola prvoradá škola, tak si dúfam vyštudovala niečo exkluzívne, máš hviezdnu kariéru vo svojom obore a samozrejme skvelo zaplatenú, takže nie je problém dovoliť si pani na upratovanie. Problem solved ✅
@heidy222 trochu neporiadok mám aj ja hocikedy..ale je choré podľa mňa meniť posteľné prádlo len 1x mesačne, neupratovať a základné veci, ktoré nepísala autorka, veĎ to je katastrofa.........a ešte keď jej priateľ povie, že nevie viesť domácnosť, hrôza, hanbila by som sa kebyže mi niečo také povie muž...
Ako ked sa to nechce robit domace prace tak si niekoho zaplat a bude - dajte si to s muzom 50-50 a mate klud v domacnosti - vsak ste pre bohq len dvaja ludia v domacnosti bez ludi - pokial nie ste fakt humusaci tak raz za tyzden ti musi stacit nejaka pani na 4-5hodin a cez tyzden sa aspon snazit po sebe pospratavat a nemozes mat humus v dome
že to vešiaš blbo? no nech sa páči, nech to prádlo vyvešia on 😀
Mňa tiež nebaví kosiť trávnik a umývať okná, ale mám rada upratané a upravené tak mi to nedá. Chodíš do práce? Ak nemáš vzťah k poriadku a upratovaniu tak si zaplaťte pani na upratovanie a vybavené, variť sa dokáže naučiť každý len do toho treba chuť, a nemusí byť z teba zrovna Jamie Oliver. Alebo to tiež vyriešiť donáškou keď ty to aj tak neješ. Partner vyrastal v inej domácnosti tak je preňho nezvyk ak ty nemáš také návyky, to sa dá pochopiť ale ak máte spolu žiť tak je načase to poriešiť, aby ste sa o dva roky nerozvádzali kvôli plesni v sprchovom kúte
Ani mňa to mama neucila, neviedla a čo nevieš zapnúť vysávač?robís z komára somára.A to este, keď príde dieťa čo budeš robiť??nemusíš mať k tomu vzťah ani ja nemám, ale nebudem žiť ako prasa.Tiez som varila podľa receptov, nezehlim...prídeš mi ako veľké rozmaznané decko
@bluka2 Určite nie som zástancom toho, že domácnosť je čisto ženská záležitosť, to len v prípade, ak to ženu napĺňa a chlap jej dopraje ten komfort, že nemusí chodiť do práce. Ak obaja pracujú, tak nech sa obaja podieľajú aj na chode domácnosti. Ale toto čo píše zakladateľka je už trošku cez, to by zase chlap robil všetko a ona nič, lebo má dve ruky ľavé a mama ju nenaučila a obťažuje ju prezliecť periny - záležitosť 5-10min a zvládne to aj decko, proste čistá lenivosť a tak trošku humusáctvo (v súvislosti s tými ďalšími vecami).
Dam teraz k veci prispevok namiesto osocovania:
1: kup si susicku, nemusis zehlit Staci to ponatahovat trochu, navod ako susit na nete. Kosele hned mokre ponatahovat a zavesit na plastovy vesiak do luftu, napr na klucky dveri, ak su easy iron potom ich Ani netreba zehlit
2: Raz do tyzdna sa vysava, hned po tom Ked sa mopom pretru podlahy vydrzi to dlhsie, kup si mop villeda, s tym to ide rychlo nemusis handru v time plachat
3. Kupelna sa umyva tiez Raz to tyzdna, zachod aj castejsir podla toho ako sa pouziva: odporucam cikat Po sediacky
4. Kuchynska doska sa umyva z hygienickych dovodov denne, najma ak sa vari maso. Da sa kupit dezinfekcny sprej, nastriekat, pretriet utierkou hotovo.
5. Ohladom jedla si rob tyzdenny jedalnicek a k tomu nakupny zoznam, setri to velmi cas ako sa kazdy den rozhodovat ,,co budem varit"
6. Postelne pradlo je dolezitejsie pravidelne kazde 2-3 tyzdne menit z hygienickych dovodov ako mat utrety prach alebo umyte okna. Napr tie umyte okna su Len kozmeticka zalezitost, nikomu neskodi ak su spinave, kdezto v starych oblieckach sa mnozia roztoce
7. Kupit si osviezovac vzduchu s vonou mydla, bude mat tvoj priatel kazdy den pocit ze si ,,viedla domacnost"
Dodatok: samozrejme si tie prace v domacnosti rozdelte 50 na 50, alebo upratujte spolu, budte stastni a tu domacnost vedte spolu 😊
@sissy27 prezliect periny 5-10min, zvladne aj decko? To si dobre silna, lebo ja teda decko uz nie som, ale je to pre mna makacka a praca pre chlapa. Ja to dam oprat, ale zapasit s vyzliekanim a navliekanim odmietam 🙂 Uz len navliect plachtu, zdvihat matrac.. Fu, jedna postel zapas na pol hodiny :D
Ja si nemyslim že chlap ma upratovať, chlap ma zarabať a postarať sa o rodinu. Kuchynska linka kde maš potraviny ma byť čista vždy, ja ju pretieram aj 10x za deň, myslim pracovnu dosku a sporak. A ostatne raz za tyždeň umy poriadne, to je všetko. Nič naročne. Ja to robim každy deň. A že nevieš žehliť? Čo nevieš? Pichnuť žehličku do zastrčky alebo pošuchať tričko žehličkou? Mam takeho osemročneho syna ktory mi požehli všetky utierky a plienky, on by ti to vysvetlil ak chceš😁
Akoze netusis ako sa vedie domacnost? Si skratka leniva.. nie je nic, co by sa bolo treba ucit na pravidelnom upratovani a udrziavani poriadku, skratka sa to robi. Varenie je nieco ine, ale tiez sa pozastavujem nad tym, ze ty svoje jedlo nejes, iba partner. Ty teda co papas?