Ahojte. Budúci mesiac sa sťahujem do vlastného bytu a chcela by som sa naučiť variť, ako nakupovať atd. Chodíte do obchodu denne alebo robíte týždenný nákup? A keď týždenný tak podľa plánu alebo len tak vezmete čo vidíte? Ake potraviny by sa mali mat stále doma? A viete mi poradiť stránky, na YouTube, alebo knihy kde sa dá naučiť sa variť jednoducho? ĎAKUJEM 😃
Skus kuchyňu lidla
Alebo aj staršie videa Viktor Nagy
Ja mam vzdy doma min.5 kg hladkej a polohrubej muky,kilo hrubej,ryzu aspon 2kg,cukor,sol v zasobe,cestoviny rozne druhy,bulgur,kuskus,zemiaky,karton mlieka,koreniny,tuniaky a podobne. Zalezi aj kolko mas miesta na skladovanie potravin a co varis. No a v chladnicke mam vzdy maslo,sladku,kyslu smotanu. V mraznicke maso,tvaroh,zeleninu... Nerob si dopredu statosti,postupne si najdes svoj system. Ja nechodim denne do obchodu,je to strata casu a neznasam to,ked po robote musim ist este do obchodu. Raz tyzdenne robim vacsi nakup a v tyzdni idem do obchodu len na pecivo,ked uz nemam v mraznicke alebo chceme cerstve alebo idem do obchodu len ak si zmyslim,ze budem nieco varit a nemam doma na to vsetky potraviny.
Kde bývaš teraz? Ak s rodičmi, povedz im, že na ten mesiac kým sa odsťahuješ sa chceš zapájať do týchto povinností, choďte spolu na nákup, varte spolu 😀 sama si musíš nájsť čo ti najviac vyhovuje a aj nejaké tie zásoby toho čo je stále v špajzi si postupne vybuduješ, nemusíš mať hneď prvý deň všetko, ty vieš čo máš rada a ako sa stravuješ 🙂 my si jedálniček plánujeme, veľký nákup robíme týždenný, ale po niečo malé sa v obchode zastavím aj medzi tým väčšinou... uvidíš, určite si nájdeš svoj systém
papierky su uz z mody. u nas doma odvtedy co som si nohu zlomila funguje tato appka https://listonic.com/ obidve baby, muz a aj ja ju mame v mobiloch, kazdemu som to zaregistrovala na moju emailovu adresu, takze ked niekto z nich nieco prida do zoznamu, vidia to zase vsetci, takze ak mi nieco chyba, tak zapisem tam do zoznamu a v obchode len otvorim, ze co treba vsetko nakupit.
Je tu plno super rád (listonic je pecka, kuchyňa Lidl tiež, týždenný jedálniček je aj moja prax), ale skús ešte napísať, aký typ jedál chces variť, aký typ kuchyne chces mať, možno budeme vedieť viac adresnejsie poradiť
Nakupujeme raz týždenne, prip.dokupime, ak niečo treba.zaklad zoznamu sú pravidelne položky, ktoré u nás ficia, ako ovocie, vajíčka, mlieko. Ostatné pozerám leták, muž nakupuje zvyčajne v lidli, tak podopisujem čo majú v akcii z veci, ktoré kupujeme alebo ak chcem niečo variť výnimočné.
ja mam napr aj v mraznicke maslo, ked je v akcii, kupim o dve tri navyse a postupne vytahujeme. tiez tam mam aj drozdie. dnes sa napr starsia dcera rozhodla, ze ma chut na skoricove hniezda, tak ich komplet sama spravila. ja som napr spravila to, ze oblubene recepty som prepisala do wordu, ak su to napr kolace ako bublanina alebo aj tusim tie skoricove hniezda, ci recept na pizzu tak tie mam tam aj ingrediencie na polovicnu davku, vytlacila zalaminovala, predierovala a mame to v peknom sanoniku v komore zalozene a ked idu baby nieco varit ci piect, vytiahnu si recept, ak ho nahodou aj od niecoho umazu, len sa to utrie a znovu zalozi. tak skus si od mamy vypytat nejake recepty, toho co mas rada aby si sa vedela odpichnut, lebo na nete je vela receptov, ale predsa len kazdy to ma prisposobene pre seba.
@deedol no a je to super, nie? ved laminovacka aj tie folie sa daju pomerne lacno kupit aj v lidli. mna inspirovalo to, ked som si isla znovu tlacit recept na red velvet tortu, kde ide cervena farba a ked to aj mladsia miesala mixerom tak jej obcas vyprsklo aj na recept tak uz tak horsie vyzeral. 😀
presne. a hlavne ked uz mam nieco overene, napr. pizza, bublanina, muffiny, nechce sa mi stale hladat na nete, kde je milion verzii s prisadami v inych pomeroch.
boze, ked som zila sama, to bolo radost nakupovat… lebo obed som mala v robote a rano a vecer som si len nieco male a jednoduche dala. 😂😂😂
@lindous bývam v detskom domove a o obed a večeru je postarané, my si robíme raňajky obed a tak, nakupovať my nechodíme
@mapypotkancek take úplne basic jedla viem urobiť, cestoviny, nejakú omáčku, polievku, praženicu atd a chcem sa naučiť aj trochu iné jedla, aj klasické, ale aj zdravá strava má zaujíma
@simonah73 to je dobrý nápad 👍🏻 Zajtra si vyhľadám nejaké recepty a vytlačím ich
@oonnaganamakusai okay 😊
Ja som sa naučila variť a hlavne piecť vďaka Instagramom 😁 mojimi guru je párik klaudi_rimka a chlop_v_kuchyni. Podľa ich receptov mi zatiaľ všetko vyšlo. A plus ešte nejaké profily, kde väčšinou video recept pridajú, nech aj vidím, ako to má vyzerať.
Čo sa týka nákupu, odporúčam si napr v nedeľu poobede/večer urobiť približný zoznam, čo chceš variť a podľa toho kúpiť veci na ten týždeň. Neznášam premýšľať čo zase variť a potom zistiť, že mi aj tak niečo chýba. Raz za týždeň väčší nákup, snaž sa pozrieť si, kde sú akcie, vieš na tom pekne ušetriť. My chodíme každý 2-3. deň aj na taký malý rýchly len po pečivo, ovocie, zeleninu.
A gratulujem k osamostatneniu, veľa šťastných úspešných rokov prajem ❤️
Tak ja mam dve male deti, zoznam netreba. Kazdy tyzden kupujeme to iste, lebo zjedia 5 jedal dokola. Sem tam kupime pre nas s muzom nieco ine. Moc som ti neporadila 😀
Nakupujem týždenne, vždy podľa zoznamu.
Mne extrémne pomohla kniha "Veľká domáca kuchárka" (taká modrá, má cez 500 strán). Inak základ máš dobrý, lebo ja keď som sa sťahovala do vlastného som okrem praženice nevedela nič 😅
Inak taký základ čo mám vždy doma - múka, cukor, soľ, ryža, 2-3 druhy cestovín, nejaké strukoviny, mlieko, zemiaky, strúhanka... V chladničke smotana kyslá plus sladká (na varenie nepoužívam, aj keď je písaná, tak dávam sladkú, tak nám to chutí), vajcia, maslo, bravčová masť, v mrazničke mám vždy aspoň 4-5 druhov mäsa plus nejakú mrazenú zeleninu. A keď aj naozaj ze nemám kedy ísť do obchodu a mám tieto zásoby, tak zakaždým z toho niečo zbúcham.
Skús začať s takými jedlami ako rizoto, nejaké pácované rezne. Mne napríklad od začiatku išli také veci ako guláš, paprikáš a také na šťave, upiecť som mala problém, lebo som to nevedela odhadnúť, buď som to vysušila alebo dopekala lebo bolo surové, takže tomu som sa cca 1 rok ja osobne vyhýbala 😅
Takže vždy mám múku mlieko cukor olej ryža cestoviny strukoviny kompóty mäso zelenina pečivo ...čo sa míňa doplnam ,potom každý týždeň tvaroh jogurty syr šunka ,proste keď otvorím chladničku viem spraviť jesť .
@vkatush ďakujem 🙏🏼❤️
Na varenie netreba mať nejaké veľké zásoby. Po kile z kazdej múky, ryžu, cukor, olej, vajcia, maslo, cestoviny, sol, nejaké korenie. Ostatné podľa toho čo budeš variť. Strukoviny, bulgur, zeleninu, mäso. Receptov je plný internet. Ja mám tiež rada Kuchyňu Lidla, konkrétne Ihnačáka. Má často klasické recepty v modernejšej forma alebo európske z pár surovín. Treba si pozrieť recept do predu a nakúpiť čo treba. Postupne sa ti spravia zásoby z často používaných surovín.
Kuchyna lidla je super, kopec velmi dobrych a lahkych receptov z dostupnych surovin + velmi ocenujem videa. Niekedy je super vidiet konzistenciu aspon na videu, a na to casto textovy popis nestaci 🙂
A nakupujem cca 2x za tyzden podla potreby, vzdy mam zoznam, co mi chyba, pripadne co potrebujem na nejake planovane varenie/pecenie (ale ja nevarim denne)
Muky, cestoviny, bulgur, strukoviny, chlieb, mlieko, syry - to su take zakladne veci co mam doma stale doplnene.
@autorka gratulujem a držím palce na samostatnej ceste životom 🌹
Ja som začala žiť sama keď som mala 17 rokov, otec ma niečo málo naučil variť ale keďže býval doma len na víkend nebolo toho veľa. Základné potraviny mám vždy doma, mlieko, cukor, ryža, cestoviny, tuniak, maslo atď. Zeleninu v sezóne si pestujem, ak budeš mať možnosť dať si 2-3 kvetináče na okno super sú domáce bylinky, nejaká menšia odroda rajčín. Síce to nieje veľa ale je to aspoň trošku plus pre teba 😊 Ja si vždy v sobotu /nedeľu premyslím čo v ktorý deň by som chcela variť, podľa toho si idem na väčší nákup, snažím sa vyhľadávať akcie. Pečivo si pečiem doma, nemusím cez týždeň utekať do obchodu pokiaľ nieje niečo úplne nevyhnutné. Recepty hľadám na internete, pozerám také aby mali čo najviac hviezdiciek, pripadne pozriem do komentárov ako na to reagovali ľudia, či sa podľa daného receptu podarilo/nepodarilo chutilo /nechutilo. Super vec je mať v mrazničke aspoň 2-3kg naporcovaného mäsa, ja mávam aj rybie filé keďže to ľúbime. Cez leto v mrazničke nesmie chýbať nanuk, kocky ľadu. Sama vieš čo ľúbiš, podľa toho si do zásob vieš nakúpiť keď bude napr. Tuniak v dobrej akcií vezmeš viac, spotrebu majú konzervy naozaj dlhu. U mňa doma určite nesmie chýbať káva 🤣 často pečiem takže z každej múky mám vždy doma aspoň 2 balenia. Dosť závisí od toho koľko úložného priestoru budeš mať. Je toho veľa, ak by si mala nejakú konkrétnu otázku neváhaj napísať 🌹
Spravím si plán asi na týždeň, čo by som mohla variť a podľa toho si spíšem nákupný zoznam a potom pobehám obchody v závislosti od toho, kde sa čo oplatí výhodne kúpiť...nikdy nejdem do obchodu bez lístka a kúpim len to, čo mám na zozname....ale teda moje zoznami sú dosť dlhé 😅