Veľmi sa bojím, ze moje dieta zazije sikanu v skôlke, lebo som o tom casto pocula aj citala. Viete mi prosim vas nejako poradit, lebo mam z toho priam nocne mory. Dakujem.
@jajko22 a prečo by ju malo zažiť??? Lebo si o tom počula??? Prepáč 15 rokov robím v MŠ, väčšinou s predškolákmi, ale šikanu som nikdy nemusela riešiť. Od toho tam je učiteľka, aby si niečo také včas všimla a nedopustila, aby sa to rozvinulo. Myslím, že v MŠ sú tvoje obavy zbytočné.
Tak ak mas nočne mory zo skôlky, čo budeš robiť pri dalsom vzdelavaní svojho dieťata? Neprehanas to?
Podľa mňa sa tu zase niekto nudí..Profil založený dnes...Už nech skončia prázdniny 🙊
@eriksonka1234 vela zaleží od učitelky
kamoška riešila šikanu už v škôlke buchnaty do brucha pritom dvaja davali pozor a daši 4 riešili , samozrejme tvrdenie jedno voči tvrdeniu druhému, dôkazy žiadne
ja poznám prípad šikany už v druhom ročniku na zš napr
stáva sa ale ty si hlavne musíš sadnut s dietatom, a vysvetlit mu to, s tým že čokolvek nemá vracat ani nič ale ist povedat p, učitelke a potom hned aj tebe, pripadne si najst kamaratku a byt spolu ,máš istotu aj dôkaz
je to aj o tom ako k tomu ty zaujmeš postoj a dietatu vysvetliš toto ti môžu , toto nie a hlavne ti musi dôverovat aby nezatlkalo ale mohlo ti to povedat
inak napr netreba zakazovat fb alebo pc, ale skôr naučit ako použivat ten pc, fb, na čo reagovat na čo nie, v telefone aj v pc dat rodičovské nastavenia a povolenia na stahovanie ,prezeranie, otvaranie
zákaz nič nerieši, treba dieta pripravit a naučit pracovat s okolim sebou a pc
@jajko22 mas nejaky dovod mysliet si ze zazije v skolke sikanu? Preco v skolke? Jedine ak budu mat "jezibabu" ucitelku ako sme mali my. Ona sikanovala tie deti. Skoncilo to tak ze som maleho dala do inej skolky a bolo vsetko ok. Vlastne nie vsetko lebo ta striga tam ostala. Preco niekto robi nieco co ho nebavi a nechce to robit.
@jajko22 mala si ty take zle skusenosti v detstve? pozri, mozes to sledovat a v pripade potreby zasiahnut. v skolke to este nebyva az take zle, skor v skole. vacsinou pomoze len zmena skoly ak to uz zaslo pridaleko, ale daju sa robit aj nejake preventivne opatrenia ak je schopny pedagog
@mirkava citam o tom dost na nemeckych strankach, ze uz aj zomreli dve deti co si za sikanu zobrali zivot a ze je rozsirena v nemecku aj u ucitelov aj na priznani zien na fb boli prispevky o agresivnych detoch uz v skolkach a napokon aj tu som to zahliadla aj vseobecne. Ved kolke to zazivaju v práci. Aj sa hovorí..co ste ako v skolke....aj sama som ju zazila, ale nie taku ako niektori, ze si pamataju do smrti. Vinnici casto aj vytesnia z mysle ze vobec ublizovali. ..
@mirkava ved ten dovod mám sa báť, ze dnes sú velmi zle medziludske vztahy..aj toho sa bojim, ze v skole to ale sa uz bude viac vediet braniť. A nielen od deti ale aj od ,,uciteliek. Bojim sa, ze bude pocut posmievanie, vysmech, uz to pocujem kolkokrat na sidlisku od deti vykrikuju velmi zle veci, kludne ze aj zabu sa, zomri, na rodicov druhych nadavaju no hroza.
Tými obavami nič nevyriešiš. Užitočnejšie bude chystať dieťa primeraným spôsobom na stret so zlými ľuďmi. Pracuj na jeho sebavedomí, rozprávaj sa o riešení nejakých základných situácií, s ktorými sa môže stretnúť... Píšeš, že si bola sama šikanovaná, čiže pravdepodobne už máš aspoň nejakú predstavu o tom, čo si mohla urobiť kedysi lepšie.
@jajko22 bojíš sa až príliš.Kazda mama sa bojí o to svoje mláďa😀, ale nemôžeš mu byť za zadkom stále a vidieť len hrozbu.Len mu to prosím stále neomielaj či mu niekto nerobí zle, lebo potom deti sú vystrašene zo vsetkeho aj, keď naňho len škaredo pozrú či niekto mu vezme hracku.On sa otuka..to sú tvoje pocity ty máš strach, lebo si to zažila.
Tak ho do skolky nedavaj, potom ani do skoly, lebo tam to je este 100x horsie. Vsetko za neho cely zivot vybavuj, ved nech mu chudatku neublizuju. Zavri si ho doma, nech ti chodi stale za suknou a potom neskor nariekaj na internete, ze tvoje 35+ rocne decko stale zije doma s vami a nevie sa presadit v zivote.
heh podla mna uplne zbytocne. ako nepoviem, mozno si nou kazdy prejde ale ako naco certa hned malovat na stenu. mala b si sa tesit z toho, ze si tam najde nejakych novych kamaratov a nie hned mysliet na to, ci ho tam nebude niekto sikanovat
no keď sa budeš toľko báť tak si to privoláš. Ešte sa ani nič nestalo a ty sa už bojíš čo bude keď sa to stane. Tak ten strach využi vo svoj prospech. Uč seba aj dieťa tomu, aby sa malo rado, aby sa cítilo dosť silné na to, aby sa vedelo za seba postaviť a uč ho aj tomu, že sa na teba môže s čímkoľvek obrátiť a ty budeš dosť silná na to, že mu budeš vedieť pomôcť. Lebo takýmto prístupom "všetkého sa bojím" nepomôžeš ani sebe ani dieťaťu. Na svete je toľko krásnych vecí a dobrých ľudí, že je zbytočné dopredu sa strachovať, že práve vás postretne to zlé.
Vies urobit jedine: Budovat sebadoveru tvojho dietata a vas vztah. Aby nemalo problem sa ti zdoverit, aby sa nedalo takymito recami zdeptat ale sa im vedelo postavit. A zase, ked si najde dobrych kamosov v kolektive, tie deti sa ubrania mezdi sebou, ucia sa o tom aj na skole velmi skoro, na etickej to s nimi ucitelka preberala. Prave vidim, ze tie deti co su v kolektive deti viac a castejsie sa vedia lepsie branit ako novacikovia. Ja mam jedinacika a ta si velmi poradit nevedela, musi mi doma vsetko povedat a pyta sa ma na to... keby mala surodenca, tak by s beznymi sarvatkami nemala problem :DDD ale doma je vsetko podla jej predstav... v kolektive nie 🙂
Wtf?!len aby tvoje dieťa niekoho nesikanovalo
@jajko22 základ je dieťa správne socializovať. Ak dieťa nemá súrodenca, treba chodiť medzi deti, aby dieťa čo najviac zažívalo bežné situácie. Ale pozor zasa na tie matky-levice, ktoré si svoje dieťaťko vyvolené držia pod krídlom a nikto sa ho nemôže ani dotknúť, ani škaredo pozrieť a raziť teóriu, že všetky ostatné deti sú zlé a zle vychované a moje dieťaťko je najlepšie, najúžasnejšie atď. Normálne deti síce kontrolovať, ale nechať v danej situácii, dieťa sa musí naučiť komunikovať s rovesníkom...
A ty prosím ťa sa upokoj a nerieš dopredu niečo, čo sa vôbec nemusí stať. Čo ti to dáva? Je ti fajn, keď si sama sebe vyvolávaš stres a úzkosti a tým si zarábaš na budúce choroby?😨
@jajko22 nejaká si nabrúsená, si čakal, že ti každý bude držať stranu? Ak budeš takéto podozrievavé,doslova paranoidné myslenie vštepovať aj tomu dieťaťu, tak amen tma. Vonku ideš s myšlienkami, že ťa prejde auto, spadne ti tehla na hlavu, príp. lietadlo, pri jedení sa zadusíš atď. Ak áno, koleduješ si o problémy.
@eriksonka1234 nesúhlasím. V KAŽDEJ triede som zažila pokus o šikanu. Už u malých detí sa veľmi rýchlo vykryštalizuje minimálne jedno v skupine, ktoré "odchytí" slabšie a poddajnejšie jedince a "ide po nich" 😉 Ale súhlas, je to celé o učiteľke , aby tieto patologické javy ukočírovala a neupratancov upratala 🤷♀️ Ja totiž za prvé znaky šikany považujem aj to povestné: "s tebou sa nebudeme hrať, ty nie si naša kamarátka"... Presne takto manipulátori v dospelosti tyranizujú svoju obeť. "Všetci si o tebe myslia, že si taká a taká..." Pričom pravda často nie je ani "všetci", ani "taká a taká"... ale na dotyčnom to zanechá obrovskú ranu. Tento spôsob manipulácie je to najhoršie čo sa vo vzťahoch deje.
@jajko22 jediná obrana je vedenie dieťaťa k vyjadreniu svojich potrieb. Pevné a sebavedomé dieťa, ktoré vie, že sa môže postaviť na odpor a je v tom podporované aj doma, je najlepšie nastavené. Je veľmi ťažké to urobiť tak, aby bolo dieťa zároveň aj slušné a ohľaduplné. Treba nájsť strednú cestu, nezahriaknuť ho pre jeho názor, nesmiať sa na ňom (aj keď je to myslené dobre "jej, aký je zlatý, čo urobil..."), dieťa to môže vnímať ako výsmech, po ktorom má pocit hanby. Vtedy sa sťahuje do seba, je bojazlivé.
"Žalobaba žaluje pod nosom si bla bla..." som toho názoru, že dieťa má vedieť povedať svojmu protivníkovi čo sa mu na jeho správaní nepáči ale v prípade že ten pokračuje, má vyhľadať pomoc dospelého a žalovať. Učiteľ má situáciu pevne uchopiť, riešiť, nastaviť pravidlá, trénovať s deťmi spôsob asertívnej komunikácie... atď. 🤷♀️ Veeeeľmi ťažké, Ak máš v triede 24 detí ako ja a z toho vyše polovica práve tí agresívnejší... Často ani nič neurobíme, lebo len vyšetrujeme, riešime, opakujeme si ako sa k sebe správať... Ale stojím si za tým že TOTO je omnoho podstatnejšie ako to, či budú mať správny úchop ceruzky. 😏
Tvoje obavy su mozno prehnane, ale urcite su na mieste. Bohuzial, sikana je v MS castejsia, ako by si ucitelky a niektori rodicia chceli pripustit.. A co je este horsie, tak ucitelky obycajne nevedia, ako ju riesit, nechavaju ju dojst do stadia, ked je to uz kriticky vyhrotene, miesto toho, aby zasiahli v zarodku.. Snad ani nepoznam dieta, ktore by sa nestretlo s tym, ze ucitelka ho odbila slovami "nezaluj".. Tvarit sa, ze sikana sa nedeje, je smiesne..uz len tym, ze v kazdej skupine, ci uz deti, ale aj dospelych, sa vzdy vytvara hierarchia, tak k stretom medzi detmi dojde urcite..ako rozoznat, kedy ide o prirodzeny boj o miesto v skupine a kedy je to uz sikana, to chce velmi dobreho pozorovatela a cloveka, co nieco vie o tom, ako to v skupine funguje..a to si dovolim tvrdit, ze vie malokto. Co mozes ale urobit pre svoje dieta - pozoruj ho v skupine deti a skus popremyslat, kde sa asi v tej hierarchii nachadza.. Su deti, co su akoby "prirodzenymi" outsidermi a su s tym castokrat aj ok.. akceptuju "silnejsieho" a nepocituju to ako nieco zle.. Vsetky deti sa potrebuju naucit zastat si sameho seba, cize toto je cesta, ako naucit dieta vyrovnat sa aj s konfliktmi v skupine a zaradit sa v nej tak, aby s tym boli v poriadku.. Sikana vznika vacsinou vtedy, ked niekto, kto chce byt "vodca", nie je akceptovany, lebo skutocnym vodcom nie je.. To su casto deti, ktore si vydobijaju postavenie, na ktore nemaju a vydobijaju si ho vacsinou fyzickym, alebo psychickym napadanim druhych.. Takychto deti moze byt v triede viac.. V nasich MS a ZS je to o to horsie, ze v skupinach su deti rovnakeho veku a tym padom tu hierarchiu sa nemaju ako naucit tvorit prirodzene, v heterogennych skupinach je sikana takmer nulova.. Ale este asi vela vody musi pretiect, aby si toto uvedomili aj kompetentni.. Cize nic ine neostava, len naucit svoje decko sa v tom hybat tak, aby neutrpelo ujmu.. Naucit ho komunikovat, ci uz voci detom, aby sa vedelo ozvat, ked mu je nieco neprijemne..Toto je asi zaklad..A naucit pomenovat veci..Nestaci, ze bude jacat, a kricat na niekho neeeroooob... Potrebuje sa naucit pomenovat presne, co mu druhy robi a jasne povedat, co mu je neprijemne.. To iste vo vztahu k ucitelke - deti sa nevedia vyjadrit, idu za ucitelkou so slovami, "XY mi robi zle.." Na co ucitelka povie "nezaluj"..Ak by dieta vedelo opisat situaciu a povedat, co mu je neprijemne a co chce od ucitelky, hned by bola komunikacia ina..ale predskolske deti by to mala ucit ta ucitelka..Miesto nezaluj, sa moze opytat - co potrebujes odo mna.., ako ti s tym viem pomoct... a pod... Vtedy sa da lahko vidiet aj to, ci to bolo skutocne, alebo dieta ozaj len "zaluje"..
@montemotherone dakujem, Teba by som chcela za ucitelku pre moje dieta teda. Prajem veľa síl a radosti v práci.
@jajko22
???
Kazdy moze zazit sikanu.
Tvoje dieta v skole, ty v praci ....
Co chces pocut? Ved to dopredu nevieme. Treba viest deti k tolerancii, len to je prevencia.
Preco by mal byt obetou?