Maminky. Mám 4 ročne dvojičky. Dcerka je dobrá, poslúcha, obsedi. No môj syn je kvietok. V škôlke sa mi na jeho učiteľky stále sťažujú. Hádže deťom piesok do oči, rozkopáva im hračky, sáče ich, búcha ich... Takto možem pokračovať donekonečna. Aj doma to už začal robiť. Proste naschvál, aby sestra plakala. Krik nezaberá. Ja som normálne z neho zúfalá. 100x mu musím niečo povedať, aj to nie vždy poslúchne. Zabralo Vám niečo???? Ďakujem.
@zuzka38 no nehnevaj sa na mna...ale presne pre tieto teorie ktore neviem kde vznikli su tie decka dnes take ake su. a rodic je netvor ak na decko zrukne alebo nedajboze dostane na prdel...volakedy to bolo bezne. nielenze decko vyfasovalo od rodica ale aj od ucitela...ja netvrdim, ze uznavam fyzicky trest a podobne. ale aby decko kazdemu skakalo po hlave? lebo treba ho respektovat? ano, treba, ale musi aj ono respektovat inych. co sa autorky tyka konkretne- aby nehadzalo piesok, aby nerobilo zle inym deckam, sestre atd. ak je situacia, ze jednoducho musi obsediet-su miesta kde to je ziaduce, tak aby proste chapalo, ze sediet musi...atd.
Ja mam doma živáňa a je to dievca. stoji ma vela namahy nestratit pri nej nervy...necakam, ze bude posluchat na slovo. treba dat decku aj volnost. ale odtial potial. zakladne pokyny ako ,,stoj, nechod tam lebo je to nebezpecne, nebi druhych a podobne,, by malo respektovat.
Tak si predstav podla tvojej teorie - on hadze piesok na druhe decka, tak nech hadzu aj oni na neho. on rozkope ich hracky, tak rozkopne mi tie jeho...no ako by to vyzeralo preboha? ved by sme sa vsetci naokolo mohli kopat, mlatit a neviem co vsetko...on sa musi naucit, ze to co robi je zle.
Skor uznavam nazor gabrielity...i ked niekedy nejde o to kolko ma pozornosti. Ja mam dojem napr. u svojej, ze cim viac pozornosti ma, tym je neposlusnejsia, rozkokošenejšia...pevne nervy na nich. vysvetlovat a vysvetlovat. inak neviem. sama dufam, ze raz to pochopi...
vsak v pohode nechaj nech ti aj na hlavu vylezie a v puberte sa nebudes stacit cudovat 😀 inac v takychto ptipadoch ked dieta ohrozuje seba alebo druhych (napriklad ze hadze piesok ktory sa moze dostat do oci)je namieste aj dat po zadku... aj to je vychovna metoda a je ucinna pokial sa neaplikuje casto. lepsia nez tisic slov.
pokial z jeho cinov nevyvodis dosledky tak s tym neprestane.
@misaelka no a predstav si, ze by ucitelka dala decku po zadku...rovno by ju asi zavreli 🙂 to si musi riesit mamicka doma s nim...je to tazke. naozaj dnes vela deti nerespektuje nic a nikoho...
lebo nesmies po decku kricat, nesmie plakat, nesmie dostat po zadku - lebo mu ostane trauma na cely zivot.
panenka skakava...🙂
@sosanna88 volakedy to bolo bezne, jasne vsak my sme boli vsetci biti, tak riesme vsetko mocou.. Niekde som napisala, ze je ok ak skace decko po hlave rodicom alebo ze hadze piesok a ublizuje? Nie! No je rozdiel sa soravat k dietatu s respektom alebo to riesit mocou..a ano ked si enveis rady najjednoduchsie je ziapat, dat po riti..to sa decko zlakne a je radsej ticho ale neriesi ti toproblem..a zjavne zakladatelke to tiez nepomaha presne ako pise..
Odporucam knihu http://www.martinus.sk/?uItem=70678 5 dni, ktore zmenia vaše dieťa..piše ju znamy psycholog Kevin Leman, ktory podrobne opisuje detsku psychiku, rozprava o tom ako deti vychovavat, aby boli dobre vychovane, aby veci nerobilli po 10 upozorneni, aby vedeli respektovat surodencov, rodicov..su tam popisane vsetky detske "blbosti" ako ich riesit, ako postupovat. 🙂 odporucam
@lucia101 veľa trpezlivosti...neustále dohovárať, dozerať, kontrolovať, aj chváliť, zamestnať ho niečim....môj starší syn bol taký, baby bez problémov, menší syn poslúchal a tento...koho mohol, toho strčil, kde sa robila neplecha tam bol, z mladšieho si urobil koľkokrát terč....no kopa roboty s ním bola, dnes má 16 a je to kvietok, no dá si povedať a správa sa slušne...a so súrodencami vychádzajú dobre
@lucia101 ked uz ma 4 roky, prihlasila by som ho na karate alebo ine bojove umenie, tam uz casto beru od 4 rokov. Discipline ho tam naucia raz dva a v lepsich kluboch ich, samozrejme, vedu aj po moralnej stranke, aby sa nemlatili hlava-nehlava. A neviem, aka je dcerka, ale dala by som ich asi rovno oboch. Mozu spolu trenovat a ako babe sa jej to fakt zide.
@misaelka
Ja tie dôsledky vyvodzujem, ale učiteľky v škôlke nemôžu, nechcú atd. Kým som bola s nimi doma, tak má rešpektovali viacej. Toto jeho úžasné správanie chytil práve v škôlke. A potom sa mi tie učiteľky sťažujú. On je živý. Aj vždy bol. Ale je to chalan, tak nech je. Do určitej miery ho nechávam. Ale priznávam, že začínam strácať pri ňom nervy... 😒
@lucia101 musim byt dosledna v dodrziavani pravidiel.moj syn mal tiez podobne obdobie aj ked nie az v takom rozsahu.zacala som byt nanho velmi prisna.nastupili rozne zakazy.jednu chvilu mal zakazAne snad vsetko co sa dalo a cez to nesiel vlak.a mohol sa hadzat o zem a vrieskat, nepovolila som.aj na zadok dostal.potom pochopil, ze rodic som ja a ze za porusenie pravidiel nasleduje trest, tak sa polepsil.jasne ze obcas nieco vyvedie, to je normAlne, ale uz nie v takom rozsahu.
Dieťa nemôžeme bezhranične rešpektovať, ono nevie, čo je preň dobré a nemá hranice, na to je tu do istého veku rodič.. Musí sa naučiť fungovať v určitej hierarchii, lebo ak to nepochopí v detstve, tak už nikdy.
@lucia101 Na každé z Tvojich detí vplýva okrem Tvojej výchovy aj genetika a prostredie (dievčatá / chlapci sa hrajú inak). Napadla mi kniha Malý tyran, ešte som ju nečítala, no chystám sa, keďže mm bol v detstve aj puberte veľmi problémový, možno ma niečo podobné čaká pri našich deťoch.. 🙂 Držím palce a prajem pevné nervy, pevnú ruku a veľa trpezlivo venovaného času.
Ahojte. Ja neviem poradit,co ma mrzi, ale tiez sa uz potrebujem poradit. Najmladsi syn bude mat v auguste 5 rokov, ale uz som z neho na prasky...on bol od narodenia uskriekany,no odkedy aj rozprava je to cista katastrofa. Venovat sa mu jednoducho neda, nechce kreslit,ani sa normalne hrat,hned sa zacne sialit, vrieskat, buchat. Starsie deti ho uz maju plne zuby, a ani sa im necudujem. Rano rozlepi oci, vrieska, pride xa mnou do kuchyne,ak nestojim na nejakom mieste,kde som podla neho mala stat, zacne ziapat, komandovat ma. Ale to nie vzdy, nevyzaduje stale tie iste ritualy, aby sme sa chapali. Je neohrabany, ak si lahne na gauc,do vsetkych kope a este ma z toho aj radost, neustale po mne skace, dava mi ruku na usta, zahana sa pastami. Najnovsie chodi a hocikedy ma bucha pastami do stehien,iba slabucko ale je to neprijemne. Ak mu poviem aby prestal,ze to boli, zdurdi sa a zacne vrieskat ze som zla mama a zazerat.50x za den to pocuvam. Nemozem sa rozpravat s nikym,ani so starsimi detmi,hned skace do reci a chce vsetkych prekricat,ak mu poviem,aby ppckal,ze sa to nepatri,zas nasleduje zla mama,a ze on memoze nikomu nic povedat. A je toho ovela ovela viac, pripada mi ako rocne dieta svojim spravanim, nie predskolak pomaly. Ked mi prasknu nervy, co sa snazim aby bolo co najmenej a dostane po zadku, vyhraza sa mi,ze rozbije televizor, vyhodi nieco von oknom atd. Alebo zacne srdcervuco revat,ze preco som mu to spravila,ze jemu praskne teraz srdce. Najnovsie som zaviedla taku vec,ze hk zakazdym poslem do izby, necham ho tam 10-15 minut, pritom stalr vrieska,ze uz bude dobry. Zo zaciatku strasne buchal na dvere alebo hadzal velke hracky do dveri,teraz uz chvalabohu to robi pomenej. No ked sa uklidni a vezmem ho do obyvacky,nasleduje to iste. Takto by som ho mohla cele dni zatvarat a nic. Vela ho chvalim,za kazdu malickost,co sa mu ppdari,lebo tych je za den naozaj ako maku. Vzdy mu ppviem,ze savelmi trsim,ze sa napr.pekne obliekol,upratal,ze mam z neho radost. Ale nic to nepomaha. Neviem uz co s nim,akuetodu uz vyskusat.
@lucia101 zaujímvé, že väčšina detí také správanie v školke nepochytí - čo to zvaluješ na školku? Čo zmožu učitelky ked ty si nevieš dať rady? Oni možu 100x opakovať, ja take dieťa vylučim z kolektivu a nemože sa hrať pokial si neuvedomí čo urobilo, bude stať pri mne a pozerať ako sa druhe deti hraju a ono nemoze. Potrebujem ja uraz koli nespratnému decku? Keby hodil mojej dcere do oči naschvál piesok a ona by mi to povedala,(samozrejme raz nechtiac sa to može stať) tak si tvojho hoci aj 4 ročného synačika pekne odchytím na šk. dvore ked budu a dohovorím mu, že viac krát to nechcem vidieť - ver tomu, že cudzieho posluchne lebo ho nepozná a nemože na neho skušať svoje ,,hefty,,. Lebo to že decko a je jedno či moje alebo druhé sače do detí je vážna vec. MOže sposobiť uraz. Aj moja dcera sotila nejakého chlapca v školke tak blbo ze si nabil pusu a toto jednoducho robiť nesmie a nebude. Ak nestačí dohovoriť jasným, ráznym a presvedčivým tonom pozerajuc sa do očí (lebo tak viem že ma 100% vníma) tak potom prichádza na rad trest, capnutie.
Dieťa nemá posluchať ako vojak, aj moji mozu povedať svoj nazor, spoločne hladame riešenia, ale základné body slušnosti jednoducho musia byť a tie sa docielia doslednostou - ak niečo poviem tak aj skontrolujem či to dieťa urobilo, napr. odlož si hračky...a nedovolím inu činnost pokial to neurobí, nech sa aj o zem hadže. A ak by Takže základné pravidlá a doslednosť. Ale to je ta ťažšia cesta - lahšie je zvalovať to na genetiku, školku a všetkých iných.
@kamajka ty v prvom rade zaved nejaké pravidlá a tie dosledne dodržiavaj. Tebe to už prerastlo cez hlavu. Ak na teba začne vrieskať tak neopovedaj - tichým tonom mu povedz že sa s ním budeš rozprávať len ak prestane hučať a to DODRŽ!
- ak niekho kope tak mu chyť nohy a nedovol, kedže si už v akutnom štádiu tak ja by som mu po tej ,,čongále,, taku capla a spýtala sa ho či z toho má radosť a pochopil by keby sa to dialo zakaždým keby kopol. Takéto decko totižto už na pekné slovo nereaguje - to píšem pre humanistky, ktoré su za 100x opakovanie ,,nerob,, a matera sama modrina.
- tebe sa vyhráža???? Aj mne sa dcera vyhražala ako neviem čo, tuším roztrhá nejaku fotku čo som mala na komode - hovorím jej no nech sa páči, len to skus....pozerala a neurobila nič. Len by tu paprču vystrela že mi to roztrhá tak ja rozthnem ju ako hada.
- nikde nespomínaš otca - toto správanie je časté pri deťoch kde rodič absentuje - výchovne
- to že ho chváliš je super, v tom pokračuj
- tvrdeniami že si ,,zlá mama,, ta citovo vydiera, teba to mrzí
Prestan sa svojho dieťaťa báť - jednáš s ním velmi v rukavičkách a on s tebou zametá. Máš ešte čas to podchytiť ale v škole bude sodoma gomora s tým rataj ak niečo neurobíš.
@sardinka333 dakujem za rady no to vsetko mam vyskusane, zial nepomaha...
@kamajka nepíšeš čo konkrétne máš vyskušané, okrem kriku a 100x napomínania. Aké dosledky vyvodzuješ ? - si pisala že ,,ja tie dosledky vyvodzujem,,.
@kamajka prepáč pomýlila som si ta so zakladatelkou temy, tak ešte raz :
- čo konkretne si skušala okrem ustupovania, zatavárania do izby a 100x opakovania prípadne kriku
- ako dlho si to praktizovala....pár dní totižto nestačí, ,,no čo, skusili sme to dva tri krát,, a nefuguje to! Nečakaj vysledky za 5 minut ked si nevychovávala 5 rokov....
@kamajka ahoj, ja mam dvoch synov a skusaju na mna vselico a jedine co sa mi osvedcuje je nastavit pravidla a nepolavit, ani keby traktory padali. Moj starsi byval taky /nastasie ako pribuda rozumu, tak ho to prechadza/ ... Tiez sacal a mlatil mensieho, jemu v tomto skolka pomohla, ze prisiel medzi seberovnych a starsich a ti sa nedali.
Doma tiez pouzivam metodu, ze ked na x-ty krat si nechce nechat vysvetlit po dobrom, nastavujeme zrkadlo, heslom, nerob inym co nechces aby robili tebe. Napr. mali sme problem, ze kusal brata, bezdvovodne, len dokazoval svoju silu ... ale kusal strasne, do krvi, nechcel chapat, ze to boli a jednoducho to nemoze robit, tak pri jednom takom incidente, ktory som videla ( na to si davam pozor, aby som nebola nespravodliva, vzdy riesim iba situacie, ktorych som svedkom) som ho zdrapla a rafla rovnako. No plac na hony a ze co som mu to urobila, ze jeho to bolelo .... znova som mu to vysvetlila, co sa stalo a odvtedy mame pokoj.
A to vydieranie ... hm, no tiez boli reci typu, maminka si zla a odute drzky 🙂)) zabera "zbal si veci a hladaj si lepsiu mamu" a otvaram pri tom vchodove dvere ....
dobrý, napíšem to v skratke či chlapec nežiarli na sestričku / či sa jej viac nevenujete /, podľa mňa najlepšie riešiť z psychologom. U nás to bolo tiež. Aj ked sú to dvojčatá, žiarliť môže.
@dzejn80 si perfektná! som sa nasmiala....
Mozno potrebuje viac pozornosti ,tymto podla mna si ju vyzaduje 🙂