Dať alebo nedať klystír 2,5 mesačnému dieťatku?

tama25
15. júl 2019

Aký názor mate na klystir pre 2,5 mesačne babetko.. Nevie kakat reve jak pojaseny a poobede ani zaspať nevie a v noci len o polnoci zaspáva aj to s plačom už neviem čo mám s ním robiť sestra mi odporučila aby som dala malému klystir tak preto sa pýtam na vás názor lebo kamarátka hovorí aby som mu nedávala takže neviem

narayan
15. júl 2019

@tama25 klystir? To asi nie....takym malym babatkam sa na vykakanie pomaha rektalnou rurkou ....vygoogli si

3petka
15. júl 2019

Záleží ako dlho sa nevie vykakať. A či si vyskúšala aj iné veci ako cvičenie nožičkami, rúrku a podobne. Klystír určite nie.

candii
15. júl 2019

Určite nie klystír 😳 treba ísť za dr. ak má dlhotrvajúcu zápchu. Alebo skúsiť sa spýtať v lekárni ale pre také malé bábo jedine smer dr

nika3136
15. júl 2019

@tama25
Nechcem ťa dourážať a budem sa ti fakt snažiť napísať mierne
"Sestra hovorí že mám dať...kamarátka aby som nedávala...takže neviem"?!!!
Kto je mamou toho dieťaťa? A kde je zodpovednosť, poprípade vedomosti? Píšeš, že nevie kakať. To vieš ako? Každý deň dieťa nemusí mať stolicu a predsa ti môže plakať napríklad z kolíky.
Dojčíš či dávaš UM? Nehlce veľa vzduchu? Je príčinou URČITE kakanie? Nemôže byť hladné?
Čo pomôžeš klystírom? Nekakal ti vari dva týždne? (Dojčené deti v extrémnych prípadoch kakajú raz za 10dní, ale to je max a strop).
Pober prosím ťa troška rozumu, už si mamou, zájdi si k Dr keď tomu nerozumieš, vysvetlí ti. Poprípade v lekárni. Len preboha neexperimentuj, lebo ti niekto povedal

ukulela
15. júl 2019

@tama25 klystyr 2 a pol mesacnemu???? lebo sestra povedala? hamuj, dievca!
moj maly - jeden aj druhy - kakali ako mimina 1x za 7-10 dni. miminam sa pri problemoch so stolicou davaju probiotika, pomaha sa rektalnou rurkou, ale nikdy som nepocula o tom, ze by malemu dietatku davali doma klystyr. nikdy, dietatku to moze uskodit!
@nika3136 dojcene deti nekakaju aj viac ako 10 dni. nie je to extrem. inac s tebou plne suhlasim.

evita168
15. júl 2019

Ona asi mysli klystir easy lax je to mala ampulka je to prirodne laxativum harmancek s ibistekom alebo take nieco a vola sa to aj klystir a ten sa moze pouzit aj pre novorodenca ale ja by som volila predsa len rektánu ruku aby sa babo vykakalo a potom nejake kvapky na bolave brusko na koliky

natallys
15. júl 2019

Klystír asi nie, no je to podľa mňa na návštevu lekára. Ako dieťa by sa nemalo nechať takto trpieť

candii
15. júl 2019

@evita168 to sme používali ale pri staršom 2r dieťati, čo sa týka takého malého bábätka, by som všetko konzultovala z dr.

furbynka
15. júl 2019

ja by som s klystirom pri malom dietati moc nespekulovala, konzultovala si tento problem s odbornikmi?

tama25
autor
15. júl 2019

@nika3136 dojčím a už nekakal 3dni... Som prvorodicka tak preto sa pýtam každého ale mimochodom aj ja som proti tomu aby som mu dala ten klystir radšej mu dávam espumisan a feniklovy čaj co mi aj lekárka odporučila ale radšej zájdem k lekárke s nim... a neurazila som sa

chovancova27
15. júl 2019

@tama25 klystír by som nedala ani sebe... čo blázniš... určite je to len zo srandy táto téma, však... a ak nesranduješ, tak sa proste nemôže vykakať. kúp v lekárni rektálnu rúrku. ak nedojčíš, zameň fľašku, iné mlieko, proste sa posnaž.

candii
15. júl 2019

@tama25 dojčenie dieťa nemusí kakať aj 10 dni, pokiaľ ale vidíš, že tlači a nič, skúsila by som skôr glycerinovy čipok, masáž bruška, teplé plienky na bruško

chovancova27
15. júl 2019

@tama25 a presne, môj malý strašne plakal, lebo bol nakoniec hladný. stačilo častšie prikladať. dovtedy som to dávala za vinu kolikám, a pritom to bolo úplne naopak... takže tak. rady máš, nalož snimi ako najlepšie vieš. a zabudni že existuje klystír.

nika3136
15. júl 2019

@tama25
3 dni sú úplne v poriadku. Možno ho bolí bruško, lebo veľmi rýchlo hlce (to si všetko popozeraj na internete). Máš viacero možností od Espimusanu (alebo Sab simplex), cez probiotiká až po Cliprev (vysvetlia ti v lekárni). V krajnom prípade použi rektálnu rúrku, ale pred tým vyskúšaj cvičenie, úľavové polohy pre bábo, môže pomôcť šatka na nosenie, teplo, masáž bruška....
Pri našej sme hľadali všetky možné dôvody plaču a bol to hlad. Kontroluj, či naozaj ťahá alebo iba cmúľa a uspáva sa. Ale vždy maj svoju hlavu, ty vieš (alebo mala by si vedieť) čo je pre tvoje bábätko najlepšie.

vmatuscinova
15. júl 2019

@tama25 ked ste prvorodicka, rady mozno uvitate. Pozrite sa u mna v blogu mam clanok o dojcenskej kolike a inych bolestiach bruska a su tam zakladne tipy ako ulavit babatku. V prvom rade je vsak potrebne vylucit ine priciny placu babatka, hlavne skontrolovat prirastok a tiez hladiet aj na spankovu potrebu, casto rodicia len nevedia uspat babatko. Ale drviva vacsina takto placlivych babatiek ma ozaj problem s bruskom, ich travenie je nezrele, casto napriklad nevedia travit laktozu, da sa im ulavit kvapkami na doplnenie enzymu. Je to prechodny stav zvacsa, nacitajte, porozmyslajte nad Vasou stravou a prediskutujte vsetky priznaky s pediatrickou. Vsetko dobre prajem

ivkazba
15. júl 2019

@tama25 aký je dôvod že dávaš feniklovy čaj aj espumisan? Dávaš preventívne? V tom prípade prestaň dávať. Ak to poradila ako prevenciu lekárka, tak nie je príliš odborník na novorodencov a batoľatá. Hlavne feniklovy čaj má často opačný účinok a síce zastavenie vetrov a zápchu. A ako písali ženy vyššie, kojené dieťa nemusí kakať aj týždeň či až 10 dní. Takže žiadna panika. Lekára v tejto chvíli vôbec nepotrebuješ. A čo sa týka klystýru, ten patrí do rúk zdravotníka, inak môže spôsobiť aj fatálne následky. Hlavne buď v kľude a užívaj si drobčeka 😉

vmatuscinova
15. júl 2019

@tama25 pozrite hlavne v blogu clanok z 15.3.2019, mozno sa v niektorych riadkoch najdete;)

evita168
15. júl 2019

@candii a naco to pises mne?

ladybug138
15. júl 2019

Nam pred tyzdnom hovorila jedna porodna asistentka, ze babatko jednej lekarky z porodnice nekakalo skoro 3 tyzdne, pretoze si vsetko mlieko spotrebovalo a vyuzilo, nepotrebovalo nic vylucovat

allyycek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dovozadokoca
15. júl 2019

Dojčene dieťa nemusí kakať aj týždeň. Moja bežne kakala raz za týždeň.

stanulienkat
15. júl 2019

To ta ako taka hovadina napadla??? Take male dieta nemusi mat stolicu aj 7-10 dni.

simona92101
15. júl 2019

Odporucam kamilkovy caj,nasa mala napriklad na fenykel alergiu.ja som do toho aj mlieko zarabala.pri kazdom prebalovani odporucam masaz bruska a pocvicit nozickami,popripade zo svojho jedalnicka nachvilu vysadit kavu a mliecne vyrobky, je mozne ze sa mu aj mliecko vracia spat...moznosti je niekolko,na vyprdkanie rektalna rurka pomoze

klarissa25
15. júl 2019

Odporúčam ujasniť si co je klystir, predpokladám ze to ste nemali na mysli ale skôr rektalnu rurku. To môžete z kľudom používať....

eririka
15. júl 2019

Kludne používaj rektálnu rúrku, vyborná pomôcka poprípade teplomer do zadku 😉

schoki
15. júl 2019

@tama25 ahoj,kup pre babo masazny olej na brusko od Weledi.Mozem len odporucat.My pozivame do teraz.Uz tri roky a flaska je len do polovice minuta.Samozrejme ked je to vaznejsie,tak k lekarke.Ale ten to olej sa oplati mat doma.A drobec miluje masaz bruska!

marguay
15. júl 2019

Hlavne dost pochybujem, ze tak male dojcene babatko boli brusko. Materinske mlieko ma dokonale zlozenie a posobi ako laxativum aj. Takze by som pricinu hladala urcite inde. Bud je hladne, nastuduj si ako zvysit tvorbu mlieka, alebo ti nespava dobre a place hlavne vecer z celkovej unavy - zadovaz si satku, a este ak davas cumel a caj flasou /ten caj by si mala stopnut, dojcene dieta potrebuje len mm, nepocuvaj rady tych co mali flaskove deti je to sto a jedna/, tak moze zacinat dojcensky strajk-ak place pri kojeni.