Caute baby, v poslednom case stale citam, bud v novinach, v radiu, televizii alebo na nete o coraz vacsom prepustani v celej europe. Mam hypoteku, male dieta, samozrejme manzela :D Pracujem v odvetvi, kde som zial lahko nahraditelna, teda v automobilovom priemysle. Zacinam sa obavat, ako to zvladneme ak by kriza naplno vypukla a nevedela by som si najst rychlo inu pracu. Neviem co ocakavat, nikdy som nebola strachopud, ale tych negativnych predpovedi je uz viac ako je unosne. Co myslite? A ako ste pripravene Vy ostatne? Mate nejake peniaze v rezerve? My nieco malo nasetrene mame, ale vystaci to tak na 4 mesiace ak by sme v najhorsom zostali obaja bez prace...
Uz tu bola "masivna" kriza pred cca 10-12 rokmi , nejako zvlast sa ma to nedotklo, v tom case som dokonca zila s deťmi sama a mala som dve práce...v pripade prepustenia by som mala narok na podporu v nezamestnanosti, mala som spotrebný uver poistený pre pripad straty zamestnania (neskor som toto poistenie naozaj aj vyuzila, počas dlhodobej PN, cize nie je na skodu)
Momentálne sa nic nemeni, ja som sice na RD, ale prijem mam aj mimo toho, manzel pracuje 10rokov v jednej firme, cize tam by nárok na podporu vznikol, peniaze mame v takom rozsahu, že by sme zopar mesiacov prezili, aj keby bol prisun penazi 0,-€
Ja to az takto kriticky nevidim, absolútne nemam z toho obavy..a sme na to dvaja, neverím, žeby sme si pracu nenasli, ked aj nie obaja, ale minimálnej jeden z nas urcite...a pri kritickom stave by som nepreberala, isla by som robit hocico...
@suzitok Na tú krízu sa pamätám a veru bolo to ťažké..
Samotná nadprodukcia kapitalizmu nieje trvalo udržateľna. Zjednodušene produkuje sa ďaleko viac než sme schopný zužitkovať a kúpiť. Navyše rastúca mechanizácia postupne vytláča ľudí z robotnických pozícii. Tento podivný systém je udržateľný len vďaka naschvál vyvovalanymi krízami, takže áno, určite ich bude ešte niekoľko.
K tomu ekologicky stav planéty je na pokraji kolabsu, akurát sú to veci co niesu hmatatelne, preto ich veľa ľudí nevníma. Takže môžme si robiť srandicky z Grety koľko chceme nič to nemení na fakte že planéta sa otepluje (koľko snehu u nás napadlo túto zimu?), obdobia extrémneho sucha sa predlžujú, dýchame otrávený vzduch a jeme otravene jedlo...
Každopádne radím ti nezamyslaj sa nad tým co bude až bude. Ži tu a teraz, teš sa z prítomnosti a netahaj tam starosti co ked prídem o prácu v pakárni. No tak o ňu prídeš, pôjdeš na podporu a nájdeš novu. Neboj určite nehrozí žiadny hladomor ani nič podobné (a ver ze ten tu bol v histórii nespočetné veľa krat a to je oveľa vážnejšia vec než jedna zavretá automobilka)
@lujza123 V poriadku, ale čo všetci tí ľudia? Kam pôjdu? Kde sa zamestnajú? A keď už sme pri ten mechanizácií, vieš koľko ľudí bude nezamestnateľných? Skončia pod mostom aj s rodinami? Alebo ako to bude? Vieš, toto ma trápi, asi viac ako by malo. Ničí ma to.
Automatizacia a robotizacia je sucastou dnesnej vyroby a do buducna to bude v ovela vacsom rozsahu. Treba sa rekvalifikovat, ziskat lepsie vzdelanie ak vidim ze moje zamestnanie je neperspektivne. Pokrok sa nezastavi 🤷🏼♀️ Kedysi boli opravari pisacich strojov a potom prisli pocitace a uz ich netreba, co mali plakat ze vsetci skoncia pod mostom?
@natalala Tak ale každý nemôže byť programátor. Na to treba mať niečo v hlave.
Ludia si budu hľadať ine moznosti, vrati sa masivnejsie pestovanie zeleniny, ovocia, chov...popripade nejaka výroba a následný predaj...
Moj manzel robi v IT a teda makal na vyske a venoval tomu vela casu a usilia, nevybral si tu najlachsiu cestu z pohodlnosti. Preto sa ma teraz dobre. A programator ani zdaleka nie je najlepsie platena pozicia v IT 🙂 nehovorim ze kazdy teraz ma byt zrazu kvantovy fyzik alebo co ale uznaj ze kazdy moze na sebe zapracovat, zlepsit sa v jazykoch napr alebo v nejakom technickom obore napr aj ako udrzba pre pristroje vramci robotizacie alebo hocico. Ja robim procesny management v jednej zahranicnej banke a stale hladame kopec ludi na rozne pozicie a nie je koho prpste prijat 🤷🏼♀️
je dobre mat uver poisteny v pripade, ze by sa nieco take stalo, ze by niektori z vas stratil pracu a podobne, alebo v pripade nejakej dlhsej pnky a tak. ale neboj sa bolo to tu uz aj pred tym a bolo to mozno trosku tazsieale zase necakaj, ze vyhodia vsetkych z prace a budete lizat omietku, to je normalny vyvoj ekonomiky, raz sa jej dari lepsie, potom zasa horsie
@natalala Nie je koho prijať? A aké máte požiadavky? Predpokladám, že určite treba vedieť jazyky... pýtam sa preto, aby som mala akú-takú predstavu na čom popracovať.
Ano jazyk je zaklad kedze anglictina je korporatny jazyk a vacsinou sa komunikuje v nej. Inak su aj junirske alebo juniornejsie pozicie, kde sa ani tak nevyzaduju skusenosti ale jazyk musi byt. Rovnako su dnes vo velkych firmach bezne medzinarodne teamy takze aj kvoli tomu 🤷🏼♀️
@natalala A nejaké iné znalosti? Veď dnes vie anglicky kde-kto to nemôžete mať problém nájsť ľudí.. čo také počítačové znalosti? A ďalšie prepoklady?
Vies vela ludi si mysli ze vie po anglicky ale velakrat je to nic moc, musis vediet plynule komunikovat, pracovat a rozmyslat v tom jazyku kedze vsetky systemi su v anglictine aj dokumenty a napr ja vacsinou pracujem so zahranicnymi kolegami v zavislosti od krajiny kde je projekt. Su aj jednoduchcie pozicie napr screening platieb, vyhodnocovanie alertov alebo rozne ine “klikacky” a tam netreba nejake extra znalosti. Neviem co myslis pod pocitacovymi znalostami ale ano je samozrejmost ovladat excel, outlook a ine veci taka vseobecna zrucnost to dnes uz sa ani nikto nepyta to je automatika 🤷🏼♀️ Potom do systemov kt pouzivaju spolocnosti ta uz vsade zaskolia.
@natalala Takže ak by som tú angličtinu ovládala komunikatívne, tým nemyslím angličtinu, ktorú som pochytila niekde pri zbere jabĺk v Anglicku, ale naozaj komunikatívne, prijali by ma? Treba vedieť business angličtinu? Teda business výrazy, frázy..?
Pohovory su v anglictine takze to posudi personalista plus potom teamleader/manager v ktoreho teame by si mala pracovat 🤷🏼♀️ Naozaj to velmi zavisi od druhu pozicie na kt sa hlasis, niekde naozj staci len komunikativna uroven aby si vedela napisat maily a rozumela systemu v anglictine. Ale ked pozries profesiu sama uvidis ze stale je strasne vela otvorenych pozicii hlavne v takych velkych korporaciach. Je pravda ze nie kazdemu sadne praca v takej firme ale to uz je na tebe
@natalala Áno, vidím stále také pozície, až mi to je divné. A potom pozície ako JAVA tester a tak podobne. A ešte jednu otázku ak môžem, myslíš, že kurzy, napríklad JAVA alebo programovanie môžu v niečom pomôcť alebo sú to zbytočne vyhodené peniaze?
No manzel sa na tomto vzdy velmi smeje ked vidi takyto akoze par tyzdnovy kurz a bude z teba JAVA developer. Je to hlupost. Ale ked vidis kurzy napriklad na testovanie tak to je fajn do toho by som sla, nato nepotrebujes programovanie. Testuju sa funkcionality roznych systemov take su aj juniorske pozicie a neskor sa mozes aj naucit vytvarat testovacie scenare podla kt sa testy robia atd. Ja som prave nastupila na matersku a tiez rozmyslam nad niecim co by ma v mojej praci posunulo nech nesedim len tak doma 🙂 Pozicia java tester mi znie nejako divne kedze java je programovaci jazyk a neviem co by sa tam testovalo skor pojde o testovanie funkcionalit systemov kt bezia na jave 🙂
@natalala Aha, takže vyžmýkať z ľudí peniaze. No, dnes sa treba pýtať na všetko :D To testovanie som našla tiež, je to pomerne drahé, ale ak by mi to malo pomôcť tak do toho investujem. Zatiaľ teda makám vo výrobe, angličtinu mám na úrovni, že sa v pohode porozprávam aj s rodnými ale business komunikáciu by som nedala.
Skus si mozno na profesii pozriet, ze aka pozicia by ta bavila alebo zaujimala a podla toho sa rozhodni v com sa treba zlepsit 🙂 v kazdom pripade ti drzim palce a je super ze nad tym rozmyslas a si aj ochotna pre to nieco spravit 👍🏼 No napr tie kurzy java by mali zmysel pre cloveka kt programovat vie ale v nejakom inom prpgramovacom jazyku a chce sa naucit novy ale inak je dost nerealne z niekoho kto sa tomu vobec nevenuje spravit takymto kurzom prpgramatora 🤷🏼♀️ Nieco by si sa urcite naucila ale nie tak ze mozes si hladat programatorsku poziciu.
@lujza123 "Samotná nadprodukcia kapitalizmu nieje trvalo udržateľna."
A prečo by nemohla byť? Podstata vedecko-technického pokroku je v tom, že pomocou technických vynálezov sa dokážu pretvárať zdroje na stále viac užitočných výrobkov a služieb pri rovnakom množstve potrebnej ľudskej práce. To je zdroj dnešného blahobytu (reálne sa v súčasnosti máme najlepšie z celých dejín).
Kedysi 95 % ľudstva ručne pracovalo v poľnohospodárstve a napriek tomu boli pravidelné hladomory a neúroda. Dnes v Európe robí v poľnohospodárstve pár percent ľudí a máme veľké prebytky potravín. A ľudia vďaka tomu môžu robiť aj niečo iné, čo ich viac baví.
Lenže (napriek tomu, že štáty to dosť výrazne deformujú) stále platí zákon ponuky a dopytu a teda zarobiť sa dá najmä za takú prácu, kde je veľký dopyt a malá ponuka (t.j. málo ľudí to vie alebo je ochotných robiť). Dnes je možno dopyt po čo ja viem obkladačoch a vodároch rovnaký ako v minulosti, ale ponuka je malá (málokomu sa to chce robiť, a aj z tých je dosť fušerov), a teda taký obkladač si dnes zarobí slušne. A zase ten programátor musí mať znalosti, ktorých naberaniu venoval 10-15 rokov neplateného štúdia (ideálne je, keď má o vec záujem už od detstva), aj keď to vyzerá, že sa v práci nejako moc nenamaká. A o tom to je.
Hlavnou úlohou správ v novinách či v telke je zastrašovanie a aby sa ľudia stále báli. To je hybna sila tých čo riadia. Nepočúvaj telku,je to sama smutná správa. Ale vždy sa zabezpec tak aby si mohla kľudne spávať. Mať finančnú rezervu,minimum dlhov.
Ja myslím, že ak to príde, najväčší dopad to bude mať na ľudí ako som ja, teda robotníkov..
Robotizacia umoznuje zysovat pridanu hodnotu s polovicou ludskej prace ako predtym. Vysledok: Polovica ludi ostane, dostane vyssi plat vzhladom na vyssiu produktivitu a druha prepustena polovica pojde poskytovat sluzby. To je sucasny trend, ze ludia z vyroby sa presuvaju do sluzieb - couching, kadernik, remeselnik, uradnik, dizajner, architekt, zahradny navrhar, opatrovatel, vychovavatelka v skolke, stavby- murar, nastavovac CNC strojov, danovy poradca, uctovnik, tester, it,...
To je ako ked sa ludia kedysi bali traktorov, ze im zoberie pracu na poli a pritom im to pracu iba ulahcilo. 🙂
Záleží aký región a aké odvetvie. U nás sa nič nedialo ani cez tú "akože krízu" čo bola v 2010. U nás je ekonomika tak v pluse že má kam padať. Stále ťaháme nadčasy, ľudí už vozia zo zahraničia lebo úrad práce je už prázdny... Náš bývalý primátor sa kedysi chvastal že sme v zamestnanosti predbehli aj Luxembursko. S kolegami sme sa smaili že keď budú fabriky prepúšťať tak prídu k nám 🙂 U nás je roboty viac než dosť a objemy rastú rýchlejšie ako firma očakávala tak pomoc sa zíde 😉
@gaaspi Tak to si na veľkom omyle. Slovensko je úzko späté s Európou, ak pôjde dole nemecký trh, pôjde dole aj Slovensko. Veď sme montážna dieľňa pre celú EÚ.
neboj, síce automatizácia je aj dnes a bude to vo väčšej miere, ale aj tie automaty treba obsluhovať....rovnako akékoľvek služby sa nedajú nahradiť automatmi....si zober dnes všade vo výrobe chýbajú ľudia a bude to horšie a horšie lebo detí je menej a menej, vek do dôchodku je síce schválený do 64-65rokov ale vo výrobe bude človek rád ak zvládne pracovať do nejakej 58-60rokov(ak bude stíhať tempo a bude mu to dovolovať zdrav.stav),,,,veľa ľudí vo vyššom veku prejde do inej profesie - ženy obchody, chlapi SBS alebo bude na ID a mladých bude menej, rovnako veľa ich po škole bude hladať lepšie upratnenie v zahraničí rovnako ako dnes......takže predpokladám že kto chce tak si prácu nájde....nemusíš robiť celý život vo výrobe - môžeš ísť robiť upratovačku, poštárku,predavačku, do SBS-ky......
Neviem akým dňom mesiacom rokom má presne ten pokles nemecka byť ale v tomto momente firmy ako amazon rastú, majú stále viac a viac práce, autodoprava kde robí známi už majú dvakrát viac nákladiakov lebo robota len pribúda, na dverách do Tesca neustále visí oznam že hľadajú zamestnancov, na pošte každý mesiac minimálne raz vidím oznam že hľadajú zamestnancov, na stanici už máme stabilný oznam na stene že hľadajú personál na rôzne pozície. V logistike neustále ťahajú nadčasy, hľadajú brigádnikov na výpomoc lebo sú stále väčššie objemy. Nič nenasvedčuje tomu že by niečo klesalo. Práveže pribúda, lebo je konzum ludia šialene nakupujú viac a viac.
Je dobre mysliet na najhorsie a mat to positene. Teda napriklad hypoteku mat poistenu, aby v pripade neschopnosti dalej platit nastalo poistne plnenie.
Tiez mat financnu rezervu - uz podla moznosti, niekde odporucaju 3 mesiace, niekde 6 a niekde az 12 mesacnu.
My mame vytvorenu rezervu a splname podmienky aj na podporu, takze v pripade straty zamestnania by sme mali nejaky ten polrok vykyryty podporou a plus dalsie mesiace ak by sme dovtedy nic nenasli, tak by sa pokryli z rezervy.