1. atestácia MPC Banská Bystrica

angel11
4. feb 2022

Dobrý deň prajem a ahojte. Chcela by som sa opýtať, či nemáte niekto skúsenosť so skúškou v MPC BB po úspešnom obhájení portfólia. Snažím sa učiť, ale ja sa z tých téz neviem poriadne vysomáriť, je toho tam tak veľa, že ani neviem kde začať. Nemáte prosím niečo vypracované, čo by mohlo pomôcť? Otázky možno? Je to 1. atestácia, pedagogický zamestnanec, učiteľ. Ďakujem krásne

mirage
4. feb 2022

Mozno tomu zle rozumiem, ale ked obhajis portfolio pred komisiou, uz nemas ziadne skusky, ci sa mylim?

angel11
autor
4. feb 2022

@mirage pokiaľ viem, tak máš skúšky. Alebo máš inú skúsenosť?

mirage
4. feb 2022

@angel11 na skoleni nam vraveli, ze skusky uz nie su.

angel11
autor
4. feb 2022

@mirage vážne, na akom? V banskej Bystrici? Teda vieš mi povedať ako teda bude prebiehať obhajoba? Lebo na ich stránke sa píše , že Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec vykoná atestáciu, ak:
1.úspešne obháji atestačné portfólio a
2.úspešne vykoná atestačnú skúšku.
Atestácia sa skladá z:
1.prípravy na atestačnú skúšku, ktorou je posúdenie atestačného portfólia a doplnenie atestačného portfólia,
2.obhajoby atestačného portfólia
3.atestačnej skúšky.

rastika
4. feb 2022

Práve som ukončila školenie o novej atestácii a bude aj skúška. Nové tézy sú na stránke MPC a týkajú sa kompetencií, ktoré sú v portfóliu.

mirage
4. feb 2022

@rastika tak potom neviem..

angel11
autor
4. feb 2022

@rastika pomoooooc.....ja som portfólio odovzdala a čakám na posudok. Ale pre istotu sa chcem učiť, len pri tom čítaní téz som sa zasekla , lebo sa mi toho zdá príšerne veľa a neviem kde začať. Nemáš náhodou vypracované otázky?

rastika
4. feb 2022

@angel11 bohužiaľ nemám, ešte som nezačala ani s tým portfóliom, len som šla na to školenie, že čo vlastne mám robiť.

angel11
autor
4. feb 2022

@rastika ďakujem pekne, tak držím palce pri spracovaní portfólia. Nie je to ľahká záležitosť

matus7030
4. feb 2022

@angel11 nepomôžem ti bohužial s tézami, ale aj ja viem tak, že skúška ešte prebieha aj po odovzdaní portfólia. Ja som teda zisťovala MPC NR a RK. Ja pracujem zatial len na tom portfoliu a neviem čo a 3.časťou ☹ netuším čo tam dať, ako tam dať...atď. Školenia som absolvovala viaceré.
Ak mi viete dať dobrú radu niektorá, poteším sa.

rastika
4. feb 2022

@matus7030 v časti 3.1( profesijnú rast) treba osobný plán profesijného rozvoja podpísaný riaditeľom a všetky certifikáty a absolvované školenia (s potvrdením).v časti 3.2 (stotožniť sa s rolou) môžu byť publikované články, ktoré ste napísali o škole, lektorovanie iných učiteľov alebo riaditeľom potvrdená organizácia školského podujatia pre verejnosť.

rastika
4. feb 2022

Ešte som zabudla, že každý dokument (certifikát) má mať aj napísanú reflexiu a využitie pre prax, ideálne ak by vzdelávanie bolo využité v oblasti 1 a 2.

ivka7
28. mar 2022

@rastika chcela by som sa opýtať, mam absolvovať 1. atestáciu ako majster odborného výcviku... vôbec neviem, nerozumiem ako písať portfolio. Pekne by som vás poprosila, nemôžte mi nejako pomôcť ?,

rastika
28. mar 2022

@ivka7 tak je to pomerne veľa na vysvetľovanie, odporúčam sa zúčastniť nejakého online školenia na túto tému. Existujú aj úplne lacné, ale tam sa dozviete len také všeobecné veci. Pre mňa bolo najprínosnejšie toto. Najbližší termín je máj-jún, ale je drahšie. Ale fakt sa oplatí https://edupark.sk/kategoria/ucitelia/tvorba-po...

ivka7
28. mar 2022

@rastika dakujem pekne, pozriem,
pomohol by predbežne nejaký vzor len , všade sú len všeobecné informácie,
Ešte raz veľmi pekne ďakujem za odpoveď...

rastika
28. mar 2022

@ivka7 v rámci školenia bude aj vzor

ivka7
28. mar 2022

@rastika dakujem

petka154
30. jún 2022

@angel11 dobry den, prosim vas ako ste dopadli na tej obhajobe portfolia? A potrebovala by som vediet ako ma cca vyzerat tato cast portfolia- Potvrdenie o využívaní vyžadovaných profesijných kompetencií získaných sebavzdelávaním alebo výkonom pracovnej činnosti (vyda riaditel) ... je to nejaky dokument spisany riaditelom? Aky to ma mat formu? 🙏🤔 dakujem krasne za odpoved
Mozno aj kolegynky budu vediet pomoct 🙏🙏🙏

@rastika
@matus7030
@mirage
@ivka7

angel11
autor
4. júl 2022

@petka154 Dobrý deň prajem, obhájila som, rozprávala som viacmenej len ja, ohľadom portfólia, len niekedy sa ma niečo opýtali, tiež len ohľadom portfólia. Žiadne teoretické vedomosti. Dokument, ktorý dáva riaditeľ nemá nejakú predpísanú formu. Mne to napísali tak, že išli cez kompetencie a tam napísali čo som robila k jednotlivým kompetenciám a že teda spĺňam predpoklady na učiteľa z prvou atestaciou.

petka154
6. júl 2022

@angel11 dakujem velmi pekne za odpoved. A v tom dokumente bolo aj nieco take ze teda potvrdzuje ze vsetko co som v portfoliu predlozila som aj skutocne robila? Nejake cestne prehlasenie alebo take nieco?

angel11
autor
6. júl 2022

@petka154 Ja som neukazovala portfólio. Išla podľa vecí ktoré som robila, mala podklady.

angel11
autor
6. júl 2022

@petka154 mám tam poznamenané vzdelávania a webináre , ktoré som absolvovala, že som sa podieľala na aktualizácii ŠKVP, na redukcii učiva, že využivam metódy INSERT, EUR, projektové vyučovanie, učenie na stanovištiach....že podporujem žiakov v enviromentálnej oblasti,používam diagnostické metódy, že zaraďujem rôzne aktivity do procesu, pracujem so žiakmi IZŽ, poznám hodnotenie žiakov, propagujem školu a pod.

petka154
18. júl 2022

@angel11 vdaka.. a posledna otazocka, ak som dobre pochopila, do portfolia je potrebne vlozit aj diplom o ukonceni vysokoskolskeho vzdelania.. ten ste davala ako prilohu k ostatnym dokumentom? 😊

angel11
autor
18. júl 2022

@petka154 Áno ,ten som prefotila a dala som ho do portfólia. Potom som bola osobne na MPC kde overili, že doklady sú správne. Potvrdenie od riaditeľa som dávala originál.

silvana10
20. sep 2022

Dobrý deň a ahojte, prosím vás robili ste niekto atestáciu učiteľka MŠ? Pripravujem si portfólio k atestácii, no Zatiaľ som nemala možnosť vidieť takúto prácu, a nemám v tom úplne jasno.aj na vzdelávaní cez mpc nám síce poskytli ukážky, ale všetky sa týkali ZŠ a SŠ. Viem, že je to veľmi odvážne, ale ak by mi niekto poskytol nejakú časť svojej práce ako ukážku budem veľmi vďačná.Ďakujem

marta1611
13. jan 2023

Je tu prosím, nejaká pani vychovávateľka, ktorá absolvovala prvú atestáciu po novom v Ružomberku?

zsanulik
3. feb 2023

@marta1611 prosím vás, viete sa mi ozvať??? Ďakujem
zsanulik@gmail.com

mamajaska
29. jún 2023

Je tu niekto kto písal portfólio pre mš? Ďakujem

evakva
5. aug 2023

@angel11 Prosím Vás a kde ste robili obhajobu? Ja som napísala prácu, mam posudok s 3 otázkami a čakám na termín. Ja idem do BA. Teória teda žiadna? Pýtali sa len k práci s tým 3 otázkam? Moc ďakujem

angel11
autor
6. aug 2023

@evakva Ja som robila MPC BB, ale obhajovala som ešte online, MPC Košice. Ja som mala len jednu otázku a všetko sa týkalo len práce, žiadna teória.