Kúpite si diaľničnú známku na rok 2025?

fido69
25. sep 2024

Kúpite si diaľničnú známku na rok 2025? Jednoznačne najdrahšiu v strednej Európe, ktorá vám neumožní ani plynulý prejazd z Bratislavy do Košíc po diaľnici, pretože nie je dokončená? (A to ani nehovorím o luxusnom prejazde cez Strečno)

Ak jazdím z BA, tak mi to veľký zmysel nedáva. Pri ceste:
- do Česka, Poľska, Nemecka a Pobaltia využijem české diaľnice (tých 60km prejdem po starej ceste)
- do Rakúska, Nemecka, Slovinska, Talianska a Švajčiarska využijem rakúske diaľnice
- do Košíc, Maďarska, Chorvátska využijem maďarské diaľnice

Porovnanie veľkosti diaľničnej siete a poplatkov za jej využívanie v okolitých štátoch:

Poľsko (1.800km) = diaľnice sú bezplatné (okrem 4 súkromných úsekov)
0 centov/km/rok

Švajčiarsko (1.500km) ročná = 40€
2,66 cent/km/rok

Rakúsko (1.720 km) ročná = 96,40€, 10-dňová = 11,50€
5,60 cent/km/rok

Česko (1.350km) ročná = 92,00€, 10-dňová = 10,80€
6,80 cent/km/rok

Maďarsko (1.550km) ročná = 145€, 10-dňová = 16,20€
9,35 cent/km/rok

Slovensko (545km) ročná (2025) = 90€, ročná (2024) = 60€, 10-dňová (2024) = 10,80€
(2024) 11,00 cent/km/rok
(2025) 16,50 cent/km/rok

Dáva niekomu ročný poplatok 90€ za nedostavanú diaľnicu zmysel? Teda okrem toho, že sa zase nabalí Skytoll?

doriiis
25. sep 2024

Keďže diaľnicu využívam minimálne 4 krat týždenne,tak áno.Kupim.Ale kúpim ju ešte v decembri.🤷🏻‍♀️

glorikarebeka
25. sep 2024

Nemám inú možnosť, takže áno

klarissa25
25. sep 2024

Áno

zuzanita1609
25. sep 2024

Lepšia otázka by bola. Načo diaľničné známky ,keď diaľnice žiadne ? 😁 Tí čo musia, kúpia, iné asi neostáva 🙄

janinah
25. sep 2024

@doriiis a terajšia ti v decembri konci? Lebo dopredu kupovať sa vraj nedá...takých decembrových kupcov by bolo habadej

klarissa25
25. sep 2024

@doriiis aj my tak plánujeme

doriiis
25. sep 2024

@janinah ...vo februári mi končí.A dá sa to.Omylom som raz kúpila o týždeň skôr a prešlo to.Mala som platne 2 naraz

michaelam2
25. sep 2024

Myslim , ze drviva vacsina ludi co si kupovala dialnicnu doteraz, si ju kupi aj na dalsi rok. Ja tiez.

doriiis
25. sep 2024

@klarissa25 ....čo narobím?Minimalne 4 x týždenne idem po nej.Takze u mňa je fakt výhodné ju mat

risolino
25. sep 2024

určite kúpime... v pracovné dni ju využívame tam a naspäť z práce, zo školy... už dosť, že všade sú rôzne obmedzenia v mestách a kolóny, tak aspoň skrátime čas po diaľnici na rozdiel toho, keby sme šli po dedinách

zuzanka.zuzu
25. sep 2024

samozrejme že áno, rovnako ako tisíce ďalších ktorí si museli kupovať doteraz a budú tvrdiť že už nie 😀 to je to isté ako že sa po voľbách odsťahujú do zahraničia 😉

fido69
autor
25. sep 2024

@janinah Je to rovnaké ako so zvýšením DPH. Posledné 3 mesiace roka 2024 budú ľudia kupovať spotrebný tovar, aby ho kúpili ešte so starou DPH a darovali si ho na vianoce. To sa prejaví prvé 3 mesiace nového roku, keď dôjde k poklesu výberu DPH

Rovnako diaľničná známka. Väčšina vodičov si ju kúpi ešte v roku 2024 za starú cenu, takže výber peňazí bude vyšší až budúci rok. 😉

doriiis
25. sep 2024

To je to isté ako s knihami.Ak zvýšia DPH na knihy,každý kto čítal,bude čítať aj po novom roku.Kto nečíta,si knihu nekúpi,ani keby ich dávali za 1 cent

robertoo1
25. sep 2024

@fido69 jasné že sa kúpi😉

pralinka25
25. sep 2024

@doriiis co sa tyka knih na to doplatia hlavne spisovatelia. pretoze ludia uz takto citaju malo a budu este menej. alebo budu viac vyuzivat ine sposoby ako vymienanie si knih, kniznice, alebo potom kadejako zadarmo postahovane.

zuzanita1609
25. sep 2024

Mňa by skôr zaujímalo,dokedy si slovenský národ nechá takto s..ť na hlavy... platiť za niečo,čo v skutočnosti ani neexistuje ,ale musí zaplatiť,aby mal kľud 😏

laurita285
25. sep 2024

Kúpim ale vo firme sme urobili VŠETKY možné a dostupné riešenia a optimalizácie, aby štát nedostal ani floka z firmy. Zároveň sme začali platiť minimalne zdrav/soc odvody.
Pripravujeme sa aj na presun firiem do CZ.

fido69
autor
25. sep 2024

@pralinka25 Spisovatelia sú bohužiaľ jedno z povolaní, ktoré bude vďaka novým technológiám na ústupe. Pri písaní sa pravdepodobne presadí umelá inteligencia. Tých povedzme 100 diel klasickej literatúry, ktoré by sme si mali prečítať, sa bude dať prečítať aj zo starších vydaní, internetu alebo sa bude dať vypočuť ako audio kniha.

gribka1
25. sep 2024

Vo Francúzsku by už horelo😂

katka708
25. sep 2024

Po diaľnici jazdím ja aj muž 5-6x do týždňa takže nemáme na výber. My to budeme mat hneď x2 na obe autá. Na jedno som musela kúpiť už pred týždňom tak verím že platí až do budúceho septembra. Na druhé auto musíme kúpiť už budúci týždeň 🤦‍♀️

doriiis
25. sep 2024

@pralinka25 ...tak,ale to už je teraz.E knihy,audio knihy a v teda aj knižnice.Ja som napríklad čítačke kníh nikdy neprepadla.Nebavilo ma to,čítať takým sposobom

stanulienkat
25. sep 2024

@fido69 Všetko to čo píšeš má hlavu a pätu, máš pravdu. Otázka je ale úplne zbytočná. Ti, co ju budú potrebovať, si ju budú musieť kúpiť. To ako keby si sa opýtal, či si budú ľudia kupovať potraviny, keďže budu drahšie. No áno, budú si ich musieť kupovať.

stellarstar
25. sep 2024

Už je to schválené?
Cestujem každé 2 m z AT domov na SK, doteraz som kupovala 365 d a v AT len 10 d keďže v AT inak po diaľnici najazdím. Keby fakt bude 90 e stáť tak aj na SK budem kupovať 10 d

doriiis
25. sep 2024

@stellarstar ...ešte nie.Este nič nie je isté.Ale tak vieš.Slovaci sa radi strachuju a sťažujú vopred.Cim hlasnejšie,tým lepšie

pralinka25
25. sep 2024

@fido69 myslis ze AI dokaze pisat putave knihy vyvolavajuce v citateloch emociu?

fido69
autor
25. sep 2024

@stanulienkat Nie je to rovnaké. Jesť musíš každý deň - je to životná potreba. Voziť sa po diaľnici je povedzme životný luxus. Rovnako môžeš ísť po starej ceste. Ja napríklad často jazdím po starých cestách v Rakúsku, teraz som šiel v Slovinsku, pretože je to jednoducho zážitok. (a to diaľničnú známku vždy mám).

simca06022011
25. sep 2024

no urcite ich uz nekupim na vsetky firemne auta na zaciatku roka, ako to robievam. Kupi sa iba na tie, ktore realne budu chodit casto, inak BB ZV a okolie vieme prezit aj bez tej uzasnej dialnice.

zafir01
25. sep 2024

@doriiis máš ešte ročnú ? Lebo my tu 365 .a kupovali sme novú v lete . Tak musím až budúci rok v lete , ale ak by mi končila niekedy začiatkom roka ,tiež by som ešte za starý peniaz. Radšej kúpila 😀

A áno kúpim . Často využívam diaľnicu na trase TN-ZA

fido69
autor
25. sep 2024

@doriiis Práve v prípade diaľničnej známky si myslím, že tu nikto zbytočne nestresuje. Odorom navrhnutá suma bola 70€ (+17%). Smero-hlasom navrhnutá suma je 90€ (+50%). Prečo?
No pretože na tom zarobí Skytoll a tým pádom zarobia aj "naši" ľudia.

doriiis
25. sep 2024

@fido69 ...ty musíš mať strašne veľa času,peňazí na benzín a nervov.