Ahojte mamičky,
nikdy som si nežiadala o radu, ale už asi treba. Čo mám robiť, ak mi dieťatko plače a ja som z toho veľmi, veľmi nervózna? Vždy som si myslela, že keď budem mať vysnívané bábätko tak sa o neho budem starať s láskou a plač mi nebude robiť problém. Avšak opak je pravdou, samozrejme, že by som si dieťatko nedala za nič na svete, ale bývam veľmi nervózna , ak mi plače/ reve a ja som potom v strese, kričím a je to celé zle so mnou. Prosím poraďte :-/
@katlil
respektuj tvoje dieta take ake je, respektuj jeho pravo na smutok, sklamania, plac, ono ma pravo aj plakat, citit sa nespokojne, ved tak fungujeme aj my dospelaci.
Plac je prirodzeny sposobo odburavnia stresu, nespokojnosti, a tvoje dietatko ma pravo byt nespokojnost, zdravy clovek citi aj nespokojnost.
je to tazke, hlavne ked si to clovek maluje v ruzovych farbach a potom pride kruta realita. je to tvoje vysnivane dietatko, ale ma svoje potreby a jednou z nich je aj ze obcas si poplace. stale ho mojkaj, nos na rukach alebo v satke a nosici, spite spolu a babo sa upokoji postupne. samozrejme, stale bude plakat, potrebuje si tak vybit nahromadeny stres a premieru zazitkov. skuste sa spolu upokojit, tisko len doma byt, bez telky a hudby, spolu v posteli lezat a naladit sa jeden na druheho. a hovor si stale, vsetko je len docasne, ono sa to zlepsi.
@katlil ako fungujete v domacnosti?
Mamy, co maju placlive dieta, a predtym boli naucene mat domacnost tip-top, inak ich to nervovalo, teraz pre ten plac nestihaju, lebo sa venuju placucemu babatku. Reaguju nervoznejsie. Nevedia odlozit "to teraz nepotrebnejsie" na neskor, potlacit v sebe potrebu vsetko stihnut, ako kedysi. Este horsie ak podpora otca dietata je na urovni: co si cely den robila, vsak si doma?!
Takze su v strese a babatko automaticky tiez, lebo to citi. A je z toho zacarvany kruh.
@moonlight1210 v domácnosti fungujeme dobre, upratujeme tak normálne, nie každý deň od rána do večera sa nevenujem len upratovaniu, žehleniu a pod.
Žiadne nadávky a výčitky od manžela typu: čo si robila celý deň..atď..nepočujem...práveže ma podporuje a pomáha mi..
áno, bývam nervózna, keď mi dieťa plače, pretože by som rada stíhala aj veci do školy, keďže mám posledný semester školy a mám veľa povinností a písania, preto som nervózna a dieťa to cíti..som si toho vedomá, no niekdy si neviem pomôcť..
každopádne ďakujem za každú radu!
A
@katlil nenervuj sa dieťa je ako zrkadlo ... Daj mu papkat alebo ho trápia koliky ? Povec si že na prvom mieste je dieťa potom ti a až potom všetko ostatné ...
@katlil, pri prvom som bola nervozna a neodisla som od nej ako vsade pisu, teraz mam druhe a ked velmi place a nedokazem mu pomoct a som nervozna, dam ho do postielky, kde je v bezpeci a odidem na chvilku prec a vratim sa pokojna. Lebo ty musis byt pokojna aby sa ukludnilo. Dnes mi syncek place cely den, ma horucky, virozu, zapalene ocko a idu mu zubky. Cely den je na rukach a place takmer nepretrzite. Nastastie je manzel doma a striedame sa. Som pokojna, a dufam, ze zajtra bude lepsi den. Je aj take video, ked dieta velmi place, skontroluj plienku, skus nakrmit, ked nepomoze, skus ci mu nie je teplo, ci nie je chore, ak nevies co dalej, daj babatko na bezpecne miesto a odid sa ukludnit a ked budes v pohode vrat sa. Niekedy minuta robi zazraky. Babatku ta chvilka bez teba neublizi a tebe velmi pomoze.
@katlil, no tak ked mas skolu, to je na prasky aj bez babatka. Kup si horcik od Galvex taka modra krabicka, je lacny a silny. Ja som bola strasne nervozna ako tehotna a pomahal mi velmi ale musis brat kazdy den. BUd na seba hrda, ze stihas skolu popri babatku, pri nasej dcerke by si si ani neprdla 🙂 Tak mas zlate babatko, neboj, skolu zmaknes a bude dobre. Skus horcik, ale kazdy den, a bude dobre.
I moj plakal on mal koliky, ja som nemala problém ísť vonku aj o 23 keď nechcel spat lebo som vedela že vonku a v kočíku zaspí a spal celu noc okrem budenia sa na jedlo.
@kacenka2803 nie koliky už nemáme, skôr zápchy posledné dni
@slivka5 ja nebývam veľmi nervózna hocikedy, práveže len vtedy keď mi plače, respektíve až reve.samozrejme, kŕmim, čaj, mojkanie ... keď nič nepomôže, tak radšej koľkokrát na chvíľku odídem, dám ju do postieľky a idem to predýchať, veľakrát to pomôže, trošku si ona poplače, ale pomôže, unaví sa a zaspí 🙂
@katka1981 ďakujem za príjemné slová, veľmi dobre sa to číta a som rada za takúto podporu i od neznámych mamičiek.hneď sa cítim lepšie.. je pravda, že mať dieťatko je niekedy dosť ťažké, je ťažké študovať, a spojiť tieto dve veci je fakt obtiažne..ešte že sú milí ľudia okolo mňa a podporujú ma 🙂
Ahoj, viem ako sa citis. Tiez ked bol moj syn malinky maval koliky a reeeval kludne aj celu noc. Ano je pravda ze dietatko citi z mamy nervozitu ale mozes byt kludna akokolvek ked ho bude nieco boliet plakat bude tak ci tak. Aj som si pokricala.. vyzurila sa, vyplakala sa .. a ulavilo sa mi.. lepsie ako to v sebe drzat a potom vybuchnut ako casovana bomba. Je to len take obdobie ktore urcite prejde.. drzim palce .. viem ake je to narocne ..
@katlil aha zápcha na to je dobre homeopatikum alumina 5ch kúpiš v lekárni do 4€ sú to také malé guličky ktoré sa dajú rozpustiť v troške vody sladučké fajné najskôr podávame 2 krát po 5 guličiek aj mi sme brali a zaberá to skvelo
@candii presne ako ja. ja som tiež koľkokrát pri jej plači vybuchla ako časovaná bomba..viem, že to nie je dobré, aj som si to uvedomila, mrzelo ma to.. snažím sa byť kľudná, ale veľakrát to nejde :-/ poplačem si, vyzúrim sa, ale uľaví sa mi..pozná to určite každá mamička..Ďakujem za radu a podporu!
Najcastejsim dovodom preco place je hlad a unava. Podla mna ho ale krmis tak ako treba takze ak ho nic neboli a nema ziaden problem, urcite je len unavene. Daj si zalezat na tom aby malo nejaky rezim, ukladaj ho radsej skor spat ako neskor, lebo niekedy dieta nevie zaspat aj od velkej unavy. A potom len reve...Neboj to zvladnes. 🙂 ak nevies ako ho najuspesnejsie uspat tak si ho poloz na seba, a skrabkaj ho po chrbte, hladkaj, tul di ho a tak. Moja sa na to naucila a teraz tak zaspi behom 3 minut. :D
@katlil, moja maminka si robila VS na MD, mala mna a brat bol o 13 mes. starsi. Toto by som nedala. Cele noci hore kvoli skole, nam sa vebovat, stavba domu, ach. Mne stacili na vyske stresy, dietatko do toho juj, ani nahodou. Ty mas 2 v1. Hlavne sa nestresuj, aby si si neublizila. Ja som isla na statnice paradne schudnuta, predtym som sa vypapkala. Ale nie z diety ale zo stitnej zlazy, kt. sa mi vdaka stresom pokaslala.
Moja starsia od prveho nadychu az do 3,5 roka hukala stále.
@katlil ja som mala taketo dietatko teraz bude mat 4 roky a place dodnes za vsetko.Su to tzv. narocne deti ale nam nepomohlo nic len ukludnovat .Tiez som bola na prasky z toho ale jedboducho to musiš to tak brat ako to je.Neobvinuj sa a hlavne bud v klude aj ked je to velmi tazke.Daj si kupel ked mas čas alebo chod sama niekde len tak prejst vyvetrat si hlavu.Daj ju kočikovat niekomu a oddychuj.Je to naročne ale to prejde a bude lepšie neboj.
@babulka82 áno, je to pravda, je to náročné..moja zasa neplače za všetko, väčšinou, keď jej niečo je, no mňa dokáže znervóznieť aj tokoľkokrát, že jej niečo je a neviem pomôcť :-/ až mi to srdce trhá a som z toho na nervy..pokúsim sa ukľudniť sa a neobviňovať sa, pretože veľakrát si hovorím, že som neschopná matka, že sa neviem postarať o svoje dieťa,keď ju neviem ukľudniť ☹ ďakujem za podporu!
@katlil mozno jej idu nejake zubky ked to teda nema inu pricinu.. u nas ked je plac (momentalne tiez celkom casto) tak bud ju rozveselujem/nejako odvadzam pozornost alebo beriem na ruky ked uz je velmi zle a naucila som sa brat to s kludom, pomaha uvedomenie ze moja nervozita na jej stave a placi nic nezmeni tak je uplne jedno ci to ignorujem, usmievam sa alebo nervacim.. skor ked uvidi klud u teba, tak to pomoze 🙂
@katlil ahoj, ono plače z teba, lebo si nervózna, tak je nervózne aj ono.
kúpi si nejaké lieky na rastlinnej báze, čaje a oddychuj a máš to vysnívané bábätko na svete ako si aj chcela! musíš byť tak nastavená, tvoje dieťa je to naj na svete.