Ahojte maminky prosím vás aká má byť teplota v izbe pri novorodencovi?? A Neviete mi prosím poradiť nejaké typy na utišovanie malého?? Má 2 týždne a plače nám aj v noci aj cez deň :(
@anicka246 ahoj, je malicky tak to po par dnoch prejde, mozno mu je horko ... to bol problem s mojou malou... ale trvalo kym som na to prisla.. nam pomahal kontakt koza na kozu... a tak si oddychla mala a aj ja som podriemala...
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kloka...
v miestnosti teplota tak okolo 18-22 stupnov...
No to neviem či ho bruško môže bolieť ked aj kaká aj prdká či to aj tak môže??? a ak je to bruško tak ako mu pomôžem??
Skús ho zavinúť, dať na bok, hojdať a hovoriť šššš..... je to podľa metódy Harvey Karpa. U nás to zaberalo na novorodenca dokonale. Návod na viazanie do ulitky nájdeš v mojom fotoblogu.
fuu no to by on nevydržal strašn rozhadzuje rukami ked plače vyzerá to ako by mal dáke kŕče, pritom aj doktorka tu bola povedala že bruško má ok aj všetko.. tak neviem potom... :(
@anicka246 my sme mávali v izbe teplotu v rozmedzí od 22-25 stupňov, sme tak zvyknutí...
A našu sme balili do perinky a pestovali a tíšili, kým sa neupokojila..
Skús mu teda pomasírovať bruško a pocvičiť nožičkami, prípadne teplý kúpeľ, prinajhoršom ešte skús rúrku, alebo koniec teplomera zaviesť do zadočku, možno potrebuje pomôcť...ja som skúšala toto všetko, kým sa malej neuľavilo..A ak ho kojíš, dávaj si pozor na to čo ješ..
@anicka246 Babatka rozhadzuju rukami, to je normalne. Je to reflex, ked sa citia ohrozene (napriklad velky priestor). Skus ho naozaj zabalit. Ja som malemu balila rucky do perinky a vtedy bol pokojny 🙂 a aj lepsie spinkal. To rozhadzovanie rucok ho budilo.
Ale ja mám takú zavinovačku len s kokosou výstužou.. do čoho ho môžem tak zabaliť??
@anjelik2509 Aj to s tým jedlom niekto povie že chlieb nemôžem niekto že áno... tak ja neviem potom fakt že čo môžem a čo nie...
U nas pisu, ze teplota nad 20 stupnov pri spani dietata zvysuje riziko SIDS. Takze my sa to snazime drzat v noci v spalni na 18-19 stupnoch.
@anicka246 nestresuj sa stravou, mozes vsetko. Plac dietatka moze mat viacere priciny, no na to, ze potrebuje byt s mamou sa akosi najviac zabuda. Proste sa len citi neisto, je malinke, vsetko, co doteraz poznalo je prec a je v uplne novom prostredi a my mame nanho velke naroky. Pritulit, ponosit, spievat, cicikat, nadojcit, skusat, co zaberie.
Kup si satku a noste sa,naozaj to pomaha u nas 100% a este k tomu hopsanie na fit lopte,tiez to funguje, teplota ma byt do 20 stup.
Jedlo by som moc neriesila a ak kaka a prdka evidentne problemy s bruskom nema,su proste placlive deti... 😉
No ved v tom je ten trik... preto rozhadzuje rúčkami lebo sa bojí. Ak ho zabalíš bude sa cítiť ako v tvojom brušku a ukľudní sa. Ak budeš robiť šššš tak bude počuť zvuky podobné tým v tvojom brušku a keď ho budeš hojdať tak mu to pripomenie ako keď si s ním chodila. Ja malú keď dám do šatky a pripevním si ju o seba tak zaspí ako drevo a v ulitke keď sa zľakne nejakého zvuku v spánku tak ide rozchodiť ruky a nemôže a tým sa cíti ako v brušku spí ďalej 😀 kúp si knihy od Harvey Karpa a dozvieš sa o tom viac.
@anicka246 no tak potom je to ocividne jedno a kludne si ho mozes dat 😉 Inak detom sa po porode este len vyvija traviaca sustava, ved ju predtym nepouzivali, takze prve tri mesiace su vacsinou zaberacka 🙂 Tu mas nieco o strave a dojceni
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/strava/
@anicka246 no v prvých týždňoch je to také, no..ja napr. som nejedla ani čerstvé pečivo, len také jednodňové, ani celozrnné, lebo to vraj nafukuje...A určite nejedz strukoviny, kapustovú zeleninu, vajcia (hlavne bielky), mlieko...je toho veľa ...Hlavne nejedz to, čo robí zle tebe...A dobre robí rascová polievka s nastrúhanou mrkvou a veľa, veľa tekutín (čaje na dojčenie, tie obsahujú látky, ktoré ukľudňujú trávenie (aníz, rasca, fenikel)...Ja som tak existovala mesiac-dva a malá nemala nejaké koliky, sem tam ju zabolelo bruško, ale málo..No a potom pomaličky skúšať...Je to náročné, ale držím palec 😉 (mňa to zas čaká čoskoro 😀 )
@anicka246 no a nosenie určite áno...aj naša je vypestované bábo..a vždy keď začala plakať, ponúkla som jej cecík a takmer vždy ho s vervou chytila 😀 Málokedy sa stalo, že nechcela a mala iný problém 😉
Ja som si prve tri mesiace davala pozor na stravu, jedla som rascovu polievku, pila caje a mala mi preplakala cele tri mesiace...Potom som postupne zacala jest vsetko a nevadili jej ani strukoviny, ani kapusta, ani stiplave...Uplne bez zmeny, ani som nezaznamenala, zeby jej nechutilo, alebo zeby moje mlieko odmietala po tom, co som zjeddla stiplave. Preto ja osobne sa stotoznujem s nazorom Mamily, ze strava ma na "plac dietatka" minimalny vplyv.
@anicka246 v kokosovej mu nebude veľmi pohodlne. Zaviň ho podľa tohto návodu https://www.modrykonik.sk/fotoblog/zuzi0110/alb... a nezabudni na jemne hojdanie ( ideálna je fit lopte), maj ho otočeného na boku a nahlas hovor šššš.
To ale myslíte tú klokanku aby som ho v tom nosila???a zabaliť by som ho zabalila tak ako mi radíte ale nemám do čoho :( mám ešte takú tú klasickú bielu zavinovačku tak neviem či do tej...
@anicka246 nie. Klokanku ti v žiadnom prípade neodporúčam. Ani pri väčšom dieťati. Tak malé dieťa ako máš teraz môžeš nosiť iba v šatke. Klikni na tento odkaz a objaví sa ti kniha v ktorej je napísané ako baliť dieťa do dečky. https://www.modrykonik.sk/fotoblog/zuzi0110/alb...
jj to som už kukala ale nemám do čoho.. či to môže byť aj deka obyčajná??? nebude mu zas teplo v tom??
A teraz som si všimla že vlastne hlavičku bude mať volne???
@anicka246 ano, obycajnu deku alebo vacsiu plienku, oblecies ho podla toho - do hrubsej deky menej, do tensej viac (ale nie prilis). a ano, hlavicku bude mat volne - ked lezi, je to fuk a ked ho niekto drzi, tak mu hlavu tak ci tak podopiera
neboj, to sa vsetko podda, este si len na seba zvykate a cim je mama viacej v strese, tym nekludnejsie je dieta. sadni si, vyloz nohy, pust si hudbu/telku pripadne cum potichu do steny, ak ti tak bude lepsie, maleho si privin, ak je hore, nieco mu porozpravaj, pripadne ho ponos, ak to nanho funguje. pri detoch neexistuje jedno spravne riesenie a urcite pridete na to, co funguje pre vas
@anicka246 tak ako ti napísala @lleniak . Poriadne si prečítaj návod a popis ako to máš robiť. Tu je aj nejaké video
https://www.youtube.com/watch?v=kueaDNInwdMPo konci šestonedelia maximálne po 3. mesiaci sa to u neho upraví aj keby bol neviem aký plačlivý. Do vtedy mu pomôže táto technika aby sa utíšil lebo nie len ty sa trápiš ale aj on keďže sa zjavil v tomto veľkom svete ktorému nerozumie a má z neho obavy. A tú knihu ti odporúčam. Prajem aby ste sa rýchlo zohrali a veľa veľa úsmevov 🙂
@anicka246 neboli ho bruško? Môj maly tiež hrozne plakaval, asi prvé dva mesiace...