Aké sú výhody mať jedináčika?

andrejka2424
17. feb 2015

Ahojte...vyzerá to tak,že viac detí mať nebudem. Kôli zdravotnému problému. Už mi lezú na nervy tie otázky,kedy bude druhé...syn je z predošlého vzťahu a tak sa po svadbe od nás očakávalo,že aj my budeme mať samozrejme spoločného potomka. Aj to bolo v pláne,ale ako to už chodí,človek mieni....Sú medzi Vami aj také maminy,že máte jedináčika a viac detí nechcete? Má to podľa Vás nejaké výhody? Snažím sa na tom nájsť niečo pozitívne....ja som bola jedináčikom do 9 rokov a jediné,čo mi utkvelo v pamäti sú tie škatuľkovacie frázy,že som rozmaznaná a mám všetko,lebo som sama. Snažím sa ho vychovávať tak,aby nebol rozmaznaný,či egoistický,neviem či sa mi to darí. Niekedy som možno až zbytočne prísna a tvrdá,ale nechcem,aby z neho vyrástal typický jedináčik-maznák..

bonaqa2013
17. feb 2015

Môj syn bol jedináčik 11 rokov. A potom som mala ešte 3 dievčatá. Výhody. Môžeš sa venovať len a len synovi, môžete chodiť aj na drahšie dovolenky, dopriať viac sebe aj synovi, máte doma kľud - moje sa podchvíľou bijú a robím medzi nimi policajta. poznám zopár maminiek, ktoré ani ďalšie deti nechcú - majú len jedno, aby mu mohli dať všetko. v dnešnom konzumnom svete normálna vec.

moni244
17. feb 2015

@andrejka2424 my špekulujeme a sme viac menej rozhodnutý, že druhé nebude. Sme vo výchove prísny, čiže určite rozmaznaná nebude, najväčšie plus vidím v tom, že bude mať sama izbu, budeme si môcť viac dovoliť ako keby sme mali viac detí, bude viac financií na krúžky, výlety a tak

evka_evka
17. feb 2015

@andrejka2424 ahoj ja mam jednu dcerku a viac deti nechcem.som stastna ze mam zdrave dietatko a nic viac nepotrebujem.snazim sa ju vychovavat tak aby nebola rozmaznana a taktiez nedostane vsetko co si zaziada.to su len take reci ze jedinacik je rozmaznany.ked sa ma niekto pyta kedy bude druhe normalne poviem, ze druhe nechcem a hotovo.a najlepsie je ked sa to pyta niekto kto este deti vobec nema.mas syna a ak viac deti nechces alebo nemozes mat je to len tvoja osobna vec.

miadi
17. feb 2015

netrap sa ked to nejde tak to nejde. Bude taky akeho si ho vychovas 🙂 poznam kopec sebeckych ludi co nie su jedinacikovia to je proste stereotyp ale poznam aj jedinacikov co riesia az do extremu toto je moje a toto je tvoje..vo vztahu..ale to su malickosti
staci ked bude mat kamaratov a zdielat sa nauci..moze sa delit aj s maminou a tatom..ked bude vacsi kupte mu psika nech sa onho stara -nehovorim ze to je nahrazka brata ci sestricky ale je to dalsi clen rodiny 🙂
a kto vie druhe sa moze o par rokov pritrafit.Skor treba poriesit tych co sa ti staraju do zivota nech daju pokoj 🙂

andrejka2424
autor
17. feb 2015

@bonaqa2013
@moni244
@evka_evka ďakujem za názory ,veru táto vec aj ohľadom financii,to je vec,ktorú sme moc neriešili,ale asi je dosť opodstatnená. Keď si predstavím čo už teraz stojí nákup oblečenia,každé narodky,meniny,Vianoce ,škôlka a teraz si to predstavím platiť všetko dvojmo...tak to už by boll možno trochu problém 😉

horana
17. feb 2015

Vyhody aj nevyhody su do seba zakliesnene a neoddelitelne. Kazda rodinna konstalacia ma to svoje. Mat jedinacika nie je o nic horsie, ma to vela pozitiv. Das mu viac - materialne, casovo venovaco - uzi si to bez pocitu vycitiek!, bud asertivna negativne nazory druhych jednym uchom dnu a druhym von...
Na take dieta sa obvykle rodic viac upne, byvaju to zvacasa taki mali dospeli, mudri, vyzreti, trosku im moze chybat detsky svet. Rodic ho berie skor ako partnera nez ako dieta. Ale nebud nanho prilis prisna, je to druhy extrem mam jedinacikov, tym ze ho nechcu rozmaznat az prilis mu upieraju a sleduju kazdu pripadnu vadu povahy az do extremu, maju nanho velke naroky a ocakavania. Nedaju detom dychat, ich vlastny priestor, navonok ho maju akoby viac, ale su ako ostro sledovane vlaky, chyba im volnost a sloboda jedneho z davu surodencov 🙂
Maznaci - muzi su ale casto s viacdetnych rodin, kde nezazili vela lasky len pre nich a neskor si to kompenzuju, snaziac sa ju utrhnut. Aj jedinacik potrebuje vela lasky, ak je spravne smerovana, v buducnosti jej bude vediet sam vela dat.

stefka33
17. feb 2015

Som na tom podobne. Občas mi je to ľúto, ale má to aj svoje výhody. Máš doma kľud, dieťa vie dobre komunikovať s dospelými, ak si ho dobre vychováš tak sa z neho rýchlejšie stane parťák 🙂 Môj má 11r a už je s ním komunikácia takmer na úrovni dospelého. Máš viac času venovať sa mu, máš financie na podporu jeho záujmov. V neposlednom rade dieťa zdedí všetok váš majetok, čiže bude dobre zabezpečené. Samozrejme to má aj kopec nevýhod, ale na tie si sa nepýtala. 😉

frotta
17. feb 2015

kolko ludi tolko nazorov ja by som skor povedala ,ze je to nevyhoda ako vyhoda dnes mu mozte dat to zajtra nemusite nikto to nema zabezpecene dnes mam zajtra nemusim ja mam 3 deti a kazde ma svoju izbu chodime k moru na vylety a nemyslim si ze maju o nieco menej ako niektory jedinacik .Prave naopak maju surodencov a kazd e z nich je inou osobnostou vdaka ,ze ich mam a za nic na svete by som to nemenila je to moje bohatstvo.na co som pravom hrda prajem vsetko dobre

andrejka2424
autor
17. feb 2015

@horana No veď toto,možno nakoniec prídem na to,že problém nie je v tom,že máme len jeho,ale v tom,že sa dám ovplyvniť tým vonkajším tlakom a verím tomu,že je správne mať viac detí. Že treba aby mal súrodenca. Asi to nie je ani o ňom,ale o mne,že som zbytočne citlivá na všetko čo sa povie,že to nepúšťam automaticky z hlavy . Už je asi načase sa prestať trápiť preto,čo mať nemôžem a tešiť sa z toho čo mám. Aj preto,som tu napísala,aby som od nejaké pozitíva na tom našla. Od niekoho,kto má to isté a narozdiel odomňa je spokojný 🙂

andrejka2424
autor
17. feb 2015

@frotta o výhodách mať viac detí viem.. tiež mám 2 súrodencov,.ale keďže deti už mať nebudem pravdepodobne,pýtala som sa na výhody mať jedno dieťa.

gabuci
17. feb 2015

Som jedináčik a mám 52 rokov.Dve dcérky,jedna z nich bude mať 17 a druhá v novembri 15.Vyrastala som sama,nemala som nikdy viac ako ostatné deti,nebola som rozmaznaná,kým som bola menšia,ani som si neuvedomila,že som sama.Neskoršie už mi začala chýbať sestrička či brat.Chýba mi až dodnes.Mám rodinu svoju,o to neide,ale rodičia mi zomreli a môžem povedať,že som zostala sama.Okrem mojej polovičky nemám s kým si vymeniť názor,nemá kto mi poradiť,pomôcť,nemám veľkú rodinu,deti moje nemajú bratrancov,sesterničiek..aj sa na to vypytujú prečo...Ja som sa narodila našim neskoro,viac ako 15 rokov keď sa brali,tešili sa,že ma majú.Ja som tiež rodila tiež ako 35 ročná prvýkrát,tak nám to vyšlo.Potom som sa nebránila počatiu,len som neverila,že sa nám to podarí aj druhýkrát.A máme predsa aj druhé dieťa,čo neľutujem vôbec.Nemajú luxus,ale majú v podstate skoro všetko ako ich rovesníčky,smartfóny,tablety...atď.Šaty máme aj skromnejšie,ale aj značkové...čím ďalej tým viac potrebujú.Neviem ako to bude,keď sa im bude dariť a dostanú sa na výšku (ak nie,aké budu mať povolanie),roky utekajú,keď budeme mať svoje roky ako im zabezpečíme dosť peňazí .Nemôžem chodiť na super dovolenky,možno by sme mali viac na všetko,keby sme mali len jednu,ale ani na sekundičku neľutujem,že máme dve.Možno,keby mám menej rokov ,keď sa mi druhá slečna narodila,ešte by som sa dala aj na tretie bábo.Mám v rodine aj takú,ktorá povedala,že druhé určite nie,nebude sa trápiť,nech má to jedno všetko.Vraj mala ťažký pôrod,vlastne ona to nazýva ťažký,podľa mňa nie,úplne bežný,ale jej vec.Ja by som s ňou nemenila určite.Ako pozerám svoje,tú súrodeneckú lásku...a najmä chcem tomu veriť,že aj v dospelosti budú oporou jedna druhej.Ešte jedna vec,život je nevyspytateľný,nech sa nestane nič zlého ani v jednej rodine,ale ak....príkladom je aj u nás rodina...stalo sa nešťastie.Predtým tvrdili,že im stačí úplne jeden a teraz majú miesto toho prvého dve a pani rodila približne v takom veku ako ja.Keď nechceš,alebo nemôžeš,je to len tvoja,vaša vec,nikto sa do toho nemá starať.Nevšímaj si tie zbytočné reči okolo seba.Jednoducho vám to tak vyšlo a hotovo.Nech ste šťastí spolu a ostatné všetko daj bokom.(Fakt mne osobne už v dospelosti viac chýba súrodenec ako v detstve,no nemusí to takto každý prežívať.)

andrejka2424
autor
17. feb 2015

@gabuci veď ako vravím,o výhodách viem...mám sestru a nedala by som ju za nič na svete. máme teraz v dospelosti perfektný vzťah. predtým to až tak blízke nebolo,keďže až 9 rokov bol medzi nami odstup. Keby záležalo od nás, prijali by sme ďalšie dieťa,možno aj dve,ale keď to nejde,hľadám na tom pozitíva. Adopciu neriešim,cítim že manžel to nechce. Verí,že raz sa podarí.

janinah
17. feb 2015

Ak sa nedá,tak sa nedá,netráp sa.Výhody jedináčka -nevidím ani jednu,nevýhody- nejaké by som našla.Okolie nerieš,ale ak manžel "vlastné" dieťa nemá a chcel by,tak by som robila čo sa dá -s pomocou lekárov.

lucineckalu
17. feb 2015

Ja sama som jedinacik (tiez kvoli zdravotnym problemom mojej mamy) a nemyslim si, ze som rozmaznana. Urcite si na to treba davat pozor, no ako sama pises, ze si dost prisna... Urcite ho netreba zvykat na to, ze dostane vsetko, co si zaumieni, netreba byt na neho zly, staci mu pekne povedat, ze sa to neda preto a preto a mal by to pochopit.
Co sa tyka toho egoizmu, pripadne toho, aby bol schopny a ochotny sa delit s niekym o svoje veci - poznam ludi, ktori su z viac deti a su ci egoisticki, tak aj chamtivi... cize to fakt zalezi.
Taktiez mam kamosku, ktora je z 3 deti, vsetky deti vyrastali v tej istej domacnosti a boli vychovavani tymi istymi rodicmi a kazde z nich je ine - ci uz nazormi, alebo spravanim.
A este k tym vyhodam - mas na dieta viac casu, mozno menej vypadnes z prace kedze nebudes na striedacku doma s jednym, ci druhym dietatom kvoli chorobe, financna situacia, daleko daleko do buducnosti odpadaju problemy s dedicstvom 😀 ... vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody...
Drzim palce, aby to slo hladko a nech je spokojny aj on aj ty 🙂

janickacrazy
17. feb 2015

@andrejka2424 Ja na tom nevidím žiadnu výhodu. Nezvažovala si napr. možnosť adoptovať dieťatko? Podľa mna je super, ked sú deti aspon dve, ale samozrejme, je to len moj názor. Okrem toho, aj lekári sa možu mýliť a možno nakoniec dieťatko príde, mojej susede tvrdili, že má neviem aké veľké myomy na maternici a ešte niečo iné a že tehu nebude, ani keby čo bolo. Teraz má tri deti. 😉

lean31
17. feb 2015

Ja som tiež jedináčik a vôbec nie rozmaznaný. Je to všetko hlavne o prístupe rodičov, ako vychovávajú dieťa. Keď som bola menšia nejak mi súrodenec ani nechýbal, skôr až potom keď si už človek uvedomuje a chápe veci mi spriaznená duša chýbala. Ale raz keď sa nedá, tak sa nedá. Mala som sesternicu, teda aj mám a doteraz ju beriem ako sestru. Môjmu prvému synovi, sme v decembri dopriali aj súrodenca, aj keď sme už prestávali dúfať, nakoľko sa nám nejako nedarilo. Tak uvidíme ako budú spolu vychádzať, zatiaľ sa starší syn stará a má záujem o maličkého, tak uvidíme čo prinesie čas

liz_lemon
17. feb 2015

ked dieta mat nemozes, tak s tym nic neurobis, horsie je to, ak sa ludia rozhodnu mat jedno dieta zo sebeckych a ekonomickych dovodov, aby sa mali lepsie, mohli chodit na dovolenky a pod.
pre deti je najlepsie mat surodenca, a nie zit osamely zivot v blahobyte
ja som jedinacik, a surodenec mi velmi chyba, myslim ze cim je clovek starsi, tym to viac pocituje

bublinkajasminka
17. feb 2015

@andrejka2424 skus nakuknut do temy Vychovavame jedinacika alebo poziadaj o prijatie tam si piseme aj take ktore viac deti nemozu mat alebo nechcu..ja som ten druhy pripad, proste obaja s manzelom sme sa zhodli na jednom dietatku..nasa dcerka ma uz 7 rokov a viac deti nechceme..vyhody? venujeme sa len jej, stihame pracu, skolu a vsetko co potrebujeme.... 🙂 🙂 a tiez ju nerozmaznavame...

jamabe
17. feb 2015

Myslim, ze sa surodenecka laska sa casto precenuje.. Mam brata a nikdy som s nim nemala ktovieake vztahy, doteraz nemam.. Ked chcem spriaznenu dusu, mam manzela. A tiez kamosky. V detstve som sa nasim casto stazovala, ze preco mam brata? Chcela som byt sama.. A nie som jedina s takymto vztahom k surodencovi. Este ich par poznam.. A to ani nespominam tie pripady, ktore sa vyslovene nenavidia, biju sa o majetky po rodicoch.. ☹
Ja mam len 1 dieta, z inych dovodov, ale nelutujem 🙂

mima4
17. feb 2015

@liz_lemon mnohi ti "sebecki" ludia sa rozhoduju tak prave preto, ze v detstve tieto veci nemali, nepoznali dovolenky, nepoznali x veci a nechcu aby ich dieta zilo v rovnakej biede a nedostatku. Toto rozhodnutie obycajne robia ludia na zaklade vlastnej osobnej skusenosti. Osobne čo poznam ludi co sa rozhodli pre jedinacikov, vacsinou su to ludia z mnohopocetnych rodin...

eeffka
17. feb 2015

Medzi mnou a sestrou je 7 r rozdiel.do jej 25ky a mojej 32 by som pristála byť aj jedináčik. Potom si človek uvedomí ze jedináčik ostáva časom sám. V dospelom živote človeku rodina chýba. Tiež som chcela iba 1 dieťa, teraz mám 2 kvôli horeuvedenemu.Tiež majú rozdiel 7 rokov.
Síce sa bijú ale to sa časom podda 🙂 a sestra je na nezaplatenie.
Ak sa nedá zo zdravotných dôvodov,beriem to ako argument.ale osobne nepoznám žiadneho nerozmaznaneho a nesebeckeho dobrovoľného jedinacika.

libka1
17. feb 2015

@mima4 mam presne taku istu skusenost, sami nemali toho v detstve vela a teraz chcu tomu jednemu dietatu dopriat co najviac.
@andrejka2424 nepocuvaj druhych, je to vas zivot.. ked s nim budes stotoznena a vyrovnana tak bude vsetko tak ako ma byt. moj manzel bol dlho jedinacik, ma sice 2 sestry ale jednu o 10 a druhu o 12 rokov mladsiu. je to najlepsi muz na svete, ziaden sebec a rozmaznanec. 😉

medyna
17. feb 2015

Ja mám len jedno dieťa, dcérku, má 4 roky, viac ani neplánujem. Sme spokojní, s tým čo máme. A je to ľahšie aj po materiálnej stránke, ako písali baby predo mnou. Sama mám sestru, staršiu, ale nevychádzame ktovie ako dobre. V živote mi boli oveľa bližšie kamošky ako sestra. Sestra ma nedokázala pochopiť a stále ma len posudzovala, neviem si k nej nájsť cestu..... Nemyslím, si , že moja dcérka bude v živote o niečo ochudobnená. A vlastne, uvidíme, čo život prinesie ..... 😉

potworka33
17. feb 2015

kazdy ma v zivote ine priority a myslim ze nikto sa nesnazi povedat ze vsetci jedinacikovia su rozmaznani ale aj myslim si ze je sebecke nedat aspon jedneho surodenca dietatku ak je to mozne ak nie tak s tym nikto nemoze nic urobit... ja mam 2 sestry nikdy sme neboli na nijakych zahranicnych dovolenkach a nechyba mi to a ani im dostali sme asi vsetko co sme chceli a nasa mama sa nam dokazala venovat aj 3 naraz kedze sme rok po roku dieta nepotrebuje dovolenky a vsetky hracky sveta a dalsie materialne veci ale to aby ho rodicia lubili

iuno
17. feb 2015

@andrejka2424 ja len taku poznamku k tym surodencom. Vela jedinacikov tu pisalo, ze im pocas zivota chybali. Ale je to len predstava idealneho surodeneckeho vztahu. Verim, ze aj take su, ale povedzme si otvorene, nie vzdy to tak je. Nehovorim o beznych hadkach medzi surodencami, ale o tom, ze su pripady, kedy to vobec nefunguje ba naopak, su si lahostajni alebo sa nenavidia, nie su vobec v kontakte a pod. A takto mozu aj 3 surodenci vyrastat ako 3 jedinacikovia. Je to smutne, ale aj takto to byva. A kto nezazije, nepochopi. Chcela som tym povedat a teba ukludnit, ze netreba to brat ako velku tragediu, ked surodenca nebude mat. Vyhody ti baby opisali vyssie, iba by som sa opakovala. Netusim, preco sa treba ospravedlnovat alebo dookola vysvetlovat preco mat 1 dieta. Alebo preco nemat ziadne dieta. Nikto by kvoli tomu nemal citit vycitky ani hanbu ani nic take. Bez ohladu na dovod. To je len nasa spolocnost deformovana, ze musia byt v rodine dve deti (idealne parik) a vtedy su vsetci spokojni. Prajem aby ste boli stastna 3clenna rodinka a nenechali sa znechutit recami inych ludi 🙂

madana
17. feb 2015

@andrejka2424 nepises aky mas problem zdravotny,ale ja by som na Tvojom mieste nehadzala flintu do zita 🙂 mozno sa podarí,ja z Tvojich prispevkov citim ,ze druhe dietatko chces...a dnes je vela moznosti a sposobov ako paru pomoct....popripade casom ta adopcia ako spominas

moni244
17. feb 2015

@liz_lemon ja si tiez nemyslim, ze sme sebecky, ale s hypotekou na krku, priemernym platom uz teraz pocitame kazde euro, je pekne urobit si viac deti ale z coho ma clovek potom zit? Spoliehat sa na pomoc druhych, statu? Ak je toto sebeckost, tak potom fajn, som sebecka

lorela
17. feb 2015

Tak ako život nie je len čierno-biely, tak ani mať súrodenca nie je vždy len pozitívne a nemať len čisto negatívne.

@andrejka2424 Správne, všetko záleží od výchovy. Frázy typické pre jedináčikov sú nám všetkým dobre známe, ale tých fráz je strašne veľa a vlastne na každého 😉. Keby sa mal človek riadiť tým, čo tvrdia ľudia, a nie vždy tí najmúdrejší, že áno, to by teda vyzeralo! 😀 Riaď sa svojím srdcom a rozumom.
Poznám, a určite nielen ja, koooopec sebeckých, egoistických a do seba zahľadených ľudí, ktorí musia byť za každú cenu stredobodom pozornosti, ak nie celého vesmíru a čuduj sa svete... Z tých "najvýraznejších" jeden pochádza tuším z 5 člennej rodiny, ďalší dvaja zo 4 člennej a jeden dokonca zo 6 - 7 detí - lakomýýýý, s prepáčením, ten by zjedol aj mŕtvemu z ucha.

m.i.r.i
17. feb 2015

myslim, ze zakladatelka tu ozaj chce pocut vyhody jedinacika a nie to, ake je to skvele mat surodencov..tak asi by sme sa tu toho mali drzat.
Myslim, ze aj slova typu, ze ked sa niekto rozhodol s takych ci onakych dovodov, tak je to zle, alebo sebecke su neopravanene, pretoze kazdy ma pravo sa rozhodnut sam a kazdy ine preferuje..niekto nema deti vobec a je to ich vec a niekto ma jedno..niekto 10..takze posudzovat kohokolvek dovody je neopodstatnene...

Vyhody jedinacikov su..a mnohi by sa mozno cudovali, ze su ozaj dost velke...a nie je to len pre tych rodicov a ich predsa pohodlnejsom zivote...takisto su aj vyhody a nevyhody mat surodenca..vsetko zavisi od rodinnej konstalacie, od povah rodicov, od ich rodinneho zazemia, od toho ako vyrastali a ake maju osobne skusenosti s tym byt sam/ so surodencami...
Takze je to v kazdej rodine individualne a kazdy ma pravo sa sam rozhodnut kolko bude mat deti...

K tym vyhodam ( u normalne fungujucej rodiny) :
- jedinacikovia su vacsinou velmi sikovne deti...vseobecne jedinacik a casto prvorodene dieta su inteligentejsie deti
- jedinacik ma velmi casto ovela blizsie k rodicom - ovela lepsie si s nimi rozumie..
- ma od rodicov ovela viac pozornosti
- ma vyhodu, ze ho rodicia neporovnavaju s ostatnymi surodencami, nesposobuje mu to tym padom komplexy, sutazivost, nenavist voci surodencovi a problemy so vztahom s rodicom
- jedinacikovia su taki mali dospeli - co moze byt chapane aj vyhoda aj nevyhoda..ale kedze viac vyrastaju medzi dospelymi, zvyknu mat lepsiu slovnu zasobu, zrelsie myslenie, vnimavost
- su ambicioznejsi -- treba dat ale pozor aby nenaplnali ambicie rodicov, ale svoje vlastne...
- su sebavedomejsi - rodicia ich podporuju a spravnym pristupom rodicov ma dieta sebavedomie a citi podporu, ze sa nestrati
- samozrejme ma svoj priestor, izbu, klud...dokaze sa sam zahrat..( to ale casto pride neskor, v detskom veku mu treba kompenzovat kamarata, vodit medzi kamaratov atd...ale samozrejme ako u ktoreho)
- v dospelosti neriesi spory ohladom dedicstva ( a vsetci vieme, ze to neuveritelne rozhada mnoho rodin)
- ked bude mat deti, rodicia budu starymi rodicmi len jeho detom -- obrovska vyhoda...ak su dobre vztahy, pomoc rodicov je na nazaplatenie...a stari rodicia nependluju medzi x vnucatami..vsetko sa zariadi jednoduchsie
- pre rodicov je vyhoda to, ze maju lahsie rozhodovanie o tom, kam na dovolenku, kde byvat, ked treba ist dietatom do nemocnice, na sustredenie, nemusia hladat opatrovanie pre druhe dieta, riesit co so surodencom, koho vlastne podporit, komu vyhoviet...
- jedno dieta kazdy v pohode postrazi / pozve na navstevu..ked uz je deti viac, hromzia susedia, stari rodicia nechcu obe deti, kamaratky by tiez postrazili jedno, ale uz dve-tri? Casto nie vsetky naraz, mozno az ked su velke...

Tych vyhod je vela..pre obe strany a ani nahodou by som ich neopisovala ako sebecke ( a pritom aby sa nezdalo, ja velmi tuzim mat este jedno dieta a nemat jedinacika- ale tiez hladam aj tie pozitiva)...ja si myslim ze ak sa s tym rodicia zmieria alebo dohodnu a proste je to tak, nevsimat si okolie a poznamky co by malo byt, tak to ma vela vyhod tiez...tak ako je rozdiel vo vychove viacerych deti a kazdemu sa teba venovat individualnym pristupom, lebo ma kazdy inu povahu, tak aj vychova jedinacika je v istych veciach specificka, niektore veci v nich treba viac podporit ( schopnosti empatie voci druhym, delenie sa, robenie kompromisov, ale aj nespokojnost, ziarlivost atd) pretoze casto potom niektore veci zaziju az v dospelosti alebo v partnerstve a potom je to uz tazko v nich menit...ale vsetko zalezi na cloveku..

A ozaj ..druhych si nevsimaj -- pre ludi je vzdy len ta spravna cesta...vydat sa, do roka porodit prve, o dalsie 2 roky druhe a ma to byt chlapec a dievca...ak nie si vydata, ak nemas 2 deti, ak su rovnake pohlavie - vsetko je zle...ak k tomu nedojcis a nie si 3 roky na materskej, tak je to tiez zle..ludom nikdy nevyhovies... hlavne je sa s tym vyrovnat sam...co ale asi niekedy je to najtazie vsak?

bopa
17. feb 2015

@bublinkajasminka prosím ťa môžeš pridať aj mňa do tej témy? 🙂