Ahojte, chcela by som počuť radu najmä od tých, ktoré bývajú na byte a majú psíka, či svoju voľbu mať psa neoľutovali a keď mali potom deti, či sa dokázali venovať aj psovi a hlavne deťom - trápi ma najmä otázka hygieny, prípadne venčenia, keď je dieťa ešte malé. Všetko je len teoretické, v blízkej budúcnosti by sme chceli to aj to 🙂 My konkrétne rozmýšľame nad rasou francúzskeho buldoga.
@jdvorka myslím ze to je veľmi individuálne. Ak budeš chcieť, budeš to zvládať. Ak nie, tak ti bude vadiť.. Pokazde hľadať stráženie, keď pôjdete preč na víkend, poprípade hľadať ubytko so psom. Šteniatko veľa vecí zničí a tiez chvíľu trvá kým sa naučí hygiene. Je to takmer ako s malým dieťaťom. Francúzsky buldocek je ale veľmi milé plemeno, zábavné, múdre. Tuez je fajn, že vás pes vytiahne von v každom počasí. Dieťa môžeš mať v satke, nosiči.. A isté prídu ťažšie chvíle, kedy bude pršať, snežiť ale von bude treba ísť. Ale všetko sa dá. Ako hovorím, ak nie si pohodlná a psíky miluješ, tak nie je o com..
znama si ako tehotna poriadila labradora..a ziadny problem venuje sa dietatu aj psovi 🙂 pes s nimi chodi kocikovat a tak no problem
Mam mladeho labradora, v case ked sa mi narodila dcera mal tristvrte roka. Nie je to lahke urcite, lebo pes vyzaduje naozaj vela casu, ale vsetko sa da ked sa chce. Chodime vela von, psa beriem ci mam kocik alebo nosic. Nosic je pre mna naozaj velka pomoc. Co sa tyka hygieny, mam roboticky vysavac a pustam ho naozaj kazdy den ( byvam ale v dome a pes ma pristup aj dnu). A aj moja lekarka mi povedala, ze nic lepsie co sa tyka imunity som pre svoje dieta nemohla urobit ako mat doma psa.
Ja som to neoľutovala nikdy, mať psíka. Keď sa syn narodil mali sme v byte dvoch psov, jazvečíka a vlčiaka. Mali svoje miesto a priestor v ktorom mali dovolené sa pohybovať, kuchyňu a spálňu mali zákaz. S tou hygienou, samozrejme si to vyžaduje dosť času a úsilia udržať čisto, ale zvládala som to aj keď bol syn maličký. Teraz už je veľký a je mu samozrejmé, že si musí umývať ruky kedykoľvek chytá psa a podobne...
Je to individualne, ja som oľutovala kúpu psa a to som ani dieťa ešte nemala :D teraz mám dieťa, čakám druhé a teda keby mi niekto donesie domov psa tak by som ho hnala. A to bývame už v dome :D
Urcite je to individualne....ny sme bapr psika mavalj vzdy doma pre mna to tak nejak patri k tomu ze ho chcem mat v dome 😁 ked som zacala byvat s muzom tak sme si tiez sli pre psika z utulku mam mix borderky - samozrejme brala som ju s tim ze budem chciet aj deti ....inak je to super moja dcerka ma teraz 15 mesiacov zajtra akurst a sh super kamosky s hafanom stale sa na nu vypytuje ked kdesi zaleze spat alebo ide von havu havu kde je...samozrejme ze pri hrach ich strazim aj ked nasa by neublizila je velmi krotka ale nechtiac by ju mohla zhkdit..s hygienou tiez musite ratat s tim so psami je to tak vacsinou aj ked kazdy den umyjem podlahy aj tak su ti chlpy 😂 ale pokial je pes odcerveny a zaockovany je to vraj velmi fajn na imunitu aj pre dieta...takze za mna ano ale samozrejme zalezi od kazdeho pre niekoho je to zas nemyslitelne mat dieta a zviera takze si to dopredu premyslite 🙂
@77daniela77 ja to iste.... a babo na ceste...chlpy, sliny, prdy.....ale nelutujem....
Chlpy sú všade, treba upratovať omnoho viac, ale neľutujem a plánujeme aj druhého psa... a potom asi aj druhé dieťa 😁
Joj dievčatá, pravdupovediac, nečakala som toľko pozitívnych komentárov 🙂 Ja mám psov rada, ale nikdy sme doma žiadneho nemali, manžel áno a preto by ho veľmi chcel aj u nás. Kamoška ku nám chodí na víkend s borderkou, takže na chlpy som zvyknutá a v kútiku duše dúfam, že až toľko ten buldoček chlpy púšťať nebude 😄 Skôr sa bojím toho obdobia, že ja budem doma sama, muž v robote, v postieľke bude plakať bábo a pes už bude "krížiť" nohy, že mu treba courat. Muž sa smial, že dám psa cez okno na vodítku vyvenčiť - bývame na prízemí a mám po probléme 😂
Mame stafordku. Velmi zivu energicku co potrebuje vela pohybu. "Privydala" som si ju s muzom 🙂 lubime ju velmi a nevymenili by sme ju za nic ALE. presne ako spominali vyssie - vzdy ked chceme ist na dovolenku, musime rozmyslat kam s nou. Vacsinou ide do.psieho hotela - ona to ma.tiez ako dovcu, velmi rada tam.chodi lebo sa tam vyblazni aj s ostatnymi psikmi 🙂 ale stoji to peniaze a ak ideme na tyzden tak nemale peniaze. Co sa tyka hygieny tak ako kazdy pes aj ona plzne. Odkedy mala zacala plazit tak kazde rano zametam umyvam lebo uz je ozaj vsade (pes aj dcera 🙂 ). Consa tyka vencenia, ja to s nou sama nedavam a zavidim mamickam co maju psikov ktore priviazu o kocik a idu na prechadzku. Mne by ta nasa psica utiekla aj s kocikom :D doma ma poslucha to nie je problem ale vobku potrebuje tvrdu ruku a manzel ma.s nou samu nenecha ist takze si ju brava so sebou do prace (nastastie taku moznost ma). Ale nakolko ma pracovnu dobu od 10-19.00, musi chodit skor z domu a chodi domov neskor lebo musi vencit. Ked sme nemali dieta tak som chodila s nimi. Presli sme sa, vyvetrali, bolo to super 🙂 ale teraz ked som cely den sama doma s dcerkou tak vecer uz pocitam kazdu minutku kedy pride domov a pomoze mi trochu s malou. Inak dcera ju uplne zerie, smeje sa na nej a uz ju vidim ako sa jej prikmotri na pelech ked zacne chodit :P psica je tiez babyfriendly aj ked vonku to tak nevyzera, ale ma ju ozaj rada a stale by ju olizovala 🙂 zlate su obe 🙂
Cize za mna zhrnutie. Milujeme nasu dceru aj psa ale s muzom sme sa zhodli ze ked nam raz psica odide, uz dalsieho nebudeme chciet...nasa ma k tomu aj dake zdravotne problemy tak je aj financne narocnejsia.
Psik je paradny spolocnik ale ked pride dieta mas ine priority ale zodpovednost za psika ostava tak si to treba poriadne premysliet 🙂
Este mozno dodam ze mama ma labradora, ktory ma taku flegmaticku povahu ze keby sme jeho mali tak by som s nim aj na prechadzky mohla chodit tak by to bolo jo cosi jednoduchsie 🙂
@jdvorka no tak to by si sa cudovala co buldocek napusta chlpov. Niekedy mam pocit ze tie chlpi na nom cakaju kedy mozu zacat odskakovat na cisto umytu dlazku. Vyriesila som to robotickym vysavacom, bezi u nas denne😂ale chlpi mame napzaj vsade, na sedacke proste vsade. Mame dom, a je len na prizemi, lebo by ma porazilo.ale nedala by som ho za nic. Kupili sme ho ako stena 16tyzdnove a teda do roka to bol zabijak, nocne vstavanie, nehody velke aj male, obcas sa pobluje lebo zerie ako prasiatko ale milacik rodiny😂 hej a chrape ako stary drevorubac a prdi tak ze ma na tyzden chud do jedla prejde😂
@jdvorka ak má k psom blízky vzťah aj manžel je to lepšie. Ja som v našej rodine jediná ktorá chcela psa. Teraz máme dvoch 😁 Dcéra je tá, čo frfle a to sa väčšinou starám o všetko sama. Nech ťa nemýli, že kratkosrsty pes nepúšťa chlpy 😉 Púšťa a sú ostrejšie. Ak chceš psa s minimom chlpov, kúp si takého, ktorý má chlpy bez podsady, jork a podobne. Jeho chlpy sú v podstate vlasy. Takže sem tam niečo opadne, asi ako u ľudí. Ak pravidelne vyčesávaš, tak minimum. Mať psa je určite starosť navyše. Musíš s ním rátať pri akomkoľvek pobyte mimo domu, pri plánovaní dovolenky.... Treba sa mu venovať, vychovávať ho, neustále... Inak je riziko, že sa pokazí a už to nedáš dokopy a je to ešte väčšia oštara 🤷 Ale ak západné, je to veľká radosť. Môj muž sa postupne z "mačkomila" zmenil na "psomila"...a to hlavne teraz, keď máme malú fenku, princezničku 😊 S ňou sa toľko namojká. Psíci sú trochu iní 😏 a hlavne ten náš starší je už ufrflaný deda, ktorý nemá náladu na mojkanie a hranie 😁
@jdvorka Kratka a tvrdšia srst, sa horsie odstraňuje ako dlha 😂 Ta mala pichá jak sviňa niekedy😆💪
Ale keby mám mať psíka, šteniatko jedine od začiatku tehotenstva a skôr. Ak by neskôr, tak až ked babatko vyrastie.
So šteniatkami je veľa starostí, vencenie, aby sa rýchlo naučil treba okamžite letieť von z bytovky aj 7-10x denne...
Som skusena a veľká psíčkarka, mame 10,5r fenku, plne venovanie sa jej sa mi odvdačilo, ze od 3mesiaca sa doma ani len nevycikala. Iba von.
Dnes "MA PROBLÉM" , že sa nevycika ani u babky na dvore. Iba mimo dvora a bytu 😊😊🌷💪
A rovnako ked nam raz odide do nebíčka, tak chcem psíka, ale už veľkého ... Ako vravím, aby mal tu psiu pubertu za sebou, keď sa bábätko bude blížiť 🍀🌷 ....
Isla som z tym do toho, aj ked predstavit do detailov, si to clovek nedokaze. Vobec neriesim dovolenky a co so psom. Chodievali sme s nim, aj bez neho. Vobec ziadny problem. Dieta ma jeden a pol roka a zatial sme boli bez psa. Psa vencim tak isto, ako ked som chodila do prace. Rozdiel je v tom, ze ho uz nepustam z vodzky /co je pre neho negativum/. Kedze nema 100per privolanie, tak nemozem riskovat, aby mi co len 1x zdrhol alebo sa dostal do konfliktu s inym psom, ked mam so sebou dieta. Je to narocne, lebo od stenata taha a ani napriek nasej amaterskej snahe, sme ho nenaucili chodit normalne. Ano, snazili sme sa. Pre mna je to dost vysilujuce a vzdy mam obavy, hlavne v zime /poladovica/. Vencim s dietatom v nosici. /Kocik je kvoli tahaniu neprakticky, ale uz som aj takto vencila/. Doteraz som s dietatom nikdy nepadla. Vtipne je, ked prsi, to je dost ostara. Na sebe dieta, v 1 ruke pes, v druhej dazdnik a este zbieram bobky po psovi. Obavala som sa este situacie, ked bude psovi zle a bude s nim ist treba v noci /zle od zaludka, hnacka/. Stalo sa to 1x alebo 2x. Za najhorsi povazujem stav, ked sme boli ja aj dieta chori, no so psom ist treba. Ano, bolo to len nachladnutie, ale ked vam nie je dobre, tecie vam z nosa, pod vami dieta, ktoremu tiez tecie z nosa na vas..Najhorsie obdobie s "hygienou" je, ked sa dieta zacne hybat /plazenie, stvornozkovanie/ a kym zacne chodit. Mame roboticky vysavac, to je ok. Obrovsky pomocnik. Odvtedy sme zacali kazdy den umyvat podlahy. Kym sme mali ohradku, tak ok. Ked som ju vratila kamoske, musela som spekulovat, ako to poumyvat s dietatom a psom. A dost treba davat pozor na dieta a na psa, co spolu robia. Hlavne dieta psovi. Niekedy treba mat rtg oci a obcas mi to pripada, ze mam deti 2. Akurat to chlpate nemusim prebalovat a krmit. Sledujem a napominam ich oboch. Nelutujem, ale ked su horsie dni, tak sa postazujem 🙂
My sme s mužom psickari, pred dcerou sme sa venovali zachranovaniu psov, niekoľko rokov sme docaskovali, chodili pomahat do karantenky, mali sme stabilného psíka-jednu dogu, tá nám zomrela pred 2 mesiacmi, veľmi sme to zle znášali, aj sme uvažovali zaobstarať si noveho psíka, ale cakame ďalšie dieta a keďže sme mali v docaske dve steniatka, keď mala dcéra cca 4 a 7 mesiacov a bolo to vyslovene o hubu aj pre nás vyslovene odolných psickarov, tak sme sa rozhodli pockat. Teraz na vikend budeme kamoske strazit docasku Zrovna fr.buldocka, tak som zvedava, či to už bude o niečo lepsie, keď je dcéra už vacsia(má 17 mes). Fr. Buldocka sme už v docaske mali, je to plemeno, čo strašne chrápe, prdi, mávajú problemy s potravinovymi alergiami(naša prva docaska s neliecenou alergiou v čase nálezu už bola hlucha s prerazenymi bubienkami, lebo sa jej vytvorili výrastky celou lebkou), takze treba ratat s možnými zvýšenými nákladmi na veterinára, či hypoalergenne krmivo a alergiu má aj ten buldocek, čo si ho berieme teraz..
Najhorší je ten prvý rok, kedy dieťa stvornozkuje. My sme to riešili tak, že dcéra bola vo svojej izbe, ktorú som drzala dezinfekčné cistu a kým nechodila, sa po byte voľne nepochybovala(bola len v tej izbe, alebo so mnou v posteli vedľa..čiže dá sa to skĺbiť, aj držať dieťa hygienicky čisté bez chlpov, ale bez obmedzení to nejde a podľa mna asi pes bude dosť zanedbávaný, lebo je tazke venovat sa tomu aj tomu a to naša doga bola taká, že sa cely zivot vencila bez vodzky, takze má pri venceni až tak neobmedzovala, len dcéra chodila kade tade, hocikedy som dogu stratila z dohľadu a bolo to take celkovo stresové, preto som mužovi dala za pravdu, že so psikom pockame. Este má odrádza aj to, koľko ročný zavazok to je a aku veľkú zodpovednost máš voči nemu. Ty si pre psa stred vesmíru a keď sa ti zmenia životne podmienky a odlozis ho, zlomis mu srdce. Už som na vlastne oci videla niekoľko takýchto pripadov ako zostal psik zronený a je to veľmi smutne..
frenchieho si dobre rozmysli, nie su vhodni pre ludi "citlivejsich" na cistotu
Ako pisali baby vyssie, je to velmi individualne, ja som mala psa 5 rokov kym sa narodil maly a bolo to v pohode, dalo sa to zvladat aj po maleho narodeni az do momentu, co ma muz opustil a nechal samu s dietatom aj so psom a poviem uprimne, odvtedy mi bol pes viac na obtiaz ako na radost, najma ak maly ochorel, dostal horucku a teraz som musela rychlo zhanat niekoho, kto pride vyvencit, lebo ved nebudem s dietatom s horuckou chodit po vonku..Takisto ked vonku lialo a so psom bolo treba ist von, obliekat seba aj maleho a ist do dazda nebolo nic moc..Teraz uz je to zase lepsie, mam noveho priatela, ktory s nami byva, takze sa to znovu da lahsie zvladat, ked sme na toho psa dvaja, no kazdopadne, ak sa raz moj pes pominie, uz nikdy v zivote si druheho nekupim..
@montemotherone práveže muž je ten, ktorý po psovi túži viac :D Píli mi tým uši už tretí rok a ja si začínam pomaly zvykať na myšlienku mať domáceho miláčika. Len, čo ak toho psa bude mať radšej ako mňa? 😂 🙈 Takže je podľa teba lepšie, keby si zaobstaráme fenku a nie psa? Alebo len ten váš sa zmenil na ufrflaného dedka? 🙂
@gladys_07 mám rada poriadok, ale nie som vyslovene psycho maniačka na čistotu. Ale sem-tam ma myká, keď vidím po sestriných deťoch samé omrvinky po čipsoch, chrumkách a podobne, už rozmýšľam ako to budem vysávať 😂 :joy :😂 Ale chápem, že každý živý tvor po sebe zanecháva nejakú stopu a preto chcem počkať, keď už bude muž robiť doma - v rámci SR, aby sme na neho boli dvaja.
@ciusinka to ma mrzí, musela to byť pre teba veľmi ťažká situácia. Máš môj obdiv, že si ho nedala preč a aj keď to bolo o držku, tak je s vami. Preto si to chcem dobre rozmyslieť, lebo už keď si zaobstaráme chlpatého člena rodiny, chcem, aby sme ho mali na stálo.
@jdvorka Tak toto ma napriklad ani nenapadlo, ze by som ju dala prec, hovorila som si, ze opustil ju jej pan, nemozem jej predsa aj ja urobit to iste..Aj ked niektori ludia to nechapali, napriklad aj moja babka, ta stale riesila, preco nedam psa prec a bla bla, ale ved je to zivy tvor, ktoreho som mala uz 7 rokov, srdce by mi to nedovolilo, aby som ju dala prec..
@ciusinka Lebo poznám vo svojom okolí aj takých, čo kúpili deťom psa a keď zistili, že sa o neho treba aj starať, aj čo to naučiť, tak ho dali preč/predali ho. Bolo mi ho veľmi ľúto, ale na druhej strane sa mu dobre stalo, lebo bol viac zavretí v klietke (aby mi im všade po izbe nenechával "prekvapenia"). Ale to je iný príbeh a od tvojho diametrálne odlišný.
Moja babina tiež prevracia oči, keď sa rozprávame o psíkovi v byte, vôbec tomu nechápe, prečo to ľudia robia 🙂
ako ja si myslim, ze sa to da v pohode sklbit aj pes aj dieta, len si bude treba potom zostavit ako taky plan. ale hygieny sa podla mna bat nemusis, ba by som povedala, ze ked je doma nejake to zvieratko tak je dieta potom trocha imunnejsie
@jdvorka Mať psa je výborné.Ale zvážila by som toho buldocka😊zväčša dosť chrapu mávajú problém s nosom, plznu neuveriteľne všade tie drobné pichlave chlpky.kamaratka ho má je u nás často a čo som si všimla je taký leňoch aj, keď je ešte stena.Nevladze hodinku po lese.Doma je najlepšie ako stena ho naučiť na podložku kde sa v prípade núdze vycika v noci a tak...začiatok mesiac, dva je o hubu budeš 100x umývať mlacky, ale potom sa Ti odvďačí.My sme začali viac chodiť do lesa, turistiku, s minimom to bude asi ťažšie zosúladiť, ale myslím, že psi a dieťa má veľa pozitív.Ucia sa o niekoho starať, empatii, povinnosti.....len treba zvážiť, aby to nebol temperamentný pes a potom bude doma zavretý celý deň
Neplznuce sú York, bisonik...no, ale ináč je to ďalšie dieťa do rodiny večer nemôžeš pozerať TV, lebo Ti oblizuje krk a trhá z vlasov gumičku, zapadne mu za gauč hračka a fnuka, nechce také granule aké mu das, kupuješ mu vodítka, hračky😍v aute sa Ti pogrcia, ale nebanujem.Moj muž bol proti a dnes ho má najradšej a najviac s ním chodí von
@jdvorka ja som inak celkovo velky odporca tej rasy. Jedneho som mala v "docaske" a bola som z neho celkom mimo, tak som o nom googlila. Na jednej strane maju uuuzasnu povahu, maznave, mudre. ALE preslachtene az hroza. Existuje hnutie veterinarov, ktori su proti chovu buldockov. Jedna veta mi utkvela v pamati: tie psiky ziju cely zivot s pocitom vankusa na tvari. Preco aj tak chrapkaju. Steniatka sa vedia narodit len cisarskym rezom, aj to o niecom svedci.
podla mna sa to da v pohode zvladnut. psika sa da ist vencit vtedy, ked budes aj s dietatkom vonku. nie je to narocne a ked ti v tom pomoze aj tvoj drahy, tak isto zvladnete aj dietatko aj psika 🙂
Francuzsky buldocek a anglicky buldog su a obidvaja su dost uslintani s tym kratkym nosom.Buldocek je celkom mily a vpodstate nenarocny.