Ahojte, s priateľom rozmýšľame, že by sme počas vysokej školy išli do podnájmu (on maturuje tento rok, ja budúci, keďže som bilingvalistka). Hlavne kvôli tomu, že internáty neumožňujú opačným pohlaviam bývať spolu na izbe a nevieme, či sa vôbec budeme môcť stretávať na izbách, keďže netušíme, ako prísne to tam bude. Obaja ideme na TUKE na FEIku.
A tak sme rozmýšľali že keď zoženieme ešte jedného/dvoch ľudí, tak by sme si mohli prenajať byt a mať izbu spolu. Myslíte, že sa nám to oplatí, alebo by sme mali radšej počkať do konca výšky? Vieme, že podnájom vychádza drahšie, ale plánujeme obaja brigádovať a rodičia sú ochotní prispievať.
Hlavne ma zaujímajú skúsenosti ľudí, ktorí boli v podobnej situácii ako my, lebo čítala som pár skupín a tam sa hlavne spomína študentský život, ale tým že ani jeden z nás nemá nejakú potrebu chodiť na párty a spoznávať nových ľudí, tak si myslím, že sa nás to veľmi netýka.
Ja len toľko k tomu, že na vysokoškolskom internáte úplne v pohode sa môžte navštevovať opačne pohlavia ☺️ prespatie jeden u druhého - pokiaľ ostatným to nevadí, resp cez víkend sú spolubývajúci preč a ste ubytovaní na tom istom intraku, tak úplne kľudne, nikto to kontrolovať nebude. Ak budete bývať na rôznych intrakoch, tak prespatie môže byť problém - u nás sme sa museli preukázať z diaľky, a návštevy zapisovať do zošita a späť tam nemohli, sle zase existovali študentské finty, ako s cudzím preukazom prepašovať návštevu bez problémov ☺️
Pokial ty maturujem až o rok, na priateľovi mieste by som išla prvý rok na intrak a potom o rok stačí riešiť podnájom.
bola som v podobnej situacii, ale az v cca polke 3.rocnika...s tou brigadou pocas 1.roka studia opatrne...najmy su drahe samozrejme...ja som sa realne zamestnala pocas 3.roc v IT firme na pol uvazok a s priatelom som do podnajmu sla, dovtedy bol internat
Bývala som na 3 rôznych internátoch a 1 priváte v 2 mestách. Za mňa určite internát. Viac kamarátstiev, študentský život, máš študijné materiály. Ja pomôžem tebe, ty mne. Všade sa dalo na tajnáša prespať. Možno ale 1x za týždeň, nie pravidelne. V oboch mestách boli možnosti, že bývať na internáte v 2 lôžkovej izbe ako pár oficiálne. Ale ku KE sa vyjadriť neviem.
Ja som tiež za interak. Ten život tam.je iný, a máš prístup ku škole. Co sa týka toho byvania, u nás sa vždy hľadali páry, ktoré sa navzájom vymenili neoficialne
Ja som celu vysku prezila na intraku a bolo to super - vybudujes si blizsie vztahy, lahsie sa dostanes k informaciam a studijnemu materialu. A co sa tyka zivota s priatelom - boli sme spolu, kolko sme len chceli - cez vikendy, ked baby isli skor domov, ked boli mimo izby. Niektore pary boli aj take, ze si dohodli vymenu spolubyvajucich a nikto to nikdy nekontroloval, dolezite boli platby a ze izby boli pri odovzdavani v poriadku. Ale popravde, nebavilo by ma travit 100 % casu s priatelom.
Na začiatok jednoznačne internát. Keď sa otukas a nájdeš si reálne prácu uvažuj o podnájme. Dovtedy nespekuluj nech to nemusia dofinacovat rodicia. Okrem toho za rok a pol možno nebudete spolu....
Hmm. Radsej prvy rok internat a potom..
@slovenka753 keďže nám obom na našom vzťahu veľmi záleží, tak kým sa to nestane, tak s tým nepočítam. Sme spolu už vyše dvoch rokov. Čo sa rodičov týka, internát platili všetkým mojim súrodnecom, a tak pokiaľ si za podnájom doplatím ten zvyšok, tak by to pre nich bolo rovnaké, ako keby mi platili internát. Samozrejme je to len za predpokladu, že si nájdeme dobré brigády.
Ďakujem všetkým za rady <3
@dashie269 Ja mám presne tento istý problém 😅 s priateľom obidvaja maturujeme tento rok. On chce ísť na FEI a ja UK, čo sú dve rozličné školy. Takisto by sme veľmi radi išli do prenájmu alebo teda do zdieľaného bývania. Tiež nie sme nejakí párty ľudia a chceme byť už konečne spolu a nechce sa mi naozaj čakať ďalších 5 rokov aby sme mohli spolu bývať 😅. Veľa ľudí ma nevie v tomto pochopiť a odhovára ma. Že veď na intráku je koooopec zabávy (alkohol🙄?). S priateľom budeme tento rok spolu 3 roky a podľa mňa už sme obaja pripravení spolu bývať. Ďaľší problém sú však napr jeho rodičia, čo sa boja, že od momentu, čo začneme spolu bývať tak otehotniem. 😂
@dashie269 dva roky nie sú celý život.
@dashie269 jooj to mi je ľúto 🥺 my sme síce spolužiaci ale tieto posledné dva roky máme každý úplne iné hodiny + veľa učenia a mini brigády popri škole, tak máme na seba naozaj málo času. Sme radi, keď sa niekedy vyberieme spolu do kina alebo ideme niekedy ku sebe, čo samozrejme nie je vždy samozrejmosť.
@slovenka753 ale tak každý lásku prežíva úplne inak. My sme tiež spolu 2 a pol roka a stále sa na neho zamilovane pozerám a cítim sa opäť ako 16 ročná 😃. Každý človek je naozaj iný. Vždy je nejaké riziko, ale naozaj netreba na to myslieť. Keď sa dvaja ľúbia, tak je všetko možné
@slovenka753 nie sú celý život, ale nechápem, ako to je relevantné. Páry začínajú spolu bývať vtedy, kedy im to vyhovuje. Pre niekoho je to pár mesiacov, pre iných pár rokov. Nikdy človek nevie, čo prinesie zajtrajšok. Len preto, že sme spolu zatiaľ "len" dva roky, tak nebudem brať tento vzťah na ľahkú váhu a riešiť, že čo keď nebudeme spolu. Teraz sme spolu a robíme všetko preto, aby sme boli spolu čo najdlhšie, a to je to hlavné.
@dashie269 pekné napísané 🥰 som rada, že niekto chápe to, ako to cítim aj ja 😃 naozaj sa často stretávam s ľuďmi, ktorí to nechápu a podceňujú náš vzťah. Ja sa tiež cítim teraz na to, aby som s ním bývala a je to úplne v poriadku. Takisto ako sa niekto cíti na svadbu a na dieťa v 20 a niekto v 30.
@dashie269 veď rob ako myslíš.Kamarátstva čo vznikajú na internáte sú na celý život, bývaním s priateľom sa o to pripravis, rovnako ako o informácie od spolužiakov. A ako som písala je to drahšie. P
Za mna podnajom. Bola som pol roka na intraku v KE a potom som sa s priatelom do podnajmu. Byvali sme my dvaja a este dvaja chalani. Vsetci okrem mna pracovali, ja som bola jedina studentka. Ani ten podnajom nebol uplne idealny (najlepsie je byvat sami, ale to pocas VS moc nevychadza financne), jeden spolubyvajuci mal aspergerov syndrom a bolo to s nim obcas dost tazke, ale pre mna vzdy lepsie ako na intraku. Ja som nikdy nebola party typ a vzdy som mala radsej svoj klud, na tom intraku mi to zufalo chybalo.