Dali ste dcére niečo materiálne po svadbe?

janinah
18. mar 2012

Stretla som sa so starou paňou a sťažovala sa mi,že ťažko nasporila a vnučkam nakupila postel.prádlo,príbory,nejaké súpravy..a vnučky odmietli,že si nakupia podľa svojich predstáv...je jej ťažko,že odmietli "veno"...mám už jednu z dcér dospelú,tak ma to zaujalo,to sa ešte dnes dáva niečo materiálne dcére po svadbe? nič také totiž nechystám,aj keď ja som od mamky podostávala ,ale pred 25 rokmi a nie po svadbe,ale do nového bytu...a minule som videla krásny príbor za super cenu- začnem zbierať veno 😀 nezačnem,nemám na to miesto,ale zaujíma ma ako to "teraz chodí" 😉

liz_lemon
18. mar 2012

@janinah chapem, ze to staru pani asi zranilo, ale tiez by som to odmietla, stari ludia maju iny vkus, a mladym sa to proste do bytu nehodi, teraz si uz nikto nedava do vitrin kadejake sosky, vazicky, pohare, ako to bolo volakedy, lebo aj ten nabytok sa uz zmenil, a vacsinou su to male kusky, nie cele steny, ako to byvalo
tiez s tym mam trochu problem, lebo priatelovi stari rodicia, nam stale nieco kupuju, a su to same gyce 🙂 ktore si urcite v byte nebudem vystavovat, potom su s tym len problemy, ze kam to dat, aj ked chapem, ze to robia s dobrym umyslom, ale je to naozaj skoda penazi, jedine co sa mi pacilo, bola suprava tanierov, z kiky
takze, ak chces dcere pomoct, radsej sa jej vopred spytaj, alebo to chodte kupit spolu, alebo jej daj peniaze, nech si kupi take, ake sa jej paci

ikke
18. mar 2012

myslim, ze veno malo zmysel naposledy tak pred 30 rokmi, ked zohnat kvalitnu a zaroven peknu vec bolo takmer nemozne. dnes, ked sa vkus aj moda menia tak rychlo, by som teda nic take sama nechcela a ani nerobila pre niekoho ineho. a samozrejme, kde by sme to skladovali, ze? 😅 radsej odlozit peniaze...
ine je, ked si mladomanzelia zostavia zoznam svadobnych darov, tam sa da uz velmi presne specifikovat, co konkretne chcu alebo potrebuju 😉

koniarova
18. mar 2012

@janinah Nikdy by som neodmietla, to čo pre mňa babička s láskou kupovala a na čo šetrila celý život. Ja mám presne babku z tvojho príbehu. Celý život mi kupovala "výbavu", do zásoby. Proste bola to podľa nej jej povinnosť. Tak ako ona dostala od svojej babky, tak kúpila aj mne. Máme moderne zariadený nový dom, novú kuchyňu, ale tieto veci sa vždy dajú vhodne uskladniť. Netvrdím, že využívam všetko. A priznám sa, že niekedy mi to aj trošku zavadzia, ale nikdy by som to nevyhodila. Má to pre mňa hodnotu. Nie materiálnu, ale duchovnú. Vždy, keď príde baby na návštevu, servírujem v jedálenskej súprave od nej. Tá radosť a hrdosť v jej očiach, hovorí vždy za všetko. Treba si vážiť, čo nám dá niekto s láskou. Odmietnuť je kruté a veľmi to zraní. Viem to, moje sesternice odmietli. Vraj si kúpia samé, alebo chcú radšej peniaze. Je to už pár rokov a dodnes na to babička spomína so slzami v očiach. 😢

koniarova
18. mar 2012

@janinah A ešte k otázke. Dcéra by sa určite len potešila, ak by dostala niečo pekné do bytu, či domu. Ak sa dá, nakupuj s ňou, nech si vyberie. 😉 😉 ; 😉

zabka88
19. mar 2012

@janinah zdravím, ja som sa nedávno vydávala a mám hlavu v smútku čo budem robiť s morom vázičiek, pohárov a misiek, čo mi mamina rokmi nazbierala. oki, má to svoju hodnotu a bolo to od nej veľmi milé ale dnes už mladí ľudia jednak často žijú spolu skôr ako sa vezmú,to znamená majú svoju domácnosť už zariadenú a okrem toho, dnes sa štýl vitrinka pri vitrinke ani moc nenosí.. proste pre modernú minimalistickú domácnosť môže byť dar, ktorý neni kam dať resp. je proti vkusu mladých pohromou.. preto odporúčam radšej s dcérou vopred prebrať kým niečo kúpite, najideálnejšie je dať jej radšej priamo peniažky nech si kúpi sama a bude mať na vás pamiatku..

t1nulka
26. sep 2012

@koniarova ako krasne si to napisala 🙂 tiez som asi taky typ ako ty, neodmietam nic, co mi moje babicky davaju, robia to, lebo nas lubia 😵

lenusiatko
17. feb 2013

Ja mam sice este malinku dceru, ale som presvedcena, ze jej dam sperky, ktore mam a ked si kazdy rok na dovolenke kupim nieco nove a vynimocne, myslim najma na nu. Kedysi to bolo bezne, ze zena byvala obdarovana sperkami, dnes radsej povieme, ze kupime novy kotol, ako zlate nausnice, alebo prsten, akoby sme toho neboli vobec hodne. Od maminy a babiciek mam krasne navlecky, uteraky a nejake drobnosti, tiez by som to nikdy nevyhodila. Nie su sice supermoderne, ale kvalitne a plnia svoj ucel. Ale viem si predstavit, ze by som dcere kupila napr. strieborny pribor, alebo kvalitny porcelan, super hrnce. Aj ked potom budem naliehat na manzela, aby aj synovi kupil napr. nadcasovy oblek, alebo super naradie, vrtacku a tak 😀

majda1245
17. feb 2013

nemam dceru ale syna jedineho po svadbe sme mu darovali 1izbovy byt v bratislave centrum komplet rod dom prerobeny kdispozicii maju auto ale nevesta neprejavuje vdaku

sharmana
17. feb 2013

@janinah nie už sa to určite nerobí a ak to niekto ešte skúša spraviť, tak je to skôr samolúbosť niekoho, že si niečo kúpi podla svojho vkusu a potom bude mladšiu generáciu presviedčať o tom, aké je to úžasné, to čo daroval... Materiálne by som kúpila iba vtedy, ak by mi dcéra vyslovene poradila, čo by sa jej hodilo, alebo mi dala na výber z niekolkých možností a ja by som sa mala rozhodnúť, čo jej kúpim. Sama viem, že človek aj ked dobre mieni, tak to príde úplne nazmar.... Každý máme úplne iný vkus. Moja mama sa o také veci vôbec nepokúša. Svokra má tendenciu kupovať dary a bohužial niekedy sú to vyhodené peniaze, lebo sú to veci nepoužitelné. Dokonca úplné blbosti. Je totiž tvrdohlavá, niečo si zmyslí a bude všetkých presviedčať, dokonca aj toho, koho sa to týka, že majú rovnaký vkus a že kúpila dobre 😀

anaha
17. feb 2013

Myslim si, ze je to individualne, niektore nevesty maju radi vybavu, osobne veci, ine financnu hotovost atd. Ja by som sa dcery opytala,co by ju potesilo... tak sa clovek vyhne sklamaniu na oboch stranach 🙂

sharmana
17. feb 2013

@majda1245 ja si myslím, že by aj vdaku nevesta prejavila, ale to by ste museli darovať tie nehnutelnosti aj jej... ak to bolo synovi, prípadne ste to aj dali najavo, tak vlastne nemá za čo ďakovať... dakovať by mal v tomto prípade syn 😉

zuzka1.
17. feb 2013

mna sa mamina opytala, dostali sme od nej sadu hrncov, chladnicku s mraznickou a sporak, krstna priniesla este na svadbu paplony, vankuse a navliecky.to nepouzivame, lebo mame ine. ale od mamky hej, pytala som povedala som.

hajajanka
17. feb 2013

Tak ja mam dceru este malu, aby som rozmyslala o takychto veciach 🙂 Ale napisem z vlastnej skusenosti. Od vlastnych rodicov (obidvoch) sme nedostali nic. Prisli, najedli sa a odisli. A to doslova. Ale budem pisat len za mojich rodicov. Ja som ku svadbe necakala nic, aleze voooobec nic. Poucenim pre mna boli moje promocie, kedy som si sama zacvakala oslavu, na ktoru som setrila dost dlho a keby bolo na mne, tak sa zaobidem aj bez toho teatra. Ale aby sa moja siroka familia neurazila, tak som ich zavolala 😖 Od nasich som nedostala ani len nic na pamiatku. Nemyslim tym nic hodnotne, ved som si uz riadne zarabala. Ale potesila by ma aspon strieborna retiazka (nosim striebro) alebo nausnicky, proste nieco male, ale co by mi pripominalo tuto udalost. Podotykam, ze moji rodicia nemaju hlboko do vrecka.
Takze poucena touto skusenostou som k svadbe necakala nic. Ja som necakala ani byt alebo auto. My sme boli s manzelom samostatni, takze sme nic take velmi hmotne nepotrebovali. Ale pravdupovediac, keby som dostala taky paradny pribor alebo sadu tanierov, ktore by som pouzivala vo sviatocne dni, to by ma fakt potesilo.
Od ostatnych pribuznych sme dostali peniaze, aby to nedopadlo tak, ze budeme mat 5 odstavovacov a pod. 😀

zuzana76
17. feb 2013

@janinah ja som dostala od nasich, svokrovcov aj starych rodicov, myslim,ze kazda rodina ma svoje zvyky, ale teda tiez by som si radsej bola vybrala sama, ale co uz, svokra nas zasobila horou uterakov a osusiek, zaclony, postelne pradlo, nasi taktiez postelne pradlo, obrusy atd.... pouzivali sme to, mladej zacinajucej rodine to podla mna padne vhod, aj ked to nie je uplne podla ich vkusu, ale teraz po 13-rocnom manzelstve som uz aj rada,ze sa uz co to opotrebovalo a ja si mozem kupit aj sama co sa mi paci. Myslim,ze je nevhodne odmietnut dar, ked to stara pani urcite s laskou setrila pre svoje vnucata.

zuzka1.
17. feb 2013

aby som svokricku neopomenula, od tej sme dostali utierky ajedalensku supravu a panvice mylsim.. my sme stara skola a vobec ma to neprekvapilo ani nic, u nas je dokonca zvyk, ze susedy nosia muku, vajicka ,cukor alebo prispeju svadobnej matke na zakusky.

zuzana76
17. feb 2013

Od svokrovcov sme dostali aj pribor a kupili nam aj spalnu - tu samzorejme po konzultacii s nami a je stale moderna. Vsetky veci este mam, co sme podostavali a mam k nim nostalgicky vztah, spominam na mojich starych rodicov, co tu uz nie su s nami. Podla mna kvalitny pribor, ci porcelan nevyjdu nikdy z mody. Ale samozrejme casom sa aj vkus kazdeho z nas meni, veci sa spotrebuvaju a tak treba dokupit nove, ja som prvu postelnu bielizen kupila az po 10 rokoch manzelstva, dovtedy sme mali vsetko darovane.

zuzana76
17. feb 2013

Od manzelovych starych rodicov sme dostali supravu hrncov, v tych varim doteraz. Takze ja si myslim, ze treba byt vdacní. Urcite to robia z lasky.

bosorka3113
17. feb 2013

@janinah tak ja som svadbu nemala a ani neplanujeme, ale nam moja mamina dala peniazky nech si kupime spotrebice do noveho bytu brala to aj tak ze na 18tku mi nenasporila (ja to ani neuznavam davat pubertakom peniaze na 18tku) a tak nam veeeeeeeeeeelmi pomohla . Ja som toho nazoru ze rodicia by mali nieco nasporit detom na zaciatok ich zivota nehovorim ze mesacne im odkladat 100 eur uuuplne staci napr. 5 od narodenia a do dospelosti sa to nazbiera a hned ma potom ten rodic peniazky ak pride svadba, alebo kupa bytu a moze pomoct svojmu dietatu postavit sa na nohy 🙂 Ale to je len moj nazor

lenusiatko
17. feb 2013

@majda1245
Vas by som teda chcela za svokru, treba nevestu trosku vychovat 🙂

svetlusska
17. feb 2013

@janinah ahoj ja sice este nikoho vydavat ani zenit neidem 🙂 ale tak ja som od mamy dostala peniaze, teda v ramci moznosti...nebola to velka suma...ale tak vacsina penazi isla na svadbu a veci okolo toho...

lulka12
17. feb 2013

No doba sa zmenila a starší ľudia sa nepreprogramovali. 🙂 Asi si treba uvedomiť čo chce darca darom dať najavo. Čiže na nás myslí a chce nám urobiť radosť i keď sa náš vkus nezhoduje, vôbec nie je dôležité či veci budeme používať, alebo nie.

Nebudem rozpisovať čo sme dostali, ale pred 25 to tak chodilo. Najviac potešili aj tak peniažky , ktoré sme využili na potrebné vybavenie v domácnosti.

Niektoré darované veci sme mali aj dvojmo a tie sme posunuli príležitostne ďalej. 🙂 🙂 🙂 V tom čase to bola bežná vec. Žehličky , mixéry kolovali ..... až kým nenašli uplatnenie....

Dnes svojím synom veno nechystám. Stavebné sporenie poteší viac 🙂 🙂 🙂
A neter si pred svadbou napísala zoznám drobností , ktoré im v domácnosti chýbajú. Peniažky ich potešili najviac a mne sa podarila aj pekná "uteráková torta " , ktorá ich v kombinácií s obálkou nesklamala....

maca_p
17. feb 2013

myslim, ze mam co povedat k teme 😲
babka mi odkladala veno snad este v 80 tich rokoch. kedze som s partnerom zacala zit bez svadby, tak sa nastvala a veno nam dala. nemoderne uteraky, nemoderne plachty, osusky... pouzivam ich, lebo mi je ich luto nepouzivat. vidim v nich funkcnost a to, ako ich babka podpultovo zhanala 😀 . tesim sa, ked sa vsetky zoderu... nieco z toho som dala mame, s tym, ze mam toho vela... a taktiez mi babka dala vseliajake salocky a vazicky... su zabalene v krabiciach a ani neviem kde su poodkladane. jaj a este rucne vysivane decky na kanave, ci panave, ci ako sa vola ta textilia... nemam doma ani konferencky stolik, takze su kdesi v sacku v skrini.
rozdala vsetko vsetkym vnukom uz teraz, lebo by sa sobasov nedockala, alebo by sa jej to vsetko rozpadlo v skriniach.

cize ja som odporca darov a vien a akychkolvek foriem skreckovania. nasi mi dali peniaze na pracku. ale nie k svadbe, ale do noeho bytu.
porcelan som si ukorostila na bazosi, kvalitny portugalsky a pribory tiez kvalitne talianske vsetko nepouzivane za bagatel.

maca_p
17. feb 2013

este ma napadlo. babka kupila jednej vnucke z rodiny pribor. zaplatila zan 3000 sk. ten pribor nemal hodnotu ani 500 sk... dala sa osmeknut. bol pekny, zlaty, v kufriku... a ta rodina jej to potom vycitala, ze aky lacny pribor dala vnucke.
aj to sa stava 😲

uhnakova
17. feb 2013

ja som dostala od starych rodicov sadu hrncov a pribory, a to dlho pred svadbou 🙂. Uz od detstva som vedela, ze to maju pre mna kupene a ako dospelej mi to odvzdali, nech to pouzijem, ked sa mi to bude hodit. Takze som nemusela do svojho prveho bytu zhanat ani hrnce, ani pribory 🙂. Od druhych starych rodicov som zase priebezne dostavala uteraky, ktore mi mamka najprv odkladala doma a potom som si ich naraz odniesla 🙂. Kedze sme sa s muzom brali po dlhej znamosti a spolocnom byvani, tak sme spravili zoznam svadobnych darov, ktore by sa nam hodili a rozposlali sme ho dlho dopredu hostom s tym, ze to maju na inspiraciu. Vacsina pokupila veci zo zoznamu, niektori mali vlastne napady, ale nic sme neodmietli s tym, ze sa nam to nehodi alebo nepaci, to mi pripada velmi necitlive, kazda vec sa da aspon scasti pouzit alebo odlozit na horsie casy (ked nie vo vlastnom byte, tak u rodicov).

mia18112
17. feb 2013

Určite nekupovat mladým vopred - každy ma iný vkus a generačný rozdiel proste bude stále - nech je hocijaka doba. Jasne, ze najviac potrebné su peniažky, ale ak by som chcela nieco hmotne na pamiatku silou mocou - kupovat s mladými - jednoznacne !!!!

mia18112
17. feb 2013

Podla kazdeho je kvalitne a vhodne predsa len nieco ine.............nie? ........Nam napriklad chcela svokra kupit zaclony do celeho bytu. Hned som ju zrusila s tým, ze zaclony sa mi nepacia, nemame ich dodnes na ziadnom okne. Namiesto toho som jej vysvetlila, ze by sa nam hodili kvalitne uteraky a osusky v takej a takej farbe. A tak sme sa nakoniec dohodli a snad sme boli obidve spokojne......alebo manžel taktne naznacil, ze ak hrnce - chceme z urcitej znacky, ze si budeme dokupovat postupne - lebo sa nam uz osvedcili.

rebroza
17. feb 2013

pekna diskusia. spomenula som si na babkin zapisnik - ze komu dala na svadbe co a co dostali jej dcery - damaskove obliecky, obrusy...
moje babky zial zomreli skor, ako som sa vydavala. viem, ze jedna urcite mala skrine plne uterakov a obliecok....
moja mama a svokra to brali prakticky, nech si povieme, co chceme. nasi zaplatili cast svadby a druhu manzel, bo ten bol uz dlhsie pracujuci v tom case, ja som bola po skole. mne osobne to naozaj stacilo a som im za to vdacna.
od manzelovej babky sme dostali "veno", klasika odlozene uteraky, taniere par rokov. ale ja ich pouzivam (svagrova napr. urcite nie). i ked je pravda, ze cakam, kedy zoderieme tych 12 rovnakych uterakov 🙂
a neda mi zareagovat na @bosorka3113 a sporenie do dospelosti. ta ista manzelova babka s venom aj sporila vnucatam. ked mali sviatok, odlozila im daku sumu. ze na 18 im to da do zivota... ale prisla nezna revolucia, ceny sa velmi vyznamne zmenili a to co babka sporila 18 rokov bol zrazu mesacny (mozno dvojmesacny) manzelov vtedajsi plat. takze netvrdim, ze to je zly napad - miesto uterakov odkladat mensie sumy. len obcas pride daka revolucia, a hups... 🙂

azbestica
17. feb 2013

ja som od nasich dostala ako svadobny dar plastove okna, a to sa teda riadne zislo viac ako uteraky a pohare

ivanka9
13. mar 2013

..moja babka to vyriešila tak, že som jej povedala, že mi môže kúpiť posteľné prádlo, jedno flanelové, druhé bavlnené..bavlnený vzor som jej presne povedala aj farbu, tie druhé som nevedela, že aké majú, tak keď bola v tej predajni tak mi zavolala a popísala mi ich a keď som ich videla tak sa mi páčili obe 🙂 ..okrem toho mi pomáha aj finančne zaplatiť celú svadbu, lebo moji rodičia sa na to vykašľali.
..takže podľa mňa je lepšie sa opýtať, čo treba a čo nie..aby z toho neboli zbytočné zranenia a hádky 🙂

kvetinka211
13. mar 2013

@janinah odmietnut by som samozrejme neodmietla, ale ak by to bolo postupne kupovane po jednom umelohmotnom uteraciku a ruzovej vazicke tak by sa mi to domov asi velmi nehodilo a bolo by mi luto vyhodenych penazi ... my sme dostali od babiciek krasne dary, ani sme necakali nic take velke ... jedni zvolili co to bude a nechali nam vybrat si konkretny typ a druhi to nechali celkom na nas ... som rada ze mam od nich konkretne hmotne veci ... co sme podostavali peniaze od vzdialenejsej rodiny v obalkach, tak uz ani neviem co sme za ne pokupili ... asi sa to minulo na jedlo a bezne veci do domacnosti ...