Ako odnaučiť bábätko, že prsník nie je cumlík?

matilda72
14. jan 2017

Dobrý den. Mám trošku problem maličká má mesiac a ja nič iné nerobím len kojím ale doslova niekedy aj niekoľko hodíin. Lebo pocucká a zaspí položím do postieľku je hore a takto to ide celý deň. Keby nebývame u svokrovcov a svokra je na dôchodku tak uhyniem od hladu. Som rada ak sa idem večer osprchovať a letím k malej čo sa ide až zájsť odplaču lebo nie je na prsníku aj ked pred chvíľkou jedla. ja viem, že veľa zastáva metodu kojiť na požiadanie ale ja sa nechcem stať otrokom kojenia. Iné detičku sa napapajú a spia aj dve hodiny či viac a u nás to nehrozí. skoro vôbec nespí a tým pádom nespím ani ja a už padám doslova na hubu ak spím denne tri hodiny tak to je môj rekord. a v noci inak ako na prse nezaspí. Ja viem, že je ešte maličká a chcem ma stále cítiť ale takto sa mi to zdá až cez. aj dnes boli sme na prvej návšteve a musela som celú návštevu ju mať na prse lebo revala a revala a to tam bola moja babka a krsná a ked ma príde kuknúť nejaký kamoš tak budem pred ním cicku vyťahovať lebo malá bude stále plakať??? baby pradte čo mám robiť som už na konci zo silamy, niekedy som už taká vycicaná, že musím dokrmiť lebo mi už ani mlieko neteči čo je stále na mne prisatá

sibalka21
14. jan 2017

Mozno ani nejde o to, ze ta chce citit, mozno mas len slabe mlieko a preto musi byt stale na cicke.... Uz je tak naucena proste.... Ja som maleho kojila kazde tri hodiny, nebola som zastankyna kojenia na poziadanie a maly sa na to naucil a uuplne mu to stacilo... Skus jej dat dudel, skus sa poradit s lekarkou alebo popripade skuste na noc UM aby sa nasytila a mozno dlhsie bude spinkat... Ja osobne si nemyslim, ze je to normalne aby babo bolo 24 hodin nonstop na cicke, tazko sa bude oducat.... Aj ked teraz, ked je taka malicka bude to tazke, ani ja som sa poriadne nevyspala, co sa maly budil... Ono sa to zlepsi aj s tym spankom, len musis vydrzat

lukyazojka
14. jan 2017

A oslovila si uz nejaku lektacnu poradkynu?..nema vyznam kojit ju hodinu..ked ti zaspava treba ju pri kojeni budit..najst si system, ked si dala UM , neprespala aspon 2 hod? Take male babo musi spat aspon tych 18 hod .

biolady
14. jan 2017

Nam pomohol cumel. Aj ked nechcela. Naucili sme ju. Mala reflux, ina moznost nebola. Od roka jej ho uz vyhodim.

biolady
14. jan 2017

Mala som to uplne rovnako. Vrestala od unavy a stale vygrcavala. Pri cumli sa naucila aj sama zaspat. A treba nahodit odstupy medzi krmenim. Minimalne hodinu a pol. Moja sa takto dostala z hodiny na 3. Po pol hodine som ju posuvala asi 2 mesiace. Az sa naucila ze je to lrn na krmenie a cumel ha spanie. Treba spravit rezim. A vzdy o rovnakej hodine ukladat spat, zastriet, okupat najkrmit ulozit.

vespertine
14. jan 2017

Moja bola tiez taka, ale ona bola ozaj nonstop hladna, pediatricka povedala, ze slabo pribera a museli sme dokrmovat. Tak zavisi aj od toho, ze ci to nie je od hladu nahodou. Lebo napapane babatko ozaj zvykne aspon nejaku hodku - dve pospat. Mne aj laktacne povedali, ze dlhsie ako 45 minut vkuse by nemala byt na prsniku, lebo z toho ju moze akurat boliet brusko, ak teda tecie mliecko. To asi vidis sama, ci cely ten cas cucka / pije, alebo tam len spi s nehybnou pusinkou. To by som asi fakt nahradila cumlikom, nech si mysli kazdy co chce. Len trebars moja v tom veku ani cumlik nechcela. Urcite by som sa poradila aj s pediatrom v takom pripade.

mmmj
14. jan 2017

mozno by sa oplatilo skusit dat ju do satky alebo nosica. Da sa kojit aj v satke a ked zaspi, bude Ta stale citit. Ak chces kojit, tak by som cumel este nedavala, nie je to sice uplne pravidlo, ale casto to pokazidojcenie.
Slabe mlieko neexistuje, ale ak si extremne vycerpana, mozes ho mat menej. Babo potrebuje papat raz viac, inokedy menej, potreby sa menia.
ak by mala reflux, tak by satka tiez pomohla, bude vertikalne, nie horizontalne, nebude sa jej mliecko vracat. Aj moja mala reflux a spala dobre iba na prsniku alebo v satke. Akonahle som ju dala horizontalne do postielky, bola hore. Som si vypocula, ze je rozmaznana, ale ona chudera mala reflux.
Drzim palce, je to narocne, ale pre kojenie sa oplati zabojovat.

alexandraalexandrova
14. jan 2017

mesacne babatko nijako neodnaucis od toho aby chcelo prsnik, to je naivita 😀 A tiez ziadny umelo nastaveny rezim pre tek male dieta..to je uz uplna blbost. Daj babo do satky a ono ta bude cely den citi a vonat a nebude stale pytat prsnik len aby bolo v tvojej blizkosti, ale kludne si v satke aj pospi a ty budes moct robit co treba v domacnosti. Obaja budete spokojni a vsetko bude ok...

lauricka
14. jan 2017

to, co opisujes, je uplne normalne spravanie mesacneho babatka, vyjdi v ustrety jeho potrebam, treba si usporiadat a prehodnotit veci v hlave a dat sa do pohody

nanervy_2
14. jan 2017

Zalezi ci pije neefektívne a v tom pripade volaj laktacnu (v pití by mala v pohybe brady mat pauzu, su videa na mamile), alebo potrebuje blizkost. Moj v tom veku inde ako na mne nespal a mal aj kontrolku, ked som vyšla z miestnosti, kde spal, v momente bol hore.
Dudat by dokazal hodiny, musim ho odpajat ked zaspi 🙂
No a kebyze nemam satku a nosic, asi sa osalim. Takto bol spokojny, ja som co to porobila, prso hned po ruke a satku vies tak nastavit, ze nevidno prso.
No a navstevy som sa vzdy spytala ci im bude vadit kojenie pred nimi, zatial nik nemal problem

iskrickaa
14. jan 2017

Je to absolutne normalne spravanie sa dietatka. Cumel je len nahrada za prsnik, ved si vsimni, takmer vsetky nekojene deti ficia na cumloch. Co sa tyka navstev, tak pocas chripkovej sezony a k tak malemu dietatku za mna nie...

biolady
14. jan 2017

Vsetky tu vypravate aka je to blbost rezim aka je to blbost cumel. Zamysleli ste sa niekedy nad tym vobec ze to moze byt skor pomocka ako skoda? Rozmaznavajte svoje deti uz odmalicka a potom sa cudujte preco su take. To ze ma dieta prsnik ako hracku a uspavanie je sice pre neho normalne, lebo nepozna zatial nic ine ale ak si chcete aj nieco porobit a vychovavat ho, tak ho nemozete podporovat v tom, aby si robilo co chce a aby s vami krutilo. Prsnik nema byt ziadna zavislost. Ani ja nie som zavisla na jedle, tiez mam nejaky rezim, nejem vzdy ked sa mi chce spat, ani ked sa nudim. Ved to by mi porobilo len problemy same. Je to zataz ako na zaludok, tak na oblicky...

siska53
14. jan 2017

@matilda72 Ja ti odporucam vydrzat a skor si kupit satku ci kvalitny nosic.
Moze mat koliku,nasa takto prerevala prve 3mesiace. A to som mala doma este 2r.ziveho stupla.

Preco ju dokrmujes? Chudne ci stagnuje na vahe?? Ak nie,nedokrmuj ju!!! Naucis ju na flasu a si dodojcila.. Na flasu nauc az tak okolo 3.mesiaca,ak budes potrebovat dakam odbehnut a nechas ju s niekym inym.

V noci si ju nechaj vedla seba,dost ti to predlzi spanok.
Ak sa moji nahodou zobudili,do postielky uz nesli,lebo som zaspala aj ja a ked mala mala sopel, viac sa budila,bola celu noc vedla mna od zaciatku,takze si len matne pamatam,ze sa dojcila..

A prinajhorsom vyskusaj dudel,nasi ani jeden nechceli,cize fungovalo prso (pri malej viac-ako som hore pisala).

siska53
14. jan 2017

@vespertine aj moja malo priberala a dr.mi povedala,ze mam radsej este castejsie dojcit (lebo ona mi zas noci vedela prespat,hoci cez den aj kazdych 20minut dakedy)

sardinka336
14. jan 2017

Ponukaj cumlik....nie je to ziadna tragedia ako tu ,,trendy,, matky prezentuju. Dieta nema byt napojene na prse 24/7...a to máš len jedno dieta...čo by si robila kebyze mas deti viac...ze?
Cumlik treba ponukat...take ze ,,nechcela,, po prvom druhom raze čo ho dieta vypluje...Treba ho ponukat kym sa chyti. Ja by som bez dudla noc neprespala, teda moja malá ..uz ho mame len na uspavanie...ked som odučila jedno dieta od cumla, odučím aj druhe. Po nakojeni ponukni cumlik, v naručí ked ju mas tak jej ho drz v ustach, kolisaj, prihovaraj sa...chce to trpezlivost.

siska53
14. jan 2017

@biolady citala si,ze ide o mesacne babo???
Si predstav,ze som dojcila obe deti na poziadanie. A obe deti sa rezimu naucili akonahle sme zacali s prikrmami. Ale zas..moje sa veelmi casto dojcili cez den,no v noci sa nebudili,resp.raz..,co zas je vynimocne u dojcenych deti..budili sa dokonca menej ako deti na UM.

Toto je malicke dietatko zvyknute z bruska na staly prisun jedla a matkinu pritomnost. Casom sa to zmeni. Ak ma jej mala reflux (hoci aj skryty),bolesti bruska,tak nic nie je pre nu lepsie ako citit mamu. Len ta mama to chvilu musi vydrzat..je to otazka u nej este mozno mesiaca-dvoch a bude lepsie. Nasa do 3,5m.kolikova a v 4,5m.sme uz boli na dovolenke.
Takze tolko k nutenej tvorbe rezimu.
@matilda72 a nemyslim,ze mas slabe mlieko. Mozno je zle prisata.. Alebo tym,ze je stale na nom,tak ho stihne vypit.

domak2
14. jan 2017

Moja bola presne taka ista, ale vedela revat aj ked som jej prsnik ponukala, aj ked mala chvilku flasku, cumel nechcela....ale zas mi to nejak nevadilo, vravela som si ze navzdy to nebude a uz ma nikdy nebude tak potrebovat, kojila som ju dost dlho aj ked jasne ze postupne menej a menej. A veru teraz ma 4,5 roka, prespi noc a ja si len spominam ake to bolo fajn, zapchat jej tak jednoducho usta 😀

malasandrika
14. jan 2017

Ja teda mesačné dieťa mám a presne toto dojčenie každú chvílu mi liezlo na mozog a myslela som, že prejdem na umelé mlieko a prestanem dojčiť, lebo som na to nemala nervy. Potom som jej začala dávať cumel a bol pokoj. Vydrží aj 2-3 hodiny. Fakt netreba dojčenie vnímať ako celodennú činnosť, človek tiež neje každých 10 minút.

biolady
14. jan 2017

Moja este ani mesiac nemala a mali sme tento problem. Nedalo sa nam existovat. Neprespala som ani jednu noc, aj ono bolo chuda unavene, furt odgrcavala, plakala a pytala nieco na ukludnenie. Hadam ju nebudem trapit a cakat pol roka na prikrmy?? Preco jej nepomoct ked sa da? Ved na to tie cumle vymysleli. Mlieko jej robilo zle, videli sme to aj my a aj doktorka radila nekrmit casto. Priberala vyborne, takze malo mlieka som nemala. Plakala len od unavy. Bola pri mne non stop takze materinsky cit jej urcite nechybal. A strava tiez nie. Ked dokazala prespat v porodnici 6 hodin s prazdnym bruchom tak dokaze aj 3 hodiny s jedlom. A tento problem ma vacsina mamiciek tak si nemyslim ze riesenie je neriesit.
J

sardinka336
14. jan 2017

Furt hovorim, nečitajte kočky tieto portaly....dajte na svoju intuiciu a to čo vyhovuje vam...ci cumlik, či non stop cecanie..nevyhovuje ti to? daj cumlik....mas pomoc alebo je ti to jedno...tak bud dudlom ty.
Ja som bola na 3 deti cez letne prazdniny sama...opakujem sama...v panelaku...den po vysvedčeni som prišla domov s novorodencom. Týzden pomohl manzel a potom prišla kruta realita...staršie deti aby ,,nepregemblili,, cele prazdniny tak som im robila ako taky program, niekde von...samozrejme mat pre nich ak taky obed. Tiez denne nemohla byt krupica a polotovary z Lídla, ako tak oprate, ako tak zakladne popratane. Babky na nas hádzali bobek...mas deti? Staraj sa...
Takze cumlik nam velmi pomohol. Dokonca som mala ,,problém,, s dcerou ze mi vyčitala ze sa staram uz len o bábätko a ziarlila. Takze tak...kazda si to musi nejako zariadit aby z toho nescvokla. Svagrina ma 4 deti s necelými 2 ročnymi odstupmi...cumel je nevyhnutnost inak by tiez dopadla ako zakladatelka temy a to sa proste pri dalších 3 detoch neda.....a myslím si ze ona je velmi starostliva. Kto ma jedno dieta moze robit ,,psie kusy,, aj cely den lezat naha v posteli a ,,ceckat,,..ale to nehrozi ked je detí viac a neni pomoci.

biolady
14. jan 2017

@sardinka336 presne tak, ale viem sa vcitit do nej, ja som tiez bola v koncoch. Nakoniec som dala na vlastmu hlavu a problem sa vyriesil. 🙂

sardinka336
14. jan 2017

@biolady
aj mne hovorila pedina, ze tu hodinku mat pauzu medzi krmenim nech sa to mlieko furt ,,nedolieva,, do zaludka potom su deti ,,prepchate,, zle im travi, umrnčane...vobec to nutne nemusi byt reflux.

vespertine
14. jan 2017

@siska53 U nas sa uz castejsie nedalo, kojila sa bez prehanania nonstop, vkuse vrestala, neexistovalo ju odpojit a spatne ked sa pozriem na fotky, ozaj vyzerala priam podvyzivene. Ale tazko povedat, myslim, ze snaha bola, aj laktacne poradkyne som mala, a potvrdili, ze asi malo mliecka alebo slaby tok a odporucali vsemozne pripravky. Ako prvorodicka som z toho tiez bola samozrejme dost v strese. Prekvapilo ma, ze okolite kamosky s detmi tento problem nemali...ako tu niektore pisu, ze to je normalne u mesacneho babatka, ze je bez prestania prisate. No nie, nie je. Ale ano, su aj take deti.

lukyazojka
14. jan 2017

Ja som tiez za cumlik, dojcila som do ukonceneho 8 mesiaca a prve dva mesiace si skoro vobec nepamatam. Dojcila som na poziadanie cca 7x cez den, 4x v noci..mala spala pri mne..mala silnu zltacku tiez mi driemala na prsniku..takze som jej davala casto a pomenej..ale dlhsie ako pol hodinu som ju nenechavala, cumlik ju vedel ukludnit,vela sme sa nosili..priberala tak akurat..Navstevy kamaratov som zrusila, stretli sme sa na prechdzke na chvilku ked sa dalo. Niekdy som si myslela ze som otrokom dojcenia..ale postupme sme si oddalovali cez den terminy na dojcenie..zlepsila som techniku, skusila inu polohu. Toto je narocne obdobie, super ze ti svokra navari..nech ti ju kludne napapanu s dudlikom aj popestuje a utekaj sa v klude najest, osprchovat...Budu ti aj radit aby si dudlik nedavala, poznam babatka co mali problem sa potom prisat.Nam to nerobilo ziadny problem. Aj odsate mliecko mi vypila z flase v pohode a potom sa znova prisala. Neboj to zvladnes..babatko zosilnie napapa sa rychlejsie..bude dlhsie spinkat.🙂

bosoriak
14. jan 2017

@matilda72 Mam 3 deti. Kazda mala cumel, ziadne kojenie to nepokazilo. Vyhodili sme ho v 1.5 roku zivota a hotovo. Cumel samozrejme je nahrada prsnika, ale ved o to ide.

Ak tvoje dieta ma orientacne aspon 6 pocikanych plienok denne, tak mas mlieka dost. Skus predlzovat intervaly medzi kojeniami. Nakrm, 20 minut z jedneho prsnika, 20 minut z druheho a hotovo, najblizsiu hodinu nedostane. Mozes ju nosit, mojkat, tulit, nech cumle dudel, ale najblizsie dostane o hodinu. Skus to tak par dni, uvidis vysledok. Ak to pomoze, potom uz len predlzuj intervaly na take 2 hodiny.

Ak sa ti zda, ze mas malo mlieka, skontaktuj laktacnu poradkynu. Pripadne mozes skusit dat jednu flasu UM, ci po nej bude kludnejsia. Ono laktacne poradkyne to neodporucaju, ale ja teda nepoznam ani jedno dieta, ktore po jednej flasi odmietlo prsnik. Vsak tie flasove cumle su uz tiez robene tak, ze to netecie len tak same. A sama uvidis, ci je to hladom alebo zvykom.

Drzim palce.

bosoriak
14. jan 2017

A ono je naozaj lahko povedat, ze dieta sa ma kojit na poziadanie, ak clovek nema doma babo nacucnute 23 hodin denne, ze sa nemoze ist ani vycurat. Inak sa nosi dieta v manduce, ked sa clovek ide poprechadzat do lesa alebo nakupit a babatko sa pekne pozera a nosi. A inak sa nosi urevane dieta, ktore chce byt stale na bradavke. To sa prakticky neda bez toho, aby sa clovek vselijako nepoohybal a vobec to nie je pohodlne. Aspon pre mna, skusila som a moja anatomia je proste na toto nepouzitelna.

Takze ano, kojit na poziadanie, aj kazdu hodinu, ale nie kazdu hodinu kojit 60minut, ze.

baaambulkaa
14. jan 2017

daj cumeľ....nečítaj blbosti laktačných poradkýň a kojacioch maniačok....od cumla odnaučíš ľahšie ako od prsa... teraz má môj malý 10 mesiacov, kojím ho väčšinou len v noci, ale tiež mám pocit, že už ma má len ako cumel...ten mi odmieta, takže keby som bola vedela, naučím ho na cumlík skôr....spokojná matka, dobrá matka....

siska53
14. jan 2017

@vespertine tak len napr.u nas by bolo zbytocne jej davat umele -bola z tych stihlych dojcenych babatiek. Ona sa na flasu odmietala naucit a nejak prehnane nerpiberala ani po prikrmoch,nikdy nebola a ani nie je velky papkac,doteraz je stihla,nikdy nebola to baculate dietatko. Teraz je vo veku,kedy aj baculatejsie deti sa skor vytahuju do vysky a baculatost stracaju,ale ona nema aku.🙂 vzdy bola taka,ze niekedy papala slusne,niekedy to bola katastrofa..

Mne pedina povedala,ze dojcene deti su niektore az moc baculate,niektore zs naopak,velmi stihle,no sleduje sa,ci vobec priberaju. Moja by to riesila UM az vtedy,ked by stagnovala na vahe ci dokonca chudla,ale to sa nestalo. Zas nemala.som.ju nonstop na prse,ale na rukach,v nosici,to ano.. Aj som tak s nou vysavala,aj varila,ak neslo o nebezpecne veci alebo ju dala do vajca,aby bola vo vyvysenej poloje (nqchvilu).

blabla195
14. jan 2017

Ja som si podobne presla s mojim mladsim. Prereval prve 3 mesiace, kvoli silnym kolikam, spavala som max. 2-3 hodiny dokopy, doma este ani nie 2rocna dcera, babky daleko... prva vec bol cumel (mala aj starsia a kojenie ok), sice ho odmietal, ale nasli sme taky, ktory nakoniec akceptoval s trochou natlaku, a postupne som nastavila kojenie na kazde 2-3 hodiny, chvalabohu, na tyzden prisla mama a pomohla mi ho nosit a tisit - cez den spal po max. 15 minut. Za tyzden sme to ako-tak dali, maly priberal aj viac ako 1,5 kila za mesiac, takze urcite nehladoval. Akurat prespal tak 5-8 hodin za 24hodin. Teraz ma 7,5m, kojim v pohode, akurat stale hrozne zle spi (viac ako 2hodiny v kuse v noci este nespal a aj tie 2 hodiny su vynimocne), takze si nechcem ani predstavit, ze by som ho aj teraz kojila na poziadanie a fungovala bez cumla, ked uz teraz som na pokraji sil...

matilda72
autor
15. jan 2017

No tak sme aj včera museli dať UM plakala na retu aj sa jej driemalo a ten plač poznám inak plače ked ju niečo bolí a ked je hladná. zlupla skoro 120 ml a ostala spokojná a zaspala na 5 hodín čo sa mi nestalo asi ani raz potom som mala také naliate presia že až najedla sa a spala dalšie skoro tri hodiny ale ráno sme museli dať UM zase plakala a plakala a ked som ju dala na cicku tak bola nervozna stále sa vrtela a tak som usúdila že jej asi netešie snažila sa sať ale nič nepreglgala a tak sme dali UM a spala zase dve hodinky z mne sa zase naliali prsia a teraz sa spokojne napapala z cicky a spinká 😀 bude problém asi v tom že mám mlieko ale asi sa mi tak rýchlo netvorí alebo nie v takom množste ako sa má. lebo síce v poradni povedali že krásne priberá a ešte aj viac ako má ale bodaj by nie ked papá každú chvíľku no a prišli sme na to že má reflux ako vyšitý takže sa ide asi kúpiť šatka a ten klin do postieľky takže aj to je ten problém že ju stále páli záha a preto stále na mne musí byť a tým že ma stále cicia tak ja mám ciku prázne lebo ako som písala som sa chcel odsať a nevytiahla som zo seba za 10 minút punpovanie viac ako dve malé lyžičku. takže ide sa kupovať aj senovka grecka a musím aj viac oddýchovať lebo posledné dni boli na prášky som spala tak dve hodiny denne a malá tak istí boli sme stále hore a ona na mne a ja nervozna z toho že nespí ale túto noc som dobila baterky spala som 8 hodín to je priam luxus 😀 som ako nový človek 😀 a dakujem vám baby za rady. ten cumeľ stále skúšame občas ho znesie v pusinke ale inak stále vypľúva a viem, že ak má reflux tak by jej na cikanie aby sa upokojala bol dobrý abý stále nedávala do seba mliečko a to ju nedráždilo tak musíme ju na to naučiť

lukyazojka
15. jan 2017

No vidis super, postupne prides na to ako vam to najlepsie vyhovuje.. a mozno UM postupne nahradis tvojim..oddychnes si..bude mliecka viac😉. K senovke si kup aj benedikt lekarsky , ja som to uzivala spolu..dokonca ked som mala laktacnu krizu 3x5 capsli z kazdeho.. ale neviem ci to na kazdeho funguje..čajiky na kojenie asi pijes, a mne velmi dobre robila aj riedena hroznova stava a hlavne musi tych tekutin byt vela 2,5-3 litre.