Ako ste uspávali deti po odstavení?

25. aug 2022

Ahojte, mám 15 mesačnú dcérku a rada by som odstavila. Už dávnejšie som sa zmierila s tým, že sa často v noci budí, po novom ma však začala hrýzť do bradaviek a to už nedávam. Viem, že niektoré deti sa budia aj po odstavení, no chcem to risknúť. Situácia je dlhodobo taká, že sa zobudí cca každú hodinu, dve. Nad ránom aj častejšie.

Moja otázka je, ako ste uspávali deti po odstavení na nočný spánok a počas noci?

Pýtam sa hlavne na tie prípady, kedy deti nemali cumlík, nedalo sa ich uspať hladením, spievaním ani ničím podobným. Prípadne sa po preložení z rúk nanovo zobudili.

Včera mi napríklad po prvom zobudení v noci odmietla prsník a jedovala sa dokým som ju neprebrala na svetle. Nepomohlo ponúknuť vodu, hojdať na rukách, nič... nakoniec som ju uspala v šatke keď sa chvíľu pohrala (aj proti tomu najprv protestovala). Samozrejme po veľmi pomalom preložení do postele sa ajtak prebrala. 😅

Denný spánok už zvláda aj v kočíku, hoci nie je taký dlhý ako doma. 🙂 Takže to je ok. Len v noci neviem ozaj čo budeme robiť s ňou, kým si odvykne od prsníka. Plakať na posteli ju nenechám.

Ďakujem za akýkoľvek postreh.

vani190493
25. aug 2022

Lahli sme spolu do postele a ja som predstierala spánok a na to dcéra zaspala. Len to mala dva rocky.
V noci som jej dala ešte. Odstavenie trvalo tri týždne.

basska_b
25. aug 2022

Tak tak, len som lezala vedla nich, dala som vodu z flase s tvrdym naustkom, ak chceli. Obe som odstavila v 16 mes. Dolezite je nerozpravat, nezazinat svetlo

autor
25. aug 2022

@vani190493
@basska_b
Takže ste ich nechali plakať alebo vôbec neplakali? Moja výnimočne zaspí sama po nadojčení, no po hodinke sa znova budí s plačom. Tam mi, žiaľ, nepomôže len ležať vedľa nej. 😕

ivangeline
25. aug 2022

flasa

basska_b
25. aug 2022

Niee, oni neplakali. Uplne boli spokojne, ze mamina lezi vedla nich, objali si ma a spinkali... negativum bolo, ze z manzelskej postele sa odstahoval manzel a ca. na 1-1.5 roka tam prislo dieta 😃 ale ked uz prespali cele noci, tak uz som ich dala same do izby. A ked v noci cosi, prisli

kris_tin257
25. aug 2022

Ja som od polroka začala odsavat mlieko a dávala malému moje mlieko cez fľašu postupne sa mi prestalo moje mlieko tvoriť ale malý už mal prikrmy tak som ho začala nahrádzať umelým mliekom a keď mal 10 mesiacov už ho prestal potrebovať dala som mu ho len občas. Tak prirodzene to išlo 😊

autor
25. aug 2022

@basska_b Tak to je ideál, kiež by to tak hladko išlo aj u nás. 😅 Manžel od narodenia dcérky spí v obýbačke. Na vlastnú izbičku si malá musí počkať ešte cca rok do nového domu, tak my to zatiaľ musíme nejako vybojovať. 😅

vani190493
25. aug 2022

Skúste možno mlieko do fľaše, moja odmietala fľašu od narodenia. Čiže my sme boli bez fľaše a aj bez cumlika. A ešte som zabudla, keď plakala v noci, tak vstaval priateľ k nej. Keď sme odstavovali.

uriva
25. aug 2022

Ako píšu dievčatá vyššie, ľahli sme si do postele spolu alebo v manduce, ale tú používam skoro od narodenia a super vec. Mám viac detí ;), na každé iné fungovalo.

autor
25. aug 2022

@vani190493 Tiež nikdy nepila z fľaše. Teraz má buď pohárik alebo slamku ale keď jej to ponúknem v noci, tak začne vrešťať. Nuž ale skúsim aspoň dočasne. 🙃

autor
25. aug 2022

@uriva nosenie je úžasné ❤️ škoda, že odkedy chodí už sa nechce ani veľmi nosiť a šatky a nosiče stoja v poličke. 😅
Neviem no. Mám pocit, že buď sú deti, ktorým stačí ľahnúť si k mame (nie náš prípad, aspoň v tomto veku) alebo deti ktoré si to odrevú, iná možnosť nie je. 😅

katkine_terapie
25. aug 2022

Autorka: Ak si ty pri nej a tisis ju a ona place (najedena, naoita, prebalena a bez bolesti zubiv, bruska), na to nie je nic zle, ona vie, ze si pri nej, ak by chcela prituli sa... Je rozdiel nechat dieta plakat v inej izbe a ignorovat a ine, ak si pri nej a citi tvoj dotyk, počuje tvoj hlas... Ale kedze je noc je zhasnute, nehrame sa, nezabavame sa. Jasne, ze to nepôjde prvu noc, ale dietatko rychlo pochopí.

autor
25. aug 2022

@katkine_terapie Áno, máš pravdu. Len ťažko sa nám na to pozerá (hlavne muž nevydrží, keď čo i len chvíľu plače a hneď ju berie hrať sa). Začne kopať nohami, prehýbať sa v chrbte, vreští... No asi len skúsiť vydržať teda.

andrejka1974
25. aug 2022

Treba len vydržať ja som moje deti nikdy neudspavala od narodenia spávali v postieľke do roka boli so mnou v izbe a po roku v detskej izbe

ibrunova
25. aug 2022

Treba vydržať, to netrvá dlho, do týždňa to bude v poriadku.

rivini
25. aug 2022

Mne pomohla rada detskej lekarky: polozit ruku na brusko a rozpravat na dieta. Nevyberat z postielky, nekolisat, nedavat do satky, neponukat vodu, cumlik…male babatko sa nevie samo upokojit, no ak sa rocne dieta nauci, ze zaspi len ak mu bude ponuknute prso, hojdanie, …, bude si mysliet, ze zaspi len takto. Potvrdila nam to aj psychologicka, dieta musi vediet, ze ked place, mama je pri nom, no vyberanie z postielky, kolisanie a podobne je kontraproduktivne. Opat dodavam, netyka sa to babatiek, ktore sa same upokojit nemozu, nevedia. U nas to pomohlo-par noci boli naozaj o drzku, no teraz to uz funguje super.

titla
25. aug 2022

Ja som syna odstavila, ked mal 13 m. Prve 3 noci prereval, po tyzdni uz prespal celu noc. Vecerne uspavanie vsak bolo dlho tortura, doteraz je.... Lahla som si k nemu do postele a on sa tam aj vyse hodiny prevaloval, liezol po mne... a ja som sa tvarila, ze spim. Potom si nasiel novy uspavaci ritual a to, ze mi zmolil usi. Zaspava tak doteraz, ma 3 a vecer si s nim ja alebo muz lahmeme do postele, precitame rozpravku, prituli sa a hodinu nam sklbe usi... ale prespi celu noc, spi uz sam vo svojej izbicke a rano na nas zavola.

zuzanalila20
25. aug 2022

Ja by som dcére komunikovala, že ma hryzie a bolí ma to. Neukončila by som kvôli tomu kojenie (samozrejme teraz mudrujem 😅, ale v praxi som dvakrát skúsila odstaviť a bolo to tak tragické pre všetkých zúčastnených, že som sa odmietla takto dobrovoľne týrať). Bodaj by aj mne niekto vtedy povedal, že diskomfort pri kojení je nič oproti tomu, čo nastane, až kojenie nebude. Moje dieťa na to proste nie je ešte pripravené, ty poznáš svoju dcéru najlepšie, sama zhodnotíš, či si schopná ju uspať bez kojenia a niekoľkohodinových drám. Mne to za to nestálo a spokojne kojím ďalej .

zuzanalila20
25. aug 2022

A mimochodom celú noc prespí aj keď je kojený, je jedno, či kojíš alebo nie. V zásade, buď dieťaťu na to dozrie nervová sústava, alebo sa naučí, že volať v noci o pomoc je zbytočné, tak nejako zaspí aj samo.

autor
26. aug 2022

@zuzanalila20 Hej, ja som aj dva týždne komunikovala, vysvetľovala ale bez úspechu, ešte to nechápe. 🙃
Nikdy som som ju ako bábätko nenechala vyplakať, veľa som nosila, dojčila na požiadanie. Ale teraz už si napr. cez deň na mlieko (okrem spánku) ani nespomenula, tak sme sa rozhodli to vyskúšať, po pár výkrikoch od bolesti po uhryznutí. 😅

Dnes bola prvá noc bez mlieka, relatívne sa to dalo zvládnuť, tak uvidíme čo ďalej. 🙂

zuzanalila20
26. aug 2022

Jeej tak to sa teším 🙂 snáď vám to vydrží. Inak dva týždne sú pri takých malých deťoch zvyčajne veľmi málo, im niekedy docvakne po pol roku či neskôr. Je to proces, učia sa všetko za pochodu a veľmi veľa naraz, tiež som sa nenaučila derivovať v prvom ročníku základky za prvý mesiac 😅

chillibubble
28. aug 2022

@zuzanalila20 tak z mojho pozorovania vyplyva pravy opak. minimum kojenych deti prespi celu noc. drviva vacsina sa bude minimalne kazde 2 hodiny a prejde to az po odstaveni. dceru som na celu noc odstavil ked mala cca 1,5 roka(po 1. roku som ju za tyzden posunula z 1,5 hodinoveho budenia tak, ze sa 1. krat zobudila az o 3-4 rano) a po tyzdni prespala celu noc. spala so mnou v posteli takze ak sa prebudila v noci, tak ma nahmatala a spala dalej. ja netusim ci sa v noci budila, ja som konecne spala bez prerusenia(okrem zobudenia sa, ze na mna tlaci dieta).

kataka10
28. aug 2022

Nam velmi pomohol mojkacik. Maly si drzal svoju milovanu decku, dostal mliecko a lezala som vedla neho kym nezaspal. Ma uz 2,5 roka a doteraz spi s deckou a plysovou oveckou 😄

sima1415
28. aug 2022

Môjmu pomáha dávať v noci kapsicku s výživou :D on má vyslovene hlad :D

kubkovamama
28. aug 2022

Moja sa odstavila tak nejak sama,ale bola som už aj rada, strasne ma to nočné cuckanie vycerpavalo.Vrestala samozrejmosť na prsu aj bez.😂 Zaspáva s nami,hlavu si schová pod pazuchu mne alebo mužovi a potom ju preložím,prvé dni som ju dávala k nám cca 2hodky s vreskom,po 2 týždňoch už prespí celú noc so takej 5tej.Ono sa každé naučí,iba musí cítiť rodiča

vyhuelka
28. aug 2022

Mal 11mes keď som odstavila, robila som sa že spím, plakal… trvalo to asi týždeň a potom prespal celú noc

leeo
28. aug 2022

Potrela som si bradavky lesanou, povedala, ze ma '"bibi" a bolo to. Maly /23 mesiacov/ sa este par krat opytal ci ma to stale bibi a potom ho to preslo. Pomohlo aj zaspavanie s tatkom a dostava mlieko vo flasi pri ktorom vecer relaxuje.

frantisska
28. aug 2022

my sme mali postielku prisunutu k posteli, takze som maleho nevyberala ani neprekladala. A mne, vzdy ked ma v noci zobudil, treba cikat ... a vzdy som to tak robila, ze som isla najprv cikat a potom som ho kojila aby som aj ja uz pri nom mohla zaspat. No a v case ked sme sa odstavovali som zistila, ze niekedy ked sa vratim z wc on uz spi, resp potichu lezi. Tak som par noci robila to, ze som sa k nemu uz nevratila ale zaspala na gauci a uplne bez problemov si odvykol. Na samotne vecerne uspavanie uspaval manzel, tiez sme sa bali tach placov, ale islo to hladko, len u nas zohralo rolu aj to ze uz som mala malinko mlieka, mal 20 mesiacov vtedy. Drzim palce

zuzanalila20
28. aug 2022

@chillibubble Nemáme ako porovnať, či by tie isté deti, čo po odstavení prespali celú noc, rovnako tú noc neprespali aj kojené, možno s rozdielom týždeň/mesiac. Nemáme alternatívny vesmír, kde by sme si to porovnali. Ty máš svoje pozorovanie, nijak ho nezhadzujem. Moje je, že naše kojené dieťa tú noc prespí 🙂.

zuzanalila20
28. aug 2022

@frantisska Presne ako u nás, i keď ja si normálne ľahnem do postele vedľa neho, a ani tak sa nezobudí. Maximálne otvorí jedno očko, aby skontroloval, či som tam 😅