Dobry den moj maly ma 3 mesiace a hmotnost 7,5kg..tak sa mi zda divne ho viazat do perinky,kedze je nielen hmotnostou ale aj dlzkou velky,kedze uz nosime velkost 68.
Ale chcem si dat poradit od skusenejsich mamiciek.
Ked mal mesiac zivota a hmotnost 4,5kg tak jeho najvacsou zalubou bolo "ako sa dostat s perinky co najskor von".
Radila som sa aj s pediatrickou,ktora povedala ze uz ho teda do perinky viazat nemam.
Lenze teraz sme u rodicov a mamina aj okolite tetusky mi radia ho viazat do perinky aj takeho velkeho,lebo si vraj pokazi chrbticu.
Tak ja teda uz fakt neviem.
Este napisem ze spava s nami na posteli,lebo v postielke spat nechce.
Viete mi niektora poradit ci zavazovat alebo nezavazovat take velke babatko do perinky?
Dakujem...
Ja som mala dcérku v zavinovačke do 3. mesiacov lebo tam chcela byť hlavne pri spaní. Do klasickej perinky som ju nikdy nedávala lebo sa vždy vykoplala von 🙂, ale keď malý nechce tak ho nedávaj do perinky. Možno mu je príjemnejšie keď si môže voľne pokopkať nôžkami
moj starsi bol v perinke asi mesiac ... no z toho isteho dovodu ako pise @hoogy ... narodil sa v juni a bolo horuco, tak cez den som ho do nej neviazala, len na nej lezal a ked som ho prenasala, tak som ho zaviazala ... v noci som ho davala do perinky o par tyzdnov dlhsie .... a inak ten boj s tetuskami a babkami budes zvadzat stale 😀 poznam z vlastnej skusenosti
ja som zavinovacku pouzivala len na prenasanie a pre tyzdne pri papani kvoli fixacii, ale ked lezali obe deti, tak v rozviazanej zavinovacke.
Moju prvú dcéru som prestala dávať do perinky asi týždeň po návrate z pôrodnice, pretože tam odmietala byť a už som ju tam ani nikdy nedala. Teraz naše 3 mesačné bábatko dávam stále ešte na noc do perinky, pretože si to sama vyžaduje. Cíti sa tak lepšie. Iné bábatká sa musia viazať aj s ručičkami, pretože im to tak vyhovuje. Keď už tvojmu škvřňatku perinka nevyhovuje, tak mu ju nedávaj. Chrbticu si nepokazí, pokiaľ ho budeš dávať do správnej polohy, ležať na chrbátiku nie na moc mäkkom a podobne. Pokiaľ tam byť chce, tak ho tam ďalej zabaľ. Rady našich babičiek a tetušiek počúvaj jedným uchom dnu a druhým von. Ja som to vyriešila pri prvej tak, že som im podala tú perinku, nech si ju do nej sami zabalia a potom nech sa o ňu, vrieskajúcu, aj postarajú. Do 10 min bola bez perinky a mala som svätý pokoj. Ty si mamina a ty vieš, či dieťatko chce byť v perinke, alebo nie.
nikdy som do perinky neviazala..svokra to sice nevedela rozdychat, ale matka som ja🙂) a malemu vyhovovalo, ze ma volny pohyb ruckami a nozkami..
ahoj, kazde dieta je ine a tak babky nebabky, konaj ako citis a vidis na svojom dietati... ak sa snazi dostat z perinky cim skor von tak mu tam asi fajn nie je... inac takeho valibuka si ani neviem predstavit uz davat do perinky ci zavinovacky 😀 a nevidim dovod bat sa o chrbticu, ci je zviazany alebo nie, vyvija sa ako ma, ved dieta len lezi... ine je, keby ho davas sediet, tak to chrbticu mozes poskodit (namahat a ohnut), ale takto? nedavaj si hovorit do vychovy, proste jednym uchom dnu a druhym von (aby si nikoho neurazila) a riad sa svojim srdcom, ty najlepsie vies (vycitis to) co je najlepsie pre tvoje dieta... vela stastia
perinku sme pri oboch vyuzivali obcas prve tyzdne . skor ale ako perinku aby im nebolo zima. v 3.mesiacoch perinku a naco vsa k tie deti sebou trepu a nacahuju sa za hrackami naco mu branit v prirodzenom vyvoji. chrbtici ublizis jedine vtedy ked ho budes davat sediet ci dokonca stat. ci tahat do sedu za ruky. ako zabrani perinka kriveniu chrbtice. to nie je nejaka pevna podlozka. pod hrazdicku na deku a nech cumakuje a trepe nozickami
ako pisu u nas v poradni: matky maju pre nas kopu dobrych rad o vychove deti - tie spred 30 rokov 😝
sa cudujem, ze si ho davala doteraz do perinky, ked uz pred 2 mesiacmi si videla, ze sa mu v nej nepaci. "na zapade" perinku uz niekolko desatroci nepoznaju a cuduj sa svete,"pokazenych" chrbtic tu nie je viac nez na slovensku. okrem toho skutocne zvazovanie deti do perinky (co dufam sa uz ani na slovensku nerobi, ze dieta naozaj napevno zasnurujes do perinky) vyrazne prispievalo k zlemu vyvoju bedrovych klbov, co sa potom "kompenzovalo" celoplosnym zavazovanim deti do postoliek 😝
skor dohliadni na to, aby ked uz tvoja mamina a okolite tetusky maju taku starost o chrbticu tvojho dietata, ho nedavali ako 4-mesacneho sediet, "aby sa to naucil" 🙄
Myslím, že záleží na bábätku a na mamičke. Ja mám dve deti, syna som dávala do perinky tak do troch mesiacov, potom tam už nechcel byť a dcéra nebola v perinke v podstate od narodenia. Keďže sme ležali na Kramároch, kde bola iba v deke, zvykla si na to a ja tiež. Teraz má 8 mesiacov a 7 kg a je neskutočne "akčná", preto ju na noc dávam, ja tomu hovorím že spacák 🙂, aspoň do detského spacieho vaku. Síce sa vrtí aj v tom, ale je zakrytá. A ešte, mám kamarátku, ktorej malá spala v perinke skoro do roku. Bola síce drobná, ale nožičky jej už trčali von, ale bola v nej spokojná a prespala celú noc. Treba asi nechať na bábätku, kde mu je lepšie.
@mamabiba to ano...nechce byt vobec v perinke,ani mi v nej dokonca nezaspi..maly sa tiez narodil v auguste ked boli velke horucavy...ani v porodnici..ho nedali do perinky len tak volne.
Este sa spytam ...maly sa mi uz dviha do takeho polosedu..neni to skoro na 3mesacne babatko?
moje ani jedno dieťa nebolo v perinke zabalené, bolo na nej položené. Aj moja babka hovorila, že v ich dobe sa deti viazali do 5mesiacov. Si neviem predstaviť ako by som tam moje deti udržala v perinke, malý sa vykopal cestou s pôrodnice už a malá ani v pôrodnici nebola zaviazaná, bolo teplo
@martina2001 cize si vobec nepouzivala perinku...ani na nosenie?
@31majka12 moje deti sú letné, takže klasickú perinku som nepoužívala, ale malého som balila keď išiel spať do takej letnej deky. Jemu sa páčilo byť "obalený". Takže ak sa to tvojmu malému nepáči, tak ho nebal. S chrbticou balenie do perinky podla mňa nemá nič spoločné. Čo sa týka sedenia, tak dcéra mi začala sama sedieť po 4tom mesiaci, ale malý až po šiestom.
Nas maly bude mat 4 tyzdne. Ma 5 kg a v perinke je stale. Neprotestuje 😀 . Takze je to asi individualne.
@31majka12 na nosenie prvý mesiac, a potom ešte mesiac na nej malá spala, lepšie to bolo keď som ju vyberala s postieľky a potom už nie
@martina2001 a nic sa jej nestalo s chrbticou?
naša bola v perinke a kedže bola zimomravá tak sa jej vnej aj páčilo ,ale bola tam tak cca 2 mesiace a potom iba na nej ležala až som to odložila ,ale malo to výhodu ked som kojila,lepšie sa mi držala.Ked bola staršia asi cca 3-4 mesiace našli sme doma vankúš ktorý bol tiež pohodlný.
Ja som davala do perinky asi do troch mesiacov, kym sa tam mala zmestila,bola zimne dieta,takze nam to vyhovovalo. A potom sme na spanie pouzivali spaci vak, asi do roka, malej sa v nom pacilo🙂 Babky a tetky mavaju vselijake cudne metody, lebo za ich cias sa to tak robilo🙂 ale ak by sa mala pokazit chrbtica bez perinky, vsetci by sme boli mrzaci, ved babo v brusku je predsa tiez bez perinky😀
@31majka12 v prvom rade ti chcem napisat, ze by som sa tetuskam a pod. podakovala za dobre mienene rady a potom si urobila po svojom. v minulosti bolo trendom davat babo do perinky co najdlhsie. dnes uz niekto nedava vobec. skus si sama odsledovat ako sa tvoj maly citi ked je v perinke a ked ho do nej nedas. on sam ti napovie ako je spokojnejsi. moja nebola taky macko akeho mas ty doma, ale v perinke sa necitila dobre. dala som ju tam a ona bola nespokojna. potom sme mali uz len zavinovacku so spevnenym chrbatikom kym papala a kym sme ju mali na rukach. ale ked nam spala tak mala sice tu zavinovacku pod sebou, ale nebola do nej zaviazana.. a to este bola narodena vo february takze zimne babo.
chrbticu ma uplne v poriadku. dokonca bola velmi silne dieta. vecer sme stale posilovali vo vani, niekto by z tvojich tetusiek mozno aj infarkt schytal keby videl ze som malu zabu kupala vo velkej vani od jej 4 mesiacov a som jej drzala len rucicky a ona si krasne plavala vo vodicke na chrbatiku. drzala si hlavicku a davala pozor aby jej voda nesla do tvare. 🙂 🙂 takze drzim palce a neboj sa urobit nieco aj po svojom 😉
my sme na spanok do perinky davali do 7 mesiacov, mali sme jednu obrovsku usitu perinku, a to jednak kvoli polohovaniu /mala zlezanu hlavku/ a jednak sa na perinku tesila..takze ak sa mu nepaci tak ho neviaz....
@31majka12 ahoj, mrkni aj do týchto tém, ak budeš mať čas 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/je-lepsie-balit-dieta-do-perinky-alebo-nie/
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/klasicka-z...
https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/zavinovacka-vs-obycajna-perinka-poradte/
@31majka12 ja by som ho uz nedaval. ved sa pozri na africke krajiny,kde sa deti do periniek nedavaju a malokto ma problemy s chrbticou - vacsinou maju rovne. a pozri sa na nasu generaciu, nas nase maminy viazali a veeela ludi ma krivy chrbat a problemy s nim.
ja som ju pouzivala, kym tam Jakubko chcel byt a potom, ked sme mali navstevy, lebo som nechcela,aby ho brali na ruky len tak. asi cca do toho 3. mesiaca.
@31majka12 ahoj, skôr by som prihliadla na to či sa do perinky zmestí, mojej trčali nôžky už keď mala dva mesiace a tiež by som prihliadala na pohyblivosť, moja už dvíha nôžky, dáva sa na bok a posúva sa v postieľke, perinka by jej to jednak znemožňovala a tiež by to mohlo byť nebezpečné, tiež by som prihliadala na to či spí v perinke rád alebo nie. určite by som nebrala do úvahy to čo hovoria tetušky, pretože pokiaľ spí na rovnom madraci, tak si nemá prečo pokaziť chrbticu.
a ešte dobrá rada, keď zaspí v posteli odporúčam preložiť do postieľky, zatiaľ je malý, zvykne si, čím bude starší, tým bude zápas na preučenie väčší. 🙂
moj mal tv takom case uz nebol v perinke. a to z dvoch dovodou bolo leto a bolo mu neunosne teplo a po druhe uz sa vedel otacat na obe strany. takze mu len vadila v pohybe a nevedel spat. nemusis ho uz zavezova mamina a tetky ti to budu odporucat lebo oni to tak robili,ale teraz je uz trend kor nechat volnost a nezavezovat.