Ahojte, mam otazku. Je problem pre kuratelu, ak je dieta hodinu mozno hodinku a pol dva dni v tyzdni doma popoludni same? Od cca 12:30 do 13:00 niekedy 13:30. Dieta je samostatne, ma 10 rokov
Ja od 9 som bola sama doma od cca pol 1-pol 2 do cca 18. Ale ide tu o rozumovú a mentálnu vyspelosť nie vek môže byť dieťa v 9/10, ktoré je vyspelejšie a ktoré menej. Niektoré by som nechala v tom veku v pohode, niektoré ani na 10min.
@nynia a ako vysvetlíš kuratelke, že je diera samé doma? Ze je choré a ty si musela ísť na nákup, na kávu, či kde? Do prace?
@kavasmliekom s tebou boli dokedy nonstop doma? Rodicia nechodili do prace, ked si to mohli dovolit? Do / zo skoly si v 10 rokoch chodila tiez s doprovodom dospelej osoby? A o tom, ze ta mama poslala samu do obchodu kupit chlieb a mlieko sa ti tiez asi ani nesnivalo v tom veku…
Autorka: netusim co na to socialka, ale ak mas rozumne dieta, tak v tom problem podla mna nie je.
@nynia praveze jw velmi vyspely na svoj vek, doma sa hraje s legom alebo cita knihu.
To nie je žiadny problém.
V tom veku sme bývali už samé doma. Ja viem, že teraz pomaly ani 13r. nenechajú nič robiť, ale je fakt, že ak je dieťa zodpovedné, vydrží.
Tu je napr. článok
https://najmama.aktuality.sk/clanok/235473/nech...
@sissy27 je rozumny, cita si doma alebo sa hraje. Len niekedy dvakrat do tyzdna nestihnem dokoncit pracu a musi ostat sam doma. V lete chodil so mnou do prace. Len teraz ho v zime nechcem brat
Nemáme, žiadny zákon odkedy môže byť dieťa samé doma, 10 ročný je už schopný byť 1 - 2 doma sám. Nevidím v tom problém.
@sissy27 nie, nenechali. OČR, dovolenka. Je iné ak idem vyniesť smeti, alebo pošlem dieťa do obchodu s drobnými, kúpiť rožky. Ale nie nechať same doma, keď viem, že môže prísť kuratelka, už dupľom. Asi sa nepýta len tak zo zvedavosti práve na kuratelku. Do bežných rodín nechodí nikto zo socialky sledovať či je dieťa doma, či s mamou v obchode.
@kavasmliekom tak viete, pracujem od 7:30 ked ho odnesiem do skoly a koncim vzdy ked idem po neho. No dva dni niekedy nestihnem. Pracujem cca 5 hodin denne
Nie nie je to problém, ani prw kuratelu.
Družina.
@patka06 super dakujem, tiez som si myslela ale radsej sa opytam a mam vacsiu istotu
@kavasmliekom dobrá blbosť. Nemáme žiadny zákon ktorý upravuje odkedy môže byt dieťa samé doma
môj 10-ročný syn vedel sám doma na takú krátku dobu (úzkostlivé supermamičky, veď ide o pol hodiny, max. hodinu!) ešte aj 5-ročnú sestru postrážiť a keď je tvoj samostatný a vie, čo má/nemá robiť, tak kľudne. Prečo spomínaš sociálku?
@kavasmliekom v kuratele sa nepozerajú na vek ale ako píšem na vyspelosť dieťaťa niektoré by som nenechala a aj keby bolo choré oblečiem sadneme do auta a ide so mnou, nedá sa nič iné robiť. Pracovala som istú dobu s deťmi 8-10ročnými, "rukami" pri prešli stovky detí v tom veku a ten mentálny rozdiel medzi niektorými bol naozaj markantný. Preto píšem niektoré deti v pohode, niektoré nie. A aj ja od 9 som bola sama po-pia doma bola som na mobile, robila úlohy alebo pozerala Disney Channel, počúvala CD/rádio, čítala knihu, kreslila, hrala som sa nič sa mi nikdy nestalo.
10 rokov? Vsak to uz je piatak, piataci uz chodia sami domov zo skoly a od 10 rokov mozu vyzdvihovat mladsich surodencov zo skolskeho klubu! Nechapem, preco by nemohli byt hodinu sami doma…
10r je uz velke dieta. bez problemov. vsak si uvedomme ze volakedy sme od 1ocnika chodili zo skoly same a cakali sme kym pridu rodičia... bola korona tiez casto boli deti same ked rodic musel do prace, dajme detom sancu byt samostatne, toto nie je situacia na kuratelu. nemame zakon ako napr. v UK ze deti musia byt do 18 pod dohladom (ci dokedy tam maju)
@kavasmliekom
nepreháňaj prosím ťa.
v pohode. môže byť sám doma aj viac😉
@kavasmliekom no holt, nie kazdy rodic si moze celorocne brat pol dna dovolenky alebo ocr ako tvoji rodicia, aby 10r nebol sam doma po skole 🤷♀️ a asi by si bola prekvapena, ze socialka chodi aj do slusnych rodin - staci mat ebnuteho exmanzela…
to ako vážne? 10 ročné dieťa je už dosť samostatné. Naše býva bežne takto doma a nikto s tým nemá problém. A nielen hodinu , aj celý deň. My sme bývali sami doma s bratom, keď som mala 7 a on 6. A žijeme . A teraz vážne. Nie, nie je to problém. Je už dosť veľké na to,a by bolo samo doma a aby ho rodičia nevodili za ruččky do 20-tky.
10 rocny uz nie je piatak? V piatej triede dcery uz chodili same domov, druzina uz v 5. triede nie je. Chodim na 8 hodin do prace, muz este dlhsie, tak jasne, ze museli byt same doma aj viac ako hodinu, ci hodinu a pol.
@danica2711 ohrdnuty napadnik pise na kuratelu, ze dieta nechavam doma same hodinku 🙄
@kavasmliekom 10 ročné deti už nechodia do družiny Tá je len pre 1. stupeň.
@mondolina dakujem
@sissy27 vsak to, alebo ohrdnuteho napadnika a vupisuje na kuratelu, ze je dieta popoludni hodinku same jeden alebo dva dni v tyzdni. A podotykam, je to len v zime. Akonahle sa otepli von je so mnou v praci
povedz dieťaťu, aby sa tvárilo, že nie je doma. Nikomu neotváralo, mobil nech má na ticho aj televízor, aby to vyzeralo, že nie je doma. A môže hocikto zvoniť - neotvoriť. Ty máš kľúče od domu/bytu, tak si otvoríš sama, ostatní nemajú čo chodiť mimo toho, aby sa nahlásli.
Áno, je to problém, aj pre mňa ako mamu, nie ešte sociálnu pracovníčku.