Ako vstávate ráno, keď máte celý deň povinnosti?

21. apr 2023

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať tu žien, ako ráno vstávajú s pocitom, že celý deň ich čakajú povinnosti. Práca, domácnosť, možno deti alebo zvieratá, vzťah. Koľkokrát sa mi ani vstať z postele nechce, keď viem že celý deň len niečo musím.

kvetinka75
21. apr 2023

vieš čo? nemusíš. Okrem práce asi. Ja keď si to poviem, tak nie je navarené, opraté a pod. a vôbec ma to netrápi. Nie som v domácnosti sama. Ke´d je niekto hladný, nech si niečo pripraví. Malé deti už nemám, tak to tak vážne neberiem

liljana
21. apr 2023

Nie, pride mi to normalne, ze kazdy den treba nieco spravit. Ked si vies pracu ulahcit, zrychlit, usetrit zbytocnu robotu, tak si potom vylozis nohy.

janinah
21. apr 2023

Musí sa len zomrieť....ale pomôže ti jedna vec...rozvrh ...a bude tam aj čas pre seba a relax

mamelka
21. apr 2023

Ja plánujem prácu deň vopred, naplánujem si a mam aj čas si sadnúť, hackovat, ešte keď som na materskej tak je to super pretože mi odpadá starosť cestovať z práce, byt tam a cesta z práce. Na SK sa naozaj,že nezastavim tak môžem napísať,ze život v byte je pre mňa veget

bylinka25
21. apr 2023

Musíš len zomrieť a platiť dane.

pribinak
21. apr 2023

Keď som si zakladala rodinu a vlastnú domácnosť tak som vedela do čoho idem a čo to bude obnášat

Nerobím veci keď sa mi nechce, nemusí byt všetko absolútne dokonale, mam kopec domácich pomocníkov a manžela ktorý chápe že delenie ženské a mužské prace je veľmi relatívny pojem

melanta
21. apr 2023

Máš to zle nastavené v hlave. Rieš to, prečo to tak je. Nikdy som prácu, dieťa, domácnosť, muža nevnímala ako niečo, čo musím. Do práce chodíš ty aj muž. O dieťa sa staráš ty aj muž. O domácnosť sa staráš ty aj muž. Ak posledné 2 vety u teba neplatia, máš problém, ktorý si si ale zrejme spôsobila sama. O dieťa aj domácnosť sa majú starať obaja partneri rovnocenne. A popri tom je potrebné mať aj čas na spoločné chvíle s mužom, aj na seba. Všetko sa dá, len musí človek chcieť a namiesto náreku nad sebou hľadať spôsob, ako veci zmeniť.

andrea_82
21. apr 2023

keď som čítala začiatok tvojej otázky, myslela som, že ťa čakajú nejaké vybavovačky, behačky po úradoch, nejaký dôležitý termín v práci... Ty si vymenovala bežné veci, ktoré sú denno-dennou súčasťou môjho života a nepovažujem ich za nejaké povinnosti, ktoré stoja za zmienku. Treba zmeniť prístup k životu, nájsť na dni to pekné, nepozerať len na to, čo musíš a že to musíš.

autor
21. apr 2023

@andrea_82 a co je to pekne?

autor
21. apr 2023

@andrea_82 pre mna to povinnosti su, niečo čo musím urobiť, inak to nebude

andrea_82
21. apr 2023

čo je to pekné? To si musíš uvedomiť ty, ja tvoj život nežijem. Ja sa napríklad teším z toho, že sme sa konečne presťahovali do svojho, mám svoju kuchyňu, ktorú si môžem upratovať podľa svojho. Alebo keď idem so psom na prechádzku, neberiem to ako povinnosť, ale zhlboka dýcham, teším sa z prírody a nabije ma to energiou. Som rada, že mám zdravé dieťa, niekoho, o koho sa môžem starať. Sú ľudia, ktorí nikoho nemajú, čo by tí dali, keby mali tieto "povinnosti".

deti95060810
21. apr 2023

tak zverom dať musím či chcem, alebo nie.
ja keby som aj týždeň nepovysávala - manžel nič nepovie a..... povysáva on... 🙂
sú práce ktoré ja vôbec nerobím....

diewcatqoo
21. apr 2023

Nie som otrokom ani prace, ani domacnosti. V praci sa nestresujem, riadim sa heslom, ze praca neutecie. Urobim, co mam, ale aby som isla nadoraz, stresovala, robila nadcasy a skakala kedykolvek si niekto piskne, tak to nie. Som uz dost stara na to, aby som sa kvoli praci nicila.
Doma tiez porobim, co treba, ale nepretrhnem sa. Nemam doma kazdy den 100% poriadok, ani kazdy den navarene.. a vobec ma to netrapi. Zvery nemam, ale mam dieta a vzdy si hovorim, ze dieta si bude pamatat najma zazitky, hry, vylety a cas, ktory sme spolu travili, nez to, ze je doma poriadok.

kvetinka75
21. apr 2023

@bylinka25 a niektorí ani tie dane nemusia platiť 😉

reanda
21. apr 2023

ufff.. tak ked este aj vztah beries ako povinnost, tak to uz mas ozaj tazke.. treba si zo zivota povyhadzovat veci, ktore ta nebavia a robit len, co ta bavi.. ale ked uz si sa do tolkych 'povinnosti' dobrovolne namocila, tak to bude asi trosku problem.. ale zacat sa da aj po malych krockoch

vroni
21. apr 2023

Nič z toho "nemusíš". Môžeš aj sama prehnit celý život na gauči. Alebo pod mostom. Alebo ho prefnukat, ako máš strašne veľa "povinnosti". Je to čisto o tvojom nastavení.

h2
21. apr 2023

Neviem, ako teba, či ty mávaš dni, kedy nič nemusíš, ale mňa čakajú povinnosti každý jeden deň. Som s tým zmierená a úplne vyrovnaná. Jasné, že keď idem do práce, vstáva sa mi ťažšie, než keď môžem cez víkend ležať dlhšie. Ale napokon vstať a ísť niečo robiť musím tak či tak.

0silvia0
21. apr 2023

tento prístup mi pripadá ako začínajúca depresia. Život je o povinnostiach, život nie je o ležkaní v teplej postielke s raňajkami do postele. To by si si musela zaplatiť nejaký hotelový servis. Človek musí svetu aj niečo dávať, nielen brať. Práca šľachtí človeka, dni, mesiace, roky bez nejakej činnosti a povinností by ťa ubili ak nemáš nejakú super činnosť, prácu, realizáciu, ktorú vieš vykonávať z domu.

autor
21. apr 2023

@0silvia0 mna nic nebavi, vsetko mi je strasne narocne a som zo všetkého unavená uz len ked vstanem. Neviem si predstaviť takto fungovať roky ako nejaký stroj co len pracuje a pracuje.

autor
21. apr 2023

@h2 kazdy jeden den nieco musim, raz viac raz menej no ja s tym zmierena nie som, ako sa s tym zmierit?

autor
21. apr 2023

@vroni a to je len bud alebo? Ja nechcem prehnit zivot na gauci, ale kazdodenne povinnosti ma vyčerpávajú, uz ani neviem kedy som sa naposledy vyspala a uz ani kava mi nezabera

kvetinka75
21. apr 2023

autorka a čo by si robila ako by vyzeral tvoj deň kebyže ničnemusíš?

h2
21. apr 2023

Ja neviem. A čo to máš za hrozné povinnosti?

autor
21. apr 2023

@diewcatqoo s tym suhlasim, no ja deti este zatiaľ nemám, neviem si ani len predstaviť byt na všetko sama

autor
21. apr 2023

@h2 nic hrozne, bezne veci, len uz som z toho dennodenneho kolobehu unavená

0silvia0
21. apr 2023

na tvojom mieste by som navštívila psychológa. Potrebuješ nejaký reštart, zmenu mysle.

autor
21. apr 2023

@kvetinka75 aspoň raz by som sa normálne vyspala, neriesila by som varenie a domace práce a isla by som si zacvicit, zameditovat, nie len sa prisposovat okoliu

autor
21. apr 2023

@0silvia0 aj ja si to myslím, ďakujem

babulkomale
21. apr 2023

Nerozumiem otazke 🤔 ved to je normalny zivot nie?
A nemusim, vybrala som si to.
Manzel ani deti sa mi neprihodili nahodou, ani zvuerata ani dom ci praca. Vsetko robim lebo chcem okrem zehlenia ktore nenavidim a preto to nerobim.
Mohla som zostat bez rodiny, v detskej izbe, a zhnit s mackami. Ved zariad si zivot tak aby si nic nemusela.
A som za to, aby ludia s nizkou mierou energie alebo lenivi radsej deti nemali. Lebo to je potom katastrofa.

kvetinka75
21. apr 2023

autorka a čo ti v tom bráni? Zober si štvrtok piatok dovolenku a máš 4 dni voľna. A k nerobíš cez víkend. Nerieš varenie, kúp si niečo hotové alebo choď do reštiky, medituj, cvič, rob čo chceš. Kto ťa do čoho núti? Nemáš deti tak si neviem predstaviť čo ti bráni v tomto