Cudzí kocúri u nás značkujú

3. mar 2024

Ahojte, potrebujem poradiť. Chodia k nám kocúri od susedov, ale neviem od ktorých. Tí priamo vedľa nás majú mačky aj kocúrov, ale paradoxne tí k nám nechodia vôbec (vieme aké mačky majú), takže chodia odniekiaľ z domov čo máme na ulici. Plot máme samozrejme, ale chodia k nám prevažne cez strechu budovy čo máme na pozemku, pre mačky to sú hotové preliezky čo zdolajú ľavou zadnou, chodia aj na povalu nad kuchynkou. My máme vonku jednu mačku, je sterilizovaná, takže kvôli páreniu sem hentí nechodia. Predtým s týmto problém nebol. Psa nemáme, ani nechceme. Problém je, že všetko si tu u nás značkujú. Mačky máme radi, ale toto nedávame. Ešte ide aj teplo, tak to bude len horšie 🤢. Vyjdeme von z dverí a ovalí nás strašný smrad, všetko je označkované, steny, stôl, stoličky, posedenie, nedá sa to tam vonku dýchať. O detských hračkách ani nehovorím, malá si nemôže nechať vonku odrážadlo, loptu a pod., všetko musíme odkladať do kuchynky. Šmýkalka to už schytala. Minule to schytal aj vysávač, čo máme na vonkajšie použitie, na auto a tak. Taktiež gril, nemôžme ho dať na stále miesto vonku, lebo hneď by to schytal aj ten, čiže ho musíme trepať von a dnu zakaždým keď chceme grilovať. V kuchyni nemôžme poriadne ani vyvetrať, lebo hneď ten smrad tiahne dnu. Keď sme vonku na dvore, tak sem nechodia, lebo nás tam vidia alebo počujú. Chodia len keď je vonku kľud. Vždy ich vidíme z okna z kuchyne alebo z poschodia. Keď vyjdeme von alebo len otvoríme okno aby sme ich zastrašili, tak hneď stihnú ujsť preč, vedia že ich tu nechceme, no chodia sem napriek tomu stále, aj keď ich odoženieme. Nevieme si s nimi dať rady.
Mali ste alebo máte niekto takýto problém? Ako ste to riešili?

ewwe
3. mar 2024

moja znama mala takýto problem, vyskusala naozaj vsetko, pomohla iba vodna pistol a striekat vodu na macky, parkrat dostali a prestali chodit, lenze to chce trpezlivost, znama si sadla na lehatko, vedro vody k sebe a slnila sa a ak prisla macacia navsteva tak pif paf

0silvia0
3. mar 2024

A vasa macka si svoje teritorium nechrani? My mame 2 macky, jedna z nich je taka teroristka, ze kazdu cudziu macku vypoklonkuje z nasho pozemku.
Ta druha nema taku guraz, minule ju nahanal nejaky kocurisko na nasom dvore (ta prva macka spala vo vnutri), tak tam zasiahol nas pes a urobil s cudzim kocurom poriadky.

autor
3. mar 2024

@0silvia0 ona má takú svojskú povahu 🤷‍♀️ keď ju "nevidíme", tak má na saláme a je schopná od toho kocúra ležať kľudne blízko na jeden meter, ale akonáhle vybehneme, teda ak stihneme (čo sa podarí výnimočne), tak sa tvári že sú nepriatelia a začne ho vyháňať a utekať za ním, potom príde a tvári sa ako hrdinka že ho odtiaľto vyhnala 🤦‍♀️

autor
3. mar 2024

@ewwe veď toto, že to chce trpezlivosť a čas tam vonku sedieť a čakať, čo sa pri malej nedá, lebo ak ju mám zobrať so sebou von, tak by neprišiel žiadny kocúr, lebo by nás tam vonku počul 😅 a muž má kopec roboty, ale no budeme to musieť vyskúšať, nájsť si na to jeden deň, hádam to zaberie 🙈

lenka_xy
3. mar 2024

Tiež mám takých jednoduchších ľudí v susedstve, ktorí hromadia a množia mačky, nestarajú sa o ne, sú potom rozlezené po celej ulici. A jediné čo pomáha je rad-radom ich odchytávať a kastrovať. Kastrované už nebudú značkovať, nebudú sa množiť a bude sa im lepšie žiť.

kulumulu123
3. mar 2024

@lenka_xy ty davas kastrovat susedove macky na vlastne naklady???

zuzanaam
3. mar 2024

@0silvia0 tiež sme mali taký problém. Niekto nám hodil do dvora mača, nechali sme si ho, neskôr dali vykastrovať. Je to ona, máme ju doteraz. Spáva dnu. Susedia si v tom čase zaobstarali rovnako starého kocúra, ako mačence sa hrávali, a aj keď vyrástli. No a tento kocúr nám chodil značkovať v noci na dvere a steny terasy, keď bola naša dnu. Dokonca prišiel dnu keď sme vetrali, žral našej krmivo, skočil cez okno do spálne. Pomohol až väčší pes, ktorý prišiel najprv ako dočaska. Aj predtým sme mali dvoch, ale malých a bývali tiež vo vnútri, to ako prevencia pred mačkami nemalo efekt. Aj tá väčšia je s nami v dome, napriek tomu sa už cudzie mačky do dvora neodvážia.

lenka_xy
3. mar 2024

@kulumulu123 ak by som to nerobila, tak by som sa starala o 300 susedovych mačiat na vlastné náklady. Takže stále jednoduchšia a lacnejšia možnosť 😄 Ale veľa miest má aj kastračné programy, vedia to zastrešiť OZká.

autor
3. mar 2024

@lenka_xy ešte to, aby sme míňali peniaze na cudzie mačky 🫣 sú to minimálne traja kocúri, ktorých tu registrujem a v lotérii som zatiaľ nevyhrala 🤦‍♀️ lebo v tejto dobe to je len tak všakže, že vezmem cudziu mačku, dám ju vykastrovať na svoje náklady, potom ju šupnem späť na ulicu a zatiaľ kým budem riešiť jednu mačku, tak sa niekde okotia ďalšie a ďalšie, ktoré sem môžu začať chodiť a sme v začarovanom kruhu 🤦‍♀️ o starostiach s tým ani nehovorím - odchyt cudzej mačky, nájsť veterinu, dohodnúť termín, zobrať ju tam aj späť, zaplatiť to atď. 🤷‍♀️ môžu tie mačky byť aj kadejako choré, takže nedajbože pochytať od nich nejakú pliagu, no ďakujem pekne 🫣 mám aj iné starosti a výdavky, nie len riešiť cudzie mačky.. keby mi tu neničili majetok na našom pozemku, tak o nich ani nezakopnem..

profantova
3. mar 2024

U nás sme našu ulicu nazvali mačacou, niekedy vojdeme do ulice a 5 mačiek na ceste čaká na jedlo, suseda niektoré mačky dala už aj kastrovať cez útulok / neboli jej, len sa kotili a kotili, majitelia sa o to nestarali...my tiež máme jednu a k nám všetky tie mačky chodia hľadať jedlo / a keby len mačky, aj dve líšky sem prišli /, či nezvýši po našej, ba dokonca niektorý kocúr ju aj vyháňa, a jedlo jej berie, naša keď dostane jesť, viac okolo pozerá, či niekto nejde, ako žerie, a hocikedy sa objaví, ani nevieme odkiaľ...a presne to značkovanie mi lezie na nervy, lebo na jar cítim aj v obývačke / popod dvere /, kúpila som niečo, čo by ich malo odpudiť / taký sprej /, ale ešte som nepoužila, musím vyskúšať, či vôbec zaberie...

0silvia0
3. mar 2024

@zuzanaam veru vlastny pes je najlepsia ochrana

mk1111111111
3. mar 2024

Macku krmte iba doma, a dom vapkou vycistite. Ja najprv oblejem smradlave casti omietky vodou s octom a potom vapkou docistim. Nasa si tiez nevie ustrazit svoje uzemie, ale voda s octom funguje

majlo1234
3. mar 2024

Nas kastrovany chodil ostievat k susedom, videla som to na vlastne oci. A ako bolo spomenute, pomaha hoavne ta voda

lenka_xy
10. mar 2024

Otázka znela: „Mali ste alebo máte niekto takýto problém? Ako ste to riešili?“. Tak som dala svoju skúsenosť a riešenie, takže absolútne nechápem ten rozhorčený kilometrový príspevok 😅
Na druhej strane, 50€ dáš za lepší obed, takže zase netreba vyhrávať v lotérii na to, dať vykastrovať pár mačiek. Alebo úplne stačí zdvihnúť riť (prípadne aspoň telefón) a niekomu kompetentnému to nahlásiť, kto už sa od odchytu po samotnú kastráciu o to postará.
Typické slovenské, je problém s premnoženými mačkami, dokonca na vlastnom pozemku, tak namiesto riešenia problému ho iba posuniem inde tým, že budem vonku sedieť a striehnuť na ne s hadicou 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Potom že to tu všade vyzerá ako vyzerá, kde sa pozrieš, milión chorých, túlavých mačiek, keď každý je poloslepý a jediné čo mu vadí je, že mu štia na terasku, nie to, ako trpia tie zvieratá 🤷🏻‍♀️

0silvia0
10. mar 2024

@lenka_xy ono mnohym sa tu staci vyventilovat nad hnusnymi smradlavymi mackami a to je vsetko...

sinusoida
11. mar 2024

Taký istý problém máme 😀....máme aj psov, ale napriek tomu mačky značkujú všetko.