Čo s takýmto psom?

22. aug 2023

Prosim Vas psickarky( nie tie prehnane starostlive). Pani 80r ma psika,krasny len narocnejsia povaha.Rada by ho darovala,my aj chceme.Lenze neviem ci je to dobry napad prave psa uz 1,5rocneho s navykmi ake ma,vraj im utiekol do susednej dediny.Asi 7km. Moja situacia mam zahradu,3deti a chceme psa k detom .Len na zabradu,ziaden pristup dnu.Tento aj je vonkajssi vo voliere.Lenze co si myslite da sa 1,5r psik preucit,naucit nov moresom?Bala by soms a toho ze by nam utekal napriklad z prechadzok a tak.Prikladam foto psa je to takato rasa.

autor
22. aug 2023
babulkomale
22. aug 2023

Neviem ci som prehnane starostliva, ani neviem co tym myslis, takze sa radsej nevyjadrim.

o__o
22. aug 2023

Samozrejme, ze sa dá naučiť, chce to vela trpezlivosti

hladamematku
22. aug 2023

Čo je náročnejšia povaha?

marsmykkok
22. aug 2023

No ja neviem, ak raz uteká, bude stále-myslím zo záhrady. Na prechádzke ti neujde, neutekal by ani keby mal pravidelné prechádzky napríklad každý deň... Ale nemám pocit, že s ním plánuješ chodiť pravidelne na prechádzky s teba. Mýlim sa?

janettdamian
22. aug 2023

Nie som klasická psíčkarka, mali sme psíka iba rok. Z mojej osobnej skúsenosti by som takéhoto psíka nebrala. Veľmi však záleží na tom, aká si ty povaha. Vieš pracovať so psom, venovať sa mu, je v "puberte" tak vyvádza. Ja už napríklad po skúsenosti čo mám psíka nechcem.

tosomja
22. aug 2023

Už nemáme psa, ale mali sme na dvore, vo voliere, zateplenej v zime. Ale vždy bol von, mimo nej, len na noc tam chodil a najesť sa.
Dá sa naučiť každý pes, ale tak, že ho necháte celé dni von, a pôjdete ho pohladkať 2x denne kedy mu pôjdete dať žrať a vyvenčiť, ho nič nenaučíte. A bude mu smutno, bude vám všetko ničiť, utekať. Takže aj taký, ktorý je "vycvičený" potrebuje pozornosť a kontakt. Ináč "zdiveje" lebo sa bude nudiť.

rozkvet1
22. aug 2023

Je krásny a mladucky. Vekom ho tieto móresy prejdú, aj môj psík to tak mal. Hlavne sa mu treba venovať, unaviť ho. Možno by pomohla aj kastrácia, ak je dôvodom uteknia harajuca fenka v blízkosti, myslím y že pes citi harajucu fenku aj na kilometer. Pamätaj, psík je ako dieťa, treba si ho naučiť na svoj režim a bude ti oddaným spoločníkom

peter0123
22. aug 2023

My sme si zobrali útulkáča v takom veku, ktorý už raz bol adoptovaný neskôr vrátený do útulku. Je u nás piaty mesiac.
Všetko sa dá, len záleží koľko času sa mu budete venovať, investovať do výcviku a pod.

alexas56
22. aug 2023

Očividne je to mix borderky,prípadne iného pastiera.. tieto psy potrebujú veľa pohybu, potrebujú zamestnať, keď nemajú dostatok pohybu - nudia sa a majú tendenciu utekať..ale to by myslím robil každý pes. Pochybujem že 80 ročná dôchodkyňa sním chodí na dlhé prechádzky a venuje sa mu..Určite by bol iný keby sa so psíkom začalo pracovať, tréningy a pravidelne prechádzky..ale neviem si predstaviť čo u vás znamená prehnaná starostlivosť..ak to, že sa psovi treba venovať, prechádzky a tréningy..tak si žiadneho psa neberte

sissy27
22. aug 2023

ak tvoje "chcem ho k deťom" má znamenať to, že bude len behať po záhrade a na noc pôjde do voliéry, dostane misku s vodou a 2x denne granule, tak nie... Pes je živý tvor a treba sa mu venovať. Chápem, že 80r pani na to nemá energiu, ale ty nemáš 80r, tak si rozmysli, či chceš psovi (akémukoľvek) venovať svoj čas a energiu a prípadne s ním chodiť na cvičák, aby sa naučil čo potrebuje. Nevychová a nenaučí sa len tak sám od seba.

dotka04
22. aug 2023

ide skôr o to, koľko "času" a úsilia chcete do toho vzťahu vy a pes investovať. Takého psa bude treba v prvom rade trošku nechať zorientovať sa v novej situácii, na novom mieste, poskytnúť mu síce pevné hranice, ale aj dosť takej obyčajnej pohody a istoty (ak uteká preto, že je napríklad vystresovaný z nedostatku pohybu, kontaktu s ľuďmi atď.). Bude potrebovať aj výcvik, aj kvôli utekaniu, aj celkovo základné povely atď., nech sa naňho môžete spoľahnúť (pri deťoch, na prechádzkach atď.). 20 min denne to asi nepostačí. A asi to nebude za mesiac. A druhá vec je povaha - nezávisí len od rasy (toto bude mix border kólie zrejme) - môže a nemusí sa k vášmu temperamentu rodiny hodiť.
Ak chcete len chlpáča pre rodinu, milého k deťom, kde si vystačíte s minimom výcviku a maximom vernosti a poslušnosti, pozrite sa po šteniatku (ideálne kuknite rasy, ktoré sedia k vášmu životnému štýlu) a prosím, po papierovom šteniatku (záruka povahových vlastností, lebo máš istotu, že niekoľko línií vzad neboli s ničím iným krížení a detto pri zdravotných problémoch - každá rasa má svoje dominantné zdravotné problémy, ale dlhoroční chovatelia musia pri istých z nich dokladovať, či je alebo nie je dané šteniatko nositeľom rizik. génu).

momusik
22. aug 2023

Je to este mlady psik, da sa naucit, popr. dat kastrovat, mozno potom nebude utekat, my sme si doniesli 10 rocneho, tiez stale utekal, my ho musime volat aby isiel na ulicu bez toho nevyjde

jankaovecka
22. aug 2023

Tohto psa si neberte, ocividne skusenosti ziadne. Bude z neho daksi deprimovany chudak zavrety na zahrade. Prepac, k detom od stenata, nejake mierne male plemeno

autor
22. aug 2023

@sissy27 Tak preto pisem.Mam 3deti,plus bude skola,skolka kruzky,priorita su deti tie su na 1 mieste potom pes.To ale neznamena ze bude vo voliere zavrety.Volieru ani nechcem ,bude na zahrade mat budu a bude mat volny pohyb,mame aj sliepky cize moze ich sa naucit zahanat??😉A samozrejme bude sa vencit prechadzkami,aj kvoli detom ze pojdeme spolocne ,ja z prace a s detmi po kruzkoch.Ale to neznamena ze budem okolo psieho zadku behat cely den len aby bol pes ukojeny.No mna zaujima ci bude utekat z z domu, ak je zvyknuta,je to fena.Lebo mali sme psa ako deti a z kazdej prechadzky,aj 3h v lese vedel ze sa blizi domov a 1km asi pred domov pravidelne zdrhol a vratil sa neskor ako kedy.Pritom bol venceny.Tiez nechcem aby mi psa pravidelne zdrhaval a bol odchytany utulkom ci policajtmi.Ved teraz ak sa pes tul hned ludia robia paniku a nahlasuju.

autor
22. aug 2023

@jankaovecka ty mas vestedku gulu,zda sa.Gut job!Aj ine vies vyvestit?😉

janettdamian
22. aug 2023

autorka - to utekanie je veru problém. Najhoršie je, že nemáš ako zistiť čo ten psík urobí u vás. Možno bude spokojná a nebude mať potrebu ujsť. Ak to má v povahe, tak tam nič neurobíš. Neviem aké máte doma oplotenie pozemku, či by ho dokázala prekonať (preskočiť, podhrabať sa, rozpliesť pletivo)

autor
22. aug 2023

@dotka04 Dakujem za solidnu radu,akurat ze nechcem vobec pp psa,skor krizenca.Tenro psik vyzera byt temperamentny,az chudak skakal do vysky v tej voliere.U pani nema ziaden pohyb zda sa,nik ho nevenci.My sme dost akcni ludia.Len s vycvikom nemam skusenosti ziadne a musim sa priznat ze ani nebudem mat cas chosit po vycvikoch.Jedine psa dat na trening(mam znamu,co sa venuje tomu a je top odbornicka)Jedine riesenie je ze na prechadzke bude na vodzke pekne aby neutirkla.

jankaovecka
22. aug 2023

S hentymi laickymi otazkami, ktore si dala, je zrejme, ze skusenosti nemas ziadne. Neviem co je na tom blbe, kazdysa nejako uci. Nemusis sa urazat🤷

autor
22. aug 2023

@janettdamian este ame rozmyslali si ho poziciat aby si zvykla a my zistime jeho povahu.Urcite sa mu dostane viacej pozornoati ako u babky ktora ho chcela darovat aj s granulmi rovno😉

heln
22. aug 2023

pridam sa k diskusii, vyzera ako borderka a ta vyzaduje velmi vela aktivity, nie je to povahou, je to plemenom. potrebuje behat, aportovat, cvicit, je velmi inteligentna, da sa mnoho naucit, ale potrebuje naozaj vela aktivity, nemoze byt zatvorena v koterci. mozno iba na noc. je to povodom pastiersky pes.

jankaovecka
22. aug 2023

Pes je nesocializovany, nevychovany a temperamentny. A este aj uteka. Nesla by som do toho. Je ho skoda, lebo je chutny. Ty si znicis nervy a pri 3 detoch a robote je to velke sebazaprenie sa mu naozaj venovat. A hlavne ked nemas skusenosti a nevies co a ako.

jankaovecka
22. aug 2023

Ked si ho zoberes, vsetko ho budes musiet ucit od totalnych zakladov. A s deckami po kruzkoch a so psom, co nevie NIC...Aj na tej vodzke ho musis naucit chodit, sam od seba to nevie. Naozaj, nechodte do toho!

janettdamian
22. aug 2023

No veď skús si ho "požičiať", len keď ho chcela babka hneď darovať aj granulami, tak aby si ho mala kam vrátiť. Mne to príde, že sa jej snažia čo najskôr zbaviť (chápem to). Ja osobne by som do toho po mojich skúsenostiach určite nešla.

lula313
22. aug 2023

No nevyzeras veľmi ako človek, ktorý tuzi mat psíka, ale ako niekto, kto ho chce nasilu, lebo psa treba k detom a k domu.
Mojimi rukami preslo veľa psikov, naucit sa “móresom” daju takýto mladi, aj oveľa starší, a to sme mali v dočasnej opatere z útulkov rôzne psy typu bull, NO a pod. Najlepšie je ho si naozaj pozicat a venovat sa mu, ak je to fena, tak hlavne vykastrovat, keď nahodou zdrhne, nech neprinesie so sebou plnú maternicu steniatok. Zamestnany pes a dostatocne vyberaný málokedy utečie. Tejto sa necudujem, ak je celé dni zavretá, že keď sa dostane von, tak uteka

zojazoja
22. aug 2023

Len budú by mal? Koterec volieru prečo nie? Ako ho donutis v noci späť v tej bude a nebehat kade tade po dvore prípadne zdrhat? Priviazes ho o budú ci ako?

petronelag
22. aug 2023

Niektorý pes (aj náš bígl) už ako polročné šteniatko naháňal sliepky, ja som si myslela, že im nič neurobí a on jednu tak ubil labami, že to neprežila. Teraz máme sliepky oddelene, za bráničkou. Teraz má už vyše dvoch rokov, je veľmi čistotný, na prechádzku sa dá s ním ísť, ale treba ho mať na retiazke, inak ujde, aj keď sa mu podarí cez otvorenú bránu, dávame si nato pozor. Inak je dobrý, volne si behá po dvore.

dotka04
22. aug 2023

Nie je za čo 🙂 Ešte toto - ak bude psík akčný, bude potrebovať aj dosť pohybu aj cez týždeň - nielen prechádzky na vôdzke, ale aportovanie, agility (borderky ho zbožňujú), taký ten "riadený" pohyb po vonku - nielen výbeh sám po záhrade.

S výcvikom skúsenosti nemusíte mať, ale dobré by asi bolo, ak by ste ho absolvovali s ním - vy budete pánmi, ktorých musí poslúchať, nejde len o to naučiť ho "na slovo", ale naučiť aj nás, majiteľov, ako byť pre psa autoritou a "partnerom" (ale vždy vo vzťahu k nemu nadradeným partnerom 🙂 ).

A iná perspektíva pohľadu na celú vec - teraz má ten psík voliéru x krát y metrov a staršia pani sa mu asi moc nenavenuje (vzhľadom k veku úplne normálne). Určite toho u vás dostane viac. Len škoda by bolo, ak by ste m u síce vedeli poskytnúť "viac" ako ona, no stále málo na to, aby bol z neho vyrovnaný pes a tým pádom aj z vás šťastní majitelia.

modrykolibrik
22. aug 2023

V prvom rade si musis uvedomit ze toto je pracovne plemeno. Takemuto psovi musis zamestnat hlavu. Pokial to nechces robit ani nepremyslaj nad tym.ho.zobrat. Border kolie su zviknute pracovat. Ak ho nezamestnas trpi ich psychika a ten pes ti proste bude zdrhat a spravat sa destruktivne. Treba zistit ci je fena kastrovana lebo za chvilu budes mat viac psov ako si prajes. A ked mas deti nebudes mat cas psovi dat dost podnetov aby sa rozvijal. Posun ju skor niekomu kto s nou bude chodit na tury do hor, dlhe prechadzky lebo to zo psom zle dopadne

simca06022011
22. aug 2023

Tak zaprve neviem co je to tazsia povaha, 1,5r pes vobec nie je stary. Naucit sa da (aj ked neviem comu?) a prisposobi sa.
Plot a dvor treba mat vyborne zabezpeceny proti utekom. 7km pre psa je nic, ak ma moznost, ujde vela psov.. mozes ho ucit co chce, mozes ho mat aj od narodenia, pride na neho a bude utekat.

Sliepky ti nema preco zahanat, na co by si ho to ucila? skor ti nejaku prihudrsi, alebo si ich nebude vsimat. Ono aj ked nechce pes, tak labami vie jej ublizit, alebo bude mat stres sliepka (moj za nimi chodil a onuchaval ich), moj si zvykol a uz si ich viac nevsima. Mozno podla povahy ich postrazi, alebo ani nie. To ako na sliepky bude reagovat nevies pri ziadnom psovi.. cize treba ratat s tym ze budu sliepky oddelene.

Ostatne neriesim, kope psov uplne staci pohyb po dvore, aj teraz si tukaju niektori susedia co behame po dedinach so psami, ved maju dvor :DD CIze treba aby mal spolocnost, nejaku pracu/zabavu denno denne, a ked sa da prebehnut sa von. Treba ratat s tym ze to byva dost otravne (aspon pre mna a to toho svojho zboznujem, ale proste ked mam toho vela, tak ja to ledva stiham... )
Inak my sme na dedine a nenahlasuju tu este velmi nic, stale sme asi tam kde ludia to beru tak, ze na dedinu psy patria a sem tam niekomu niekto zdrhne, pes by mal byt urcite dostatocne oznaceny, cipovany, na obojku kontakty, ak ujde..

@lula313 feny sa sterilizuju.