Vysoká škola - biológia

alex_alex
29. apr 2021

Trápi ma jeden problém. Som v nepokoji pretože si neviem vybrať co budem študovať na vysokej skole. Vždy som chcel biológiu ale aký odbor. Fúú, tých mam veľa co by som chcel robiť napríklad rastliny ma absolútne nezaujímajú ale zato živočíchy uplne žerem. Najprv som rozmýšľal nad medicíu tu doteraz aj chcem robiť ale taktiež ma baví morská fauna. Alebo inak povedané morské živočíchy. Neviem sa rozhodnúť. Chcel by som skúsiť vystudovat obe ale zasa chcem mat aj voľný život a neinvestovat do dvoch veci naraz a aj tak keď si nájdem jednu prácu druha mi bude zbytočná. Takže sa chcem obrátiť na vas aby ste mi pomohli dakujem.

babovka2321
29. apr 2021

@alex_alex aka praca sa da (na slovensku) vykonavat v suvislosti s morskymi zivocichmi? Nepytam sa vyryvacne, ale z nevedomosti.

lindous
29. apr 2021

Na konkrétny odbor sa na biológii aj tak zameriaš až v bakalárskom ročníku, podľa toho v čom budeš chcieť pokračovať na magisterskom stupni, takže budeš mať + 2 roky na rozmyslenie, či zoologia alebo napriklad skôr fyziológia živočíchov, podľa toho, ktoré predmety sa ti budú páčiť 😊 a ak ťa bude stále lákať skôr ten medický smer, možno ťa zaujme genetika 😊

alex_alex
autor
29. apr 2021

@lindous dakujem

alex_alex
autor
29. apr 2021

@babovka2321 chcel som vystudovat na Slovensku a potom ist pomáhať napr. Do USA alebo tak nejak

lindous
29. apr 2021

@alex_alex ak ťa bude štúdium baviť, tak by bola podľa mňa jedna z takých fajn možností ísť ďalej na dokotorát do nejakej prímorskej krajiny 😊 pretože povedzme si na rovinu, uplatnenie s Mgr. z biológie je nič moc

evkamotka
29. apr 2021

Spoluziak zo strednej vystudoval bio zvierat vratane phd a teraz place ze robi za minimalku. Jeho zena to tiez vystufovala (uk ba) a tesi sa, ze ma lepsi plat lebo robi v korporatke kancelarcinu (mimo odbor),takze 5r si sice uzila na skole co ju bavila a tam zo aj skoncilo. Toto je na sk velmi naprdku odbor. Ak co len trocha chces, daj si medinu. Uplatnenie iste a plat vobec nie je zly. Mozes s tym ist aj na misie, humanitarnu pomoc, vymenne staze.... Otvorit si nieco vlastne...dam ti ruku do ohna, ze aj ked si vyberies odbor snou, nikdy ta tam nebude vsetko bavit. A staci zly ucitel a mas aj z dobreho predmetu zly. Takze na toto sa neviaz, skor na uplatnenie po skole a ci ta to aspon trocha zaujima

felicitab
29. apr 2021

@evkamotka Tak to sa spolužiak musel úplne blbo zamestnať, pokiaľ má ukončený doktorát a pracuje v odbore či už na SAV alebo na nejakej vysokej škole, nie je možné aby pracoval za minimálnu mzdu. Sú to síce tabuľkové platy, ale minimálna mzda to nie je.
@alex_alex Ahoj, ja som biologička, síce zameraná na fyziológiu rastlín. Ako bolo spomínané vyššie, konkrétny odbor si vyberieš až počas štúdia, na niektorých školách dokonca vieš ukončiť všeobecnú biológiu a špecializuješ sa len formou diplomovej práce a neskôr na doktoráte. Tvoje zameranie je na naše končiny dosť exotické, ale určite by si mohol skúsiť už počas štúdia nejaký výmenný pobyt, absolvovať časť štúdia na nejakej zahraničnej univerzite alebo si v zahraničí urobiť doktorát. Obe možnosti súčasne by som asi neriskovala, ide o pomerne náročné odbory a podľa mňa je lepšie robiť jednu vec poriadne ako viacero menej dôsledne. V každom prípade ti držím palce 🙂

littlebubble
29. apr 2021

Nebavia ta rastliny.Nepotesim ta, ale pred vystudovanim VS bol muz na jednej VS na biologii a cely rocnik bol o rastlinach, bunkach.

judar
29. apr 2021

Nooo to uz radsej nieco ine....poznam dost minulorocnych absolventov biologie z UKF aj z UK a uplatnit sa v tomto neuplatnili a to chodili na pohovory este aj na SaV-ku a nic z toho

sisa_s
29. apr 2021

4 kamarati/spoluziaci vystudovali biologiu na UK a ani jeden nepracuje v odbore, lebo si nenasli pracu, mozno by som pouvazovala nad zahranicnou univerzitou a ta morska biologia mi pride super zaujimava 🙂 nad kombinaciou studia medicina a biologia ani neuvazuj, najma z hladiska rozvrhu, neexistuje sanca, ze sa ti nebudu kryt rozvrhy a ucenie na medicine nie je na 2h denne 🙂

alex_alex
autor
2. máj 2021

No vidim ze sa tu rozpráva o uplatnení ale ked sa mi nepodarí nájsť prácu budem na školách vyučovať biológiu🤗

sisa_s
2. máj 2021

@alex_alex no tak si vyber, ci ides na ucitelsky, alebo vedecky smer 😀 to je rozdiel a iba s biologiou sa neuzivis absolutne

zuzudrnda
2. máj 2021

@alex_alex biologiu som aj ja veeelmi chcela studovat. Nakoniec som skoncila na inom prirodovednom odbore. Studuj, co Ta naplna. Cez peniaze by som sa nerozhodovala. Napr.biologia-mikrobiologia a virologia su velmi uplatnitelne odbory a na PRIF UK aj kvalitne. Ludia si nasli job aj v zahranici. Drzim palec

felicitab
3. máj 2021

@sisa_s Prečo hneď takto negatívne? Vôbec nie je pravda, že ako biológ sa absolútne neuživí. Tak ako všade, aj v biológii sú menej či viac žiadané odbory. S mnohými sa dokonca vie zamestnať aj v súkromnom sektore, nielen na univerzite či SAV, a teda nie za tabuľkový plat. Áno, práca sa nehľadá jednoducho, ale pokiaľ je človek šikovný a snaží sa už počas štúdia, prácu si nájde. Ak nie doma, tak v zahraničí. Ja sama som biologička (pracujúca na SAV) a áno, väčšina mojich spolužiakov z VŠ pracuje absolútne mimo odbor. Ale boli to zväčša tí spolužiaci, ktorí sa snažili štúdiom preplávať len s minimálnou snahou, flákali semináre, skúšky, záverečné práce. A s takýmto prístupom je jedno čo študujú.
A na margo učenia, pokiaľ vyštuduje vedecký smer a spraví si doktorát, tak môže prednášať na vysokých školách. Učiteľstvo biológie je pre druhý stupeň ZŠ alebo SŠ. Dokonca aj s vedeckým smerom môže učiť na ZŠ či SŠ pokiaľ následne absolvuje doplňujúce pedagogické štúdium.

didi2102
3. máj 2021

@alex_alex píšem ti ako učiteľka biológie,to že budeš učiť biológiu je tvoja predstava,budeš mať jeden odbor ktorý budeš môcť oficiálne učiť a biológia má veľmi málo hodín celkovo,ja učím na ZŠ a mám odbor s chémiou a ledva mi vždy hľadajú hodiny čo budem k tomuto dvojodboru učiť cizeee toto že učiť bysom sa nespoliehala

andra77
3. máj 2021

@evkamotka vyštudoval strednu plus vysoku a ma aj phd? a robí za minimálku? rozprávka....😎

sisa_s
3. máj 2021

@felicitab myslela som to, ze ako ucitel biologie bez kombinacie sa neuzivi...a ucitelia na vs maju rovnako tabulkove platy