Ako vidíme mnohodetné rodiny?

lenka_enka
12. apr 2012

Ahojte, chcela by som sa opýtať žien, ktoré majú 3 a viac detí, či vnímajú, že ich spoločnosť nejako inak vníma ako rodiny s 1 a 2 deťmi. 🙂 Respektíve ostatných žien sa opýtať ako to vnímajú, keď vidia ženu a okolo nej sa motkat 5 malých krpcov 🙂 pozitívne? negatívne? čo to vo vás vyvoláva? Čo si o nich pomyslíte? Každý názor je pre mňa zaujímavý, ďakujem ;)

zabka88
12. apr 2012

u mna to vyvoláva jedine obdiv k tej žene 🙂

traktor
12. apr 2012

mam 4 deti..a kazdy , kto ma pozna asi aj ocakaval takyto pocet..a mozno aj viac..negativne reakcie nie su, skôr su prekvapenie od neznamych, ked niekam pridem, ze to vsetko je vase? 😀 😉 ..som hrda mama, tesim sa z mojej velkej rodinky a myslim, ze odsudenie nie je na mieste u ziadnej matky, ktora ma viac deticiek, pokial im dava lasku, stara sa o ne, maju vsetko , co potrebuju....ine je, ked vidim v meste zenu, okolo nej krdlik drobcov, deticky su spinave, usoplene, hladne....vtedy je cloveku smutno, luto..a citi aj hnev..

danilienka
12. apr 2012

No urcite aj zalezi na tom koho vidim a v akom su stave...cize ak vidim nejaku romku a okolo nej 10 deti o kt. sa evidentne nestara a v papuli maju cigarety aj mamka a aj deti /aj okolo 5 r. dieta/, tak ma ide roztrhnut od hnevu, preco ju nesterilizovali hned po druhom.. 😠
No a ked vidim normalnu aj 6 clennu rodinku, u kt. vidno ze su stastny tak to na mna urcite posobi pozitivne, ked su deti zabezpecene a rodicia sa im venuju a maju na nich cas tak preco nie. 🙂

andrejka1974
21. júl 2012

ja mam 5 deti vsetci ma obdivuju ale my sme stastni ze ich mame

lucia20
21. júl 2012

No u nas je to asi takto....ked sme cakali tretiu, tak sme si vypoculi, ze sme ako cigani, ci sa len mnozit vieme ako kralici, ci nemame doma televizor.... a podobne. to sa veruze dobre nepocuvalo, ale tearz pocuvam uz len, ze nas obdivuju ako zvladame, ako to zvladame psychicky aj financne.... a uz vsetci na to zabudli. ale poviem ti, ze sa mi bezne stava v obchode, ze ma zastavuju tetusky a pytaju sa ma, ci su to vsetko moje deti.... 😀 😀 😀 😀 😀 ale u mna je to take nezvykle kvoli mojmu veku. 😀 lebo nikto nechce verit ze su moje. 😀

a ako ma vnimaju? predpokladam, ze jednodetne rodiny sa na mna divaju rovnako ako ja na nich. nerozumiem ako mozu zit len s jednym dietatom.... nie je to odsudzovanie alebo pohrdanie nimi. ja ich respektujem, ale moj zivot by nebol taky naplneny ako teraz ked mam tri deticky a este jedno v zalohe. 😉 je tu velky ruch, veselo, aj vela kriku, ale je tu zivo.... a to hlavne. takze asi ma tolko deti, kolko je pre neho dost a akurat.

mimi126
21. júl 2012

U nas na dedine je rodinka, co maju 9 deti. Vsetky svoje, 2x boli dvojicky. Pekne sa o nich staraju, desti su vzdy pekne a cisto oblecene, poslusne a slusne. Ucia sa vyborne. Najstarsi ma 23 a najmladsie asi 2.Pritom matka uz asi 20rokov nikde nerobila stale je na materskej, a otec len tu v priemyslenom zavode na smeny co nie je ziadna vyhra. Obdivujem ich.

anita79
21. júl 2012

ja ked vidim peknu viacdetnu rodinku, tak im aj trochu zavidim, ze to tak dobre zvladaju a uprimne, ze si to mozu aj dovolit. 🙂

lili_mia
21. júl 2012

ja samotná sa chystám na 3 detičky .. časom sa uvidí, či to zvládneme s partnerom finančne a ja telesne

briketa
21. júl 2012

@lucia20 som zhrozena a sokovana. to vam naozaj niekto povedal? 😖

V nasom okoli su takmer vsade teraz troj-stvordetne rodiny.
Beru sa uplne normalne ako tie s dvoma, jednym.
MM chce velmi este jedno. Ale ja sa citim uz kompletna s tromi. Neviem si predstavit ako letim so styrmi detmi na Slovensko tu dokopy 17hodinovu cestu 😅 . a aj financne.

kubkatka
21. júl 2012

obdivujem taketo rodinky, ja sama som vzdy chcela mat aspon 3 deticky, teraz budem rada, ak sa nam s manzelom podari mat aspon toho maleho certika, co mi rastie v brusku (najprv nebolo s kym, potom sa nedarilo, potom som potratila a teraz dufam), takze im trosku zavidim a hlavne si ich vazim a obdivujem ich (rodicov)!!! kazdy, kto ich hani sa zasluzi byt sam haneny!!!

mimi
21. júl 2012

Z mojej strany ti mozem len tisko zavidiet, my sme strasne chceli styri deticky, no priroda nam ich nedopraje. Ale mame aspon dve, horko tazko donosene...

xlucia
21. júl 2012

no pokial vyzeraju normalne, cize cisto a tak... tak v prvom rade obdivujem, potom hned zavidim lebo aj ja chcem viac deti a ako posledne vzdy rozmyslam ako to robia, ze to tak zvladaju, financne, fyzicky, atd.
kazdej takej mame by som sa rada opytala ake my finty na to ze tak zvladaju

maminka30
21. júl 2012

ahoj,neda mi sem nenapísať....mam 4detičky.moje okolie to berie celkom fajn,veď sa aspom nenudím 🙂 ale keď ideme po meste alebo nakupnom centre niektorý na nas pozeraju ako na zjavenie.šťuchaju do seba šuškaju si.ale mna to nerozhadže.som matka 4detí a čo?myslím si,že s manželom sme dobrý rodičia a kebyže to financie dovolia tak mam určite viac detí.ale tu na Sk podporuju iba mnohopočetne "romske"rodiny.ale to je zase ina tema.ja to beriem tak,že podporujem bielu rasu.....detičky su dar a nikdy sa ich nenabažím.Lúbim ich a je mi jedno čo o mne hovoria iný.pekný deň

maminuska
21. júl 2012

Na mnohodetné rodiny sa v mojom okolí nepozeraju dobre a to vrátane mojej najbližšej rodiny. Ja sama mám tri deti s dvoma manželmi , a s druhým manželom plánujem ešte jedno, no pred rodinou sa s tým ani nechválim a ani to neoznamujem , načo si ničit nervy dopredu.
V našom dome má hned susedka oproti 4 deti a rodina hned nado mnou 6 detí , inak je to takmer výlučne o starých ľudoch alebo o rodinách sjedným dieťatom.
Čo je paradoxom , práve susedka s tými šiestimi detmi to asi zvláda najlepšie,deti vidím chodit s hudobnými nástrojmi , futbalovými loptami , čisté vždy pekne pozdravia,, na rozdiel od niektorých nevychovaných spratkov z vchodu , ktorý sa neostýchaju ani priamo predo mnou odhodiť nedopalok z cigarety ( 14-15 rokov ),
Viem že ked si rodina všimne že som tehotná , lebo sama im to nemienim hovoriť, strhne sa u nás takmer hystéria. Ako keby sa oni mali o tie deti starat alebo akokeby ich mali živit. Zrazu každý bude mat potrebu sa k tomu vyjadriť a aj k veciam ktoré sa ich ani za mak netýkaju , bude sa to rozoberat po celej rodine a aj širšom príbuzenstve.
Mne jedine čo zostane počas tohoto obdobia buď nereagovat alebo reagovat s vetou , hej mám štyri deti ale k tomu o a dvoch otcov, treba si to zariadit tak ako ja.
Prežila si to sesternica, ktorá má 5 detí a veľmi slušne zarábajuceho manžela ,pekný nový dom a napriek tomu sa ma každý v rodine vypytoval že čo ja na to , nič , lebo to nie je moja vec a nech sa jej darí.

sssimi
21. júl 2012

Ak sa jedná o slušnú rodinku tak jediné čo ma napadá je "klobúk dole", veľký obdiv. Môj manžel je zo 7mich detí-všetci majú vysoké školy-podaktorí dve. Je pravda, že ako deti toho veľa nemali, ale vyrástli z nich úžasní ľudia. Ja osobne sa na to necítim mať toľko detí. Už pred svadbou sme sa dohodli, že budeme mať dve. Chceme im dať toho viac ako mal manžel, keďže to na ňom zanechalo malé následky 😀

Potom je tu druhá kategória kde sa rodia deti a rodia a rodia a tým to asi aj končí.... k tomu sa ani netreba ďalej vyjadrovať.

zzzz128
21. júl 2012

predstava veľkej rodiny je pekná,ak rodičia toľko detí plánujú a chcú. Ak im môžu a dajú všetko čo potrbujú,najmä lásku.Sestra mojej mamy má 5 detí,žili podľa pravidla "koľko boh dá"ale po piatom asi zistili,že ten boh ich asi tiež neuživí,tak ostali "len" pri piatich. U nich bol vždy bordel,všetko poničené,keď boli deti menšie,samá močovina,decká sa pocikávali hockde a mame to bolo jedno,vytrela raz za deň.Za všetko ich bila,jedlo mali na deľbu,raňajky,obed,večera,nič viac(chladničku mali na zámok!!!!),o siedmej povinne kľaknúť a modliť sa a spať. A čo je z tých detí? Najstarší má 16 rokov,je v diagnostickom centre,v nitre na psychiatrii mu stanovili diagnózu,nepamätám si presný názov ale niečo ako emočná kríza...A zo zyšných 4 len čas ukáže čo bude... Normálna rodina,áno,ale toto nie.Ja mám 2 deti a viac ich mať nebudem.Nie preto,že nemám rada deti,ale mám to čo som chcela a viac detí už mať ani nemôžem.

nanulik
21. júl 2012

ak na to majú peniaze tak nech aj desať. lebo láska je dôležitá ale z lásky sa človek nenaje

lamps
21. júl 2012

My máme 4 detičky a sme s manželom veľmi radi, že sú 4. Samozrejme, že sa im neujde čo sa materiálneho týka toľko ako keby boli len dvaja, ale majú to, čo potrebujú a ľúbime ich. Chlapcom ide škola ukážkovo, v septembri nastupuje do školy aj dcérka, tak povinností je okolo rodinky dosť, ale robíme to veľmi radi, veď máme to, čo sme chceli. Reakcie okolia sú všeliaké, niektorí ľudia nás obdivujú, niektorí nechápu a niektorí krútia hlavou, že mať v dnešnej dobre 4 deti je trúfalosť. Ja si myslím, že počet detí je dohoda manželov a pokiaľ sa na to cítia, okolie do toho nič. Povinností okolo detí je až až, ale aj radosti a krásnych chvíľ je s nimi veľa. A tých boštekov, objatí a "mamina, ľúbim ťa!" za deň, čo ja dostanem .... 😅 😅 😅 😅 😅

digysa
23. júl 2012

Mna by nikdy nenapadla takato otazka.... preto som zarazena, ze niekto moze mnohodetnu rodinu vnimat "nejako inak".
V zivote ma nenapadlo nad tym sa zamyslat...
Jedine, co ma napadne pri kamoske (ktora ma 5 deti) je otazka, ci jej to tam dole dobre funguje 😀 😀 😀

Co vsak vnimam negativne je, ked mnohoclenna rodina zije z ruky-do-huby, stazuju sa, ze od statu dostavaju slabe pridavky a veselo si rodia dalej. V tomto mam uplne rozdielny pristup k zivotu.

fra
5. aug 2012

@briketa ale bolo by to určite nádherné fotogenické dieťa 😀
.
v mojom blízkom okolí má tiež vačšina ľudí 3-4 deti .. asi sme sa takí našli ešte ako bezdetní kamaráti ... a čomu sa čudujem, aj príbuzní zo všetkých strán majú toľko detí 😀 ... takže počet našich deti nikto z okolia nekomentuje a nediví sa ...
.
zato cudzích rečí som si užila dosť ked boli deti ešte malé ... niektorí ludia len otravovali hlupymi rečami, ale často som sa stretla aj so sympatizujúcim prístupom 🙂 ...napríklad raz v autobuse idúc sama so 4 deťmi som vyfasovala asi 5 kíl hrozna od jednej tety 😀 ... nie že by sme si ho nemohli dovoliť kúpiť, mali sme sa fajn a myslim že sme nevyzerali nejako biedne .... ale ked som videla akú radosť to tej tete urobí že nás obdaruje tak som ho vzala ...a aj mne to urobilo radosť, tak prečo nie? 🙂 ... a podobnych milých prihod mam kopu...

siusinocka
5. aug 2012

Sestra ma 4 deti, a ja 2... ked otehotnela so štvrtym každý sa jej čudoval že do dnešnej doby... a teraz ked je malá pol ročná sa jej každý pýta s vysmechom kedy príde 5... ale sú šťastní... no nechcela by som byť v jej koži o 5 rokov, ked bude mať všetkých školákov... to sú také výdavky, že asi žiadne dovolenky len šetrenie na kupovanie pomôcok..

dada1212
5. aug 2012

ja si myslím, že sa nedá škatuľkovať, takže pokým nepoznám rodinu bližšie, nemám na to ani pozitívny ani negatívny názor. takisto ako si ho na základe pár sekúnd nedá vytvoriť názor ani na rodinu s dvomi deťmi, jedným dieťaťom atd.
z pozorovania bývajú takéto rodiny rôzne , sú rodiny ktoré majú toľko detí ako zdroj príjmu. potom sú rodiny čo neriešia počet detí, či už z náboženského hľadiska alebo len tak a rodičia nie sú až tak skvelými rodičmi a nedokážu dať hlavne po citovej a výchovnej stránke toľkým deťom čo by mali a potom majú neskôr tie deti výchovné problémy.
a takisto existujú aj rodiny, ktoré napriek tomu že majú viac detí, tak tie deti vyrastajú v prostredí, ktoré je harmonické a kde aj napriek počtu detí dostanú všetko čo potrebujú nie len po materiálnej stránke, ale aj po citovej stránke a majú často krajšie detstvo a lepší základ do života ako napríklad jedináčikovia vyrastajúci v neharmonickej rodine.

kikatko
5. aug 2012

tak vy berete už 4deti ako mnohodetné? ja mam v okolí niekolko rodín a tam je počet 7 a hore-a to je už riadny cirkus. a všetci - tie deti znova plánujú velké rodiny. kamoška( su len dve sestry), ked robia rodinnu oslavu(len blizska rodina ),pri stole je ich okolo 120 ludi a stale to rastie 😀 😀

terina25
5. aug 2012

páčia sa mi mnohodetné rodiny.ja osobne tiež zvažujem ešte jedno dieťa,ale uvidíme,čo bude...Ja sama mám ešte 2 sestry a je to krásne,keď sa zídeme celá rodina.

ALe človek musí zvážiť,či sa na výchovu toľkých detí aj finančne ,,cíti,,Nie len porodiť ,ale treba ich aj vychovať.ale je to krásne,ale aj náročné.

evicka71
29. máj 2013

Ahojte aj ja mám 4 deti a môj názor je Mám 4 deti čo koho do toho sú moje a hotovo! pekný deň Vám prajem 🙂 🙂

mataklinec
29. máj 2013

Ahojte, aj ja mám 4 deti a teraz je to už celkom fajn, ludia si na nás zvykli, ale ked som po 4.-krát otehotnela vela ludí aj moja vlastná rodina ma odsudzovali za to že nechcem ist na potrat...

veronika2103
29. máj 2013

V dnesnej dobe je aj dve luxus.My cakame teraz druhe a neviem si predstavit,ze by sme potom este mali mat.Dve bohate stacia.Ved keby muz tak dobre nezarabal,tak mame len jedno.A ja nechapem tych co maju kooooopu deti,nemaju peniaze,ziju len tak-tak...to neni len urobit deti a co potom?Ja chcem,aby boli aj vzdelany a preto dve deti no mozno 3 deti je dost.Zeny niesu len na to,aby boli doma a starali sa len o domacnost,ale nech aj pracuju,chodia s kamaratkami na kavicku...A po pravde ked niekto chce mat tolko deti a cely zivot len zit s almuznej tak je to ich vec.

diusik
29. máj 2013

mne sa to velmi paci,a tiez si to viem predstavit a sama este planujem tretie...

enula222
29. máj 2013

evicka71:Držkám Ti palce ja mam 5.ale su uz dospele stale to opakujem najkrajsie moje chvíle života boli ked boli malí.Milujem ich všetkých rovnako.Tak žiadne súdenie ani osočovanie pri mne nehrozí .