Nesadla vašim deťom barefoot obuv?

1. jún 2021

Ahojte, je tu niekto komu barefoot obuvanie pre deticky nesadlo? Pri druhorodenom som chcela ist touto cestou, ale uz mam tretiu znacku a mam pocit, ze v kazdych captach. Zacina len chodit. Do priestoru sa este sam nepustil. No stavia sa na nohy, cize von mu musim nieco obut. Doma mame dlazbu vsade, cize je bud bosi s holymi nozkami alebo ma liluputi sandalky capackove. Samostatne capacky som mu ani neobula. Proste mam pocit, ze mu barefoot jednoducho “nesedia” 🤨
Pri starsom som pouzivala RAK a potom uz klasika adidas, nike etc. Tu som chcela ist inou cestou no akosi sa mi nedari 🤷‍♀️

hipuska
1. jún 2021

Môže to byť tým, že je začínajúci a musí si zvyknúť. Mne syn tiež veľmi škaredo chodil v BF no ale už nema problém. Trvalo to asi 3 mesiace

maximilie
1. jún 2021

Ziadne barefoot! Chod do klasiky - protetika, rak,... akékoľvek kvalitne pevné topánky
Ak chcete problémy, tak kludne daj bf.
Ja nechápem ako dlho sa este bude ututlavat pravda o tom, ako táto obuv robi viac škody ako úžitku.
Viem o com hovorím a v celom okolí to vidím na vlastne oci. Takže prosím fanatikov tejto obuvy aby sa nesnažili ma presviedčať o opaku.

autor
1. jún 2021

@maximilie tak pri prvom synovi (7) som pouzivala rak a dokonca celu skolku nemal ine papucky. Teraz som chcela skusit BF ale asi naozaj nebudem vymyslat
A vies mi prosim povedat ako konkretne skodi? Lebo ma to naozaj zaujima
Velmi rada si precitam aj negativny nazor na sposob tohto obuvania 🙏

sasesoe
1. jún 2021

Ahoj, skus s nim ist do kamennej predajne a tam sa poradit. Ja som mala skusenost, ze tam byvaju odbornicky, kt sa vyznaju, nozku pomeraju na dlzku i šírku a odporucia kt znacku. Ja som male deti nechavala co najdlhsie bose, aj vonku v lete na tych par krokov, ale jasne, nie je to pre vsetkych za kazdych okolnosti

evkamotka
1. jún 2021

Pocuj a ako mu vyberas tu ktoru topanku? Mas vopred zmeranu dlzku, sirku, priehlavok a clenok? Je mozne, ze mu vzdy vyberas siroke, alebo s prilis velkym nadmerkom (u zacinajucich chodcov ma byt nadmerok mensi) v skupine na fb Stastne nozky ti poradia. Za 15e spravia podla mier aj individualne bf poradenstvo. Ak udas len miery, poradia tiez. Ako spravne nohu merat sa docitas na Stastne nozky (web, nie fb)

autor
1. jún 2021

@sasesoe uz som fakt na nervy. Na postovnom som prerobila majland 😅
A bojim sa, ze ci neurobim viac skody ako osohu. Proste vidim ako poklada nozky ked je bosi a ked ma obute topanky 🤷‍♀️
@evkamotka Ano vsetko mam pomerane. Nadmerok ma max 0,8 cm (na liliputoch ma teraz 0,5). Aj sirka mi sedi. Proste v nich aj tak capta. Bosi ide pekne popri nabytku, obuty katastrofalne.

maximilie
1. jún 2021

Tak keď starsi nema žiaden problém, naozaj radsej ostan pri klasike.
Všetky kamošky ktoré poznam (zástancovia bf) majú brušné diastazy, vytacaju špičky, ... navštevujú fyzioterapeutov
A všetky kamošky, ktoré dávajú klasiku, deti nemajú absolutne žiaden problém.
Moja dcérka zacala.spickovat a obvodná lekárka sa.pytala.ci nenosí bf. Odporucala nám protetika. Tak je to uz uplne ok. Skratka ľutujem, ze som sa nechala presvedčiť na niečo, co ešte nie je rokmi overene .
Priznám sa, ze jej dám BF na ihrisko kvoli šmýkačke- nebrzdia ju tak. Inak ma uz len pevne topanky.
Ja viem, ze niekto by mi vedel aj hodinu argumentovať preco bf ano. Ale ak sa ma niekto opyta o radu, tak na základe vlastnej skúsenosti odporucam klasiku

dzejsik
1. jún 2021

tak skús len Protetiku s flexibilnou podrážkou (nie vyslovene bf), nám sedeli pekne

autor
1. jún 2021

@maximilie dakujem za odpoved ☺️

autor
1. jún 2021

@dzejsik pozriem 👍

xjakubikovak
1. jún 2021

@maximilie HM a ty vieš ako prišli k tej diastaze? Môj syn ju napríklad má od narodenia a tiež sa chystáme k fyzio, čiže to nemá absolútne nič spoločné s tým že nosí bf.

evkamotka
1. jún 2021

Tak to mas tak. Starsi chodil v beznej obuvi a chodil ako robocop. V bf (ked skusal v predajni) zase smatlal. Mladsiemu davam bf a nesmatle. Neviem to vysvetlit. Chodza sa vyvija. Aj keby tvoj syn teraz v bf smatlal, o pol roka uz nemusi. Osobne by som uz detom klasicku obuv nedala. Je uzka v spicke, robia sa z toho haluxy, prekrizene a deformovane prsty. Aj slepy vidi, ze noha je najdlhsia na palci a nie v strede nohy, bezna obuv je anatomicky nezmysel. Rovnako nerespektuje sirku nohy. V neposlednom rade cim mas pevnejsiu obuv, tym menej slapu pri chodzi zapajas, svalst o ochabuje. Starsi nosil klasiku a uz ortoped hlasi ploche nohy. Fyzio odporucila bf prave kvoli tomu, aby nohu posilnoval.
Ak nevies najst tie spravne, na leto sa daju aj po vonku nosit skinners/capacky prip alternativu k bf si neskusala?

autor
1. jún 2021

@evkamotka zatial neskusala 🤷‍♀️

kluska
1. jún 2021

v prvom rade klud, tvoj maly este ani nechodi, lebo normalna chodza je az ked samostatne chodi, dovtedy nemusi mat ziadne topanky, bud naboso alebo capacky. Moje obe deti su len barefoot od narodenia, jeden bude mat 8, druhy 6 a ja som barefoot asi 4 roky. Najprv nozku pomeraj na sirku a dlzku, pri capackach hlavne o dlzku ide, nech tam ma min 1cm nadmerok. Mozno len nie je zvyknuta na barefoot, lebo vacsina deti chodi v normalnych. Ja som 4 roky barefoot a nepoznam take daco, ze otlaky, bolest malicka, vysuchane vnutro topanky na pate a topanky nemusim kupovat po 6 mesiacoch stale nove. Je len jeden problem v barefoot a tyka sa len tych co predtym chodili v normalnych topankach, lebo v barefoot sa chodi inak a to treba na to mysliet, inak mozes mat problem pri zlom naslapovani. Ale co sa tyka deti, tie nemaju problem ziaden, lebo od malicka su barefoot. Jedine dostupnost topanok je utopia a cena.

jaskolka
1. jún 2021

Keďže tiež už pomaly budeme potrebovať pre syna obuv, tak som pozerala aj tento trend, ale môj názor je, že tak "pol na pol". Určite by som nedávala BF obuv stále, ono je propagovanie trendu, že chôdza naboso je super a ze predkovia chodili len bosí a nemali problém, ale neviem si predstaviť, aby chodilo dieťa alebo aj dospelý len "naboso" po bežných chodníkoch, asfaltkach a tvrdom betóne. Predkovia nemali zrejme také chodníky a cesty, chodili bosí po poli, po lúke, cesty boli skôr poľné, blative, teda "mäkšie" nie ako teraz, ani doma nemali dlažby, plávajúce podlahy, ale hlinu.
BF obuv je skôr odporúčaná tiež na trávu, lúku, a podobne. Ja sama som mala jedny podobne topánky, a po pár mesiacoch ma príšerne boleli päty, lebo mäkká podrážka a tvrdý betón v meste nešli dokopy. Takže za mňa BF určite nie na stále bežné chodenie.

evkamotka
1. jún 2021
evkamotka
1. jún 2021

Mne na beznej obuvi vadi tvar spicky, vsetci okolo mna sme vyrastli na beznej obuvi a vsetci mame haluxy v roznej miere, utlacene malicky atd. A ked sa na dieta/clovek na spivky, este viac sa prsty prirodzene rozsiria. Ale kam - v uzkej spicke? Plus ta tuhost materialu, ochabuju sa svaly, pada z toho klenba...

Inak tvoj syn zatial chodi len popri nabytku? To moze dost vysvetlovat, ze smatle. Obuv ma zacat dieta nosit az ked vie same v priestore prejst, cupnut si, postavit sa a ist dalej

maximilie
1. jún 2021

@xjakubikovak mozno to naozaj nema nic spolocne. Možno náhoda. Ved píšem, ze je to len moj názor na základe toho , co vidim

autor
1. jún 2021

@evkamotka ano popri nabytku. Ale vonku nemoze byt bosy. On sa sam hocikedy postavi. A zem je este studena. A doma mame dlazbu a v ponozkach sa mu smyska. Protismykove boli katastrofa 🤷‍♀️
Ked sa da je uplne bosy s holou nohou, ale niekedy ich ma ako lad, tak mu dam ponozky a to je ako na lade

evkamotka
1. jún 2021

@jaskolka zhodou okolnosti na tuto patu som narazila aj ja. Vysvetlenie bolo ale ine. Vsetci sme zvyknuti, ze mame hrubu podrazku s makkou stierkou , takze sa nam vyvinula nespravna technika chodze - dupanie na paty. Ked sa na toto ľudia zameraju a odstrania podvedomy zvyk naslapovania na paty, bolest zmizne

evkamotka
1. jún 2021

To tak je to najpravdepodobnejsia príčina. Ani sam nechodi, jasne ze v botach smatle 🙂 daj tomu cas

autor
1. jún 2021

@evkamotka dakujem ☺️

makova333
1. jún 2021

V zaciatkoch chodenia by malo mat dietatko pevnejsiu obuv resp. spevnenä pätu. Idealne su capacky. Ja som za klasiku Protetika, Rak. Ja som vyrastla na Protetike (vela toho na vyber nebolo) a nemam ani omylom ploche nohy a ani haluxy, moje deti nosia Protetiku a Sketchers (najmä to mladsie) a ani jedno nema ploche nohy ci deformovane place. Za mna BF nie.

@evkamotka deformovane palce su z toho, ze ti rodicia nevybrali dostatocne siroku a primerane velku topanku. Videla som kadeco (netvrdim, ze toto je tvoj pripad) Napríklad: Jozko v skole uz malicky na topankach vytlacene az po obraz Husaka a mamicka mi hovori: Jozko pravda ti este nie su male tie papucky?

ivasteva
1. jún 2021

Ahoj, aj mojej dcére barefoot topánky nesadli, boli sme v predajni a skúšali sme viaceré značky ale v každých jej utekal členok nabok, "captala" neskutočne, nosili sme alternatívu DD step, v tom sa jej chodilo super. Potom sme prešli na superfity, lebo ma úzku nôžku. Skús čo vám bude viac sediet, tá alternatíva barefoot je taká stredna cesta 🙂 napríklad pri synčekovi to striedam, jemu veľmi dobre sedia aj protetiky barefoot, svagriná používala čisto barefoot obuv a synovec chodí po lekároch pre vbocene členky.

autor
1. jún 2021

Dievcata naozaj velmi dakujem. Naozaj za kazdy uhol pohladu, kazdy nazor. Budeme teda skusat a najdeme nieco co mu bude sediet. Cez leto bude na zahrade u rodicov pravdepodobne cupkat bosy. Pozriem aj tie alternativy 👍👍👍👍

autor
1. jún 2021

A este sa vas spytam na Geox. To asi nie je alternativa BF ze 😅

evkamotka
1. jún 2021

@ivasteva bez ohladu na to, co dieta podla nas ci inych ma nosit, vidim deformity ci problemy deti aj ked nosili klasicku obuv. neter, synovci /ti dokonca na mieru ortopedicke/, brat, otec...aj vlastny syn, vsetko klasicke topanky a aj tak maju diastazu, padajuce clenky, ploche nohy. ak by mala bf obuv sposobovat ploche nohy, tak z coho maju ploche nohy nasi rodicia? bf neexistovala. tieto problemy podla mna viac suvisia s tym, ze sa to uz doslednejsie diagnostikuje /tym padom je to viditelnejsie ze nieco detom je/ a problemy maju deti nech nosia cokolvek. riesenim je v prvom rade dosledne cvicit a posilnovat telicko rehab cvikmi, ale aka je pricina.....? neviem. predispozicie, zivotny styl...../?/

evkamotka
1. jún 2021

alternativu k bf hladaj napriklad v dd step.

a teda ak tvoj syn nie je aktivny chodec, v beznych topankach ti bude chodit ako robot a v bf smatlat. to nie je problem ne/vhodnej obuvi, ale v tom ze ho obuvas predcasne. chapem tvoje pohnutky aby neprechladol, ale ak hladas dovod, nie je nim zla obuv ale akakolvek obuv celkovo. krpec este len hlada stabilitu a balans, snazi sa zapajat svaly, palceky a o toto vsetko ked je v obuvi okiesteny, nasledne chodi cudne ;) (a ked sa zbavi barier a je bosy, chodi normalne)

autor
1. jún 2021

@evkamotka jasne rozumiem. Ale ako to vyriesit vonku? Nemoze byt bosy chudak 😂

jarnajar
1. jún 2021

@evkamotka okrem toho v bf obuvi tie padajúce členky a pod. viac vidieť, takže si to rodičia viac všímajú a skôr riešia.