Ahojte,
prosím vás, máte niekto doma ježka
ako domáce zvieratko?
Dcéra veľmi túži po ježkovi,
chcela by som vaše pre a proti.
Ďakujem veľmi pekne.
Nemame, jedny znami vsak maju, moc som s nimi neni v kontakte, ked si jezka kupovali, tak boli nadseni, vyberali jezka kvoly alergii na srst. Ale nadsenie upadlo, vraj v noci dost funí. Tak si skus pozistovat, pripadne neviem kde by ste ho mali, aby vas pripadne funenie nevyrusovalo.
@spagetka007 popozeraj chovateľské fóra, tam nájdeš aj kontakt na chovateľov, od ktorých môžeš kúpiť aj potom mláďa, je to lepšie ako z obchodu
www.jezkoveoci.sk alebo www.vivarista.sk prípadne pozri cez Google
Ja mám, ale iný druh a neviem či je to úplne porovnateľné s ježkom africkým, ktorého zrejme chce dcéra 😉
Ahoj. My máme ježka. Je to milé zvieratko, len sa s ním nedá maznať, keď už má nejaký ten rok (pichá a má dlhé pazúry, takže aj škriabe 🙂 ) Neviem ako iní, ale náš nekúše. Je nenáročný. Stačí mu kolotoč,ale sem-tam ho púšťam aj behať po byte v umelom kolese. Náš zje iba granule pre mačky.
jezko je v pohode...sice ja som ho mala v praci a na nocnej to bolo dost zabavne pocuvat jak to dupoce a funi...a my sme cumeli na kamerky jak puk, ze kto ide a nikde nikoho 😀
@spagetka007 ja som chcela ale ze to ma stale blchy tak neviem.
@misulka22
Pisu tu, ze to ma stale blchy. Je to pravda?
Smrdi jezko doma?
Vyrastie velmi?
Je pravda, ze ked ma rok, uz sa neda hladkat,
Lebo je pichlavy?
Co je na nich dobre a co zle?
Aby sme neboli sklamani.
Dakujem
@misulka22
Je pravda, ze v noci strasne funi a dupe?
Vraj ich treba odcervovat?
Preco? Ako sa jezko zacervi? Odkial?
@sissy27
My by sme chceli takeho malickeho co moc nevyrastie.
Vy mate akeho?
@furstik
Vraj mu treba strihat pazuriky,
niekde som citala.
A mate toho malickeho alebo akeho?
Preco picha? Pichliace mu vekom tvrdnu?
@lubkavargova1
A smrdi jezko?
Da sa hladkat a hrat sa s nim?
Niekto tu pise, ze ked ma rok,
uz sa neda pohladkat, lebo picha.
To mu casom pichliace tvrdnu?
@spagetka007
Bojím sa jej strihať pazúry, lebo ona je strašný strachoprd 🙂 a keď sa jej čosi nezdá, tak sa mykne. Keď som ju aj dlhšie nechávala v klietke, že som sa jej nevenovala, tak som ju ani nemohla chytiť, pretože sa zatočila do klbka. Postupom času si zvykla na pach rúk a už to nie je problém.
Má cca rok a je to jezko bielobruchy. Kúpili sme ju ako mláďa, vtedy ešte vôbec nepichala a schovala som ju do dlane. Teraz je o niečo väčšia, ale ešte stále sa zmestí do dlane, ale už ju nezavriem 🙂 . Teraz tie pichliace nepichaju, len keď sú mokre a to je keď ju kupem.
Kazdy jezko ma normalne tvrde pichliace.ak sa citi v pohode a je zvyknuty na ruky tak pichliace sklopi a teda nepicha.ano odcervuje sa,zacervit sa moze samozrejme z potravy-ziveho hmyzu a masa.smrdi ak ho necistis samozrejme.su to nocne zvierata takze aktivne su hlavne vecer a nad ranom a aj v noci takze moze ich byt pocut.je to terarijne zviera hlavne na pozorovanie,da sa brat na ruky aj trochu pohrat ale heacka to nie je,jezko ani nie je spolocensky tvor a v podstate okrem parenia nevyhladava spolocnost inych jezkov takze cloveka tiez nie:D jezko je inak aktivne zvieratko takze potrebuje pohyb.ja mam bielobruchych ti su mali a mala som usateho ten sa neda moc zohnat.keby niekto.o dakom vedel dajte vediet:D
@spagetka007 no osobne v rukach som jezka nemala..my sme mali takych polnych "vagabundov" v praci. nakolko firma kde osm robila bola hned na okraji mesta a tam pole a bezne k nam chodili jezkovia...len vravim, ze strazny pes ked brechal ze sa isiel zdiviet a nikde nikoho sme nevideli a ani na kamerkach...potom poculi sme funenie a dupot...no a chodte vecer okolo pred polnocou na obchadzku po objekte kde sa a ni nesvieti...az potom sme zistili ze to mame jezkov...dovtedy nam fajne lepilo... 😀
@spagetka007 naša má vyše roka, dá sa hladkať, mojkať, pichá len keď sa cíti ohrozená...každé zviera má svoj špecifický pach, ježko tiež, niekomu to môže smrdieť ale nie je to výrazné... Výkaly samozrejme páchnu, treba udržovať čistú podstielku, ja čistím aj 3x denne, používam baby podložky. Neviem ako tí africkí, naša je prevažne nočný tvor a celý deň viac menej prespí, aktívna je večer tak po 19.00 hod. Nevýhody netuším, resp. nehľadám, chcela som ju strašne moc 🙂 teraz mi tu behá po obývačke 😀
@spagetka007 jezko ma blchy len volne zijuci v prirode, ak sa o neho staras ako tu bolo povedena, nema ako dostat blchu jedine, ze by so ho von vencila atd...a tak ako aj ine domace zvieratka odcervujes, lebo kde co ocuchaju, oblizu, tak aj jezko...
@sissy27 inak pazúry treba strihať, my s tým chodíme na veterinu, sama by som si netrúfla, blchy a parazity sa týkajú tých voľne žijúcich, doma to nemá kde nachytať, našu neodčervujem, nie je dôvod, nechodí von a nežerie ani voľne žijúci hmyz... Áno, funí a dupať nedupe, len teda pazúriky na parketách dosť počuť... Každopádne mne tieto zvuky nevadia 🙂 inak naša je väčšia, má vyše kila, ale stále ju v pohode vezmem do jednej ruky...
@spagetka007 tá odpoveď vyššie je pre teba, neviem ako sa mi podarilo samej sebe napísať 😀 holt cez mobil no, ani opraviť sa to nedá 😅
@spagetka007 my sme boli za jednym co choval jezka a stymi blchami je to pravda, ze oni uz maju v sebe zarodky ze sa im stale tvoria aj ked ho odblsis a ze vykaly hrozne smrdia.
@furstik
Dakujem
@misulka22
Dakujem za odpoved.
@sissy27
Nie su po nej bobky vsade a stale, ako po skreckovi?
Da sa bez nehody pustit po byte alebo vsetko znackuje?
@jeennyv
Dakujem
@sissy27
A to je tiez ten maly skrecok?
Ale tak vyrastol?
@nasta55
Blchy sa daju len niekde chytit,
nemozu mat zarodky v sebe.
To nedava logiku.
@nasta55 tak divný chovateľ... Zrejme mal zárodky vo svojom chove a buď bol sám úplne blbý, alebo robil blbcov z ľudí - očividne úspešne... Naša má vyše roka a žiadne blchy nemá a teda ani som ju nikdy neodblšovala... Výkaly páchnu všetkým tvorom - ani tie tvoje nevoňajú po konvalinkách, záleží aj na tom, čo prejde tráviacim traktom.
@spagetka007 ten zápach z výkalov sa dá do veľkej miery eliminovať krmivom - granulami pre mačky žijúce vnútri. "Nebobkuje" ako škrečok, v podstate je väčšinu dňa voľne pustená. Dá sa to ustriehnuť, väčšinou chvíľu po tom, čo sa nažerie, tak aj vykonáva potrebu, takže počkám, kým urobí v klietke čo treba a potom ju pustím.
@spagetka007 škrečok? Myslíš toho, čo mám fotku niekde v blogu? Toho už nemáme ☹ ale bol malinký, len je tam fotený úplne z blízka, tak možno pôsobí veľký, ale nebol 🙂
@sissy27
Nie skrecok, sorry, pomylila som sa.
Ten jezko. Vyrastol velky? Alebo je to iny druh?
Mam jezkov bielobruchych a mala som aj usateho.co.potrebujes vediet?