Nakričali by ste na cudzie dieťa?

6. sep 2024

Sme na pohotovosti s podozrením na zranenie chrbtice. Na detskom ihrisku do syna na preliezke sotilo staršie dieťa a malý dosť nešťastne spadol a v chrbtici to riadne chruplo. Hneď na to som konfrontovala chlapca. Ma 9 rokov a klamal mi do očí,že nič neurobil, pričom som ho videla.Jeho mama tiež vraj nič nevidela, takze ten faganisko ešte robil klamarku zo mňa. Nekricala som, len som mu vysvetľovala, ze toto sa nerobi a jeho matka ho ešte obhajovala, že vraj je ešte maly a nechcel.Ako na toto reagovat? Moj mi plakal ako tur, tak sme hned sli na pohotovost a momentálne cakame, ale ja som hrozne frustrovana. Do kolkych rokov sa da akceptovat nevedomie dietata, ze moze niekomu ublizit? Moj syn ma totiz 4 roky a uz vie, ze sa na preliezke deti nestrkaju. S mamickou sa pozname, celkom si aj rozumieme, ale z tejto situacie som naozaj vyvedena z miery. Jej reakcia bola, ze jej mam napisat, ked prideme z pohotovosti a nic viac.Asi som sa chcela len vyrozpravat.

janulka1802
6. sep 2024

Hlavne nech je malý v poriadku. Držím palce. Min. by sa mal ten chlapec ospravedlniť. Mne by bolo veľmi ľúto, ak by moje dieťa inému spôsobilo nedajbože dáky vážny úraz.

bublinka1426
6. sep 2024

ano nakricala ale bo skor rozumne vysvetlila co to ma znamenat atd atd

tim23
6. sep 2024

Urobila si dobre. Malému držím palce nech to nič nieje 🍀 daj vedieť potom

biba_18
6. sep 2024

napíš jej. a 9-ročný nie je malé decko. dobre on vie že čo sa smie a čo nie.

dominikamacakova
6. sep 2024

Nakričali? 🤦 Akože od koľkých rokov? Trestnoprávnu zodpovednosť majú deti od 14 rokov, nechápem čo chceš riešiť.

biba_18
6. sep 2024

a tvojmu malému držím palce. napíš aj nám...

simona1306
6. sep 2024

no, 9 rocnemu by som uz povedala svoje ... ten by uz mal mat rozum na to, aby chapal, ze mladsim sa neublizuje ... malemu drzim palce 🙂

biba_18
6. sep 2024

@dominikamacakova žeby výchovu??

dusankomoj
6. sep 2024

Teraz počkaj,aby bol malý v poriadku a potom by som napr.ja podala trestné oznámenie. Mal tam matku, ktorá sa tvárila, že nič. Je zaňho zodpovedná,tak nech sa zodpovedá. Nabudúce to už neurobí.

tim23
6. sep 2024

@dominikamacakova zvedavá som keby sa to stalo tvojmu dieťaťu, či by si tiež takto reagovala

autor
6. sep 2024

@janulka1802 Ďakujem. O chvíľku ide na röntgen. Cítila by som sa rovnako. Nevravím,ze majú deti bit, ale naučiť povedať prepáč, mrzí ma to a nie ho obhajovať, že on je maly a nechcel. A ešte klamal dospelému? Taka nonšalantnost. Nerozumiem tomu. Ja tu plačem, aby mi neochrnulo dieta a tam nic.

dominikamacakova
6. sep 2024

@tim23 a čo by som akože mala robiť? Za dieťa je zodpovedný rodič. Čo by vyriešilo ziapanie cudzieho dospelého človeka po dieťati na ihrisku? Ja sa nečudujem, že sú deti agresívne keď majú takýto príklad.

dominikamacakova
6. sep 2024

@biba_18 takže výchovu k ďalšej agresivite? Okej 😀

dusankomoj
6. sep 2024

A ešte doplním, že na ihriskách už zvyknú byť kamery,tak sa skús popýtať.

januska12323
6. sep 2024

Teraz nerieš chlapca, na to bude dosť času keď zistíte ako na tom je malý. Držím palce.

tim23
6. sep 2024

@dominikamacakova mala som rozpísanú správu pre teba, ale radšej som vymazala. Škoda reči.

biba_18
6. sep 2024

@dominikamacakova reagovala som na tvoje "nechápem čo chceš riešiť.". nič o nakričaní som nepísala ...

pribinak
6. sep 2024

Áno nakricala. A poriadne! Zas sa netvarme že všetky deti sú svätí anjelikovia a budeme s nimi jednať v rukavičkách no lebo chudá malé estw dostane stres z toho, že zhodil iné dieťa a matka si dovolila otvoriť ústa

tramtada31
6. sep 2024

Chapem, že sa bojíš o dieťa, aj že si nahnevana, vtedy emocie robia svoje. Bohuzial, niekedy deti reagujú taktiez emočne, nepremyslene, určite chlapec nechcel tvojmu dietatu ublížiť, respektíve si neuvedomoval dosledky (že môže ochrnut pri nešťastnom páde, či umriet). 9 rokov je ešte naozaj malo, keď si vezmeš, že koľkokrát si ani 20!rocny dospelý človek neuvedomuje dosledky svojho konania ( branie drog, jazda pod vplyvom alkoholu,…) Skus to predýchať. Držím palce dietatku, daj vediet, ako ste dopadli

dominikamacakova
6. sep 2024

@tim23 áno škoda reči, to dieťa tam má rodiča ktorý je za neho zodpovedný

milanemila
6. sep 2024

Ak bude mat tvoj syn trvale nasledky, kludne by som sa obratila na policiu a riesila ublizenie na zdravi.
Moju malu takto minule na sidlisku zhodilo dievca z murika, co som videla z okna. Padla tiez dozadu na chrbat, ale nastastie to zbrzdila rukami, takze sa hlavne zlakla ked padala dozadu ale nic vazne sa jej nestalo. To dievca malo o3 roky viac a dovod preco to spravila bolo, ze sa tam viacere hrali na kralovstvo a ona chcela byt jedina princezna a ked chcela byt princezna aj moja dcera tak ju strcila z murika, ze nie nech ide prec 🤷🏼‍♀️ tiez som isla za tou malou a do oci mi klamala, ze ona nic take nespravila, ostatne dievcata ale povedali pravdu. Neviem ako niektori rodicia vychovavaju deti, ze klamu, nevedia sa ospravedlnit, reagovat v roznych situaciach atd a to ja som ani na to dievca nekricala, iba som sa opytala preco dceru z toho murika zhodila, ze ci si je vedoma toho co sa jej mohlo stat atd.
Priznat chybu, vediet vyhodnotit situaciu a ospravedlnit sa by naozaj 9r dieta mohlo zvladnut a zvlast ked tvoj syn ma 4r, vsak to je uplne neadekvatne aby sa voci oproti nemu tak malemu doetatu choval agresivne.

belle_vie
6. sep 2024

Mne sa minule stalo nieco podobne. Syn bol na takom malom kolotoci, co je " na stojaka". Prisiel vacsi chlapec, cca 10 r. Tak som ho slusne upozornila, ze sa moze tocit s nim, ale pomaly, lebo sme tam boli prvy.
Chalanisko to samozrejme roztocil tak, az sa moj syn " zasekol" od strachu. Tak som ho poslala prec a zastavila kolotoc. Syn uz bol ale tak vylakany, ze tam nechcel ist, ale chcel moja 1.5 rocna.
Tak som ju tam dala a naozaj pomaly ju tocila. A potom prisiel henten sopliak a sotil moje babatko z iduceho kolotoca! Podarilo sa mi skocit, aby som ju chytila za hlavicku, ktoru by si inak buchla o hranu kolotoca.
V momente som na chlapca nakricala, nech okamzite vypadne a sotila donho ( nie silno, aby nespadol). Ano, prehnala som to, ale skoro mojmu dietatu rozbil hlavu. Rodicia chlapca stali asi 4 m od nas a absolutne ziaden zaujem riesit syna.

dominikamacakova
6. sep 2024

@belle_vie nebol to ten chlapec, ktorý teraz sotil jej syna? Lebo deti dosť okukávajú od dospelých. Možno si spojil, že sácať je normálne správanie.

cookie29
6. sep 2024

@milanemila to nemusi byt o "vychove" moze to byt presny opak, rodicia su prilis prisni, prilis trestaju a pod a dieta ma strach... nie je to spravne samozrejme, ale bohuzial poznam aj take pripady :(

@autorka v prvom rade sa postaraj o syna. Drzim palce nech vsetko dobre dopadne. Ten zvysok budes riesit podla vysledkov. Momentalne si v emocne vypatej situacii. A mozno v podobnej bola aj mamicka toho chlapca, strach co vsetko sa mohlo stat a podobne... emocne vypate situacie sposobuju, ze mozeme divne reagovat. Samozrejme nie je to spravne. este raz, drzim vam palce

deti95060810
6. sep 2024

9 ročný už nie je malé decko...
raz som nakričala na neznáme decko. bolo omnoho staršie ako moja dcéra - dcéra mala asi 3 roky a neznáma slečna cca 5-6 r počernej pleti ju potápala na kúpalisku. mala z toho ešte aj srandu. tisla jej hlavu pod vodu.... rodičov som nevidela tak som naziapala na neznáme dieťa ....

jana_eyre_2
6. sep 2024

Tak v takýchto extrémnych prípadoch samozrejme by som nakricala.. proste keď sa vážne ublíži tvojmu dieťaťu, tak je to prirodzené.. nejde o sotenie v piesku, ale spadnúť z preliezky môže byť vážne a chlapec v 9tich rokoch už musí mať vyvinutú nejakú empatiu aby takéto veci naschvál nerobil.. bolo by úplne iné ak by to bola nehoda, ale keď si to videla, tak to je iná situácia..
Držím palce nech to dobre dopadne, daj prosím aj sem vedieť ako pokračujete..

Inak ja som nie raz vybuchla na cudzie deti, keď ide o ubližovanie ostatným, tak ma je počuť.. keď nejakí traja chalani hádzali naschvál po mojich deťoch kamene, skoro sa 💩 keď som sa ozvala..
Taktiež sa ozvem keď vidím ako niekto ubližuje cudzím deťom, bola som v takých situáciach mnoho krat.. naozaj neznášam keď si niekto dokazuje svoju silu ubližovanim a nebojím sa pohádať s nikým - je jedno či ide o dospelého alebo deti.. nesudim výchovu nikoho, hoc aj nesúhlasím ale ak ide o ubližovanie, tak vtedy sa ozvem..

lenkakravcova
6. sep 2024

Držím palce, nech to dobre dopadne.
A incident by som ďalej riešila. Ak to nebude vážne, tak ešte rozhovorom. Ak to nedajbože bude vážne, tak aj súdne.

janai1
6. sep 2024

No s podozrením na úraz chrbtice ste isto volali záchranku a nehýbali s dieťaťom, takže záznam budete mať a ísť pekne na políciu rovno

pohodacka03
6. sep 2024

9 rocny by snad mal vediet ako sa spravat na ihrisku. Na mojho syna dokazali mamicky nakricat, aj ked nechtiac buchce(napr.cuva) a to ma len 3 roky. Drzim palce, nech je syncek ok

dzescebuly
6. sep 2024

Mna by zaujímalo ako reagovala na svojho syna tá matka,či mu niečo povedala či nie,takéto "veci" sa riešia na tvári miesta,je smutné že deti sú veľakrát k sebe kruté,9 ročný chlapec už musí vedieť že také veci sa nerobia,podľa mňa buď chorý alebo povrchný sebec 🤷