Ahojte, mám možno trochu nezvyčajnú otázku ale skúsim. Je možné skončiť VŠ aj s rečovou vadou? Ďakujem
Ak nejdeš študovať logopédiu nevidím problém.
Kym to nie je ucitelsky odbor, tak urcite ano. Pozna rackujucich inzinierov, poznam suslaveho doktora a poznam aj zajakavajuceho sa programatora
Strach mám najmä z ústnych odpovedí. Pri bežnej komunikácii nemám problém, skôr keď som v strese alebo mám vystupovať pred väčším množstvom ľudí.
Pokial nechces byt ucitelka je to uplne jedno. Staci ludi upozornit, usmiat sa a vybavene, nikto to uz dalej riesit nebude.
Ide o zajakavosť, v bežnom živote s ňou problém nemám, skôr ako som už spomínala strach z odpovedí pred ľuďmi, čítanie nahlas.. Príde na mňa stres a vtedy to aj príde.
Mam dvoch kamaratov a jedneho kolegu s rovnakym problemom. Jeden ma doktorat z matematiky, jeden je docent a dokonca s tym aj uci a treti ma rovno tri vysoke skoly. Naozaj ziadny problem.
Tak budeš písať písomky a nebudeš odpovedať ústne
na univerzite sme nemali ustne odpovede, jedine asi len na technicej nemcine, ale to sme robili projekt, a k tomu sme mali otazky. Obcas byvaju prezentacie a tam su doplnujuce otazky, ale inak vsetky skusky boli pisomne.
To je siroky pojem ze vysoka škola nemyslis? Brat na stu (it smer) nemal ziadne ustne skusky ani prezentacie. Zavisi od odboru aj od konkrétneho ucitela v dany semester v danom predmete - ake da podmienky absolvovania predmetu a to sa stale meni
@evkamotka áno je to široký pojem, chcela som len vedieť či niekto s tým má osobnú skúsenosť, pripadne iné postrehy.
Už pár rokov to odkladám vlastne kvôli môjmu problému, ktorý je možno len vyvolaný stresom.
Samozrejme sú špecifické odbory, kde potrebuješ správnu a bezchybnú výslovnosť, ale to ti je asi jasné. Inde to problém nie je, ale nenechaj to len tak, že nejako bude - komunikuj o svojom probléme s pedagógmi. Oni budú vedieť, že problém nie je v tvojich znalostiach, ty budeš menej vystresovaná.
@annm81 Ďakujem za porozumenie 🙂 určite by som ich informovala kde je problém, je to samozrejme v mojom záujme.
Ja som mala na vs spoluziacku, co koktala. Mali sme aj ústne skúšky aj prezentacie. Nikto to neriesil a normálne to vystudovala
Ahojky, ja som sa od detstva dosť koktala, vybrala som si biológiu, vedecký odbor, nakoniec išla na doktorandské, ktoré má naučilo nebáť sa vystupovať a rozprávam oveľa oveľa oveľa lepšie. Takže určite chod 🙂
@viestta ja poznam aj rackujucu slovencinarku 🤷
Ja sa zajakavam od jasiel a vyštudovala som pedagogicke zameranie. 🙂 Ja sa zajakavam veľa, v strese je to ešte znasobene.
mala som takeho kamarata a spoluziaka na vs ekonomicky smer. nikdy to neriesil on, spoluziaci ani ucitelia, ani o tom nijako skusajucich neinformoval a zbytocne na to nepoukazoval. ked ta to vsak tak trapi, skus to risit a navstiv logopedia.
Na ZŠ som sa stále bála odpovedí, keď som išla pred tabuľu bola som skrátka len ticho. Nevedela som dostať zo seba ani slovo, stres pracoval na plné obrátky. Rokmi som sa to naučila maskovať, nahradím si slová s ktorými problém nemám alebo slovné spojenia. Čítanie pred triedou bol tiež boj, na SŠ som sa zatla a čítať som odmietala.
V detstve som chodila aj k logopédovi ale keď sa na to spätne pozriem tak problém je podľa mňa najmä v hlave, psychika.
Tkže nemáš rečovú vadu, ale psychický problém? To je dosť podstatný rozdiel.
Rečová vada spôsobená stresom, niekedy sa zakokcem aj doma ale väčšinou je to spôsobené stresom.
Myslím si že ťažšie vysvetliť tým, ktorí s tým problém nemajú, ale verím že ma tu viacerí chápu a vedia o čom píšem. 🙂
Mala som spolužiaka na SŠ, ktorý sa zajakával. Dnes má dva doktoráty. Myslím, že už aj docentom bude.
ja tam vidim hlavne jednu vec: uplne zbytocne o sebe pochybujes. myslim to v dobrom, ale fakt sa treba nastavit tak, ze vsetkym ostatnym je to vlastne jedno, kto si, co si, co povies, ako povies. tak isto ani ty urcite prehnane nehodnotis ostatnych okolo seba, len seba. to si treba uvedomovat. urcite si kvoli tomu nenechaj ujst prilezitost studovat dalej... podla mna by si na tom mohla pracovat s nejakym odbornikom na psychicke zalezitosti (terapeut, psycholog). logoped je asi zbytocny.
Ahoj, asi budes potrebovat nejake potvrdenie od lekara a moze odporucit pisomne skusanie... zas pri trpezlivom profesorovi sa to da niekedy i kombinovat...
Ako zvladas situacie, ked mas napr nieco prezentovat - ze si vopred pripravis prezentaciu (seminarka) a o tom mas rozpravat.... ako nejake doplnujuce otazky byvaju vzdy a bud ti to bude trvat dlhsie alebo vezmes papier pero/ notebook a budes odpoved pisat...
Urcite ale zavisi od odboru/specializacie, niekde je potrebne vyjadrenie lekara o zdravotnej sposobilosti.. informuj sa na studijnom oddeleni skoly
Mám kamaráta s podobným problém a skončil VS a má parádnu robotu v zahraničí. Je úplne úžasný ako človek,má už aj rodinu. Držím ti palce
@kiwi3 Začalo to na základnej škole, prvý, druhý ročník kedy zajakavanie bolo o veľa intenzívnejšie, nové prostredie, ľudia. Deti sa mi samozrejme posmievali, to sa nedalo prehliadnuť, bola som vtedy utiahnutejšia a aj sebavedomie som nemala v podstate žiadne.
Málo som si verila, už ako dieťa som si v duchu vravela prečo oni vedia pekne rozprávať a ja nie.
tak to mas traumu a urcite sa to da zlepsit. fakt najlepsie s odbornikom, clovek si s tym vacsinou sam neporadi. a na vysokej sa ti smiat nikto nebude, keby nahodou, tak to by musel byt nezrely generalny blb. nemozes sa nechat ovladat cely zivot niecim, co sa ti udialo na zakladnej.
Určite ano