Poriadia mi skúsenejšie mamičky ohľadom starostlivosti o bábätko?

17. aug 2021

Milé mamičky,
Mám zopár otázok k starostlivosti o bábätko a nechcem kvôli každej zakladať zvlášť diskusiu. Mám prvé bábätko, takže kopec vecí zatiaľ neviem.

1. Teraz (a aj pred pár týždňami), keď sa ochladilo, som začala uvažovať nad tým, ako vlastne obliekať doma bábätko, keď je v byte chladnejšie a teda ako ho mám obliekať na začiatku jesene, keď sa ešte v bytoch nekúri. V tom období bude mať 3-4 mesiace a neviem koľko vrstiev má mať, či má nosiť doma aj tenkú čiapku? Sorry, ak je to s tou čiapkou strašne blbá otázka, ale vôbec neviem 🙈 (Myslím obdobie, keď je už naozaj chladno, ale ešte nekúria, lebo nie je neviem koľko dní po sebe neviem koľko stupňov.)

2. Kedy a ako sa pustiť do úpravy režimu dňa? Myslím, aby sme veci počas dňa robili cca v rovnakých časoch. Malá bude mať 2 mesiace a dojčím na požiadanie. Momentálne máme zvládnutý deň a noc celkom, aj keď teda noc až tak od polnoci do rána, pekne spí, ale večer je problém do tej polnoci, kúpanie ju akoby hrozne preberie a vôbec nevie nijakým spôsobom zaspať (v súvislosti s tým zaspávaním bude vlastne ďalšia otázka). A to práve stále čítam rady, ako by malo večerné kúpkanie pomôcť s uspávaním.

3. Zaspávanie pri dojčení - je to samozrejme normálne, že si na to dieťatko od narodenia zvyklo a ešte je malé, ale zatiaľ sa moc nedarí uspať ju inak. Už sa stalo, že zopárkát zaspala pri kočíkovaní alebo na rukách pri pustenej hudbe a tancovaní po izbe. Ale takmer výlučne vie zaspať len pri dojčení, tak ma zaujíma ako si s tým poradiť, aby si zaspávanie vedelo bábo spojiť aj s niečím iným, alebo to pôjde postupne samé, ako sa už občas podarilo v kočíku či na rukách, tak sa podarí aj v posteli/postieľke bez prsníka?

4. Keď počujem, že sa pokaká, ihneď mením plienku, samozrejme, aj keď spí. Problém je však, že ráno sa zobudí už s pokakanou plienkou a neviem, kedy sa to stalo, keďže to všetci prespíme a či tak bola/spala dlho :( mám z toho stres, aby sa jej nespravili nejaké infekcie. Mali ste tento problém? Ako dá bábätko najavo, keď má kvôli tomuto nejaké zdravotné problémy?

5. Nedarí sa mi docieliť, aby na brušku trávila denne toľko času, ako pre jej vek píšu v rôznych článkoch a odporúčaniach. Hlavičku vie pekne udržať, ale nechce byť na brušku toľko, koľko by mala byť, zatiaľ ju hračky nezaujímajú natoľko, aby dostatočne dlho udržali jej pozornosť. Ako ju motivovať? Či nechať voľný priebeh?

Vopred ďakujem za odpovede a rady. Viem, že je toho viac, pokojne odpovedajte len na to, čo viete, čo sa vám chce 🙂

karhu
17. aug 2021

u nas
- u nas sa obliekalo vela, kratke body, dlhe body, pripadne aj ciapka, extra teple ponozky, ked nekurili tak ohrievac
- rezim si urcilo dieta, viec menej sa to casom utriaslo same
- este je male, okup, nakrm, prebal, pomojkaj a daj do postielky, po par dnoch si zvykne a bude spat same..u nas to slo (ale viem ze su aj extra narocne deticky, ktore by toto netolerovali😎)
- prebalis ked treba, ked spis, tak spis..nie si superzena
- daj na brusko napriklad 5x denne po 5 minut

zo zaciatku sa treba sustredit na to aby bolo dieta kazdy vecer a rano zive a zdrave a zvysok pride casom🙂

danulicek
17. aug 2021

ahoj, ja mám už "trošku" väčšie deti, tak ti napíšem svoju skúsenosť. neviem, aké "trendy" a "tipy" letia teraz 🙂

1. osvedčilo sa mi dávať akoby o jednu vrstvu viac ako sebe. ak ja som mala tenké legíny a krátky rukáv a bolo mi akurát, chlapcom som dávala dlhý rukáv a tepláčky/polodupačky. ak som mala dlhý rukáv a tepláky, tak som im dala napr. krátke body a na to dupačky alebo tepláčky na ramienka. ak som musela na seba hodiť sveter, lebo mi bolo chladno, obliekla som aj chalanom. Ponožky na dupačky áno, ale čiapku na hlavu nie. Ja som práveže nikdy neobliekala nejako veľa, ale vždy o jednu vrstvu viac ako sebe. A keď sme mali druhého syna (narodil sa v novembri), kúpili sme si ohrievač. Stálo to pár eur a je to presne na toto obdobie super vec.

2. Režim dňa sme vytvárali postupne, plus mínus v rovnakom čase sme dávali spať, kúpali atď.. zvykli si pomerne rýchlo. čo sa týka kúpania, u staršieho to bolo presne o tom, že sme okúpali a išiel spať. u mladšieho to fungovalo naopak, zázračne sa prebral :D tak sme kúpali cca hodinu pred spánkom. ale režim sme vypracovali priebežne. samozrejme, nie ako na vojne, ale plus mínus ten klasický stereotyp pre deti :D

3. tu ti neporadím, pretože ja som dojčila krátko. oboch chlapcov som uspávala v postieľke, "capkaním" po ritke. také jemné trepanie po plienke, neviem to opísať, ale ich to upokojovalo :D prípadne u mladšieho zaberalo hladkanie po čele :D

4. infekcií z tohto sa neboj. ja som to robila rovnako, prebaľovala som až ráno, keď už bola nádielka v plienke ktoviekoľko. vtedy som dala silnejšiu vrstvu mastičky a všetko ok.

5. nestresuj sa tabuľkami - môj starší nezniesol byť na bruchu. keby si videla fotky, ako sa mordoval, rozčuľoval. no strach. stačí párkrát denne na chvíľku a uvidíš, že časom sa to bude predlžovať. takže moja rada - nechaj voľný priebeh 🙂

držím palce 🙂

danieladeley
17. aug 2021

mam dva "kusy", tak sa snad radim medzi skusenejsie :D
1. vzdy o jednu vrstvu viac ako sebe, ciapocku uz v tolkych mesiacoch na doma nie, ohrievac skvela vec na oktober, november, pouzivala som hlavne na rano a na kupanie. Najlepsie zistis, ked babo chytis, ked bude mat teple rucky, tak vsetko ok, ak chladnejsie, nieco mu este prihodis.
2. Na rezim si este pockaj...mojim sa upravil tak zhruba v 4 mesiacoch. Snazila som sa len davat ich spinkat a chodit von v rovnakom case, ale ziadne na minuty presne. Ak kupanie preberie, kup ho skor, potom sa este hrajte, aby sa unavilo a potom spinkat. Nemusi byt kupane tesne pred spanim. Presne to som mala aj ja. Prvy po kupani zaspaval este som ho len susila a druhy bol po kupani ako gumkac.
3. Kojila som oboch a dlho a na poziadanie. Starsi sa naucil zhruba mesiac pred tym, ako som isla druhykrat do porodnice, mal rok a pol. Pil na vecer umele a zaspaval s ockom, aby si zvykol. Druhy bol kojeny na zaspavanie do dva a pol roka :D Odcicikoval sa, ked sme mu spravili novu detsku, ale to uz je rozumne dieta a da si vyvetlit v takom veku. Takze s kojenim a zaspavanim velmi neporadim, ale mne to vyhovovalo, zaspal ovela rychlejsie, pomohlo to velmi aj v obdobi zubov a chorob, navyse tvoje je este velmi malinke na naucenie zaspavat samo. Ak ti to ale nevyhovuje, aj tak by som to zacala riesit az po pol roku, ked uz zacne aj nieco jest z prikrmo.
4. Ak vidis, ze kakalo, treba samozrejme vymenit. Ak spis a nevidis, ziaden stres, keby to babatku vadilo, urcite to da najavo a plakalo by. Absolutne sa s tym netrap, prebalis, ked zistis.
5. Nechaj tomu volny priebeh, nie vsetky deti to maju radi, treba ho samozrejme davat sem tam na brusko, ale nepocitaj prosim ta sekundy podla odbornych clankov. Takych vykyvov z "normalnosti" bude este milion. Hlavne je v tomto obdobi to, aby bolo babo zdrave, napapane, vyspate a lubene ;)

danulicek
17. aug 2021

inak este mi k tomu rezimu napadlo - ako sme si na nieco zvykli, tak sa to zas zmenilo. do roka - aspon mojim - sa menil rezim cca kazde tri mesiace. ale ten spanok, kupanie, jedlo sme sa snazili robit v rovnakom case. ostatnemu sme nechavali volny priebeh

kristina1001
17. aug 2021

1. Ak je v byte okolo 20 stupnou myslím si že tepláčiky body s dlhým rukávom a svetrík bude určite stačiť čapičku by som dala ak cítiš v byte prievan inak nie mne vždy hovorili aby bolo bábo oblečené vždy o jednu vrstvu viac ako dospelí
2. Nášmu bábu večerné kúpanie strašne pomohlo pri peknom zaspávani a však musela som si ho prispôsobiť v kúpeľni som dala slabšie svetlo vodu som dávala 39 stupňový v chladnejšej sa vždy prebrala a nechcela potom spať pri kúpaní som ju hladila a potichu som jej rozprávala keď som snou prišla do izby tiež som stlmila svetlo bez televízora bez hudby iba ticho a potichu som tiež na ňu hovorila spravila som jej jemnú masáž z olejom obliekla som ju dala som mliečko a do 20 minút zaspala
3. Ja som žiaľ nekojila nedalo sa uspavanie u nás bola tiež zázračná vec cez deň iba v kočíku musel sa hýbať a večer pri fľaške čo my vyhovovalo teraz má 10 mesiacov a samé sa to upravilo doobeda mi zaspí sama v kočíku idem na nákup do obchodu alebo na prechádzku zaspí a keď prídem domou kočík dám do izby a pekne spi ďalej poobede si vyžaduje mlieko a presne tak ak večer a vždy zaspí skôr než dopije mlieko a však dlho sme bojovali nakoniec sme prišli na to že viem kedy je už unavená a presne vtedy ideme spinkať ak to presvihneme je to boj bábo sa mení a stým aj spôsoby zaspávania preto by som toto neriešila aspon nie zatiaľ my sme celý jún zaspavali vonku na hojdačke a už som sa bála že ako budeme zaspávať v decembri keď sa nebude dať ísť von uspať ju na hojdačke vydržalo jej to mesiac takže stále sa to mení
4. Určite nebude mať infekciu keď bude pár hodín v pokakanej plienke ja som moju vnoci naposledy prebaľovala o 10 a potom bola až do rána v pokakanej alebo pocikanej plienke lebo keby som ju potom išla prebaliť tak dovidenia budíček a hneď by sme tri hodiny uspavali a nemala žiaden problém ani zapareniny ani nič iné
5. Nenutila by som moja tiež do 3 🌙 nechcela byť na brušku po dvoch minútach vždy pustila taký plač až hrôza potom to prišlo samé keď chcela objavovať keď mala lepší zrak a už videla

Držím palceky aby si to všetko zvládla to čo píšem zabralo na moju malú neznamená to že aj na tvoje bábo to bude fungovať ale pevne verím že to zvládneš a nájdete si spoločnú cestu moja princezná je tiež moja prvá a prvé mesiace boli tiež ťažké ale ver mi teraz po 10 mesiacoch keď som si fakt našla systém na všetko sa nájde vždy niečo čo je nové a takže a musíme sa naučiť zvládať podľa mňa ani mamička z troma deťmi nie je matka ktorá už všetko zvláda s prstom v nose možno jej to ide lepšie ale nie dokonalo lebo každé dieťa je iné a každá matka sama vie čo je pre jej dieťa najlepšie

zuzuliatko18
17. aug 2021

Ja vo vnutri tak nejako riesim kompromis, som zimomriva, tak hladam nieco medzi mnou a manzelom, vo SA oblecenia.tyka. na jar a na jesen je super ohrievac najme na kupanie alebo ak SA nahodou viac schladi.

Co SA tyka rezimu, ten sme prisposobivali drobcovi, akurat Vecerne kupanie, mliecko a spanok dodrzujeme od jeho narodenia, Len teda ked.bol malicky, tak chodil spinkat skor, teraz sme to o hodinku posunuli. Ale vzdy po kupani dostane mliecko a ide spinkat a tak nam to funguje.

V noci som ho vzdy prebalovala, ak SA zobudil na mliecko, co si pamatam, tak v spanku pokakaneho Len raz, Lebo som SA zobudila a zacitila typicky zapach.

Vacsina veci sa da postupne vyriesit pozorovanim babatka a prides na to, co mu je najlepsie. Velmi drzim palce.

Co SA tyka polohy na brusku, tak som ho davala kolko vydrzal, ale mam doma predcasniatko, takze sme.chodili na rehabku, Mal hypotonus aj hypertonia, takze v tomto som.tabulky nesledovala vobec, pretoze jeho motoricky vyvoj podla nich nesiel.

engynka
18. aug 2021

1. Zalezi kde zijete. Teply byt/studeny. Vlhlo/sucho. Zistis sama jednoducho. Ked je spotene doma tak je jej teplo a vyskusat nieco ine obliect. Neboj nic sa babatku nestane aj ked mu bude chvilu zima. Ja napr naschval nebabusim, moj 2 rocny je standardne leto/zima bez ponoziek doma a teda nikdy nema studene nohy a nebyva chory. Ono to ze ho neobliekam moc ma potom aj mnohe vyhody - napr nema problem okupat sa teraz v mori alebo jazere. Ine deti pistia ze studene. Samozrejme ked bol babatko som ho obliekla ale teda urcite doma nebol v dupackach a mikinke. ale zase fakt zalezi kde a ako zijete.
2. Rezim skusaj ale dokym sa to utrasie budete mat mala aj 6-7-8 mesiacov. U nas to tak bolo a teda ja som velmi trvala na rezime. A inak spanok dietata sa neustale meni takze je to ako na kolotoci. Zrovna ked si nieco naplanujes vtedy napr vynecha ako na potvoru spanok atd.
3. Ma 2 mesiace takze este nepreslo prvou spankovou regresiou. Potom sa rapidne zmeni spanok a az vtedy je vhodne ho zacat rezimovat a budovat pozitivne spankove asociacie - kupanie, masaz, mlieko, spievanie, mojkac a ine. Samozrejme to mizes robit aj teraz ale po tej prvej spankovej regresii sa jej spanok aj tak rapidne zmeni. To ze kojis na poziadanie je super, to si urcite uchovaj co najdlhsie
4. Tuto neviem lebo predsa mam chalana takze tam tych infekcii je menej ako u dievcat. Ale teda natieranie je zaklad. Keby jej to vadi urcote place
5. Mozes zaujat rozne nielen hrackami ale napr obycajny krcivy sacok ktory budes stiskat a bude sustat, zrkadlo, alebo je rob grimasy (na maminku sa predsa najradsej bude pozerat ☺️) alebo take tie ciernobiele knizky pre babatka. A ked nie je tolko na brusku naraz tak ju davaj castejsie po kratsi cas.a este co som raz citala na fyziomame tak treba kazdy vecer dat dole plienku a nechat tak hole na posteli a vtedy robi najvacsie pokroky My sme to praktizovali a normalne robil take pokroky vzdy vecer, ze sme nechapali a bol teda velmi stastny bez plienky.
Podla mna su to relevantne otazky ktorymi si presla kazda jedna prvomatka a este ich vela takychto nastane. Drzim palce

autor
19. aug 2021

@karhu
@danulicek
@danieladeley
@kristina1001
@zuzuliatko18
@engynka
Ďakujem všetkým za obšírne odpovede 🙂 pomohli ste mi, upokojili ste ma. Hlavne s tým nastavovaním režimu som sa cítila zúfalá, lebo mi kamaratky tĺkli od začiatku do hlavy, že musím začať ihneď, lebo ak nie, potom bude všetko zle. A ja som sa cítila nejak neschopne, že to moc nejde a všetky kamarátky mali od narodenia superdeti fungujúce ako hodinky 🤦‍♀️ takže som rada, že sa s tým nemusím stresovať a hlavne ani malinkú a že tomu treba dať čas..

autor
19. aug 2021

@karhu jaj ja som nenapísala, že vlastne ja sa ju snažím dávať viackrát denne na to bruško, ale raz je s tým v pohode tých pár minút, ale viackrát sa jej to už nepáčilo nijakým spôsobom. Ale potom včera a predvčerom som skúsila položiť na seba - na moju hruď a raz na mužovu a tam sa jej páčilo, takže sme sa dopracovali, že to zvládla 2x denne 🙂 raz klasicky ako doteraz na hracej deke a raz na nás, rodičoch 😊 viac zatiaľ nie, ale aspoň vidím, že naozaj postupne to ide..

karhu
19. aug 2021

ci place, alebo nie treba ju davat na brusko na tvrdy pokad, nech cvici....my sme to zanedbali a vypomstilo sa nam to..cize v tomto jej neustupit

autor
28. aug 2021

@karhu
@danulicek
@danieladeley
@kristina1001
@zuzuliatko18
@engynka
Ahojte, dúfam, že nevadí, že vás opäť označujem, ale chcela by som sa ešte spýtať, či by ste mi vedeli poradiť ako obliecť v tomto divnom augustovom počasí 2 mes. bábätko do kočíka (je u nás v BA teraz denne okolo 19-20 stupňov). Viem, že o vrstvu viac než sebe, ale teda za tú vrstvu naviac môžem počítať deku ktorou je zakrytá? (V kočíku už teraz zaspí, takže sa neodokrýva, neodkopáva, plus dečka je veľkosťou taká, že sa dá ešte aj preložiť na polovicu a má tak 2 vrstvy). Včera som jej dala body, nohavice, na to taký overal, čiapku a zakryla dekou a vyzerala spokojne, spala. Tak by jej asi nemalo byť zima? Ale svietilo slnko, trochu hrialo cez ten chladný vietor, no dnes napr. nesvieti. S tým obliekanim som strašne bezradná a keď sa pýtam kamarátok, sú na tom podobne 😄 tak preto sa pýtam aj tu.

zuzuliatko18
28. aug 2021

Za mna osobne by to stacilo, ale ja mam horkokrvne dieta😁 ale pokial je drobec spokojny, tak by Malo byt vsetko ok. V kociku co vanicke je chranene aj pred vetrom a je tam teplejsie ako vonku.

engynka
28. aug 2021

Podla mna je to akurat. Vzdy teplotu skusaj na krku pod hlavickou zo zadu. Ked je tam spotene je mu teplo a naopak. Skusanie podla ruk nie je relevantne

danulicek
28. aug 2021

Ak bolo babo spokojne, tak isto to bolo akurát 🙂 ja som v takomto počasí obliekala cca podobne 🙂

kristina1001
28. aug 2021

@engynka presne ako hovorí skúsat podľa krku vzadu naša bola tiež dosť teplo krvná cize sme tak moc neobliekali dnes mi zaspala v kočíku mala tepláčiky body s dlhým rukávom a svetrík nebola zákrita a keď sa zobudila bola spotená takže tak