Hypertonické dieťa a problém s denným spánkom

darina_z
15. nov 2013

Ahojte, viem, ze o tejto teme sa tu uz co to napisalo, ale rada by som ju opat otvorila. Najdu sa tu mamicky, ktore s tym maju skusenost? Mam 3mesacnu dcerku a podozrenie, ze je hypertonicka, ale nasa lekarka to este neriesi, vraj mame pockat do 5.-6.mesiaca. Malinka ma velky problem s dennym spankom. Chcem sa spytat, ci ma/mal niekto z vas rovnaky "problem"? Pripadne, ci ste cvicili Vojtovku, a ci sa potom spanok upravil. Budem vdacna za kazdy prispevok.

devedko
15. nov 2013

Ahoj, mám 9 mesačného s hypertonickým syndrómom, zdiagnostikoval nás neurológ v 4 mesiacoch na odporučenie pediatričky, spanok od narodenia cez den hotova katastrofa..., iba vozit, vozit, vozit v kociku po najvacsich jamach a kamenoch a ziadne zvuky co by ho mohli zobudit, asi tak mesiac ho uz iba uspim v kociku a necham odstaveneho /to sme skusali aj od zaciatku ale v kuse sa budil/, spi iba 2 krat denne asi po 20-30min, cez pol hodinu ešte nespal, v noci uplne super, dnes siel spat o 19.00 a este sa do teraz nezobudil, budi sa vzdy 1 krat a vstavame o 7.30, Vojtovku sme zacali hned cvicit a je to ovela lepsie ale nie so spankom..., ja by som pre pokoj duse sla na neurolog.vys., mozno bude vsetko v poriadku 😉

darina_z
autor
18. nov 2013

@devedko ahoj, dakujem za koment. a to ti takto spaval aj v 3 mesiacoch? 2x denne? stacilo mu to? u nas je problem to, ze ona ked si takto kratko zdriemne, tak je velmi rychlo unavena, a potom dost mrzuta :(noci mavame aj my dobre, a pomerne rychlo aj zaspi, tiez ukladame o 19.00, a potom zalezi od bruska, kedy je hladne, budi sa okolo 22,00 - 23,00 a potom niekedy okolo 3-4,00. Uvidime dokedy..inac vcera mi spala s kratkou prestavkou 1,5hodiny, ale niesla som ju v manduce 🙂

letasi
18. nov 2013

@darina_z o tom by som mohla napisat knihu 😅 mala mi do roka nevedela normalne spat (koli zv.tonusu) my sme aj civicli ale spanku to nepomohlo...mala bola/aj je strasne spasticka ... skus blizsie napisat ako zaspava,ake nespravne pohyby robi ci sa zaklana ,ci mostikuje alebo len hlavicku zaklana? co robi z nozkami? na vsetko je finta 😉

darina_z
autor
18. nov 2013

@letasi ahoj, u nas sa to prejavuje najviac zaklonom tej hlavicky, v tomto obdobi do lavej strany o dost viac ako do pravej, a naozaj to vyzera, akoby sa chcela prevalit len zaklonom hlavy, ale ked je na chrbte tak sa vie prevalit aj normalne cez nozky 🙂
ked ju idem uspavat tak sa viac menej ukludni iba na boku na pravej strane..ako som pisala, som viac menej stastna, ze aspon v noci nema problem spat, je to vsetko iba o dennom spanku...a nozky ma teda poriadne aktivne, pasticky ma tiez este zovrete niekedy, pocas kupela ich mala vzdy v pastickach, tento tyzden ich tak trochu uz postupne uvolnuje 🙂 ako ste potom vylepsili ten spanok? u vas to ako prebiehalo? dakujem za kazdu radu

letasi
18. nov 2013

@darina_z no moja bola extrem ona nechcela byt ani v kociku...(ale zas v noci akoby utalo od 5mes.prespala od 21ej do 5ej rana) nam velmi pomohlo ze som ju davala spat do peroveho velkeho vankusa,presne tak ako tvoja aj ona spala na boku a tym ze bola v makkom tak nerobila tie zaklony a nerusilo ju to,aj kocik mala perym vystlany 😀 a inac sme vela satkovali...ale je aj dolezite aku ju nosis tu je jeden clanok (mozno si citala) http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/... a posledny odstavec ako pomoct hypertonickemu dietatku

devedko
18. nov 2013

@darina_z nie, takto nespalal v 3 mesiacoch, vo veku tvojej malej spaval po dve hodiny vozeny v kociku a od zobudenia znovu za dve hodiny sa pytal spat, takze znovu vozit, vozili moj manzel, moja mama, ja, no proste sa inak nedalo, natrapili sme sa riadne..., posledny spanok pred nocou /ale vtedy chodil spaval az o 20.00/ mal este od 17.30 do 18.00 ale to už len tak pol hodka na ukludnenie, takze spankov mal asi urcite tri, niekedy aj styri. A s tym nocnym spankom ste na tom ovela lepsie v tomto veku ako sme boli my, to sa budieval castejsie, ale maval aj koliky a je stale kojeny. Ja som, da sa povedat, prezila prve tri mesiace odrezana od rodiny, len v spolocnosti s novym prirastkom, kojila, vozila, pila tekutiny a podporovala laktaciu..., pretože dudlov a flias sme mali ako zo babymarketu ale ani jedno z toho sa nepodarilo"chytit", tak nam nezostavalo nic ine iba sa trapit, ale je to uz ovela lepsie, len ten denny spanok je naozaj katastrofa, absolutne nic neurobim pokial ho chlap nevezme vozit, potom rychlo varit, prat, zehlit o upratovani ani nehovorim, no zoradujem podla priority, tak si vies predstavit a tiez je nervozny, dva spanky ma asi mesiac, dnes spal doobeda 10 min a poobede 30 min., keby mi pospi 1 hod. v kuse tak by som asi nevedela co s casom 😉, v manduce som aj ja nosila ale u nas to na spanok nefungovalo, no a keby si malu dala spinkat aj castejsie, kludne aj 4-5 krat, alebo len ta manduca?

devedko
18. nov 2013

@devedko ako pise aj letasi, my sme tiez spavali iba no bokoch aj cez den v kociku aj v noci v postielke a asi tri mesiace som ho viazala do perinky, viem ze su aj take ulitky, taka alternetiva perinky, vygoogli si, ja mam aj knihu od Kiedronovej Rozvijej se detatko a tam je tiez pekne nafotene a popisane ako nosit deticky, nam sa osvedcila poloha tigrika 😉

darina_z
autor
23. nov 2013

@letasi
@devedko
ahojte, vdaka za vsetky vase rady. Malu som zacala nosit s tym spojenymi nozkami, hoci dovtedy som ju vobec tvarou odomna vobec nenosila, tak skusam.
A ano, davam ju spavat castejsie, ja sa totiz snazim ist podla toho spankoveho rezimu by Gina Ford, ale kedze nedokaze spat hodinu vkuse tak si to prisposobujem..a po 1,5-2hod bdenia ju ukladam na spanok (bud postielka - funguje ako tak, kocik - cim dalej tym menej, vela veci ju vonku vyrusi, alebo manduca - ale ta funguje len pri prechadzke vonku)
Tie ulitky mam dve 🙂 do konca 2.mesiaca spavala v nich, spanok, ked uz zaspala bol fajn, ale to zaspavanie bola nocna mora, strasne sa tam vedela zlostit, no proste sa jej v tom zle zaspavalo :( takze, ked si uz ako tak v 3.mesiaci zacala uvedomovat rucicky, tak uz spava len v spacom vaku, a krasne zaspava viac menej sama, nemusim pri nej sediet ako ked zaspavala v ulitke (poviem vam, niekedy sa tvarila naozaj ako keby bola na mna nahnevana, ze som ju do toho zabalila :( )
a pravda, ani ja skoro nic nespravim pocas dna, obcas sa mi podari, ked ju necham pod hrazdickou co to spravit, ale nic na dlho, napr.kupelnu musim umyvat na 3x - vana, umyvadlo, wc 🙂
teraz som fakt happy aspon tomu, ze chodi spavat o 19,00 a zaspava sama, a ze tiez po nocnom krmeni pomerne rychlo zaspi 🙂 pomaly som sa zacala zmierovat s tym, ze ten denny spanok je taky aky je, niekde som este citala, ze okolo 16.tyzdna sa spanok predlzuje, tak som plna ocakavani, ci sa nieco zmeni 🙂

bianca2
24. nov 2013

@darina_z co je to hypertonicke dieta? Nepoznam ten pojem, my sme to mali tiez vesele,ale aj cez den aj v noci, dcerka ma 22 mes a uz je to dobre.

darina_z
autor
25. nov 2013

@bianca2 ahoj, niekedy by som aj ja radsej nevedela, ale tu sa o tom docitas http://www.choredieta.sk/index.php/neurologicke...

bianca2
26. nov 2013

@darina_z tak to nie, nasa je skor velmi zive dieta, a tento mesiac uz konecne aj obsedime 🙂

slivocka4
15. júl 2016

@darina_z Ahoj, chcem sa opytat, zistili Vam nakoniec tu hypertoniu?

darina_z
autor
19. júl 2016

@slivocka4 ahoj, nie nie 🙂 dr. nas ani na ziadne vysetrenie neposlala. Mala bude mat o chvilu 3 roky a vsetko je uplne v poriadku 🙂 zbytocny stres okolo toho 🙂

mm1990
17. jún 2024

@devedko dobrý deň. Prosím vás ako ste na Tom dnes? Čo vám pomohlo?

mm1990
17. jún 2024

@letasi dobrý deň. Prosím ako ste na Tom dnes?