Korona a jej dôsledky

26. jún 2020

Čaute baby, posledné mesiace boli pre všetkých jedna veľká katastrofa. Ja som dosť citlivá povaha a všetko si moc pripúšťam. Momentálne bojujem so strachom z toho, čo bude. Začalo to koronou, v správach samé negatívne reportáže o počte nakazených, mŕtvych a teraz katastrofické scenáre ohľadom ekonomiky a zamestnanosti. Fakt sa bojím, všade sa prepúšťa a aj mňa môžu kedykoľvek prepustiť. Nie je to len u nás na Slovensku, ale aj v zahraničí. Bojím sa, že si nebudem môcť nájsť prácu, platiť nájom, jedlo..
Vážne neviem čo bude, vyzerá to ale na veľmi ťažké obdobie. Bojím sa, že skončím ako bezdomovec.

deti95060810
26. jún 2020

tak bojí sa asi každý, ale zas takto si to všetko pripúšťať to nemá veľký zmysel.... Ak takto budeš pokračovať tak čochvíľa si nadoženieš nejaké psych. problémy.... A to ti ozaj nie je zapotreby. ... 😉

vamajka
26. jún 2020

nepozeraj spravy a mysli pozitivne.

daganov
26. jún 2020

Spravy nepozeram, je tam 90% informacii negativnych, aby mali sledovanost. Pustim si dobru hudbu, ktora ma vzdy dobre naladi. Problemy riesim, ked nastanu, nestresujem sa dopredu, ze pridu, lebo to tak vobec nemusi byt a ja by som si zbytocne kazila dni stresom.

nelca84
26. jún 2020

a rakoviny, autonehody a xy ďalších nástrah života sa nebojís? alebo že umrieš od strachu? Korona je nič oproti tomu čo všetko sa ti môže v živote stať...

jaskolka
26. jún 2020

Nepozeraj správy, a nečítaj tie katastrofické príspevky, že tu pribudli 20 nakazeni, tu 10 a podobne. Nijako ti šialený strach a panika nepomôžu, nič neovplyvnís, len sama sa tým unavis a znicis

fokuska
26. jún 2020

Posledne mesiace neboli pre vsetkych jedna velka katastrofa. Pre nikoho v mojom okoli to nebola katastrofa.
Ano, netreba brat riziko na lahku vahu, treba byt zodpovedny, ale nic netreba prehanat - mat panicky strach a z toho problemy. Ma a bude to mat aj ekonomicky dopad, ale preco sa dopredu stresujes tym, ze co ak ta prepustia? Aj doteraz sa mohlo stat, ze by firma skrachovala, alebo z ineho dovodu ta mohli prepustit. Ak mas odpracovane, tka mas narok na podporu, za ten cas najdes inu pracu, ved vsetko ma riesenie.
Ty aktualne pracu mas, vies vsetko platit ale uz uvazujes, ze budes bezdomovec. Nehecuj samu seba do takych predstav, lebo si tym psychicky ublizis - aj ked to vyzera ze uz sa stalo. Treba byt zodpovedny, to ano, ale v zdravej miere.

autor
26. jún 2020

@fokuska Ja bohužiaľ pracujem v sfére, v ktorej má môžu prepustiť každú chvíľu. Ale teraz je to iné, za normálnych okolností by som si prácu našla ľahko, ale teraz to ľahké nebude lebo bude kvantum nezamestnaných. Preto sa stresujem a popravde už si to vyžiadalo svoju daň v podobe zdravotných problémov.

autor
26. jún 2020

@nelca84 Nebojím, smrti sa vôbec nebojím. Skôr sa bojím toho, že budem bezdomovcom.

fokuska
26. jún 2020

Takze si to zober takto:
1. Nestresuj sa, zivot bezi, ty sa mas super, nemas problemy, potom ta prepustia - cize prezijes x mesiacov v pohode, potom ked nastane prepustenie, tak vyriesis co dalej
2. Stresuje sa, obavas sa co bude, nie si stastna, neuzivas si zivot, mas zdravotne problemy, potom ta prepustia - cize prezijes x mesiacov v strese a aj tak sa saten to, coho si sa bala
3. Stresujes sa, obavas, atd a vobec ta neprepustia - opat prezijes x mesiacov v strese, v problemoch, pricom si si mohla uzivat zivot.

Tak aky to ma vyznam? Ak ta prepustia, tak to urobia bez ohladu na to ci ty uz vopred niekolko mesiacov stresujes a nicis sa s tym, alebo ci si zivot uzivas a si zdrava.
Takze stoji ti za to nicit sa uz teraz vopred pre nieco co uplne nevies ovplyvnit a vobec sa to stat nemusi?

Stresujes sa rovnako cele dni preto, ze mozno cestou do prace ta zrazi auto?

sunny8
26. jún 2020

Čo máš v hlave to sa ti zhmotní tak pozor na to ! Každému sa stane podľa jeho viery. Všetko naokolo môže byť akékolvek je to len tvoj postoj ktorý z toho robí negatívnu vec. Veď aj korona je na niečo dobrá a treba ďakovať za takú skúsenosť. Človek to nikdy nezažil tak obavy sú prirodzene ale netreba sa tak nechať ovplyvniť tým čo ide z vonku

autor
26. jún 2020

@fokuska Ja ale nemám moc možností sa zamestnať. Z môjho platu si tiež nemôžem veľa odložiť. Preto ten stres

autor
26. jún 2020

@fokuska Veľa firiem prepúšťa, veľké firmy na Slovensku prepúšťajú stovky, tisíce zamestnancov...

evkamotka
26. jún 2020

Zamestnaj sa v zdravotnictve, tam cez koronu neprepustia a ani po nej vzhladom nizkym stavom

autor
26. jún 2020

@evkamotka Nemám zdravotnícke vzdelanie.

luccija
26. jún 2020

Vôbec takto nepremyslaj si samoživiteľka máš 2,3 deti?

autor
26. jún 2020

@luccija To nie, nemám deti a ani žiadne iné záväzky či povinné platby. Ak teda nepočítame nájom.

pieksamaki
26. jún 2020

Nestresuj sa....praca bola, bude... rovnako ako zivot...kym mame zdravie tak kazdy kto chce si pracu najde.....ci uz lepsiu alebo horsiu....niekto sa samozrejme musi prestahovat kvoli praci....nie kazdy ma stastie......ale keby som takto uvazovala.....nikdy by som nemala deti....a uz vobec nie silu na pracu.....kazdou pracou sa nieco naucime......ja to beriem tak, ze nejako bude, ze sa prisposobime.....

luccija
26. jún 2020

Tak nepremyslaj nad tym asi máš veľa času😀tak sa presťahujes, predas niečo, odídeš na ubytovňu, nájdeš si bohatého frajera, založia Ta rodičia.Nemaj obavy vždy je riesenie

autor
26. jún 2020

@luccija Ja nič nemám, takže nemôžem nič predať. Rodičia by nepomohli, nemáme moc dobré vzťahy.

jaja20
26. jún 2020

Ak by ti fakt hrozilo,ze koli nedostatku penazi po prepusteni z prace zostanes bezdomovkynou a nemala by si ani na jedlo,zamestnaj sa v hocijakych potravinach ( Tesco,Lidl,Kaufland,Jednota... ) ,tam zhanaju ludi stale.

autor
26. jún 2020

@jaja20 Istú dobu som si hľadala prácu a z Kauflandu mi odpísali, že nevyhovujem.

pieksamaki
26. jún 2020

Hej, niekedy to nie je jednoche ani tam....treba vzdy so zivotopisom osobne aj za personalistom.....
Ale jasne ze sa to aj zmenilo.

jaja20
26. jún 2020

Zostavaju ti este dalsie moznosti,ktore som napisala a to som este zabudla na - Billu,Samu a dalsie potravinove retazce....Kto chce,robotu si najde.Napriklad aj u nas na pošte stale zhaname novych pracovnikov.

autor
26. jún 2020

@jaja20 Na pošte som bola osobne viackrát, čo si pamätám od skončenia strednej školy som im v kuse posielala žiadosti a nikdy nič. Asi záleží aj od mesta. Ja žijem v meste s 22 000 obyvateľmi.

evkamotka
26. jún 2020

Sanitarka, alebo administrativa v nemocke (uctovnicka, mzdarka, asistentka...)

autor
26. jún 2020

@evkamotka alebo ešte opatrovateľka ma napadá.

evkamotka
26. jún 2020

Tak sa prestahuhes kde praca je, aj keby v lidli. Náhodou dobre platia. U nas v pekarni hladaju predavavku, v bepone tiez. Prejdem mesto a stale nejaky inzerat. A mozes zacat aj podnikat 🙂

jaja20
26. jún 2020

Podla toho,na aku poziciu sa hlasis...ak na obycajnu dorucovatelku,tak neverim,ze by nepotrebovali.Vsade je totiz takychto pracovnicok malo,a zvlast teraz,cez coronu si velaktore zeny stale cerpali OCR -ky,takze sme brali aj brigadnikov.

otazka1
26. jún 2020

Jezis tak sa prestahujes, ved nemáš ziadne zavazky, mozes ist aj na koniec sveta. V kazdej odpovedi pises ako nieco nejde. Ja som teda problem najst si prácu nemala a robila skm aj v tescu, aj v restike aj vo vyrobe aj na sude. Ak nemas zavazny zdravotny problem, nevidim dôvod preco by si sa nezamestnala. Su tu mamky samozivitelky, alebo take co maju chore deticky tie co maju povedat? Nikto nevie, co nas caka, ale my mame zodpovednost aj za inych, ty len sama za seba. Takže je to len v tvojich rukach.

kittykat22
26. jún 2020

Na prepustenie alebo zachovanie pozicie nemas vplyv. Takze nema cenu sa z toho zosypat. Pracuj ako doteraz, pracuj dobre, nahrab peniaze bokom a uvidis. Ta situacia je blba, ale pockaj co leto prinesie. Skus sa zamerat na mensie kroky - ako prezit v pohode den, zameraj sa na pekne mensie casti. Krok po kroku do buducnosti. Ono je dost mozne, ze to prepustenie nepride a ty sa zrutis zbytocne 🤷‍♀️