Dcéra si chce podať prihlášku na ekonomickú univerzitu a nevieme sa rozhodnúť medzi týmito dvoma fakuktami. Tak ak máte nejaké skúsenosti, budem rada za akúkoľvek pomoc. 🙂
Inak, čo sa dceri týka, tak momentálne študuje na gymnáziu posledný ročník, maturuje z matematiky a IT, ale inak medzi jej obľúbené predmety patrí aj občianska, prípadne dejepis, ale to len pre ňu "podstatne" časti. Vieme že na fmv sú aj 3 jazyky, to by nás zaujímalo, že ak má niekto skúsenosti, tak či sa ide od začiatku? Momentálne ovláda angličtinu, ale asi horšie ako je priemer v jej veku (ako mala ju neznášala, teraz už pochopila, že je potrebná tak sa v nej celkom zlepšuje, ale čistá B2 to nebude), v nemčine je zas najlepšia z triedy podľa učiteľky, aj keď to sa učia ako 2. jazyk
Nesla by som na medzinarodne vztahy, na sk ziadne uplatnenie, študovala som podobny odbor. Velmi zly napad. Nech ide smerom it alebo ekonomia
@deedol vďaka, dcéra hovorila, že podľa štatistík maju medzinárodné vzťahy najlepšie uplatnenie, tak neviem, ale inak jej celkom ide aj matika má logické myslenie, tak z toho hľadiska mne vychádza lepšie na nhf
@evkamotka fakt, lebo čo sme pozerali štatistika, tak ma mať táto fakulta najlepšie uplatnenie
ano, uplatnenie ma, ale nie nutne v odbore. osobne som to nemala rada, ale FMV sa brala ako taka "elita" na EUBE, nedostal sa tam kazdy a ani sme neskoncili vsetci (z 200 asi 120). mali sme vsak menej "praktickych" predmetov v porovnani s inymi fakultami a viac takych vseobecnych (medzinarodny obchod, medzinarodne organizacie, medzinarodne pravo, politologia...) takze zavisi od toho, co dcera chce. moji spoluziaci vacsinou pracuju v roznych korporatoch - aj vdaka jazykom - a par ich je na ministerstve, pripadne v zastupeni EK EU tusim niekto bol. zaujimave su aj moznosti stazi/erazmov, u nas toho bolo viac ako na inych fakultach. ale ak chce ist niekam do praxe do firmy a je si tym ista, zrejme sa viac nauci na NHF. este by som zvazila FHI, chodilo tam viacero mojich spoluziakov zo strednej a su z nich celkom uspesni ITckari, ale tak mali k tomu vztah aj pred VS.
Ano na vyborne uplatnenie-v korporatkach vdaka jazykom. Ale to nie je v odbore
nemam cerstve informacie, ale koncila som pred cca pred 10 rokmi na FMV. prijimacky boli z dvoch jazykov - u vas by to boli AJ aj NJ, treti jazyk sa ucil od zaciatku. hodin tretieho jazyka bolo malo, samotna skola nestacila, aby sa ho clovek naucil. z dvoch "hlavnych" jazykov mali byt statnice, ale nakoniec boli len zaverecne skusky, cize statnice som si potom este dorabala v jazykovke. kazdy semester boli nejake predmety v anglictine (vacsinou so slovenskymi ucitelmi, ale pamatam sa, ze na obavane "VET-ko" - vseob. ek. teoria - sme chodili k americanovi, co bolo fajn). netusim, ako je to s vyberom teraz.
inak pocas prvych troch rokov neboli medzi fakultami extra velke rozdiely, vela predmetov sme mali spolocnych (matika, statistika, VET...) , az potom sa to vyprofilovalo. treba sa pozriet, co sa tam uci a aky je profil absolventa - a co by chcela dcera robit po skole - a podla toho sa rozhodnut. vacsina absolventov oboch - FMV aj NH - skonci aj tak v nejakej firme/korporate. malokto z mojich spoluziakov (na zaciatku nas bolo 200 a to sme boli najmensia fakulta) robi nieco suvisiace s medzinarodnymi vztahmi/diplomaciou.