Ahojte chcela.by som sa spytat ci je tu niekto kto ma take skusenosti so spankom svojich deti ako ja a zaroven prosim o radu. 🙂 Mala ma necele 2roky a od malinka.strasne zle spava. Jej problem je v tom ze nevie zaspat dlho jej to trva. Ked sa v noci zobudi vacsinou okolo 3rano tak zaspava okolo 5 pol6. Potom by spala.aj do pol 10. Vecer chodi tak o 20,45 a o tej stvrt na desat zaspava somnou samozrejme. Mesiac ju uz nekojim tyzden to bolo cekom dobre ze aj ked bola hore tak len nachvylku a hned zaspala. A potom zasa.ten isty kolotoc. A pred odstavenim byvala hore aj 4hodiny. Skusala som vsetko prestavit jej rezim vselico jedine co som neskusila lebo nie som si ista ci by sa mali deti budit. Je tu niekto kto budil dieta aby ho naucil spat. Citala.dom ze sa to tak.robi ale.nieje nad skusenosenosti. Doteraz som to brala tak ze ved mam len ju a ked sa jej inak neda tak nech spi aspon takto teraz cakame druhe babenko a neviem si to celkom predstavit ako by to funvovalo. Dakujem za kazdu skusenost a radu.
Moje chodia spat okolo pol osmej az osmej a vstavaju skoro rano medzi pol siestou az siestou.skusala som i neskor davat spat tu starsiu trojrocnu ale i tak vstala o siestej tak som nechala v povodnom rezime.mladsia spi rovnako.budit moc nebudim iba ked na obed spi uz vyse troch hodin tak jej otvorim dvere aby sa zobudila.a nepises ako spi pocas dna.svagrinina skoro trojrocna tiez chodila neskoro spat nieco po deisatej lebo dlho vyspavala poobede aj do piatej.tak ju prestala davat poobede spat a teraz chodi spat nieco po osmej.takze ci budit alebo nie.? Je to na t ojom zvazeni.ale ja by som jej mozno trochu upravila spanok aby nebuntosila v noci.
@eljamo Moja bola tiež "nespavec". Ja som ju budila z obedňajšieho spánku o 15-tej, aby večer išla do tej 20,30 spať. Keby spala poobede dlhšie, tak večer by išla aj o polnoci. Ráno som nebudila, to vstávala medzi 6-7, samozrejme v noci 1-2x hore. Teraz má 3r, poobede už nespáva, len v škôlke a tam ich teda tiež budia. Ale budila som ju kľudne, otvorila som dvere na izbe, vytiahla žalúzie, slabučko som na ňu prehovorila ....
Inak to vstávanie o 3-tej v noci a hore 2 hodiny sme mali aj my v tomto veku a trvalo to nejaké 3 mesiace, myslela som, že to ani neskončí, ale skončilo. Prajem veľa trpezlivosti.
nech si vravi kto chce,co chce.ja budim. ked spi poobede uz dlho,tak ju ozbudim,lebo potom vecer by isla spat neskoro. i tak chodi spat neskoro,aj ked na obed nespi,alebo spi kratko,tak kludne chodi spat o 12:30-22:00. na 2,5roka.rano do skolky ju tiez vacsinou budim,niekedy sa zobudi sama.samozrejme cez vikend vstane aj o pol hodinku skor,aj mne sa cuduju,ved ju nechaj vyspinkat poobede-mama,svagrina.ale oni potom s nou vecer nie su. nam sa hocikedy stane,ze ja zaspim skor ako moje dieta,ktore ma neskutocne vela energie
@eljamo ja som skusala asi fakt vsetko (prirodne): caj na dobry spanok, mlieko s medom, vselijake ritualy.... nepomohlo nic ☹ takze doslo aj na ranne budenie. vydrzala som to asi tyzden, uuuuplne bez efektu. najskor to boli nekonecne dlhe vecerne kojenia cca do 23tej (zaujimave, ze cez den jej kojenie stacilo "ududlala sa" a zaspala, vecer ani za svet. ked zacala lozit, tak stvornozkovala po postielke, kym nezaspala, stale okolo 11tej a rano, jasne dospavala. cez den mi vonku spala aj cca 2 hodky. teraz je 3tiacka, stale zaspava medzi 22.30-23.00, su aj dni ked zaspi po polnoci, dokonca aj po jednej 😕 . rano vstava o 7mej, cez vikend taha aj do 11.30. je mi jej velmi luto, lebo ona stale potrebuje tak 10-11 hodin spanku, zial.... skratka ma iny biorytmus. pre nu by bolo ok, keby skola zacinala o 12tej. co narobis?
Moja dcéra ide mať 5 rokov, a teraz momentálne ešte spí. Zaspáva okolo pol noci, cez deň už nespáva. A ráno potiahne aj do 10 hod. Nikdy ju nebudím - len vtedy ak by sme išli niekde k lekárovi na obj. vyšetrenie. Ale inak nie, aj keď nám moc nevyhovuje jej posunutý spánok. máme ešte 3 staršie deti, ktoré už chodia do školy .... a ocinko stáva na doob. zmenu o 4 hod. Ale dcéru nebudíme.
ahoj, podla mna je to u kazdeho individualne a na kazde dieta plati nieco ine... u nas to bolo asi tak, ze som nikdy syna nebudila... Dobrý nočný spánok musí byť doplnený dobrým denným a naopak - tu sa nič nedoháňa, lebo kvalita každého z nich je ÚPLNE iná, denný spánok nikdy nenahradí nočný ani nočný nikdy nenahradí denný. Každý z nich má inú funkciu, je zaň zodpovedná úplne iná časť mozgu. Takže obmedzovať denný spánok pre lepší nočný nemá absolútne žiadny význam. Ked som aj chcela skracovat denny spánok, syn bol iba nervozny a bolo to ešte horšie...nedocielila som nič.... však kto to má rád ke´d je zobudený a chce este spat???🙂) akurát som sa nesnažila nedavat maleho spat neskoro na poobedny spánok...aby išiel večer spat vždy v rovnakom case 19,00-19,30 najneskor..
No do pol roka som ju aj ja ukladala o 19a do 19,30 spala a potom to zacalo tak ze dlho vecer zaspavala a po pol hodinke bola hore a nie a nie zaspat pomaly do pol noci. Tak som ju zacala davat tak o tej pol 9 to uz zaspala lepsie. Ale aj tak to v tom nocnom prebudzani nepmohlo. Ci ide spat o 7 alebo o desiatej aj tak.sa vnoci budi. Cez den spi tak hodinku a pol spi tak do pol tretej, cez den neposedi stale nieco robi chodime aj von nevie sa zahrat sama takze stale nieco vymyslame. ked v noci nespi rano dlho vyspava a poto je tazke ulozit ju o dvanastej spat a ked ju nedam zaspala by uz o piatej. Ked ju nedam prekona unavu a zasa problem ze aj o tej deviatej je problem zaspat. Nerada by som jej ,,ublizila,, takze prave preto som zalozila.tuto diskusiu
este mam mozno jednu radu - ked mi syn zacal zle spavat v noci a budil sa mi kazde dve hodiny, davala som ho spat na vecerny spanok medzi 17,30-18,00...isto sa cudujes ze takto skoro a ze to ti isto nezaspi🙂 ale mne zaspal...a zacal mat kvalitnejsi spanok aj v noci...vraj medzi 17,30-18,00 je cas, kedy dieta ma najkvalitnejsi spanok - alebo teda ze vtedy najlepsie zaspi...tiez som tomu neverila ale si predstav ze ako som ho tak skoro zacala ukadat do postele, 18,15 uz fakt spal, prestal sa mi budit kazde dve hodiny... teraz mam druhe babo a robim to iste...jasne ze syn je uz starsi ma 4,5 roka a chodi spat o 20,00 ale medzi 5,30-6,00 je vzdy hore... spava este aj cez obed stale tu 1-1,5 hodiny a je uplne jedno, ci sa zobudi o 15,00 alebo o 16,00... vecer mi zaspi vzdy rovnako o 20,00-20,15... u neho vobec neplati ze ide spat o 22,00 /ak sme boli nahodou na navsteve/ rano bol hore v rovnakom case🙂)) tak vyskusaj a uvidis...ale vravim, 1000 deti a 1000 spankovych metod...:O))
ja budem asi za zlu matku, ale ja maleho aj zobudim ked treba, ked mal dva roky spaval poobede aj 4 hodiny, po 3 som budila, ale nie stylom hore sa, deti maju rozne fazy spanku, takze som vosla do izby a ak sa nezobudil na zvuk klucky a drevenej podlahy, skusala som znovu o pat desat minut, v istej faze sa zobudil lahko a spokojny, mam skor skusenost, ze ked sa takpovediac prespal tak bol zly nevrly a mrzuty napriek tomu, ze som nebudila, dodnes ak mi rano nevstane sam do 7:30, ale prespi do 8:30 tak je zly ako cert a potom sa to taha cely den, takze ja uz okolo 7:30 najneskor cupitam po dome, aby bol nejaky zvuk a vstane za mnou sam vesely spokojnucky, obedny spanok mame od 11:30 do 13:00 priblizne a vecer o 20-tej hajde spinkat, velmi nam to vyhovuje, rano mi teda zaspi uz po 4 hodinach a vecer musi skakat 7-8 hodin, aby dobre spal v noci a vecer rychlo zaspal, teraz mame 3 a pol
Ja som musela. Inak by nemohla chodiť do škôlky. No robila som to jemne. Ak vtávala okolo pol deviatej, tak som ju zobudila o štvrť a večer som skúsila uspávať o pol hodinu skôr. Potom po dvoch dňoch zvovu o cca 15 -20 min skôr budíček. No dodnes nevie dobre večer zaspať a ráno vstať hoci už 2. rok chodí do škôlky a má pravidelný režim ako hodinky. Je už raz taká, nie som s tým spokojná, no vyreklamovať sa to nedalo 😀 😀 😀
No ja som ucila malu spat este v nemocnici pretoze mala prevrateny rezim.Ja som bola po cisaraku ubolena nevispana,dlho som rodila,tak spravili sekciu.A vnoci byt hore ☹ az som plakala od unavy.Tak som ju cez den castejsie budila na kojenie,nie nejak drasticky ale budila.A v noci krasne spala 😀 ale potom prisla sestricka a vynadala mi,ze to nemozem ju budit,to sa nema.Nepovedala preco.Ale take vecsie dieta uz mozes,nic sa nestane.
ano budievala som na radu...co mi dali na poradni...trosku sa to upravilo moc nie, upravilo sa to potom same...
Tak vcera vnoci sa zasa zobudila na 2,5hodiny tak som ju nechala spat kolko chce spala do 10 ale to som ju poobede spat uz nemohla dat lebo este 3 vymyslala. Unava ju chytala tak okolo piatej vecer. Ale vydrzali sme a zaspala o 8vecer. A co cert nechcel zobudila sa uz o jednej vnoci namesto o 3-4 a zaspala az o pol piatej rano. Takze sme boli este skoro o dve hodky dlksie hore ;) ale uz ma to nastvalo a rano som ju zobudila o 8.30 nervozna bola a poobede zaspavala 45minut a spala 2,5hodiny. Uvidime tuto noc. Ja len dufam ze sa to coskoro.upravy pokial.mam len ju tak sa to este.niako. da ale pri druhom bude sranda
ja moju budím aj ráno, aj z obedného spánku, ináč by mi vstala o desiatej, zaspala by o druhej a vstávala o štvrtej a spať by išla o polnoci
Ja som budievala dcerku kazde tri hodiny, ked bola malá a robila som to preto, že keď som to nechala na ňu tak spala celý deň, zobudila sa po 6tich hodinách, napapala. Potom spala ďalších 6 hodín a na noc bola vyspatá a stále by len papala....tak som ju cez deň budila každé tri hodiny na papanie a potom aj noci boli v pohode....
Moja staršia 4ročná dcérka už nespí cez obed od 2 rokov a 3 mesiacov. Chodí do škôlky už druhý školský rok a vraj aj tam má problém zaspať (ak náhodou zaspí, tak jej to trvá dlho). Večer keď má ísť spať (okolo 20 h.), tak tiež ešte 20 krát vybehne z postele. Leží v posteli, ale jej tiež dlhšie trvá kým zaspí. Ráno zvykne vstávať okolo 7:00 - 7:45 h. Ale keď je pracovný deň, tak ju o 7:00 h. budím (ak sa nezobudí sama), aby sme stihli do škôlky. Keď nejde do škôlky, tak ju nechám spinkať, kým sa sama nezobudí. Stalo sa mi aj to, že mladšia dcérka zobudila celý dom na 3 hodiny v noci (teda aj staršiu dcérku), no a tá staršia vstala ráno sama o 7 hod., ako keby nič. Dokonca aj keď je chorá a má horúčku cez 39 stupňov, tak nejde spať.Ona je dosť hyperaktívna (celý deň "lieta" a potrebu spánku nemá). Druhá dcérka má 1,5 roka a tá vyzerá väčší živel. Od 14 mesiacov mi spáva iba 1krát za deň, na max. 2 hod. Večer ide spať okolo 20 h. (ako tá staršia), no s mladšou musím chodiť zaspávať (cez Vianoce som takmer nič nevidela v TV po 20 h., lebo kým maličká zaspala, tak ja som už spala). V noci sa mi budí 2krát (na mlieko-umelé). Niekedy zaspí hneď niekedy je hore aj 3 hod. (no mali sme také obdobie - 3 mesiace (robila to každý druhý deň), že sa mi budila okolo polnoci - to bola prelomová hodina, a boli sme hore do 3 h. rána. Našťastie to máme za sebou (klopem si na zuby). Ráno sa mladšia dcérka budí tiež okolo 7 h. Inak ona je tiež veľmi živá. Neposedí ani minútu. Stále niekde behá, lezie. Dokonca aj keď ideme papať, tak ju už nedostanem do detskej stoličky, ale stojí (áno stojí, nie sedí) na stoličke pri mne a tak ju kŕmim. (No a jedenie je u nej ďalšia veľká a náročná "kapitola", uff). Obidva anjeličky mám proste hyperaktívne. Inak ani ja nemám potrebu veľkého spánku. Mne bohate stačí 7 hod. denne.
@eljamo sice nemam podobnu skusenost, ale.... v zivote by som dieta nebudila nasilu, aby "som ho naucila spat ". dieta ma svoj rezim, ktory mu vyhovuje. casom sa to upravi. vecer chodi podla mna osobne neskoro spat. ja som deti take male davala spat vecer o 7 a pekne spali do rana, do 6. ked boli hore, tak len nato, aby vypili mlieko a hned spali dalej. nenapisali ste, ako spi cez den. ci 2x, ci 1x a na ako dlho.