Ahojte, má niektorá z Vás skúsenosť --> viacej detí v jednej izbe? Pl8nujeme mať 3 deti, ale izieb v domčeku nemáme dosť, a ak by naše plány vyšli, všetky deti by museli byť spolu v jednej detskej izbe až kým sa neodsťahujú... Zatiaľ máme jedno dieťa a dúfam, že už práve čakáme druhé...potom kľudne môže prísť ďalšie... 😀 Čiže vekový rozdieľ by nemusel byť veľký (no je mi jasné, že aj môže byť...) a môžu byť aj rôzneho pohlavia. Ak máte takú skúsenosť, ako sa vysporiadali vaše deti, hlavne keď už boli väčšie s tým, že nemali svoje súkromie?
Ďakujem za odpovede! 🙂
@oblivian my sme boli traja v izbe, strasne nam to liezlo na nervy,ziadne sukromie, bordel po surodencoch.Mala som 11, ked nasi konecne dostavali dom a dostali sme kazdy svoju izbu....do toho obdobia sa mi vsetko zlieva dokopy a od byvania v novom dome, ked som mala svoje vytuzene sukromie, mam pekne a jasne spomienky.
Ono zvyknut sa da na vsetko, ale ak planujete viacej deti, zvazte pristavbu, ja by som toto mojim detom veru neurobila, nie sme ani v 19.storoci a ani v Afrike
My mame tri deticky a tiez maju jednu izbu.Najstarsia dcera ma 11r. syn 3r. ti su uz spolu v detskej,najmladsia ma 1r. este spava s nami v spalni.Neako zatial nebadam zeby ich to negativne ovplyvnovalo.
dobrych ludi sa vsade vela zmesti 😉
Ja mozem zaseba povedat, ako dieta som to neznasala, ale moji rodicia spravilitu najlepsiu vec ze nas nechali spolu vsetkych troch v izbe. Teraz ako dospelaci mame velmi dobre vztahy a aj moje deti budu byvat spolu v jednej izbe ked povyrastu.
Moj muz ma 2sestry a mali maly byt - izbu mali vsetci spolu az kym sa najskor neodstahovala najstarsia a potom mal izbu len s druhou sestrou - az kym sa neodstahoval on.. Nemam pocit zeby to na nom zanechalo nejake nasledky, mozno skor preto si dokaze vypnut hlavu ked potrebuje 😅
Myslim ze je dolezite detom v kazdom veku v izbe vyclenit iba ich kut v izbe, aby mali pocit dostatocneho sukromia..
Ja som mala izbu so sestrou o 9r starsou a mala som svoj stol, svoju postel ulozenu tak aby sme si nezavadzali..
@oblivian záleží od temperamentu, pováh, pohlavia detí, vekových rozdielov. My sme boli so sestrou dve v izbe a veľmi som túžila po vlastnej izbe. Tretia sestra prišla až po 11 rokoch, ale rodičia nám ju už nešupli do detskej izby, nakoľko sme už išli do puberty a nechceli nám tam vopchať malú sestru, tak rozdelili najväčšiu izbu a urobili jej tak malú detskú izbu. Keď niekto vyrastá takto pokope, iné nepozná, tak bude písať aké to bolo super, ale podľa mňa vo veku blížiacom sa k puberte deti potrebujú súkromie a dospievajúcej dievčine môže oplašený brat, ktorý domov dovlečie ešte aj kamaráta pekne liezť na nervy... nie všetky súrodenecké konštelácie sú ideálne, ale to dopredu nikto nevie povedať, čo za povahy sa stretnú v jednej izbe. Ale ak chcete tri deti a máte len jednu izbu, tak by som možno vyhradila napr. v obývačke nejaký učiaci kútik, kde bude mať dieťa ktoré sa bude pripravovať do školy a bude potrebovať pokoj, svoje zázemie. Keď sa chce, vymyslieť sa dá všeličo.
@oblivian My máme tri deti, dievčatá majú izbu spolu, chlapec sám. Neustále ich to však ťahá, aby boli pokope. Buď sú všetci v obývačke, alebo je syn u dievčat, alebo obe babulky nalezené u bračeka. Takže si viem úplne v pohode predstaviť, že by boli všetci v jednej izbe, ak by sme mali menší byt. Deťom by to rozhodne nevadilo.
Podla mna je to normalne naucia sa spolu vychadzat tolerovat sa kde je povedana ze deti musia mat vsetko....potom in rastu naroky
Tiez budeme musiet riesit otazku spolocnej izby hoci byvame v dome a zatial maju synovia svoje izbicky. Cakame ale prirastok, este pohlavie nevieme. Ak to bude dievca,casom dame chlapcov spolu. Vekove rozdiely budu male... v case narodenia tretieho bude mat najstarsi 3,5r a stredny 22mes.
Ja mam dvoch starsich bratov,do urciteho casu som mala s bratom spolocnu izbu,v puberte uz ale boli bratia spolu v izbe a ja ako dievca sama,co som aj ocenila.takze spolu ano,ale rovnake pohlavie a male vekove rozdiely☺
tiez traja, tiez sama dievca, v pohode sme to dali 🙂 aspon som odolna voci vela muzskym manierom :D co mi chybalo, by bol asi nejaky super moj kutik, hoc zaves kolo postele a tak.
ale skor ako sukromie pred rodicom ako pred bratmi 🙂 (tym to bolo fuk co nam/nemam)
Ja som mala izbu s dvomi sestrami, obcas sme po sebe hodili knihu, obcas sme sa pohadali a liezli si na nervy. Sukromia sme tam vela nemali, za svoj sukromny priestor som povazovala postel, kam som si aj ukladala vsetky, v tom case pre mna dolezite predmety a veci. Teraz cakame tretie a planujeme dat deti do jednej izby. Kazda izba sa da aj z architektonickeho hladiska vyriesit tak, aby kazdemu poskytovala priestor. Aj na internete najdes kopec inspiracii, ako vyriesit izbu pre tri deti. Na tvojom mieste by som sa toho nebala... to len pod vplyvom dnesnej doby si vacsina mysli, ze kazde dieta by malo mat vlasrnu izbu, vlastny pocitac, vlastnu telku a potom sa z deti stavaju egoisti.
Podla mna sa to da. Treba kazdemu dietatu v izbe vyclenit jeho priestor- urobit mu tam jeho sukromie. Tiez si myslim, ako pise @zeytin, ze dolezite je mat nejak vyclenenu postel. Napriklad moze mat kazde dieta postel so zavesmi (ako v Harry Potterovi ;) ), aby sa mohli "zavriet". Ale mozno by som sa aj poobzerala po byte, kde by sa dal este spravit nejaky kutik pre dieta ineho pohlavia. Napr. moj bratranec mal "izbu" v obyvacke. Oddelenu obyvackovou stenou - priestor cca 2x2m. Mal tam vysoku postel (taku co su pod nou skrinky) a pri tom stolik.
ja mám dvoch starších bratov - dvojičky a poriadne mi vždy liezlo na nervy, že mám izbu s nimi, hlavne keď si dovliekli kamarátov, to som sa nemohla v izbe ani hrať, ani učiť. ale keď som mala 12, odišli obaja na vysokú, takže potom som mala izbu len pre seba a poviem, ti, že mi teda chýbali a pripadala som si v tej izbe hrozne sama. 🙂
ja si myslim ze v pohode aj mi sme to tak mali len ja som mala pisaci stol v spalni rodicov sesta mala v nasej izbe a tretia segra sa ucila v kuchini aby sme sa nerusili... inak sme boli v izbe... ale tiez zavisi aj aka velka izba zaze nie uplna kutica.. dokonca si myslim ze aj zmiesane pohlavia v pohode kamoska ona mala dvoch bratov a tiez tak zili.. mi panelakovci s trojizbakov asi vseci tak.. aj ked viem aj ze niekto daval druhemu pohlavia napr postel do obyvacky (ten co bol jeden) a dvaja boli na izbe .. tapr 2 babz na izbe a chaln v obyvacke a tak...
Za mňa žilo by sa im tak ako im to zariadis. Podľa mňa sa veľa naučia. Nie je umenie dat každému jednu izbu. Ja keď vidím tie obrovské barak kde ma každý svoju izbu myslím na to co bude o 15-20 rokov. Co s tým veľkým prázdnym domom.
Máme už tri deti ale veľký rozdiel. Chalani 8 a 5 sú spolu vo väčšej izbe a dcéra 8 mesiacov bude pravdepodobne sama v malej. Pri menšom rozdiely by šli všetci do jednej veľkej.
Myslím si, že keď môžu stredoškoláci a vysokoškoláci bývať na internáte v jednej izbe traja (a to sú cudzí ľudia v podstate), tak súrodenci to zvládnu. Sama som od 14 rokov bývala na internáte, vždy s dvomi spolubývajúcimi v izbe, a žiadny problém. Jasné, že človek sa sem-tam musí prispôsobiť, má menej súkromia, ale nie je to žiadna tragédia.
@oblivian neboj deti to zvladnu - ja aj moj muz sme byvali vsetci 3ja surodenci v jednej izbe a nadherne detstvo, krasne spomienky... inak sme ani neplanovali teraz...
@tenerifka boze... prepac ale pre mna je tvoj prispevok strasny ... my mame obrovsky byt, deti chcu byt spolu a ja som velmi rada... ja mam s mojimi surodencami super vztahy v dospelosti a myslim ze zaklad bol postaveny prave v detstve ked sme boli spolu... ze nie sme v Afrike, ze by si to detom nespravila😀 dovol mi zasmiat sa... nic krajsie podla mna detom spravit nemozem ako dat im krasne spolocne detstvo, suskandy na dobru noc, tajomstva pred rodicmi - toto nezaziju deti izolovane v svojich izbach ...
inak ja mam bratov, so starsim sme boli spolu v puberte - to bolo mozno jedine kriticke obdobie aby som bola objektivna - trvalo to ale mozno len rok, potom zase super a teda za to obdobie predtym by som zabijala... pamatam si ked sme prisli k babke na prazdniny tak jej sa zdalo nevhodne ze sme vsetci traja spolu tak nas rozdelovala - neznasali sme to, vzdy v noci som utiekla k bratom spat a zavcas rano sa vracala aby babka nefrflala...
My sme boli tri v jednej izbe a bolo to super. Rozmyslala som ci to malo nejake negativa, ale na nic som neprisla😄Nepamatam sa , ze by sme riesili napriklad nedostatok sukromia, a na pisanie uloh sme mali jeden stolik a poradili sme si
Ja som za moznost samostatnej izby alebo aspon sukromneho kutika pre kazde. V puberte (ktora mimochodom zacina tak v 9/rokoch 😀) potrebuje clovek sukromie a to celkom dost intenzivne. Mozu byt spolu, kym to pojde, ale tu moznost pristavby by som ponechala otvorenu.
@admet
Z dobrých ľudí na malom priestore bez súkromia sa stavaju zlí ľudia ....
Keď raz niekto chce mat toľko deti, bech im vytvorí podmienky...nepoviem ešte možno 2 deti v izbe, kým sú malé, ale neskôr si to neviem predstaviť, veď deti v každom veku majú iný režim...a o puberte sní nehovorím.
Netreba si hľadieť len svoje ambície...
@taami zila si niekedy tak? 3 deti v jednej izbe? nechapem ako nieco taketo mozes len tak napisat? kde si vycitala ze ked mas 3 deti tak potrebujes 3 izby pre nich?
nechapem zeny taketo nazory - majte si po 1 decku a rozmaznavajte ked to tak citite - potom sa ale necudujte ze vam doma vyrastie rozmaznany sebec... kedysi vyrastali ludia v 1 izbe aj cele rodiny a zaujimave ze sa z nich nestali zli ludia☹ normalne nechapem co tu zo seba niektore davate...
a svoje ambicie si skor hladia tie matky jedinacikov a nie mamy co sa rozhodnu vychovat viac deti...
My sme boli traja a mali sme jednu izbu a bolo nam fajn.