Ako rozbehnúť vlastný autoservis?

princeznasevera
8. mar 2020

Babenky moj kamarat je automechanik a chcel by vlastny autoservis neviete mi poradit ako na to? Povodne chcel robit na babkinej chalupe lenze s tym moc nesuhlasia rodicia navyse je to taka prdel sveta ale je to 5 kilometrov od mesta. Premysla nad uverom a postavit to na vlastnom pozemku lenze to sa zadlzi na 100 rokov a to moc nechce. Neviete mi poradit?

daniela1911
8. mar 2020

Otvoriť živnosť/založiť SRO a s tým späté vybavovačky,
Zobrať podnikateľsky úver (náradie a príslušenstvo asi niečo stojí v tejto oblasti),
Prenajať priestory.

princeznasevera
autor
8. mar 2020

@daniela1911 on chce vlastny servis nie prenajom

hipuska
8. mar 2020

@princeznasevera a co ti máme poradiť keď nema priestory? A nechce úver?

princeznasevera
autor
8. mar 2020

@hipuska co by bolo lacnejsie riesenie

janci05
8. mar 2020

Najprv bude musieť asi začať tou pôžičkou a prenájmom. Potom ak sa mu bude dariť, tak si bude môcť dovoliť odkúpiť pozemok alebo poriešiť iný priestor.

janne318
8. mar 2020

@princeznasevera môj názor je taký, že pokiaľ nemá vytvorené portfólio zákazníkov, nie je rozumné investovať hneď spočiatku veľa peňazí do vlastného servisu. Nie je to len o priestoroch, ale aj o zariadení dielne, ktoré ak chce nakúpiť vlastné, vyšplhá sa na sumu nad 10.000e. Začala by som v prenájme, a keď sa mu to rozbehne, keď bude mať stálych zákazníkov, slušnú prognózu a uspokojivé príjmy, až potom by som zvažovala úver a niečo vlastné. Presťahuje sa ľahko - a keď bude šikovný, ľudia za ním pôjdu kamkoľvek. Ale úver keď raz vyčerpá, len tak ľahko ho nesplatí.

danielahamar
8. mar 2020

Ak má 100000eur hor sa do toho, môže postaviť, nakúpiť a hádam aj zamestnanca zobrať kedze sám nemôže robiť určite veci, certifikáty a údržba na stroje, hlavne zdvihák. V druhom prípade, podnájom, sam, veci postupne a možno za 5-10rokov aj niečo bude mať. A pozor, aj je len vymieňa nahr. dielov moc budúcnosť nemá, dobre by bolo, keby bol ešte k tomu aj elektrikár, alebo niečo repasoval, čo je možné repasoval, alebo lakoval.

marca12
8. mar 2020

Prve roky su tazke,lebo si spocitaj,ze okrem splatok uveru mas poplatky zdrav.poistenie,soc.poistenie, kurenie,elektrina. Nakup dielov, nakup pomocok atd. Ono sa to nezda,ale novsie auta uz neopravis ako stare s par klucmi. Dalej pracuje s nebezpecnym odpadom oleje atd.musi mat zmluvu s odberatelom,to tiez nie je zadarmo. Musi mat povolenie nakladat s nebezpecnymi odpadmi, oznacene sudy,kazdy jeden musi byt oznaceny za to su brutalne a pre servis likvidacne pokuty. Dalej BOZP. Revizie zdvihakov. Naradie a stroje je pekna palka. Ale vzdy je lepsie mat svoje priestory ako platit najom. Najom dielne sa pohybuje okolo 1000€ a vyssie. Za dobrym servisakom ludia pojdu aj keby mal servis mimo mesta. Len sa tomu bude musiet venovat naplno. Prve roky idu vsetky zarobene peniaze tam a robi sa od rana do noci.

princeznasevera
autor
8. mar 2020

Opakujem chce svoju dielnu ma nasetrenu dost velku sumu ale potrebuje este nejaku cast penazi. Je nezmysel aby si prenajimal dielnu ktoru nevlastni. Chce kupit pozemok a na tom postavit dielnu. Ak bude sikovny pohrnu sa k nemu zakaznikov je vela dobrych automechanikou a hlavne poctivych malo

adikad
8. mar 2020

@princeznasevera no ved keď ma peniaze, tak nech postaví svoj a začne, či čo chceš počuť?
Môj muž má už 12 rokov servis. Je v prenajatých priestoroch, no všetko vybavenie ma svoje. Začínal u môjho otca robiť, tam mal 1 zdvihák, no bolo to mimo mesta, tam si vytvoril svoju klientelu a potom šiel do väčšieho. Tiež by si chcel kúpiť alebo postaviť svoj, ale tie sumy sú také zárubne, že neviem.

janci05
8. mar 2020

Tak mi nemôžeme vedieť koľko má našetrené. Ak má dosť, tak nech si kúpi priestory a na vybavenie nech si zoberie úver.

princeznasevera
autor
8. mar 2020

No lenze je to stale malo

daniela1911
8. mar 2020

@princeznasevera stále sa tu točime o tom istom... nemá dosť peňazí ale úver nechce, no tak nech si kúpi zdvíhák a robí to na parkovisku pred tescom...
Napíš akú čiastku má - povieme ti, či je to malo alebo veľa.
Úprimne ti tu všetky radíme, prenajať priestory, z našetreného si kúpiť kvalitné vybavenie, náradie, ak ostanú peniaze radšej zamestnať šikovného chlapa, nech im robota odsypa rýchlejšie. Aj kvalitovo sú 4 šikovne ruky viac ako dve. A keď získajú klientov a budú si moc ešte vyberať... potom ísť do svojho!
Na druhej strane - pri úvere idú úroky z úverov a bankové poplatky tiež do nákladov, splátka úveru nie, ale tak isto dostane do nákladov postupne aj budovu cez odpisy - zjednodušene napísané.

princeznasevera
autor
8. mar 2020

Asi okolo 70tisic

daniela1911
8. mar 2020

@princeznasevera a mesto kde by chcel podnikať ? Až vieme zhodnotiť lokalitu/sumu

princeznasevera
autor
8. mar 2020

@daniela1911 trenciansky kraj

daniela1911
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
daniela1911
9. mar 2020

@princeznasevera som z Kysúc 20 km od hraníc s ČR, pozemky tu idu v okolo okresného mesta (dedinky do 5km) od 40-50 € za m2, občas sa podarí nájsť za 35€/m2 ale je to podmienené pre výstavbu RD. A to u vás v kraji sú určite ceny vyššie.
Na servis potrebuješ cca 1000m2 ? Budova + parkovanie pre autá klientov ? To máš 40.000-50.000 €, koľko ostane na stavbu ? Na vybavenie ? Čím ďalej pôjde od mesta tým je to menej zaujímavé pre klientov. Maximálne že by sa na niečo špecializoval - boli sme za týpkom z dediny (rit svetra) úžasne striekal autá a robil úpravy z fólie a pod. Inak mám servis pre auto v prímestskej časti, 4km od centra...
Ostáva mu len úver alebo nájom s tým že nemusí sa stresovať od 1.mes či zarobil lebo má niečo našetrené.. kým si vytvorí klientelu nebude hneď v pluse.

botka19
9. mar 2020

@princeznasevera my sme postavili, dovolim si tvrdit luxusnu dielnu (60 m2),manzelovi pre radost a ma dokonca aj poschodie za cca. 30 000. Naradie manzel kupuje priebezne,co chce alebo dostane na sviatok,takze velka investicia naraz by sa ani nekonala. Na dielnu mu 70 00 bude dost,zariadenie nejake kupi,ale ak nema nic vlastne,tak bude malo

princeznasevera
autor
9. mar 2020

@botka19 a koljo vas vysiel pozemok pretoze on musi kupit pozemok a pri dnesnych cenach je to len 30 tisic a zvysok ak chce mat zdvihak plus ostatne veci na to mu zvysok nebude stacit

simca06022011
9. mar 2020

No ako clovek "z odboru" odkazujem kamaratovi, nech si to dobre prerata, tam taky pocit ze "chcem nieco" nemusi dobre dopadnut a bude iby sklamany. Riesila som to cca 3 roky dozadu. Netreba mat ruzove okuliare "ak bude sikovny", lebo to si myslia vsetci o sebe a ich kamarati tiez. Treba ist po cislach. Lebo postavit si bez zakladu novy servis, zariadit ho (zalezi vsetko na rozlohe aku chce, 1000m2 nebude treba urcite, ak teda neplanuje mat 10 automechanikov a ist ako na beziacom pase a kopit hotove auta na svojom pozemku) a ked mu to nepojde co? Ostane mu na krku budova s vysokou danou z nehnutelnosti a bez zarobku, prenajme ju dalej/preda? Na rady konkretnejsie je tu malo informacii, lebo nevieme aky velky chce servis, kolko aut naraz sa bude servisovat, kolko ludi zamestnavat. Ani uver nedostane len tak, zo vzduchu.. na kupu stavby sme dostali iba, ked sme preukazali existujuci "prijem" z toho biznisu. Ak na to nema peniaze, a uver nechce, tak neviem ako na to... (uver je inak na budovu super vec, urok je nizky, on to postupne posplaca ale ma volne peniaze ak s nieco stane - ako podnikatel nedostane uver na 30 rokov, my sme cerpali investicny na 7 r,velmi sme to ocenili, aj ked sme mohli sklad vykeshovat, proste tolko slo nakoniec do prerabky a inych veci, ze nam to padlo vhod)
Treba si sadnut, pozriete sa najskor co presne CHCE. Kolko m2 potrebuje.. lebo vie sa vpratat aj na 100m2 aj do garaze, ak bude sam a aj na kancelariu mu vyjde.. my mame na servis oddelenych cca 300m2 a je to viac nez dost. Vonku mu urcite 20 aut parkovat nebude, cize nie je dovod mat kopu parkovacich miest.Cize to mas dajme tomu 20t-30t za pozemok, stavba haly - moze byt hocijaka, moze to byt mala garaz aj obrovksa 6m hala... moze byt iba plechova zbuchana dokopy, alebo riadna murovana... atd atd.. to vsetko je otazka toho co chce, zbytocne budem rozpisovat detaily. A nacenit stavbu priblizne, alebo si pozrite ponuku v okoli ake su priestory na predaj. A mas cenu ktoru ti treba na sklad. Su poziadavky na budovu, kde su taketo sluzby poskytovane, schvaluje ich hygiena, poziarnici, ... treba ratat ze sa bude treba drzat nejakych noriem (specialna podlaha, hydrant,..). Nezabudnite ze v meste, prevadzkove priestory, haly atd sa nestavaju ako rodine domy na 1000m2 sa nezastavia 100m2, ale casto ten pozemok konci par metrov od steny domu... cize netreba si planovat nakup neviem coho... plus vzdy treba mat nejaku rezervu. Ak dostanete plan na 50t, treb ratat s min 60t lebo vzdy sa nieco pototo.... A nejdem viac pisat, lebo to je mudrovanie :DDD a fakt treba vediet presne co chce. Ved vsetko zalezi od velkosti. AK bude sam, tak mu staci aj rozloha 2-3 garazi a vonku 2 parkovacie miesta, ak mu tam nebudu vozit auta na tyzdne.. minuly mesiac som bola v servise v garazi v rodinom dome (to by ma zaujimalo ci tie priestory mali schvalene ...). O poziadavkach na priestory si nastudujte web, poradte sa na urade... su veci co tam musia byt 🙂

A treba si aj preratat, ked su nejake naklady na ten sklad/investicia a odhad kolko dokaze urobit servisov, ak by isiel dajme tomu na 70% (netreba mat ruzove okuliare), aby neskrachvoal... a porovnat to s investiciou ak by siel do podnajmu. My sme uz pri 500m2 presvihli cenu uveru, voci najomnemu a isli sme teda do svojho. Ale s realnymi trzbami...cize vedeli sme kolko budeme zarabat aj nadalej, nebol tam ziadny risk.