Ako riešiť ujmu na zdraví po autonehode ?

mijka58
8. jan 2020

Zdravím vás chcem sa opýtať ako postupovať ide o to že moja mamina nešťastnou náhodou sadla do auta ako spolujazdec k známemu ktorý išiel tou istou cestou ako ona, no vošiel do protismeru a náledne sa čelne zrazili osobne auto s nákladným. Mamina utrpela vážne poranenia otras mozgu a zlomeninu krčných stavcov a tiež ma zlomenu celú sanku, zajtra ju čaká operacia sanky. Ako mám riešiť ujmu na zdraví ? Ďakujem

cairka
8. jan 2020

Mamine prajem skoré uzdravenie. Ale riešenie ujmy na zdraví by som nechala na maminu. Bola v zlom čase na zlom mieste ☹

mima1
8. jan 2020

Mojej sa stalo to iste len teda ze mala zlomenu ruku len a dake modriny. No neriesila to. Proste stalo sa. Neurobil to naschval. Tak ako ta moze zrazit auto na ulici tak mozes naburat.

mijka58
autor
8. jan 2020

@cairka ďakujem no mamina je bez zubov a to bude na dlho predlo kým sa da dakopy, neviem čo s tým

mijka58
autor
8. jan 2020

@mima1 s poisťovňou to tiež neriešila ? Ani neviem ake otazky mam klasť... Som z toho mimo uplne

korunka1
8. jan 2020

@mijka58 mne sa zda, že z jeho zo zakonnej poistky by sa to malo riesiť. Ak maš auto, pohľadaj v podmienkach svojej poistky či sa na to nevzťahuje, alebo na nete

milanm_
8. jan 2020

Tak základ je či mala zapnutý bezpečnostný pás.Dostat sa k policajnému záznamu o nehode. Zistit čislo poistenia/poistovnu v ktorej mal vinnik uzavrete PZP/havarijnu poistku.
Dôkladne odkladať a kopirovať papiere súvisiace s hospitalizaciou/liečbou.
Nechcem byt zlý, ale tvoj príspevok znie ako keby si chcela hrabať. Na toto máte čas. Mame prajem skoré uzdravenie.

miriam1983
8. jan 2020

@mijka58 tak keby sedela v autobuse,tak tiez by sa to neriesilo a vodic by neplatil zranenym :/ takze neviem ci sa da nieco vymoct. Ved hej operacie preplatene budu a nejakym tahanim sofera po sudoch liecbu neurychlite.

mijka58
autor
8. jan 2020

@milanm_ ďakujem no keď som si svoj príspevok teraz ešte raz prečítala vyznelo to ako keby som z toho chcela vyťažiť no nie je to tak o to mi z ďaleka nejde len som sa chcela informovať ako to chodí asi som zadala zlú otazku no ďakujem

mima1
8. jan 2020

Neriesilo sa to nikde. Boli radi ze prezil sofer. Ten dopadol ovela horsie a uz nikdy nerobil ostal doma na uplnom invalidnom.

fokuska
8. jan 2020

@mijka58 Zaklad je ci mala zapnuty pas.

meluela
8. jan 2020

@mijka58 idealne aby ti poradil niekto s pravnymi skusenostami ... poistovna urobi vsetko pre to aby nemusela platit ... poznam situaciu kedy bol zrazeny chodec a sice automaticky prebehol sud kde dostal vodic zakaz soferova atd., tam si ale svoje naroky obhajila iba poistovna (co ju stala liecba) a poskodeny sa musel nasledne dalej sudit s vodicom-vinnikom v dalsom novom konani a po odpocitani trov aj tak moc nevysudil a pritom dozivotna ujma :-/

mijka58
autor
8. jan 2020

@fokuska ano

mijka58
autor
8. jan 2020

@meluela asi sa len predsa obrátim na právnika...ďakujem

hettinka
8. jan 2020

@mijka58 mal uzavrete havarijné poistenie? Ak ani, tak možno z toho. Inak jedine žiadať o bolestne.
Ale chudák sused, za dobrotu na žobrotu. Už asi nikdy nikoho nezvezie...

hettinka
8. jan 2020

@miriam1983 profesionálni šoféri to majú ošetrené poistkami. Ale zodpovednosť nesú, aj idu na súd, ak nehodu zavinili.

meluela
8. jan 2020

@mijka58 pozeram prave ze PZP nekryje posadku auta ktore zapricinilo nehodu :-/ takze jedine ak mal nejaku inu poistku este uzavretu by sa mozno dalo ... inak mozte len od neho nieco ziadat sudnou cestou co je v tomto pripade asi dost neprijemne pre obe strany ...

mijka58
autor
8. jan 2020

@meluela silno pochybujem žeby to mamina riešila súdnou cestou, predsa sa poznajú roky rokúce

meluela
8. jan 2020

@mijka58 tak to je fakt blbe od neho nieco pytat a on ma urcite este aj skodu na aute takze nebude mat penazi nazvys .. ine by bolo keby to bol cudzi clovek co ju nabral na prechode ...

veronikaszabova
8. jan 2020

Nic v zlom, ale teraz sa to stalo a ty uz riesis €... 😳🙈
Jedine sudnou cestou od neho ziadat odskodnenie.

miriam1983
8. jan 2020

@hettinka ano,idu,viem. Ale ked sa dokaze,ze nehodu nesposobili,tak neplatia cestujucim. To ide z poistneho.

izabela333
8. jan 2020

no lenze v tomto pripade je tu aj ublizenie na zdravi a tomsa riesi v tretnopravnej rovine, urcite sa rozbehne aj trestne stihanie pre toho, kto nehodu zavinil. Urazy, ktore mamina utrpela si budu vyzadovat dlhodobu PN a to ma toez vplyv na trestne konanie.

budembabka
8. jan 2020

@hettinka Presne, v rámci dobrých vzťahov vezme starú ženu odviezť, lebo chce pomôcť. Keby ju neodviezol, tak by bol za zlého. A keď sa stane takéto niečo, ešte ho povláčia po súdoch.

meluela
8. jan 2020

@veronikaszabova podla mna uplne normalne ze to riesi .. a ak si citala jej odpovede, tak je jasne ze jej to je blbe pytat od toho pana a ze na tom nechce zarobit ..
akurat ze taketo zalezitosti dost stoja .. z nemocnice ta vysupnu este ani nevies chodit, ale v podla prepustacich papierov uz behas maraton .. cize sukromne zariadenie kde sa da clovek este nejako dokopy aby bol schopny sam fungovat .. dlhodoba PN, mozno strata zamestnania, mozno potreba dlhodobej opatery, varenia .. drahe pomocky na rehabilitaciu, uprava bytu, zubar ... myslim ze vobec nie je odveci robit si starosti nad tym kto to vsetko zaplati a ci by nieco nemali dostat ...

klejkaez
8. jan 2020

@mijka58 noačo, ze nemá zubY, má život i keď bol na vlásku 🤨🤨🤨🙄🤔

vroni
8. jan 2020

Akože sorry, ale neviem, o čom tu točite. PZP kryje škody spôsobené spolucestujúcich bez ohľadu na to, kto nehodu spôsobil.

budembabka
8. jan 2020

Možno netreba šetriť na doprave a chodiť autobusmi a vlakmi, prípadne sa nechať voziť vlastným autom vlastnými deťmi.

lula313
8. jan 2020

Ako píše vroni, z PZP by sa malo kryt všetko(aj posádka), vrátane poskodenia jej majetku(napr rozbitý mobil), pokial sa jedna o osobu nežijúcu v jednej spoločnej domacnosti. Na nete si vieš podľa spz auta najst, kde mal uzavretú poistku o PZP, od akého dátumu a potom si len vygooglit poistné podmienky, ktoré v tom čase platili

whatever1
8. jan 2020

@budembabka Takze chceš povedať ze sama si za to môže lebo chcela šetriť na doprave?

limetka69
8. jan 2020

@mijka58 Ano fakt to vyznelo blbo, nech si to myslela akokolvek. Verim, ze si aj v soku aj v strese, mozno by som tiez tak reagovala. Jw tu skupina pravne poradenstvo. Poloz otazku tam. Posádke auza prajem skoré uzdravenie.

mijka58
autor
9. jan 2020

@budembabka aká ste múdra až mi srdce trhá, keď budete v tej istej situacii spomeňte si na mňa