Drzé 1,5-ročné dieťa

vasjar
18. dec 2022

Ahojte, mame synčeka, 1,5 ročný, ale všímam si, ze normálne je "drzý" 😁 (musím to tak napísať, neviem ci je jemnejšie slovo na to😆)
No musí byť po jeho, chytí za ruku a musíme ísť za ním, nebude toto jest, chce pozerať TV... Toto je iba pár príkladov. Som druhýkrát tehotná a obávam sa že bude aj dosť žiarlivý na druhé dieťa.
Manželova rodina vraví, ze taky istý bol aj svagrinin syn, a teraz ma 7 a je drzý, papulnaty, odvrava.
A vravia ze nás syncek bude ako on... Mate s tým niektorá skúsenosti? Resp.je to u synčeka len dočasne?

elenatomasova
18. dec 2022

@vasjar to nie je drzosť 1.5 r.dieta nevie čo je to drzosť, deti sú také určite sa to zmení nebojte sa🙂

evica17
18. dec 2022

@vasjar také malé dieťa nemôže byť drzé. Ale keď to o ňom budete vravieť pred ním,tak taký bude,lebo ho oskatulkujete a načo to meniť. Dávaj si pozor na to čo vravíte o deťoch pred deťmi.
Proste mu treba určiť hranice,ale nechať mu j n výber. My keď ideme vonku na prechádzku, tak pokiaľ nejdeme niekde kde treba, tak nechávam voľbu kam sa pôjde na deti a takisto aj kde s ako dlho zdržia,kým si niečo čo ich zaujalo pozrú. Inak idú kam chcem ja.
Jesť keď nechce, nenutim. Keď muž naňho tlačil,zaťal sa a nechcel vôbec, ja som išla na to pokojne, q teraz pekne papa, a aj keď nechce,sedí pri stole a väčšinou ho to zlomí a aspoň vyskúša.
A tv nepozerajú, ale aj tam určí hranice,aby vedel napr,že s pozerá jedna rozprávka večer/ráno a viac nie,aby neprosil stále.

biankaaaa
18. dec 2022

To určite nie je drzosť .

marianarem
18. dec 2022

@vasjar Je to normalne spravanie dietata v tomto veku...Proste dava najavo, ze nieco chce a snazi sa to dosiahnut. Drze by bolo, keby sa takto spraval skolak alebo nedajboze dospely. Takyto maly nevie, ako ma slusne poziadat, ako inak vyjadrit, ze nieco velmi chce, ako inak skusit presadit svoje.

kittykat22
18. dec 2022

@vasjar 1.5r dieta este nerozumie pravidlam spravania 🙂 je velmi maly. Dieta zacina robit cirkus okolo 3 roku :D to je obdobie, kedy uz rozumie ze nieco nebude a robi cirkus - a to je cas kdy s tebou zacne dieta vymetat a ty sa nesmies nechat :D:D

erickatt
18. dec 2022

@vasjar tv mu nezapnut a hotovo, to ze vas niekam berie je normálne, nieco chce a nevie asi este povedat. A uprimne. Kdo zje vsetko,,?? Ze lubi uplne vsetko? Nezje? Ok ale ziadna cokolada, mlieko alebo nahrada, lebo bude hladny.

hilda08
18. dec 2022

To aky bude ked bude mat 7 zalezi len na vas, ak mu od teraz budete tlacit fo hlavičky, ze je drzý, tak veru aj bude

zuzkaa1991
18. dec 2022

@vasjar ja som sa poucila ze ak nechcem aby moje dieta nieco robilo co sa mi nepaci zakazala som to hned pri prvom pokuse ale to ze vymysla to nie je drzy ;) skusa co mamka dovoli ale.nerozmysla....je pravda od 3r.je treba určiť hranice dieta rozumie aj skor si myslim u nas.....od 2r vedela moja ze so mnou nepohne ;) bude po mne cim je staršia mame kompromisy ;)

tosomja
18. dec 2022

@vasjar drzé? To je len dieťa ako každé iné, ktoré vie, že bude tak ako oni píska 😃

jarnajar
18. dec 2022

Normálne správanie 1,5 ročného dieťaťa. Moja sa ešte aj trepne o zem 🙂 Treba nastavovať hranice, nemusíš ísť s ním, nemusíš mu zapnúť TV, nemusíš mu vymýšľať nové jedlo, keď pôvodné nezje. Ale na druhej strane, ani mu nevyčítaj, že to skúša dosiahnuť, je to prirodzené a zdravé.

kris_tin257
18. dec 2022

No môj tiež skúšal že on chce robiť to a to že nechce tento jesť a podobne, nikdy som nedávala na výber ak som raz niečo povedala tak aj keď sa mi hodil neviem koľkokrát na zem chytil nervy plače tak musel robiť to čo som mu povedala ja. Má tri roky a už to berie automaticky že sa robí tak ako poviem nie tak ako si povie on 😊

letfenixa
18. dec 2022

@vasjar nemusí byť po jeho. Keď niečo chce a chce a chce, tak mu v klude vysvetlujte, prečo to bude inak.

vasjar
autor
18. dec 2022

Joooj, nechcela som ze DRZÝ... A presne ste sa toho chytili, a vyčítať mi to ze som ho tak nazvala
Nikdy som mu nepovedala ze je drzý...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zorkahorka
18. dec 2022

Skúša hranice. Treba sa naucit povedat mu nie

maickamf
18. dec 2022

@vasjar treba mu jasne nadstavit hranice, aby vedel, co sa smie a co nie.
Ked mu to budete tolerovat a podriadovat sa mu, bude este horsie a o par rokov vam bude skakat po hlave.
Mozno sa bude hadzat o zem, plakat, ked nebude hned po jeho, ale neustupte a casom pochopi...
Deti su zrkadlom rodicov.

konikkon
18. dec 2022

@vasjar náročné dieťa si vyžaduje trplezlivych, inteligentných a láskavých rodičov. 1,5 ročne dieťa určite nie je drzé. Môže byť temperamentné. Je len na vás rodičoch, ako si s ním poradíte. vychovávať tvrdo ale laskavo a a porozumením a trpezlivosťou bude zaiste cesta.

katka700
18. dec 2022

@vasjar V tom veku je to normálne, je to síce len dieťa ale snaží sa presadiť. Drzý bude len ak ho naučíte, že všetko je tak ako chce on keď mu vo všetkom budete ustupovať - aj také rodiny sa nájdu.
Musí sa naučiť, že nie všetci budú skákať tak ako on píska. Ale na druhej strane si predstav, ako frustrovane by si sa cítila keby si nemohla rozhodovať o ničom. Lepšie je dať deťom vybrať z 2 maximálne 3 možnosti (tebe musia vyhovovať všetky). Napríklad: ideme von (o tom sa nediskutuje) chceš ísť na ihrisko alebo do lesa (vyberá syn a čo vyberie to sa dodrží).

katrin69
18. dec 2022

@vasjar oooo, dieťa na budovanie trpezlivosti 😉 mala som obe také. Povedala som proste nie a bodka. Dcéra sa doteraz zdúva, ale to má druhé obdobie vzdoru a svojho názoru. Musí si ho povedať a len ju usmerňujem, že nech si dáva pozor na to, ako sa rozpráva. Syn si tiež týmto prešiel a on sa dokonca aj hodil o zem, aby si presadil svoje 😂 Spravil to svokrovcom, mne to neskúsil spraviť. Maminko, musíte si dať pravidlá a stáť si za tým. Aaaa... deti sa učia robiť tak, čo vidia. Ja som to poznala až po 6rokoch, keď moja dcéra je fakt moja kópia 😂
Ja si pamätám, že keď som mala veľkú pusu, dostala som a naučila som sa... po rokoch. Niekedy fakt slová nestačia a krik nie je dobrý nielen pre dieťa, ale najmä pre vás. Ale výchova je fakt na každého.
Len sa nevzdávajte, prejde to 😉

zuzitko74
18. dec 2022

Mali sme známych, ktorí tiež takto okomentovali naše 18mesačné batoľa (dievčatko). Vraj je tvrdohlavá, neposlušná a ešte si s ňou užijeme svoje. Dnes má toto moje dieťa 13 rokov a mali sme s ňou menej problémov než oni so svojimi deťmi, ktoré považovali za dokonale vychované.
Asi máš dieťa s pevnou vôľou, ktoré sa snaží presadiť si svoje. Nie vždy je vhodné mu to dovoliť. Potrebuješ mu nastaviť hranice a ono to postupne pochopí. V tomto veku ešte ktovieako spolupracovať nebude, ešte je príliš malý a nezrelý. Pamätaj však pri výchove na to, že vôľu dieťaťa nesmieme ,,lámať", ale správne usmerňovať.

petamich
18. dec 2022

v tomto veku si dieta 1x zacina uvedomovat vlastnu osobnost a ze ma pravo volby, pripadne proste si predsadzovat svoje - preto sa v tomto veku objavuje vedome nie napr. ze zacinaju hovorit nie (ako prve, ano prichadza az neskor), pre mna si opisala uplne normalne dieta v obdobi vzdoru a nemyslim si, ze treba razne zakrocit a podobne veci, lebo vam bude skakat po hlave, ma 1.5 pre boha, potrebuje trpezlivost, vela opakovat, vysvetlovat a pomaly budovat hranice, pravo volby v jednoduchych veciach ako tu zaznelo

sojorez
18. dec 2022

1,5 rocne dieta nemoze byt drze. Dava najavo potrebu vasej blizkosti, svoje poziadavky - v ramci svojho veku a hranic, ake mu nastavis ty a druhy rodic. Ak nechces, aby pozeral TV, sprav mu iny program a aktivne sa donho zapoj. Na dospeleho nikto nepovie, ze je drzy, ak nechce nieco jest. U malych deti automaticky nejak vsetci rataju, ze im bude vsetko chutit 🤷🏼 Co sa tyka prichodu surodenca, ziarlivost je prirodzena reakcia - doteraz si sa venovala iba jemu, teraz budes musiet pozornost delit. Niektore deti zareaguju zlostou, regresom...

mikadooo
18. dec 2022

@vasjar no tak stačí mu povedať, že nie 🤷. Môj má 5 a to ešte len uvidíš, aký bude ten tvoj v piatich "drzý" 😂. Včera sme si vypočuli, že ho všetci štveme a je na nás naštvaný a že nebude náš kamarát a ježiško nám nič nedonesie. Vrieskal po nás od rána do obeda (ja, muž, dve dcérky, ktoré sú staršie od neho, stále niekto za to mohol, že on je naštvaný). Potom sa najedol, tak bola polhodinka pauza a potom zas. Tie výbuchy revu, hnevu a jedu, tie ani nejdem opisovať. Lebo som mu neustúpila. Respektíve, nereagovala som na jeho rozkazy 😁. Tvoj syn bude možno ťažsia povaha - podobne ako synovec, ale vôbec to nemusí znamenať, že je rozmaznaný (ani syn, ani synovec). Pri niektorých deťoch ide jednoducho "výchova" ľavou zadnou, a pri iných nie 😉. Treba len dať hranice a trvať na nich, ale nie s krikom a vyhrážkami, ale pokojne a jasne, prípadne aj s vysvetlením prečo (si nemôže dať Mikuláša namiesto raňajok). Ale to asi až keď bude väčší, pri tvojom synkovi stačí jednoducho nonono. Nemôžeš. A samozrejme, mať pevné nervy...

suzai1802
18. dec 2022

Určite nie. Je o tom množstvo kníh od skúsených psychológov.

natasha1988
18. dec 2022

@vasjar 😂😂😂

zuzikak
18. dec 2022

viem ako to myslis. Neboj sa tvoj maly je uplne v poriadku. Snazi sa prejavovat svoju vlastnu volu a nevie to ako dospely vydiskutovat alebo inak povedat. Spravi to, co spravi a zalezi na vasej reakcii. Netreba na vsetko tlacit. Nechces jest ? Nejedz, ja sa nehnevam ale ine somariny nedostanes a ked budes chciet papat, tak si dame toto, co som ti nachystala. Vybuchy hnevu su tiez normalne lebo dieta v tomto veku je velmi emotivne (logika a socialne spravanie sa buduje postupne) a ked mu nieco nedovolis, reaguje na to co najvacsou silou akoby mu slo o zivot. Len vela trpezlivost prajem. Je to zdrave a drave dieta (co sa mu do buducnosti zide). Samozrejme treba od cca 2 rokov zacat stanovovat jasne a presne hranice ale zaroven s tym, aby dieta citilo, ze ho lubite. To ze cakas dalsie a obavas sa ci bude ziarlit ? S najvacsou pravdepodobnostou bude. Ale aj to prejde ked sa 1000x presvedci, ze tu lasku od teba ma stale.

sunshine_18
18. dec 2022

Podľa mňa treba byť iba prísnejšia a nepovoliť keď dieťa začne plakať.

euka210
18. dec 2022

@vasjar toto nie je drzost, toto je len snaha o manipulaciu a presadenie svojej vole...uplne normalne v takom veku...cas zacat urcovat dietatu primerane hranice aj za cenu placu ci trucu. Sam rodic si musi urcit co dovoli a v com nepolavi. Treba vytrvalost.
Ked mu vo vsetkom vyhoviete tak potom jasne ze 7r dieta uz bude mozno nezvladnutelne.

lavinis
18. dec 2022

@vasjar nie, nemôže byť drzy.
Ja fakt neviem, ako čakáte, že sa deti naučia všetko o svete, keď ich nenechate objavovať. Najlepšie udupat hneď na začiatku 🙈

olivnik
18. dec 2022

To dieťa absolútne nerozumie pravidlám ani spoločenským gestam, nerozmýšľa nad tým co je to byť drzé ani nič také.. Nie je na to vyvinuté ešte. A keď sme už pri tom, také dieťa ani nemá čo pozerať TV.