Mamičky ako ste zvládali 2 deti, medzi ktorými je vekový rozdiel necelé 2 roky...mám skôr na mysli starostlivosť, aby sa navzájom nerušili....a chodenie na von, ako ste to mali vyriešené s kočíkmi...z každú radu ďakujem
heuep0
@katulka1992 ahoj. Ja mám drobcov s rozdielom 18 mesiacov. Teraz uz síce majú 8 a 9,5 roka. Je to super rozdiel deti si rozumejú vyhraju sa spolu. Ja som mala kúpený súrodenecky kočík Gracco tak prechádzky sme v pohode zvládali aj dlhšie. Mali chvíľu také "hlúpe" obdobie že spávali na striedačku tak som sa hrala s tým ktorý bol hore. 😘
@natassa budem sa musieť o tom porozprávať s mužom...ale stále sa utešujem tým, že zvládli to iné mamičky tak to zvládnem aj ja
ja mám rozdiel 13 mes. Máme dom, takže sú na dvore, nákup - jeden vo vajíčku v košíku a druhý sedí v tej sedačke čo sú na nákupnom košíku. Manžel robí 24 - ky, tak kúpanie rieším tak, že menšieho na podložke osprchujem, prezlečiem a pustím do vane vodu staršiemu, dám ho do vane a keďže máme kúpelňu s WC, tak sadnem na vecko a nakojím malého aby som vačšieho mala pod dozorom. Keď nakojím, uložím do postielky a staršieho oblečiem, dám do postele, fľašu s mliekom a spať. Obedujeme tak, že malého cca okolo 11 - tej prebalím, nakojím, hrá sa v postielke a ja dám obed staršiemu, malý zaspí, staršieho dám spať do spálne a ja som s menším v hale. Mám dve postielky pre malého, v spálni a v hale, je to veľká pomoc, pokiaľ máš na to priestor. Zvládneš, ja som sa tiež toho bála ale dá sa.
Mam to teraz doma, 23mesac.rozdiel a je to stale strasne narocne...vonku tiez denne, maly v kociku a vacsi cupita popri mne, chystam sa teraz mensieho nosit v nositku a vacsi moze do sportov.kocika, mini nakupy v blizkych potravinach robim aj s nimi, tyzdenne vacsie nakupy robi manzel (deti do nakup.centier a velke nakupy neberieme). Spim s nimi oboma v spalni a vacsi sa uz naucil hovorit tichsie ked mensi spi, inak sa hra v obyvke a mensieho nechavam spat v postielke v spalni a zaspavanie riesim tak, ze najprv uspim mensieho a vacsi zatial kuka rozpravky a potom uspavam vacsieho, alebo naraz systemom, ze vacsi je na mojej posteli a drzim ho za ruku a z druhej strany je v posielke babo, ktoreho hladim a cicikam druhou rukou 😅
Mensi ma nastastie rad kolotoc nad postielku, alebo decku hrazdicku takze ked potrebujem vacsieho okupat, alebo nachovat, tak babu zapnem ten kolotoc alebo ho dam pod hrazdicku...no nejak sa rezim este len buduje u nas, ale je to ako mat dve babatka, nestiham vacsieho ani na nocnik poriadne naucit...a nejak mam pocit, ze 2 rocnemu, ktory ma teraz najviac potrebuje sa nestiham tolko venovat a zase menieho, este babatko, si vobec nestiham uzit a mojkat si ho a kojit sa dlho, nosit, atd.na co som mala cas pri prvom...dufam, ze skusenejsie mamicky sem este napisu...☺
Podla mna to velmi zalezi od deti. Ja mam rozdiel medzi babami 22 mesiacov a nikdy som to nebrala, ze by to bolo narocne a to som bola po sekcii na obe vacsinu casu sama. V prvom rade sme starsej vysvetlovali ze pride sestricka. Bola pripravena. Ako som to zvladla? Starsej sme zrusili kocik okolo roka a pol a pomaly sa ucili chodit na dlhsie trasy cize hodinu dve pesi musela proste v tych 2 rokoch dat. Co sa tykalo serbla sme tiez zacali okolo roka a pol, v 20 mesiacoch mala plienku len na noc. Predtym nez sa mladsia narodila sme sa stahovali, starsia dostala vlastnu "velkacsku" postel aby sa v nej naucili spat ked pride mladsia. Po narodeni sme v podstate mali vystarano. System sme prisposobovali obom, mladsia vela spala, poobedny spanok bol naplanovany tak aby spali zaroven aby som si oddychla a pospala aj ja. Obedy som nikdy nevarila 2 hodiny, u nas je vzdy obed hotovy do pol hodiny. Starsia uz bola naucena na jedenie sama, ziadne krmenie cize mi to ulahcilo robotu ked trebalo mladsiu nakojit. Kupanie? Jednoducho. Mladsia sa kupala vo vanicke v spalni, kde som si predkurila izbu (narodena je v zime), okupala a nakremovala, dala pyzamko, nakojila a dala do postielky spat. Stacilo zapnut kolotoc a odist z miestnosti a zaspala. Medzitym starsia pozerala Masu v telke. Potom som napustila vanu starsej, ta sa okupala, nakremovala, dostala pyzamo, pustila rozpravku a potom spat. Kym pozerala rozpravku som si vsetko upratala a mohla oddychovat. Na prechadzkach sme vacsinou riesili nakupy takze na vacsie nakupy sme ani chodit nemuseli s malymi, i tak by nam ich nemal kto strazit. Moje deti boli vedene k systemu aj system maju, da sa povedat ze su to kludne deti, ktore nerobia nejake velke problemy takze je to v pohode. Netreba sa bat, vobec to nie je take strasne ako by sa mohlo zdat, akurat si treba pripravit starsie dietatko sa prichod surodenca - nasa musela predcasne dospiet ci uz to bol kocik, plienky, spolocne spanie alebo krmenie. Zvladla to a neubudlo z nej 🙂
@lucibka ja som takto skoro neplánovala druhé bábo..chcela som počkaj až bude malá samostatnejšia, ale tak pošťastilo sa...a budem si musieť zvyknúť na túto situáciu...
@katulka1992 my sme tiez neplanovali tak skoro,tiez sa postastilo tak,ze mame rozdiel 2 roky a 2 tyzdne🙂
tiez som sa strasne bala,ako to zvladnem,obzvlast so starsou,ktora ma vrtulu v zadku a je velmi akcne dieta,ale zase na druhej strane,odmalicka ju s muzom smerujeme k nejakej povedzme discipline,cize ked potrebujem ich zvladnut obidvoch v "krizovej" situacii (napr.ideme niekam kde je velmi vela ludi,nieco vybavit alebo dlhsie peso po meste),staci jej vysvetlit,ze maminka teraz musi davat pozor aj na nu aj na braceka a preto mi velmi pomoze,ked ma bude pocuvat a robit to,co poviem (cize dat ruku ked treba,neodbiehat odo mna atd.)
neverila som tomu,no deti vedia byt velmi bystre a citlive na situaciu,ked mamina potrebuje ich "pomoc".
nehovorim,ze to obcas neni o drzku,hlavne,ked su obaja velmi unaveni,ale povacsine jeden z nich to "cakanie na rad" zvladne lepsie.
je fajn byt pripravena na vselico,ale zase,vela veci pojde aj samo ani nebudes vediet ako🙂
Ja mam rozdiel 19m, starsia bola na braceka pripravena, tesila sa, spavala sama v izbe na velkej posteli, vedela sa sama najest (velmi ju to bavilo), mala plienky, ale to bola pre mna prave obrovska vyhoda, ku kociku sme pripojili skejt ☺
No moj mladsi bol veeelmi narocne dieta, takmer nespaval - ani v noci ani cez den (v noci spaval dokopy 2-3hodiny, obcas 5, cez den 15minutovky😨), vela plakaval, musela som ho nosit, prve mesiace dost bojkotoval kocik (no starsia potrebovala byt vonku denne), rodinu mame daleko... proste masaker 😲. Spatne nechapem, ako sme prezili - uprimne, nemam takmer ziadne spomienky, pamatam si iba nekonecnu unavu... a som stastna, ze mam manzela, pre ktoreho bolo normalne sa aktivne zapajat a pomahat 😉
Na druhej strane, pri "beznom" dietati sa to da zvladat viac-menej v pohode ☺
@katulka1992 ja som to praveze planovala, lebo som si to predstavovala presne tak ako pise matulinuska, a aj moja kamoska, co ma 2 dievcata po sebe, to ma rovnako, ze starsia je uz prakticky samostatna...
No ja mam 2 chlapcov a ten 2 rocny, hoci je strasne chytry, je este take babo co sa tyka uspavania, plienky, atd...a ziarli samozrejme, takze ked kojim, tak hned bezi za mnou a stucha sa medzi mna a mensieho, sam sa velmi nechce hrat, takze ked je muz v praci, tak mensi je "odsunuty" pod kolotoc a ja sa hram so starsim, atd...
Varim tiez len rychlo jedla, kym mensi spi a starsi so mnou v kuchyni a kupem vecer tiez tak, ze najprv mensieho, rovno vo velkej vani ho kupem (starsi je zatial s otcom) a potom dopustim vodu a strcim tam starsieho a kupe ho muz. Nakupy, umyvanie riadov, vynasanie smeti, zbieranie pradla a upratovanie hraciek riesi manzel. Musite si zadelit ulohy, ono to je velka pomoc.
Ale mam pocit, ze kazdym dnom lepsie, ono neboj, nejak sa to utrasie...
my máme 3 dievčatá po sebe....Keď som prišla s poslednou z pôrodnice tak jedna dcéra mala 18 mesiacov a ďalšia 4 roky a 2 týždne....no bolo to hrozné....spali sme v jednej manž. posteli - bábo v postieľke....
18 mesačnú sme z kočíka vypoklonkovali a kočík mala najmenšia....Náročné to bolo, ten krik večer čo večer, moji rodičia sa chytali za hlavu - najmä otec, mm mi musel pomáhať, s kúpaním, večerným ukladaním na spánok, ....Boli to pekné roky, rady na ne s mm spomíname.
@katulka1992
Mam sice takmer presne 2r.rozdiel..
Nastastie maly bol dobry chodec takze kocik surodenecky ci sajtku sme nepotrebovali. Vynimocne sme.sli tak,ze v hlbokol mala a maly v bugine,ak sme sa ponahlali a sla sp mnou mama.
Tazsie to bolo preto,lebo mala bola kolikova a maly zive dieta potrebujuce nieco skumat,behat a tak.
Ale nebolo to take zle,ked odzneli koliky. V spanku sa velmi nerusili,maly nechxel velmi poobede spavat,ak spal 3-4x do tyzdna poobede,bola som spokojna, no aj tak som malu smerovala na spanok aj popoludni v case,ked som.dufala,ze maly predsa len zaspi.
Vecer ako kedy,muz bol pri malom a ja s malou,dakedy mala zaspinkala skor,tak som sla uspavat maleho ja, casom zzspavali cca naraz,ich cas bol a aj je okolo 21. Pred 20 tou zaspali len urcite obdobie,aj to nie kazdy vecer..
Ja som to nevnimala ako az tak narocne,ked mala spinkala,venivala som sa malemu a opacne,pomedzi to robila aj domace prace. A ked raz za cas motyka vystrelila a zaspali naraz,tak som casto vtedy zahucala aj ja.
@katulka1992 ale par praktickych informacii:
Von chodime denne a vacsinou so skejtom, istota je istota ☺
Nakupy - raz tyzdenne vsetci 4 velky nakup, obcas necham muza s detmi a idem sama (pre mna relax 😂), mensie nakupy s detmi na prechadzke...
Spanok - presli sme si uz asi vsetkym a neustale sa to meni, starsia cez den dokaze zaspat aj sama (no ked to fakt potrebujem, tak vymysla), zle bolo obdobie, ked spali na striedacku a od 10 do 17 som niekoho uspavala, niekto spal alebo jedol a zasadne nie v kociku, teraz uz spi aj mladsi viac-menej iba raz a aspon ciastocne sa im spanky prelinaju...
A zasadne spia kazdy v inej izbe - a rozdelili sme sa aj s manzelom a ten, ktory sa potrebuje vyspat, spi so starsou, druhy "ne"spi s malym (toho kojim iba rano a vecer), no aj tak zacala starsia vstavat okolo 6 (predtym 8-9), kedze maly vstava 5-6 a udrzat ho ticho je fakt nemozne...
Kupeme spolu s muzom, najprv mladsieho, potom starsiu, vecer uspavame postupne...
Vela zalezi od deti
Ja mam 3 rocny rozdiel a starsia dcerka by uz mala byt samostatna, ale vyzaduje viac pozornosti a dozaduje sa krmenia a obliekania, uspavania, preco ak moze a nemusi mladsia ona musi
Vysvetlujem a vysvetlujem a mam pocit, ze tie knihy pisu ludia co nemaju deti
Taktiez ak sa niekam ponahlame pouzivam skejbord na kocik. V tvojom pripade skus pridavne sedadlo na kocik
Je to uzasna vec.
Taktiez kojenie do troch mesiacov bolo v poho, aj ked moje baby sa kojili 30 min. Po tretom uz mala potrebovala sukromie inac necucala. Tak som starsej pustala rozpravky. Dalsi boj uspavanie.
Az po 22 mesiacoch spavaju obe v jeden cas
U nas dost fical nosic od mamas a papas
Ked bolo treba nieco porobit, alebo rastli zuby, alebo len bolo zle, popripade prisla navsteva. Jedno obdobie sa mi prebrala hned ako som ju dala z ruk do postielky. Ml. Je kontaktne dieta.
Mam obe dost tvrde osobnosti
A presadzuju sa
Do roka to bolo aj dost o ochrane ml. potomka
Po roku sa zahraju, pobiju, natahuju o hracky a tak
Vonku vzdy kazda inym smerom
A nakupy, MHD, navsteva lekara s oboma, a dovolenka - neopisatelny zazitok
Cakam kedy odrastu
Ale poznam maminky co maju 3 deti a od sukne sa jej nepohnu
Moje by sli aj s certom, a mladsia je vsade vyskriabana, ale ze vsade uz od 15. Mesiaca
A kocik nechce
Ja mám rozdiel 19 mesiacov 2 chlapci mali sme surodenecky kočík graco cez deň bol malý odsunuty a hrala som sa so starším bábo veľa spí potom som ich ukladala od 11 do 4 jeden spal už len raz druhý 2x nákupy manžel alebo ja sama spali sme sami v spálni na posteli a neskôr som spala s menším a manžel so starším dnes sú už junaci 13 a 11 rokov a máme dvojročnú a s ňou si nevieme poradiť štyria ?????!!!!😂 Čím viac toho máš tým to lepšie zvladnes le o musíš a to som s nimi dokončila vysokú školu. Dnes by ma na to nikto nemá hovoril.
@katulka1992 my sme chceli maly vekovy rozdiel, tak mame 19 mesiacov, akurát, ze sa narodili 2cky.... :o)) Prezili sme (neodvazujem sa napisat "zvladli"). Mne vsetko velmi ulahcilo nosenie. Urcite by som investovala do satky alebo nosica, to Ti v podstate vyriesi kazdu situaciu. Napriek tomu, ze baby Ti tu pisu vacsinou opacne. Moje deti zacinali chodit az po 1,5r a teda, ked sa mali narodili, tak starsi este len mesiac chodil, takze cupitanie popri kociku alebo na skejte nehrozilo ani omylom. Moja rada je teda opacna: Male v nosici, velke v kociku. A doma rovnako a mas volne ruky na starsieho, na domacnost a pod. Odbremeni ta to dost podstatne od starostlivosti o babatko. A riesili sme takto aj dojcenie, lebo jasne, ze ked sa babo dojci, starsie na seba musi upozornovat. Takto sa male dojci a starsie o tom ani nemusi vediet. Pripadne tandem, ak chces. A spime vsetci spolu doteraz. Na chvilu sa nam podarilo starsieho dat vedla, ale spatne to nehodnotim ako dobry napad, Bol na to este maly a aj tak sa po 2 mesiacoch vratil do spolocneho pelecha :o)) Male pricucnute a velky za ruku na zaspanie.
@matulinuska krasne. Takto by sme to chceli aj my. S kludom a laskou. Dakujem za skusenost.
@katulka1992 ....my sme mali dvojičky a o 13 mesiacov nato sa narodil najmenší. Na materskej bol s nimi otec....chodili sme na ihrisko buď s dvojičkovým kočíkom na jednom mieste bol najmenší a starší sa striedali...alebo s dvoma kočíkmi. Kým boli malí bolo to celkom v poriadku. Ťažšie bolo ked mali tak 2 a 3 roky a chodili na odrážadlách , každý iným smerom samozrejme, takže potom to boli len ihriská, kde nie je hned vedla cesta .
Ďaleko horšie to bolo ked sme nastúpili do školy.....dvaja prváci dali zabrať .....a dvaja druháci a jeden prvák , radšej ani nebudem rozoberať. Ale ono sa to časom upravuje , sú samostatnejší..a aj si pomáhajú s učením už vzájomne.. jeden skúša druhého...a ja tretieho...a podobne
@katulka1992 ale samozrejme že to zvládneš, všetko sa dá, len si treba postupne nájsť nejaký systém, kým je človek mladý, zvládne všetko. Niekedy sa čudujem, čo všetko som do 30-ky zvládla. Teraz by sa mi už kopu vecí veru nechcelo. Ale človek má ešte kopu energie, tak to ide.
@matulinuska jeeej krasne sa to cita mate stastie na deticky.. 🙂 mi sme v podstate tiez mali prve dietko kludnejsie ale takuto harmoniu sa nam ziskat nepodarilo.. mali sme obdobia kedy som nemohla uspat starsieho lebo mladsi nechcel spat prave a tez ze spali na striedacku aj ked ms emali rovnake plany tiez sme zavidli velkacku postel malemu a trenovali ani to sa nepodarilo ..🙂 ale tak vedu sme z toho nerobili doteraz vlastne spaia s tatom(uz obaja keze ja som ynovu tehu) ale ak aj tak sa to da v pohodicke zvladnut a ako pises deti v blizsom veku su si partaci ale zaroven je to pre to starsie dietako zrovna v tych dvoch rokoch velmi narocne lebo okolo dvoch rokov ma dietko zrovna take svoje tazke obdobie takze od toho zavisi ako s a popasuje s novim proystredim v takychto tazsich casoch... ale ked uz sa hraju a su partaci je to fain...
inak zavisi s tymi prechadzkami co bude mi sme chodili jeden na bobach druhy v kociari (bola zima ked sa druhy narodil) ale mala som druhe dietko vyborne v kociku bez pohybovania same spalo uplne v pohode tak sme sa vonku so starsim uyivali jeden druheho..
inak na decku zirlivost sa ide najlepsie ked si so starsim dietatom date starostlivost o mladsie ako spolocny ciel... nas doteraz hovori ze jeho brat je nase dieta.. jeho moje a tatove :D...
@bibaryba ja si tiež ešte robím vysokú školu...teraz idem do 3. ročníka bc. štúdia..tak to bude trošku náročné, ale zvládnem to...lebo aj pri prvej som sa bála ako to zvládnem a zvládla som to super....ale veľa záleží aj od toho aké bude toto druhé bábo povaha...
@katulka1992 akopises mi sme mali druheho oprpti prvemu napriklas s dennym spankom ako za odmenu zato teraz ma rok a pol a take vybyokno a rozbi hlavu dom este nevidela... starsi bol a aj je opatrny az moc takze od eextremu do extremu stale som mu za zadkom lebo on sa fakt niekde dokalici :D
@oskvarka veď aj ja sa bojím, ako bude reagovať malá na to malé, keď sa to narodí...veď to budem musieť stále dávať na ňu pozor, aby tomu malému neublížila nejako.....normálne si vyčítam, že som si nedávala pozor a ostala som tehotná....
@katulka1992 bude to v pohode neboj sa... deti sa prisposobuju okolnostiam ked vidia ze nieje navyber ovela lahsie ako si myslime... a zase ja som mala o rok mladsiu sestru a nasim to boloa riadna zaberacka kym sme trochu povyrastli ale potom sme boli partaciky nenormalne.. a to sme uplne ine povahy teraz sme si dost povahovo vzdialene v puberte sa to uz ukazalo ale deti to este tak moc neriesia... aj extrovetr s introvertom si rozumeju doplnaju sa... ja som si zase povedala ze tu blizkost detom doprajem z druhov sestrov som mala rozdiel 6 rokova kym neprisla do puberty sme si boli velmi vzdialene mozno aj pre to ze som mala tu druhu sestru ppritom povahovo sme skoro rovnake a teraz mame vyborny vztah .. spolocne dectvo nas skratka obislo... a je to skoda ona vyrastla skoro ako jedinacik a to bola od nas len o 5-6 rokov... tak ja som zase prave takto deticky chcela pekne za sebou chvilu sa to vydrzi a potom budu partaci...
@matulinuska No mala si šťastie, že máš dobré a šikovné deti, nie vždy to ide tak hladko. Sestra mala prvú dobručkú, šikovnú, podobnú ako tvoja, ale mladšia bola veľmi náročná od narodenia, vkuse revala, až sa zachádzala do modra, niekoľkokrát aj prestala dýchať, rozdiel 2 roky, takže to bolo veľmi náročné. Veľa záleží aj od detí akej sú povahy.
Ja mam dvoch chalanov..rozdiel je 1rok aj 10mesiacov...a keby som vedela co ma caka tak isto s druhym pockam🙂 zo zaciatku mi pomahala vela sestra..moj starsi je strasne hyperaktivny..vonku mi utekal...maleho hned neprijal....ale cca po pol roku sa ukludnil...neutekal a pekne sa hral s malym...teraz ma mensi 2 roky a starsi uz co chvila 4...a nemozem si vynachvalit...doma sa prehraju...vonku si idu po svojom kazdeho co bavi ale stale davaju pozor na seba🙂spanok som im nastastie vedela sklbit takze chodia pekne spolu spat🙂Myslim ze vsetko chce cas 🙂
Ja mam dvoch chlapcov,rozdiel medzi nimi je 16 mesiacov...ked som zistila,ze som 2x tehotna zacala som plakat😅ze ako to zvladbem atd ale trvalo to asi 2 minuty,potom som sa nadychla,ze dali to ine zeny dam to aj ja😀a naozaj to slo akosi aj samo,teraz ma ten starsi skoro tri a ten mladsi 1,5 a je to uz pohoda🙂rano sa vzdy starsi akor zobudil,mladsi este pospal ale nivorodena spi skoro stale takze problem nebol,ked uz vydrzal trosku hore tak som sa snazila ich davat spat cca okolo 10-11 naraz,najskor som ulozila mensieho a potom vacsieho,kazdeho do jednej izby a poobede ked mal malicky spat sme sli na prechadzku kde starsi pobehal pokukal a mensi zatial spal v kociku. A vecer sli cca v podobnom case spat...da sa to zvladnut,najdes si svoj system a pojde to😉urcite sa toho neboj🙂 ja som na deti sama,manzel pracuje na tyzdnovky,som sama v cudzom meste a zvladla som to😉kludne si dokup na kocik aj ten skejt ci ako sa to vola,myslim,ze zozenies aj univerzalny,okolo 20€ stoji,ja som tiez uvazovala,ze ked maly nebude chciet bezkat postavim ho na tie kolieska a bude,ale nakoniec sme ho nepotrebovali. Najveselsie su prve mesiace a tie ked zvladnes a toto mensie zacne byt mobilne,po styroch,bezkat tak uz je to potom fajn,ujde ti to ako voda😉
@katulka1992 neublizi, neboj sa. deti nie su sproste, len im to treba vysvetlit. bude male chranit. a ked nebude mat naladu, sup s malym do nosica a tam neublizi urcite :o)
@katulka1992 medzi mojimi je 22 mesiacov. Von sme chodili denne,babo v kociku a dcera vedla mna,prip.som mala skejt. Nakupy beznych potravin museli byt mega rychle,vacsinou len 2-3 veci 🙂