Lepší život za hranicami

141117mmn
28. okt 2024

Ahojte..zakladam si vlasnu diskusiu..😀
Mam otazku?... Napriklad....
Ked ma napr. Rakusko, Svajciarsko atd..... take super Zdravotnictvo, Skolstvo, Ekonomiku atd.. a my nie?? Preco sme za tie roky nekapli na to ako to robia a neokopirovali to od nich?
V com je ten hacik??

76california
28. okt 2024

Vašečka to nedávno pekne vysvetlil, zhrniem to asi tak, že my - náš národ - inklinujeme predsa len zmýšľaním a správaním sa k Rusku, Ukraine...preto nás už aj naši susedia - ktorí boli na tom rovnako (CZ, Maďarsko, Poľsko) - predbehli a my nieže stagnujeme, ideme vzdad...
príklad?
skôr veríme konšpirátorom a popierame názor kvalifikovaných a skúsených odborníkov - ups 😨

141117mmn
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kiki68
28. okt 2024

@141117mmn v tom aku ma Slovensko mentality, ved ste uplne odlisni od Rakusanov, Slovaci zial aj v politike a nielen vplyvom komunizmu su nastaveni tak, ze kazde pravidlo sa porusuje a vo velkom. Robi sa to vzdy a vsade. Dalsia vec je masova dovercivost v uplne nelogicke veci. Ako toto zial je asi teraz vsade ta demagogia, ale na Slovensku sa tomu mimoriadne dari. Som 16 rokov v Rakusku, muz je tiez Rakusan a toto su veci, co on mne dal nejak na oci, ze my Slovaci, ze s nami je tazko sa dohodnut. Lebo my spravime cokolvek v poslednu chvilu, zial ma pravdu. Mame skor balkansku mentalitu, nez tu ich rozvaznejsiu v tomto smere. Nie ze by sa tu v politike nekradlo a nerobilo kadeco, robi sa. Len stale to vsetko viac funguje a vela ludi stale chce, aby to fungovalo. Tiez si vedia raznejsie povedat veciam nie, to u nas je take, ze budem trpiet a potom nieco.

kiki68
28. okt 2024

@76california Madarsko je na tom velmi zle teraz, oni sa velmi vratili z dobrej cesty. Mohli byt veru inde, ludia odtial utekaju do Rakuska

really8
28. okt 2024

@141117mmn pretoze ti hore nepotrebuju sby sme mali lepsi zivot. Oni maju skvely zivot a mozno aj lepsi ako rakusky politik.

januska12323
28. okt 2024

Inde keď sa vznesie obvinenie, že politik niečo dostal ako úplatok tak ten politik odíde aj keď to nie je pravda. My takých politikov znova volíme aj keď vieme, že to nie je povera ale pravda. Asi taký je rozdiel.

marianarem
28. okt 2024

@141117mmn Tak musel by byt pri moci niekto, kto by toto mal ako velku prioritu. A mat okolo seba ludi, ktori o tychto oblastiach nieco vedia a maju v nich dlhorocne skusenosti. A pocuvat tychto ludi. No neviem, neviem, kedy sa toto vsetko podari...

wade
28. okt 2024

Zanedbane vzdelavanie. V kazdej krajine mas (lustracne) istu skupinu sikovnych ludi, istu skupinu stratenych konsipracnych pripadov. Dolezita je ale ta velka skupina medzi tym. A ak ta masa nedostane v spravny cas dobre vzdelanie, tak krajina nebude napredovat. Ma to potom dopady vsade - politike, v komunite, beznom zivote a aj rodine. Pre nase (vacsinou) populisticke vlady nebude vzdelavanie nikdy prioritou, lebo neprinasa rychle ovocie. Vysledok je, ze vo vsetkych statistikach klesame a zaostavame. A este dlho budeme.

141117mmn
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanita1609
28. okt 2024

A určite nepotrebujú vzdelaný, kultúrny a kriticky mysliaci národ. Čím "sprostejšie" ,nekultúrne,tým lepšie pre manipuláciu národa. Preto školstvo upadá niekoľko rokov,okrem iného. A konšpiráciam sa začne dariť,ako nikdy. Už aj tá daň na knihy bola ako päsť na oko 😏.

luccija
28. okt 2024

@141117mmn prečo si myslíš, že iné štáty majú super zdravotníctvo a školstvo?baby čo žijú v De, Anglicku tiež pisu, že na odborné vyšetrenia čakajú mesiace, školstvo tiež nič extra kto nechce mať v triede polovicu moslimov iných národností hľadá lepšie školy.My sme boli vždy národ, ktorému diktovali ako to má byť socializmus zanechal na nás veľké škody.A mentalita všetko oklamať, ukradnúť nič nerespektovat...

bubinko1506
28. okt 2024

@luccija ved toto. Kolegyna vo Viedni potrebovala termin u detskeho plucneho lekara - dostala termin o rok. Napokon sa jej podarilo vybavit termin do 3 mesiacov v Innsbrucku. A skoly vo Viedni maju neskutocny problem s tym, ze v triedach je viac ako polovica deti, ktore nerozumeju po nemecky, resp. s nemcinou pridu do kontaktu iba v skole alebo skolke - rodicia si dobre rozmyslia, kam dieta zapisu. O kriminalite vo Viedni uz ani nehovorim.

141117mmn
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kikusenka1
28. okt 2024

Vo Švajčiarsku je materská 3 mesiace a potom si treba zaobstarať opatrovateľku a sup do roboty takisto v sklolke keď je dieta tak na obed ide domov. Zas potrebuješ opatrovateľku. Nie je všetko zlato co sa blyští

alenka58
28. okt 2024

na SK je veľa šikovných ľudí, ktorí sú zapojení celosvetovo vo vede, školstve, podnikateľsky, pracujú na grantoch, lekári sa školia vo svete, taktiež prednášajú, len tento šikovný typ ľudí sa nezapája do politiky, kde sú peniaze ktoré sa rozdeľujú, preto to takto vyzerá, odborníkov politici vôbec nerešpektujú, prikláňajú sa k blbostiam ktoré nefungujú, len aby si nakradli, žiadna osobná zodpovednosť to je problém

bubinko1506
28. okt 2024

@141117mmn len to by sa musela zmenit mentalita naroda. My hladame sposob, ako vybabrat so systemom - u nich to vacsina v povahe nema. Akurat teda maju v AT problemy s pristahovalcami, ktori len cerpaju davky a nepracuju

deborahzelenkava
28. okt 2024

Preletela som komentare, tak sa mi zda, ze vsetko bolo povedane. Okrem toho asi aj to ze v zahranici si politici prilepsuju v malom a po tichu.Ked sa na to pride, je to hanba. Zavidiet matieralno susedovi je hanba, prskaju si za stolom doma. A uroven vzdelania je tiez rozdiel. Na Slovensku je strasne vela hlupych ludi vratane absolventov VS. Hlupych nemyslim bez VS, ale hlupych myslim vseobecne ze su hlupi, lebo vacsina slovenskych VS nema uroven ani v ramci Europy nie to vo svete. Hlupi zaostali ucitelia, sylaby za opicami, vyskum ziadny. Nic nove inovativne ucitelia nechcu, ani lekari, ani prirodne vedy, ani IT ani nic. Vsetko sa uci po starom, lebo ked pride niekto s niecom novym, stara komunisticka banda ho uprace, tak mladi radsej idu tam, kde su inovaciam otvoreni. To je za hranice. V zahranici sa napreduje vo vseobeconosti a investuje sa do vzdelania.
Co sa tyka kradeze a zavisti, na Slovensku to nie je hanba. Je normalne kradnut a je normalne zavidiet.

Ale aby som bola objektivna, aj to zahranicie je siroky pojem. Lebo ktora krajina, ktory kanton, ake mas vzdelanie, v akej spolocnosti sa pohybujes, kde zijes, kde pracujes atd. Nie vsetko "zahranicie" je ruzove a vsade su aj problemy. Vsade su aj yebnuti ludia, nevzdelani atd. Takze taketo porovnavacky su a aj vzdy budu relativne. Lebo to zalezi aj od subjektu ako a co vnima ako lepsie. Pre mna je Slovensko zaostale a uz by som tam zit nechcela ani zadarmo. Ale pre nikoho z Ugandy co nema pristup k vode je Slovensko luxus. Ale zas, nezila by som ani v UK ani v USA. Vadi mi ich system, politika, zdravotnictvo. V USA by som mohla zit niekde v luxuse v kalifornii, lenze dakujem pekne platit brutalne tisicky USD za zlomenu nohu. Radsej zijem v Europe, kde mame socialny system a zdravotnicvo je pristupne. Hoci ano, stale budu moslimovia a ini vyciciavaci. Tak ako vy mate na Slovensku ciganov.
Takze dokonale to nie je nikde ani nebude. Keby bolo, uz som zbalena ;)

141117mmn
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hellwant
28. okt 2024

@76california nie je pravda, ze inklinujeme k Rusku- myslim ako cely narod. Sme rozpolteny cast Rusko, cast zapad ( mala cast nerozhodna) a preto sa nevieme pohnut. Vzdy sme boli a sme krizovatkou, ci narodov, ci myslenia, mixovalo sa to tu veky. Raz je prozapadna vlada, co zozerie vsetko zapadu, potom je taka, co sa taha ku vychodu, ale chce peniaze zapadu (EU)
Toto je problem. Predkapujeme a hadame sa (politici) a skutek utek. A samozrejme korupcia tu je väcsia, i ked je vsade v kazdej krajine. Plus uboha politicka uroven.

cookie29
28. okt 2024

Ja zijem v zahranici a zila som vo viacerych krajinach. Mne vzdy pride smiesne, ked sa ludia ohanaju ake maju v zahranici prijmy a ako sa im tam zije... ale nikde ani slovo o nakladoch. Nikde ani slovo o problemoch. Potrebovala som dostat dieta na kardiosono, rok cakacia doba. Urgentne kardio vysetrenie cestovala som na opacny koniec republiky, lebo blizsie nie je mozne zohnat kardiologa. Ja sama kvoli sledovaniu chodim 500 km a verte mi nie z rozmaru. A mohla by som pokracovat. Obvodaci beru len na termin a niekedy je najblizsi mozny termin o 2-3 tyzdne ak vobec. Pohotovost? Smiesne, minule o druhej v noci poslali kamosku s malym deckom domov, ze nemaju lekara...

pre srandu, su tu 3 porodnice, z toho jedna je schopna zobrat len vyslovene bezproblemove tehu a porody. 1 000 000 obyvatelov a 3 porodnice... podaktori to maju do najblizsej porodnice aj dve hodiny....

O politike sa nebudem bavit, ale je to aj mentalita naroda. Ludia pozrite sa okolo seba... kolko poznate ludi, co si zarabaju na cierno? Poznam kadernicku, kozmeticku, cukrarku, maserku, maliara, vodara a mozem vymenovat pomalu vsetky povolania... poznam zenu, ktora si pocas MD/RD pozastavila zivnost, rano sa starala o dieta, poobede prisiel mazel z prace a ona na cierno makala ako kadernicka...
znamy vecne vyklada ze to ma material za cenu "pre dobrych ludi" rozumej ukradnute niekde zo stavby... toto tiez nepomaha... ako budovat nieco, ked je "kolektivne" vlastnictvo...

zobaka
28. okt 2024

tu sa priserne kradlo a kradne za kazdej vlady, rozhadzuju peniaze ludi, to, ze nas predbehli Madari, Poliaci a uz aj Rumuni to je sila a bude len horsie, tu ke zla mentalita, kto ma vela chce este viac a na ludoch politikom nezalezi ani trochu. Pred par rokmi tu chodili v skupinach rumuni robit a teraz sa maju ovela lepsie u nich, par rokov cca 7 a dokazali to. Kde je zly zaklad, charakter a bazenie po eurach a moci, rychlych rieseniach ako predavanie podnikov, privatizacie, sa nikdy nebudu mat ludia dobre

la_dolce_vita
28. okt 2024

Korupcia.. ta je zrejme vsade, ale tu priam obrovska a akceptovana, ludom je to jedno. Sucastou statu je mafia a tiez v pohode. Keby sa tak nekradlo, bolo by relativne dobre, ak by clovek zaroven nesledoval sucasnu politiku 🙂)

zeldia
28. okt 2024

@141117mmn sme najmä nevzdelaní sedliaci. Napríklad Maďarsko my sme boli súčasťou tej istej monarchie kde bolo viacero národov hovoriacich inou rečou. Rozdiel je v tom že kadejakých Maďar vie mena našich kráľov a šľachty kdez to roduverný slovacisko vysoko vzdelaný nevypoti narýchlo takto z hlavy ani jedno meno. Maďar vie o vynálezcoch a kadejakých svetovo uznávaných Maďaroch a slovacisko nevie jediného vedca nie ze by neboli len je taký hlupucky vo svojej podstate že mu netreba vedieť históriu, ani matematiku ani nic iné len to že sa v Rakusku zije podľa jeho nevzdelaneho pohľadu lepšie. A v tejto svojej hlúposti závidi a intriguje, kradne a robi zle.

veselo_neveselo
28. okt 2024

@141117mmn pretoze u nas sa vsetko ukradne. To je cele.

mantilka
29. okt 2024

Žiaľ sme skorumpovaný národ. Žiaľ charakterové črtá Slováka je egoizmus...myslieť len na seba, ostatní ma nezaujímajú...česť výnimkám. Aký je národ - volič , taká je vláda. Volíme ľudi vybratých z našej spoločnosti....necakajme vládu "svätcov", keď národ je veeelmi zdeformovaný.

mantilka
29. okt 2024

Ľudia ktorí povedia "všade sa kradne a všetci kradnú", nemajú sami čisté svedomie a podľa toho volia.
Príkladom je jeden primátor, ľudia ho volili aj keď vedeli, že kradol. Dokonca jeho voliči mi hovorili "on uz má veľa nakradnuté, nebude kradnúť toľko ako nový". Toto len deformovaný človek môže povedať.

mantilka
29. okt 2024

@zeldia toto pramení z egoizmu Slovákov. Jeho nezaujíma národ, spoločnosť, všeobecné blaho. Dokonca nebude priať susedovi.
Maďari a rusnaci na Slovensku si pomáhajú, podporujú sa....vlastná skúsenosť.
Slovak ani v zahraničí nepomôže.

hexina
29. okt 2024

Dievcata, tie co ste v zahranici, kde zijete? Rada by som zbalila kufre aj ja 🙂

eva8
29. okt 2024

@luccija pohybovala si sa medzi moslimami?

luccija
29. okt 2024

@eva8 nie, prečo sa pýtaš?Ja na nich nekydam tiež mi rodina emigrovala za lepším životom.Pisem to, čo je pravda, že v AT je polovica triedy inej národnosti a kamarátka radšej vozí dieťa cez celé mesto do lepšej školy