Ponúkam stráženie detí a mám už aj niekoľko skúseností, všetko išlo o veľmi milé detičky a pre mňa to bol plnohodnotne strávený čas, pretože som si aj celkom fajn zarobila. Za hodinu beriem 4 eurá. Rodičia nemali problém túto sumu akceptovať (napr. za stráženie 2ročného dievčatka 8 hodín som dostávala 30 eur). Teraz mi však zavolala pani, veľmi milá a otvorená, že potrebuje postrážiť 11ročného syna počas jej pracovného pobytu v zahraničí. Ide o 2 týždňe, ktoré zahrňaju odprevadenie chlapca do školy, poobede jeho vyzdvihnutie, naučenie sa, pripravenie večere - všetko normálne okolo chlapca v tomto veku. Samozrejme mám v domácnosti aj prespávať. Sú tu navyše dva víkendy, kedy som s dieťaťom celý deň. Na ponuku som pristala a pani mi navrhla sumu 150 eur za tie dva týždne. Čo si myslíte o tejto sume - veľa alebo málo? Veľmi ma zaujíma názor niekoho iného.
áno, aj to si hovorím... no stráženie 2 ročného dieťaťa vyžaduje oveľa viac námahy ako 11ročného, čiže je to drahšie, Na druhej strane, tam som si odrobila 8 hodín a šla som domov a tu musím byť dva týždne mimo, čo sa mi tiež nie veľmi páči. K tomu aj moja strava predsa bude niečo stáť, samozrejme, no aj tak... 150 eur. Neviem, čo si o tom mám myslieť :( príde mi to skôr ako pomoc nie ako práca. 150 eur mám za 8 osemhodinoviek v kauflande ako brigádnik.
Najprv som súhlasila, lebo je už aj blbé človeku uňho doma pri čaji zrazu povedať "jaaaaaj tak to nič ja sa idem obliecť, obuť a dovidenia", no potom som sa na to vyspala a stále to musím riešiť v hlave
@footballfun podľa mňa to nie je zlá suma, predpokladám že nebudeš mať náklady na stravu, bývanie... a teda ak si to zobrala, tak nič iné asi nemáš, čiže určite je to lepšie ako sedieť doma zadarmo...
@footballfun tak ved odmietnut to este mozes... 😀 mne to pripada malo...hlavne na to, ze mas byt dva tyzdne niekde mimo domu.....za tu sumu by som to nerobila....teda s vynimkou situacie, ze by som nutne peniaze potrebovala a toto by bolo posledne vychodisko...
@sissy27 je to až od polky marca, čiže dovtedy sa mi môže kľudne ozvať niekto iný a ja si budem treskať hlavu o stenu, že som mohla zarobiť viac :D
@hviezdicka111 odmietnuť môžem, ale príde mi to také... detinské - najprv áno, potom nie :/ ale všetko ostatné, čo si napísala mi presne víri hlavou. nechcela by som, aby ma niekto len zneužíval, ale napriek tomu v takýchto situáciaách vždy poviem ÁNO 😒
samozrejme počas jeho školy budem ja doma, no to akurát asi stihnem vypiť kávu a navariť obed :D
@footballfun pre tentokrat to urob ako ste sa dohodli,ale ak ma ist o dlhodobejsiu spolupracu,tak odstup.
Je to smiesne malo.
aaaach jaj takže som nemala súhlasiť :( asi mám málo odvahy a sebavedomia v komunikácii so staršími ľumi ako som ja... :( už s tým nič nenarobím. možno to nebude také zlé a rýchlo to ubehne, budem mať ponaučenie do budúcnosti. Mala som jej povedať, že chcem viac, no ona mi hneď vravela, že je v zlej situácii, opustil ju manžel a neviem čo... :( Ale každý človek je dnes v zlej situácii. Opatrovanie detí v domácnosti je nadštandard, ak nechcú platiť, nech ich strážia babky, tety, súrodenci, škôlky, centrá a ja neviem čo... Navyše má tento chlapec 19ročného brata, mohol by sa starať on. Ale nie JA budem súhlasiť so smiešnou sumou ach jaj :( Zbytočne sa tu sťažujem ja viem, ale neviem s kým by som sa o tom rozprávala. Z môjho okolia samozrejme dajú za pravdu mne, tak som chcela vedieť objektívny názor,
@footballfun naozaj si myslíš, že stráženie 11 ročného chlapca je menej námahy ako 2 ročného? no tým si nie som úplne istá. ja mám 10 ročného syna a je pomerne kľudný. ale napr. väčšinu jeho spolužiakov, či dokonca spolužiačok by som opatrovať naozaj nechcela. asi vedia, prečo sa o neho nemôže starať starší brat. vieš, ono s dvojročným si poradíš, dostaneš ho tam, kde potrebuješ. ale toto je už väčšie dieťa, ktoré vôbec nepoznáš a ono nepozná teba. už môže byť aj v puberte a môže ťa odmietať. ja by som súhlasila len po dôkladnejšom zoznámení sa s dieťaťom.
@footballfun ja na tvojom mieste by som ani tak netrápila tou sumou, ktorú ti pani ponúkla, ako skôr zodpovednosťou za 11-ročného chlapca. Ono niektorí chlapci v takom veku sú už pekne "vychcaní" a dokážu povyvádzať kadejaké lumpárne. Mňa by napríklad zaujímalo, že keby ten chlapec niečo vyviedol,ako by si to riešila, keď nie si jeho zákonný zástupca / alebo áno? /
@renab Chlapca poznám, stretla som sa s ním, je to kľudné dieťa, chodí na špeciálnu ZŠ, pretože je trošku pomalší. Mám brata v jeho veku, ktorý je niekedy pravým čertom a viem ho zvládnuť. Ja si myslím, že okolo 2ročného dieťaťa je viac roboty, pretože si oddýchneš akurát tak na hodinku, možno dve, ak sa ti podarí ho na obed uspať. Inak sa s ním treba nonstop hrať, vymýšľať, dávať pozor, aby nespadlo, pretože ak začne plakať, nevysvetlíš mu rozumne, že sa nič nestalo a že sa modrina zahojí, pretože si bude v plači pýtať mamu. Po 8hodinách s 2ročným dieťaťom, ktoré bolo dobré, som chodila vyšťavená a unavená. Po celom dni strávenom s bratom napríklad sa to povedať nedá. Vieš si s ním sadnúť k telke, vie sa sám v izbe zahrať, vie sa sám najesť, stačí mu to len pripraviť, vie ísť sám na záchod a sám spať a pol dňa je v škole
on je navyše zvyknutý na opatrovateľky, staršie panie, takže nebojím sa, žeby ma odmietal... dúfam no
tak pri mojom by si si neoddýchla. nepozeral by s tebou telku, lebo ju nepozerá, nehral by sa sám v izbe, jedine s tebou. pol noci by si nespala, lebo spať nepotrebuje, musela by si odpovedať na milión otázok a testov a hrať "duchaplné" hry. jedenie by bola výhoda, to zvládne sám, aj učenie (ale to máš oddych tak 10 minút), iba počas školy by si mala čas. 🙂
@footballfun neviem, ja osobne by som to nezobrala, alebo teda odmietla, ak by som to vtedy nejak nedomyslela a dohodla sa s nou, ze to beriem....150na dva tyzdne niekde prec je fakt zalostne malo...a vobec by som si nepripadala, ze to urobim ako male dieta....ze najskor poviem ano, potom nie...a chlapca ani nepoznas...chodi na specialnu zs, bohvie, ako to bude cele dva tyzdne fungovat...myslim priprava do skoly atd...na prvy pohlad sa ti mohlo zdat, ze to bude bez problemov, ale je predsa ine strazit dieta par hodin, ako dva tyzdne....
a teda za dva tyzdne zarobit takuto sumu sa da aj lahsie, ako tymto sposobom 🙂
@hviezdicka111 za mesiac je to 300,minimalka.To sa da zarobit aj pri pase niekde v montovni elektroniky
@hviezdicka111 neviem, kde by som to zarobila. Som študent, čiže zarobiť oficiálne môžem len 155 eur mesačne. To mám v Kauflande, kam chodím pracovať ako brigádnik. Čiže mi ostáva iba nájsť ešte niečo, čo dostávam na ruku. A tu nie je veľa na výber, pri všetkej počestnosti :D
@anatalia77 to si asi nechcela napisat mne? 😀
@hviezdicka111 Jasne ze sa da lahsie, ved chodniky su posypane zlatom
@footballfun len aby si ta tu ta pani nenasla a bude po ksefte i po probleme. 😀
@hviezdicka111 tebe,ty si napisala,ze sa tato suma da zarobit lahsie.
@footballfun ta suma je strasne malo 😕. ved si zober len tie dva cele vikendy! to mas 4 cele dni, cize to je akurat tych 150 eur a co tie zvysne 2 tyzdne? ved ty tam budes musiet aj spavat kvoli nemu, cize budes pracovat kvazi aj cez noc, kedze nemozes odist domov a stravit cas podla seba. Ja by som to za taku sumu urcite nerobila. A urcite by som nemala problem to odmietnut. Povies, ze si si to preratala a ze ti podmienky proste nevyhovuju, najma to prespavanie mimo domu a ze aj ta suma nie je adekvatna. Nic sa nestane, ak zmenis nazor a odmietnes, mas na to narok. Rob tak, ako tebe vyhovuje, nie druhym.
A tu nejde o to, ze kolko je s nim roboty, tu ide o to, ze musis pri nom byt a davat nanho pozor 24 hodin denne, mas za neho zodpovednost a musis sa plne prisposobit jeho programu a rezimu. Pri opatrovani ti dieta dovezu na par hodin a potom odvezu domov, v ten isty den a vecer plus noc mas volno, ale tu ty budes vlastne ako matka, 24 hodin denne, so vsetkym vsudy a to teda za tie peniaze nestoji, podla mna.
@aliza naozaj rozmýšlam, že to ešte odmietnem, len som potrebovala asi pokopnúť.
@zeriempizzu však tu o nej nič zlé nepíšem, aspoň by videla, čo si myslia ostatní :D a mala by som doriešené
@footballfun je to strasne vela hodin a zodpovednosti za strasne malo penazi 😖.
@zeriempizzu
@anatalia77 baby, skuste si tu sumu preratat na hodiny 😀 kolko hodin za tie dva tyzdne odpracujes? v podstate pracujes 24hodin denne...pretoze dieta mas na zodpovednosti aj vtedy, ked spi...ked je v skole, musis navarit, upratat, atd...cize vlastne aj vtedy sa on staras....a teraz skuske povedat, ze by ste taku pracu brali 😀
2tyzdne musis byvat u neho doma, cize ziadne vlastne pohodlie vo vlastnom byte....ziadny oddych, kedykolvek musis byt k dispozicii a riesit problem, ktory vznikne...a navyse zodpovednost....nikdy nevies, co sa moze stat...
no ja by som toto za 150eur nerobila....
a ano, minimalku zarobis pri pase, ale tam robis jednu smenu, nie 24hodin denne....
Toto je 10 rocny samostatny chlapec,nie rakusky inkotencny dochodca
@hviezdicka111 takze radsej by si sedela doma a namala prijem ziadny?
Tam ide I o toto!
Je na
@footballfun ako sa rozhodne ale ak to neberie je iba fer ze to cim skor oznami aby si ta pani nasla niekoho ineho kym je este cas
@footballfun neviem aka je tvoja finančná situácia a ci je to malo ci veľa je relatívne. Stravu by si si musela aj doma kúpiť ci nie? Ja dávam 2 Eura na hodinu. Takze ty musíš vediet koľko je to pre teba. Ked je to na privyrobenie je to fajn no žiť sa z toho da ťažko. Ja ako právnička praxujem za 350 brutto s vysokou školou... Takze tak 😀
@footballfun no ja som asi jediná, ktorá to tak zle nevidí...
1. u teba sa nejedná o príjem ako taký, ale len o akési vreckové... nemusíš z toho platiť ani odvody, ani nájom, je to len čiste tvoje vreckové
2. ako to máte poriešené so stravou? budeš sa stravovať individuálne z toho, čo si zarobíš, alebo budeš mať stravu tam zabezpečenú?
3. ako je to s výdavkami mimo? chlapec bude chcieť ísť do kina, do múzea, športovať - na to dostaneš extra peniaze alebo musíš vymyslieť niečo zadarmo?
4. voľného času budeš mať dosť, cez deň je chlapec v škole, za hodinku máš obed uvarený aj na dva tri dni... večer keď zaspí, takisto - nebudeš sedieť pri ňom a sledovať či pravidelne dýcha, to nerobí žiadna z nás, síce nemôžeš na diskotéku ani na rande, ale tv, knižka, učenie, net, možno kamoška na kávu... veget...
ale čo sa mi nepozdáva - že chlapec chodí do špeciálnej školy, a mama nemá problém ho hocikedy na dva týždne zveriť cudziemu človeku... neviem v čom je problém, prečo nemá jednu stálu pani k nemu, či tam je nejaký problém s chlapcom, alebo je tá starostlivosť náročnejšia (napr. príprava do školy...), či tam žiadna druhýkrát prísť nechcela, alebo v čom je problém?
@footballfun ak nemas nic ine-a dava ti peniaze na stravu,tak to nie je zle,lepsie ako sediet doma zadarmo...ale podla mna je to zalostne malo,ubohe ze ti pani ponukla taky plat,a na hanbu.....ona si v rakusku dobre zarobi-ved len pridavky na dieta su tam okolo stovky.....a tebe hodi taku smiesnu sumu???mila,nemila, tebe ide o peniaze alebo chces robit charitu???!!!ja by som za tolko nerobila
keď porovnáš 30 eur za 8 hodín a 150 eur za 2 týždne tak málo nie???
ale stále lepšie 150 eur ako nič 🙂