Štúdium verzus práca

17. mar 2023

Ahojte, tie čo ste študovali VŠ a teraz pracujete. Je to v práci lepšie? Ja končím VŠ a celá rodina mi hovorí, že ešte len zistím čo je život, že sa nemám teraz čo sťažovať. A to sa nejak nesťažujem, len som povedala že mám toho veľa a som unavená. A všetci, že veď si počkaj. Popri tom pracujem, viem čo je to mať zodpovednosť, čo je to platit nájom a zarobiť peniaze. Fakt si nemyslím, že budem nejak extra smútiť za študentským životom. Do práce sa veľmi teším a vnímam to ako svetlo na konci tunela. Myslíte, že ešte "zostanem prekvapená"?

marci77
17. mar 2023

tak ono to podla mna bude zavisit aj od typu prace a toho ktoreho zamestnavatela
odporucam informovat sa na pohovore aj o moznosti flexibility, prace z domu, informovat sa o nadcasoch a ich kompenzacii

treba si najst taky charakter prace, ktory vam bude vyhovovat, aby tam bol work-life balance a ked budete vidiet uz v skusobnej dobe, ze to tam nie je dobre, treba ist inde😉

a studentsky zivot na VS mal svoje caro, rada si obcas spomeniem
ja som tiez pracovala uz pocas VS, ale vacsinou cez leto

luccija
17. mar 2023

To sa tak hovorí🙂veď počkaj, keď budeš pracovať, keď budeš mať deti, keď budeš staršia choroby...
Je super, že máš plány a nové začiatky všetko má svoje pre a proti.Tvoja spokojnosť či nespokojnosť záleží aj aku máš povahu či si skôr optimista a nájdeš si aj na zlom niečo dobre, alebo Ta to posunie niekam inam.
Najväčšia výhra je nájsť prácu, ktorá Ta bude napĺňať a kolektív.Co dnes nie je ľahké;)

zic
17. mar 2023

Zalezi aky mal kto zivot na VS... ja som na VS makal, takze nejaka zmena nenastala (iba k lepsiemu) 🙂

mogaa
17. mar 2023

Tak uplne iné je chodiť do práce popri VŠ a po skončení VŠ....záleží akú prácu si nájdeš....Prednášky si predpokladám nemala každý deň od rána a nekončila si až okolo 17-tej, či?

zejdlikova
17. mar 2023

ja som začala pracovať hneď po strednej(v administratíve) a normálne fungujem prídem domov upracem navarím starám sa o psa a po víkendoch ešte brigádujem v bare a taktiež sa stíham venovať aj priateľovi...v septembri nastupujem na výšku externe :D ja som momentálne úplne spoko a fungujem...skôr si myslím, že náročné to je pri deťoch nie keď chodíš len do práce 🙂

kris_tin257
17. mar 2023

Tak ja som v práci o dosť viac spokojná ako na škole, ja som už po BC išla normálne do roboty a školu si dorobila externe

kacena4
17. mar 2023

zalezi co od zivota ocakavas, ale ak popri VS pracujes a si schopna z prijmu platit najom a zivotne naklady a nefinancuju ta rodicia. bude lepsie, lrbo bude viac casu ked odbudne skola

autor
17. mar 2023

Ďakujem za názory. Teraz to mám tak, že cca 20-30 hodín týždenne pracujem, oendlujem medzi dvomi robotami popri tom škola, domácnost. Mám pocit, že keď dostudujem vlastne len vypustím jednu povinnosť (aj keď sa budem musieť ďalej vzdelávať) a bude sa mi ľahšie dýchať. Ono aj tá finančná sloboda mi pridá na psychike. Tym že pracovné návyky a zodpovednosť za platenie účtov už tak nějak mám vybudovane, mám pocit že horšie to byt nemôže. Príjem sa zvýši a povinnosti bude menej. Len mám pocit, že moji blízki až na rodičov to nevidia a majú ma len za vyzierku, ktorá si chce predĺžiť pubertu.

colsami
17. mar 2023

Ja som mala tazku VS a do toho plno aktivit a aj brigadu. Ale by som napriklad nikdy nepovedala ze "ach tie roky, hned by som sa vratila na skolu".
Mne ten system celkovo nevyhovoval. Nemam lahku pracu ale som v nej 100x radsej ako keby som mala byt na VS. Nevratila by som sa tam a nemenila by som.
Co je ale pravda, ze na tej VS napriek vsetkym konickom aj brigade, (tj tiez minimu volneho casu), napriek tomu vsetkemu to bolo na VS "nezavaznejsie a volnejsie", mala som urcite vacsiu volnost, tak celkovo.

marca12
17. mar 2023

Podla mna studium VS je narocnejsie ako práca. Ano aj v praci su stresy,ale take ine ako na VS. Ja som studovala narocnu skolu a po statniciach sa mi neskutocne ulavilo. Hned som si nasla aj pracu v odbore,bola narocna,ale podla mna menej ako skola. Takze si myslim,ze ti,ktori ti toto hovoria asi netusia co je to studovat VS.

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sim_icek
17. mar 2023

Hlavne si nenechaj zobrať tú chuť a radosť.
Ja som také tiež počúvala, dokonca mi jedna profesorka povedala, že ako budem za školou plakať a chcieť sa vrátiť.
Ja som vystriedala niekoľko zamestnaní (cielene aby som sa naučila čo najviac rôznych vecí keďže mi to môj odbor umožňuje) a teda v každom jednom som sa cítila super. Nikdy ale naozaj NIKDY som nezažila ten pocit, že sa chcem vrátiť do školy. Ja som v práci šťastná nech je akákoľvek. Nevadí mi pracovať a vždy sa teším. Sú horšie aj lepšie dni, ale nemyslím si, že budeš zažívať neviem aké utrpenie keďže sa do práce tešíš a vnímaš to ako svetlo na konci tunela.