Ahojte, v zime sa nám narodí bábätko a kvôli zdrav.dôvodov je veľká pravdepodobnosť, že kojiť žiaľ nebudem. S manželom máme veľmi odlišné “gény”. Jeden z nás bojoval vždy s podváhou a druhý nadváhou 😄 Cítim, že bábo nebude nič medzi.
Aké mliečko odporúčate pre chudučké bábo ktoré ťažšie priberá a naopak aké mliečko pre bábátko, ktoré má nábeh na priberanie?
Chcem mať prehlad, lebo nechcem dieťatku za pochodu 100x meniť UM…. Viem, že je to aj o tom, či to sadne ale rada si vypočujem názory a skúsenosti.
Ďakujem 🙂
Obsahuje kdesi na pozadi tvoja otazka, ze by si malicke babo chcela drzat na diete, pretoze sa domnievas, ze zdedilo sklon k priberaniu? Pochopila som to spravne?
@jumama aj ja pozerám ci dobre čítam 😬
@jumama dobre citas 😳🤷
Nic take neexistuje ad 1 a ad 2 ak bude hladne, lebo ho mlieko nezasyti bude revat kym nedas (to by platilo pre to nizko kalorickejsie dvojnasobne)
Akymkolvek sposobom korigovat stravu malemu dietatu po narodeni je maximalna hlupost, je super, ze na to myslite ale vhodne to je od isteho veku
@jumama absolútne nie… ale kamoška napr krmila Kendamilom 1 ktorý vraj obsahuje viac sach. a malinkú mali takú obéznu, že mala z toho zdravotné problémy. Tak ja neviem kto by tu dobrovolne chcel riešit diabetes u malého decka vy ano? Lebo ja nie.
Niektoré UM ano sú kalorickejšie a niektoré menej. A nechápem, veď tu píšem aj o opačnom probléme čo je podváha alebo v dnešnom svete sa rieši iba obezita?😂 Čo je na tom zlé keď matka chce dávať kvalitné mlieko dieťatku a ide si po radu? Kto tu písal, že pôjdem dieťa držať na diéte alebo naopak prepchávať kým nepraskne?
Nikto nespadol z neba múdry, to je ale podpora teda, ak neviete nič užitočné napísať napr vlastné skúsenosti - postrehy - tak sa absolútne netreba vyjadrovať ani tu zhadzovať niekoho, kto sa pýta úplne normálne. Alebo ak si myslíte, že táto otázka nemá zmysel a ste také sk***ne múdre dá sa rozpísať aj konštruktívne, nech sa páči čakám na edukáciu vy odborníčky…
@patus_2 ďakujem za normálnu odpoveď.
Poznám xy deti, ktoré boli krmene kendamilom, mame to dieťa aj v rodine a dokonca ťažšie priberá. Čiže nie, nie je to mliekom. A ty si sa nepýtala na kvalitné mlieko, aké má zložky, čo má navyše, čo mu chýba atď. Ty si sa pýtala na mlieko ktoré je menej ci viac kalorické, čo je úplná blbosť, aj jedno aj druhé, keďže si dieťa ešte ani len nevidela a už riešis, či nebude mať pod váhu alebo nadváhu, a preventívne mu budeš dávať menej kalorické ci viac kalorické mlieko. Keď napríklad bude mať v pol roku a dva kila viac ako by mal mať, nastavíš mu nízko kalorické mlieko? Alebo naopak. Je to blbosť.
Prilis vela vraj 🙂
Kendamil 1 ma 56g sacharidov na 100g, Sunar ma 53g a Beba Optipro 58g
Tieto hodnoty konkretne su porovnatelne a zaroven irelevantne, lebo jedno dieta vypije x davok za 24 hodin a druhe y, takze aj to najmenej kaloricke mlieko nic nemusi riesit, ak vypije viac davok ako z toho najviac.
Presne ako pise dama nado mnou ak bude dieta mimo tabulky budes ho nasilu stopat alebo drzat na vode? Ved na to je tam snad pediater, aby pripadne ti poradil (ci uz bude nadvaha alebo podvaha) ako to riesit.
@petamich preto sa pýtam na názory viacero mamičiek ktoré krmia UM. Kamoška zmenila Kendamil (na odp.pediatra) na iné a zlepšilo sa to… ale kým našla mliečko, ktoré jej mala aj chcela tak to bol boj.
Ostatné známe čo mám mamičky, mali to šťastie, že mohli kojiť. Známa, ktorá zas mala dcérku predčasne narodenú a potrebovala priberať, hovorila že mali mlieko ktoré bolo viac kalorické…
Ja sa osoravedlňujem za moju neznalosť teda, myslela som si že tento portál služi nato, aby sme si tu pomáhali keď niekto niečo nevie, ale asi bude lepšie ak to prekonzultujem rovno s niekým kompetntným alebo si doštudujem sama.
Ďakujem doteraz za komenty, už nemusíte písať zbytočné.
No môj maličký má 6 mesiacov, krmim ho Kendamilom 1 zatiaľ, už budeme prechádzať na 2. Má 7kg a 72cm čiže normálnu hmotnosť v jeho veku. Akurát je dlhší čiže na pohľad vyzerá že je chudučký, nosí cislo 68. A dokonca máme v rodine veľa obéznych, ja taktiež veľmi ľahko priberám. Toto mlieko s tým nemá nič spoločné, priberá normálne ako jeho rovesník s iným mliekom. Poznam dieťa, čo ma má Nutrilon a má v jeho veku už 11kg čiže toto nie je o mlieku naozaj.
@lneviemmeno ďakujem za info. Ja sa toho krmenia hadam bojim viac nez porodu. Z okolia na UM same negativa pocujem, a vkuse zdravotne problemy - bud travenie, alergie, imunita, alebo teda obezita, diabetes, dokonca problemy s dychanim (kvoli nadvahe) aj ked sa pozriem na kojene deti vacsunou vyzeraju tak zdravsie - nechcem nikoho urazit mozno iba ja to tak vnimam… Dost zle to prezivam ze viem ze nebudem moct kojit - co je pre babatko to najlepsie 😪
To koľko bude dieťa priberať záleží od metabolizmu. Mám tri deti. Každé priberalo inak.
Najmladší je najťažší aj najdlhší. Už dávno nie je v tabuľke od doktorky. A pritom zje pomerne málo oproti svojim súrodencom v tom istom veku. Ja fakt neviem,z čoho je to dieťa také veliké. Keby som bola prvorodička poviem, že asi ho prekrmujem, ale keďže už nejakú skúsenosť mám,tak si to fakt nemyslím.
Tak ja zase mám skúsenosť s opakom. Tiež som bola od narodenia iba na UM, nebola som skoro vôbec chorá, imunitu mám super, žiadne choroby typu diabetes, alergie, trávenie, proste nič, som úplne zdravá, výsledky som celý zivot mala úžasne. Čiže toto vôbec nie je o tom, aké mlieko má dieta. A predsa, mlieko je najdôležitejšie iba prvý rok, potom to vieš ovplyvniť normálnou stravou. Darmo keď je dieta dojčené na materskom mlieku a dostáva potom samé sladkosti a nezdravé jedlá. Moje dieťa má 6 mesiacov, od narodenia na UM, dokonca narodené sekciou, nedávno dostal covid a prekonal ho úplne úžasne, jeden deň len teploty a koniec. Za to kamoška čo má dieťa iba dojčené (tiež 6 mesačné), bolo choré, tiež nejaká chrípka alebo dačo také a znášalo to veľmi zle, týždeň trvalo kým sa z toho dostalo. Čiže fakt nezáleží na akom mlieku bude. A diabetes, alergie, problémy s trávením atď to je všetko aj geneticky dané a nemá to nič spoločné so stravou. Iba ťa v okoli strašia, lebo sú pro-dojčenie a samé blbosti trepú ohľadom UM. Veď milión detí bolo odchovaných na UM a všetci sú chorí? Asi ťažko.
Moje deti boli všetky na um takmer od narodenia. Ani jedna nie je obézna. Všetky sú extrémne chudé a vždy to boli drobné ,chudé deti - ale to majú naozaj geneticky po nás rodičoch. Avšak , treba vnímať sacharid nie ako cukor - zlo. Sacharidy sú extrémne dôležité pre vývin mozgu! A malé dojca ho potrebuje viac pomerne ako bežný dospelý . Tam sa to úplne inak vníma tie potreby pretože dospelý človek má úplne iné vstrebávanie , potrebu cukrov a aj inak to telo všetko metabolizuje ako dojca. Takže neriešila by som to. To že kamoskina dcéra je obézna nemá určite len z um , môže to mať aj z toho že má nejaký zdravotný problém alebo niexo iné. Proste kľudne dávaj aké bábätku teraz chuti.
@lneviemmeno aj ja som bola na um a prvú chrípku som mala v dospelosti, nikdy som nebývala chora a som aj chudá. To s tým nemá nič
V prvom rade nechápem prečo riešiš ,že nebudeš môcť kojit 🤷 a v druhom keď nebudeš môcť tak dáš um. A tie reči ,tlaky spoločnosti ako sú nenormálne zdravé deti kojene si proste nevšímaj. Jasné,že je lepšie dieťa kojit ,ale keď sa nedá tak dáš umelé. Roky to tak robili aj naše mamy a myslím,že tie mlieka boli oveľa horšie a tu sme. To sú len psycho tlaky mamila gangu ,že treba kojit hádam aj do maturity ,aby si mala zdravé dieťa. Vôbec to nie je o tom. Poznám xy kojenych deti a sú choré hádam každý mesiac. Aj obézne kojene... To proste vôbec nemá s tým nič spoločné. Keď budeš v strese a robiť z komára somára uškodí tebe aj decku viac ako mlieko dieťaťa ..
Ďakujem že ste sa podelili o vlastné skúsenosti.
No ja som mala maličkú narodení v termíne ale silné hypotroficku, mala 2070 gr a 43 CM. Píla špeciálne mliečko Nutrilon nenatal, po ktorom to mala dohnať a nestalo sa tak...priberala rovnako pomaly ako teraz pri klasickom umelom mliecku a to pije babySMILK, ja by som označila toto mliečko za najkvalitnejšie v rámci trhu. A ja by som chcela,aby malička priberala a mala faldíky, niekto to nechce a ja zas by som chcela mať priemerné veľké dieťatko na jej vek. Čo nemám zatiaľ Bohužiaľ
to, ako vase dieta bude vyzerat, aku bude mat farbu vlasov, oci, postavu, je vecou genetiky, nie druhu umeleho mlieka. uz som to tu pisala, len tak pre porovnanie, mam v okoli 2 dievcata, dvojicky, obe dojcene, jedna v roku bola na hranici podvahy, druha mala v roku vahu 3 kiloveho dietata, obe rovnako od batoliaceho veku krmene a jedna je ako prut, druha je taka pevnejsia. paradoxne, ta pevnejsia 3x tyz. chodi na sportovy kruzok, ta stihlucka nikdy nijaky sport nerobila, hra na klavir. jedna je postavou po otcovi, druha po matke. Genetiku proste neofajcis.
Vyberat dietatu UM mozes do okamihu, kym mu sadne, pretoze je vela deti, pri kt. musis poskusat viac UM (zapchy, koliky, nedostatocna sytost, atd.). moja starsia dcera pila nutrilon do 6 r. (nie som zastancom kravskeho mlieka), mladsia ma 2 a pol a pije sunar. ani jedna z nich nema nadvahu a obe toho zjedia tolko, ako jeden drevorubac. nezatazuj sa teraz pripadnou nadvahou dietata, dolezite je, aby bolo zdrave.
Um nieje kalorickejsie alebo dietne. Každé je navrhnuté tak, aby spĺňalo a dostatočne pokrývali potreby novorodenca. V žiadnom prípade neexperimentuj s mliekom pre dieťatko. Ono prvé mesiace sa aj tak mení, príde obdobie vytiahnutosti, takže nedá sa povedať, že dieťa je "tučné alebo chudé". Existujú orientačné tabuľky, ktoré má lekár, ak by videl, že je mimo tabuliek, určite ti o tom povie.