Tri deti a muž pracujúci v zahraničí

kikundela
26. okt 2021

Ahojte maminky.
Prosím vás ste tu nejaké co mate tri detičky a vás muž chodí pracovať do zahraničia? Ako to zvládate samé s deťmi? Ako ste to zvládali keď sa vám narodilo tretie dieťa? Ako vám muž pomáha keď je doma?
Ďakujem pekne za odpovede

simona1998
26. okt 2021

@kikundela od mala sme boli 3 sestry , otec bol 4 občas 6 týždňov v robote a týždeň doma , po čase mama ostala tehotná a zvládali sme to spolu dobre , my sme jej pomáhali , ocino keď prisiel domov tak sa staral , pomáhal , robil okolo domu . Všetko sa da. - my sme nemali žiadny problém všetko sme zvládli na 1000%

annamalaga
26. okt 2021

Ahoj. Ja síce nemám vlastne skúsenosti , ale na Orave je to bežne , že chlapi pracujú v zahraničí. Proste to ženy musia zvládať samé. Nič iné im neostáva. Ak mladé pary potrebuju splácať hypotéku , tak na Orave toho až tak veľa nieje, kde by sa dalo zarobiť na slušnejší život.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
didi2102
26. okt 2021

@kikundela ja mám 1.5 a 3r,muž je programátor čiže nemá fixované že chodí na turnusy,buď má homeoffice alebo väčšiu časť roku-60-70percent je mimo SR doslova po celom svete,nik mi nepomáha nikoho nemáme som sama ako slobodná matka,ak by som mala občasnú pomoc samozrejme by to bolo super , nákupy,lekári,veci ohľadom domu všetko riešim s deťmi za zadkom,ale áno priznávam posledné 3mesiace to na mňa dolieha lebo sa mi odsťahovali dve kamarátky a už nemám ani tie,čiže momentálne som už 3tyzdne sama s 2detmi bez sociálneho kontaktu , s deťmi chodím von ale deti tu niesu,syn nechodí do škôlky napr no dúfam že ho vezmú v druhom polroku
A áno či 2-3, nemáš.velmi čas na seba keď nemáš pomoc si ako slobodná maminka ale záleží o akú prácu by išlo či turnusy a potom by si si to vynahradila lebo napr ja si to nemám ako,manžel príde a aj tak ma kopu projektov ktoré dokončuje alebo pripravuje čiže ho potom aj tak vidím len večer a vikend

ivkazba
26. okt 2021

@annamalaga nemusia to zvládať samé, môžu odísť do zahraničia s chlapom. Ja by som tak nežila, ja tu s deťmi a chlap trištvrte mesiaca preč. A nie preto, že by mi nemal kto pomôcť, ale preto, že načo mať rodinu, ak rodina nie je spolu. Takže ak by chlap robil v zahraničí, odišla by som s ním aj s deťmi. Je to voľba, či žena ostane sama doma alebo nie.

kinderzwillinge
26. okt 2021

@ivkazba Uplne suhlasim, presne toto iste som si hovorila, ked som citala diskusiu, ze co je toto za zivot...

didi2102
26. okt 2021

@ivkazba ja napr nemôžem odísť,keďže muž je napr teraz 3tyzdne v poslku,potom týždeň Maďarsku,potom mesiac v UK,potom týždeň v Amerike 👍👍
Pracuje takto 10rokov

ivkazba
26. okt 2021

@kinderzwillinge presne. Nehovorím keď človek odíde napríklad na pár mesiacov kvôli nejakému projektu. Ale dlhodobo, že roky. Čo je to za vzťah? Čo je to za zodpovednosť, mať deti ale nebyť s nimi. Poznám X žien, ktorých muži odišli pracovať mimo SR, tak odišli aj tie ženy s deťmi. Žiť oddelene roky, pre mňa neexistuje žiadny logický argument.

ivkazba
26. okt 2021

@didi2102 tak to je individuálne. Môj chlap by taký job nezobral a to ani nemáme deti. Nezobral by job, kde by sme museli existovať oddelene. A som vďačná za to, že má takýto postoj. Zobral teraz job v Prahe (bývame v BA), ale aj to po dlhých rozhovoroch, kedy sme sa dohodli, že budeme pendlovať tak, aby sme 5 dni v týždni boli spolu.

didi2102
26. okt 2021

@ivkazba vidíš ,my bývame na východe a tu si nenavyberas,nemôže sa celý východ presťahovať do Ba a áno tam by si určite prácu neaku našiel,no na východe je to komplikované lebo je pre nich buď prekvalifikovany alebo nemá zase tu kvalifikáciu ktorú by mal mať,on sa špecializuje na staré výrobné linky, robotizaciu nevie,weby nevie atď prácu vzal keď som bola na VŠ,čiže aj tak som bola mimo ja,súhlasila som nech to vezme,ale áno chce to obetu,o rok pôjde s dcérou na materskú a ja do práce ,dohodli sme sa že celý polrok bude obvolavat firmy cca 100km od nás a hľadať niečo iné

janinah
26. okt 2021

@ivkazba presne tak,nežila by som tak..aj na tej spomínanej Orave domiská stoja,ženy samé s deťmi sa vytrápia,potom je ten chlap už na dôchodku ,deti odrastené a nemajú si oni dvaja čo povedať..u niekoho je to ako šablona,že takto to byť musí...no,nemusí,nežila by som tak.Môj manžel len dva mesiace robil mimo nášho mesta "až" 100km,2x v týždni bol doma a už nám tam byt hľadal,aby sme boli spolu.Ani autorka takto žiť nemusí.

silviazlat
26. okt 2021

@stvura tak to vas obdivujem ako ste to zvládla

kinderzwillinge
26. okt 2021

@ivkazba Urcite, ak ide o jednorazovy projekt, ok to sa da zvladnut.
Ale citat tu, ze muz je 4 alebo 6 tyzdnov prec a pride si potom na tyzden zasexovat a ma 3-4 deti, ktore nevidi vyrastat, pride o to najkrajsie obdobie dietatka, ale hlavne je ochudobnene to dietatko o otca, o jeho pritomnost, to je na tom celom najsmutnejsie.

yanni
26. okt 2021

@ivkazba Presne mas pravdu. Toto nie je zivot ani pre matku ani pre deti. My zijeme (cela rodina) v zahraničí a ked muza vyslala firma este dalej, isli sme s nim. A boli spolu cela rodina 5 rokov dalej v zahranici. ja muza nemusism mat kazdy den za zadkom (ani nemam, je cez tyzden tiez casto mimo domu) ale je to ine, ked je muz tyzdne a mesiace tisicky km mimo a 1-2-3 dni mimo par km, ze keby nieco, naskoci do auta/vlaku/lietadla a za chcilu je doma. A cez vikned, sviatky, casto ako nahrada potom homeoffice, doma. Ano, da sa zvladnut vsetko, a pravdepodobne v takej situacii aj musis, ale s tolkymi detmi by som sama neostala (ani keby som mala celu rodinu v okoli).

annamalaga
26. okt 2021

Ono napr. Kebyže ma partner prácu v Mníchove , tak ja tiež idem do Mníchova. A ja som zase za bývanie v byte. Somnou rodinný dom nerobí nič. My bývame vo veľkom dome , výhody moc v tom nevidím. Navyše upratujem len ja. Mama si už nato zvykla. Ja som rozhodne za život s partnerom. To súhlasím. Ale chápem aj ženy , čo do Nemecka ísť nechcú.

yanni
26. okt 2021

@annamalaga preco zeny do DE nechcu ist? To mi je nijaka novinka. ja to skor vidim in media res opacne. Zijeme v DE (dokonca v tom Mnichove resp. trosku mimo) ale ked ma muz dobru pracu a maju na ten byt, tak kde je problem. Jedna lamsska sa tak vybrala. Tiez velký dom na SK, ze zarobia, splatia a vrata sa. Dopado to tak, ze dom predali na su nastalo v DE. A podla jej slov, na SK ju uz nedotiahne ani par volov.

annamalaga
26. okt 2021

@yanni napr. majú tu rodiny, zázemie už , priateľov alebo neovládajú jazyky, ísť sa im nechce. Atd.

rikarika
26. okt 2021

@ivkazba mozem sa ta opytat kolko mas deti?

hipuska
26. okt 2021

Tu je taká mentalita na Slovensku, že žena musí zvladat všetko. Pracovala som 2 roky v Írsku v jasliach a škôlke. Matky tam nosili deti od pol roka, niektoré na celý týždeň, niektoré na pár dní v týždni. Fungovali sme od 7-19.00. Tie matky boli "hrdinky" pretože boli v domácnosti a starali sa o rodinu. Pričom, každá mala ešte aj opatrovateľku-na tie dni, keď deti neboli vo škôlke. Neviem prečo, tuná to nie je tak zvykom. Keď je chlap mimo, aspoň nejaká pomoc "vyvenčiť" deti pár krát do týždňa....väčšinou, ti chlapi aj zarobia ale furt tie peniaze idú do iných veci. Ženy si odopieraju pomoc.

Ja ti radím, niekoho si nájdi. Študentku, čo ti bude chodiť pomáhať. Aj ty potrebuješ čas pre seba. Alebo aspoň v kľude si doma porobiť.

mandarinka555
26. okt 2021

@rikarika Písala vyššie, že nemá deti.

rikarika
26. okt 2021

@ivkazba skus mi prosim ta vysvetlit naco sa zena ktora nema deti a rodinu, pravidelne vyjadruje a 'radi' v temach kde uz v nadpise svieti 3 deti. Minule si 'radila' v teme ako cestovat s 3 malymi detmi - z toho jeden novorodenec - BA-vychod, ako je to v poho a ako to ty zvladas....uplne mimo. Teraz opat od teba rada total mimo. Ja poznam vela rodin kde je chlap mimo rodiny mesiac, lebo ZARABA pre rodinu, ano je to tazke, ale vedia si zratat 2a2 a ze teda sa to financne oplati pre rodinu. Aj zena s tromi detmi to ma doma tazke a odist zit s tromi malymi detmi hocikde do zahranicia, najma ak tam nie su vytvorene podmienky...ako prepac to moze napisat naozaj len clovek, co ziadne deti nevychovava. Skus sa vyjadrovat k temam kde mas naozaj aj prakticku skusenost....
@kikundela je to tazke, viem z vlastnej skusenosti, sk nemas pobliz rodinu, skus oslovit nejaku studentku z okolia o vypomoc. A mne velmi pomohli v tom case aj kamaratky z okolia tiez na materskej, casto sme sa stretavali aj s detmi. Neboj cas rychlo leti....moje baby uz maju 10, 14, 17 a su to to najlepsie, co v zivote mam.

hipuska
26. okt 2021

@rikarika súhlasím. Veľa.chlapov robí manualne a bývaju na ubytovniach. Sú 2,3-4 po izbách. Makajú 12-ky, 16-ky chodia tam len prespať. To je ilúzia, že chlap robí v zahraničí a má pekne byť, kde môže zobrať ženu s 3ma deťmi. Aj tak by bola furt sama. Plus neznalosť jazyka muža, ženy.

beronsche
26. okt 2021

@rikarika nuz ja deti mam, aj v zahranici som zila,ano, priznavam, nesla som s dietatom, narodilo sa tam a tiez by som urobila vsetko pre to, aby bola nasa rodina spolu.. Cize, pockala by som, aby muz vytvoril nejake podmienky (cize zabezpecil byvanie) a isla by som..
Sice rozumiem, ze niekedy sa fakt neda, ale casto sa zase az tak nechce..

bluka2
26. okt 2021

@rikarika v princípe súhlasím, ale napriek tomu, že nemá deti to vidím uplne rovnako. Nie je to vôbec otázka "podmienok", ale prístupu k životu, chuti okúsiť niečo nové a nebáť sa výzvy, vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, aby sme mali šancu osobnostne rast. A toto je o človeku a nie o tom, či má deti. Dá sa ísť kľudne aj s deťmi žiť hocikam a ani muža tam netreba mať, nieto nejaké podmienky - tie si spravíš aj za pochodu ..

bluka2
26. okt 2021

@beronsche nedá sa len fakt úplne vo výnimočných prípadoch, napríklad doopatrovanie rodiča, ale väčšinou je to o tom dome a "zázemí", je to úplne otázka preferencií a nie toho, čo sa dá či nedá

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beronsche
26. okt 2021

@bluka2 ano, suhlasim.

annm81
26. okt 2021

@rikarika Podľa mňa má o vzťahoch na diaľku pravdu. Načo je taký vzťah s partnerom a s deťmi? Nie sme na prelome minulých storočí, keď bolo ťažké odísť za prácou. Je ten dom dôležitejší než rodina? Aké špeciálne podmienky musia byť vytvorené na také sťahovanie? Ak je muž tam, nájde si podnájom a rodina môže prísť. Žena sa zatiaľ doma môže učiť jazyk. Deti pôjdu do škôl, škôlok, jaslí a žena sa zamestná. Ak žena nemôže odísť, lebo sa napr. stará o chorého rodiča a nedokážu vyžiť z miestneho platu, nájdem si prácu a presťahujem sa do väčšieho slovenského mesta.

koniarova
26. okt 2021

Vzťah na diaľku nemôže fungovať. Teda môže, ale len chvíľu. A pri deťoch už vôbec. A nepresvedčí ma o tom nikto.

didi2102
26. okt 2021

@koniarova čo je to u vás na chvíľu,muž chodí pred 10r,syn má cez 3r,máte vlastnú skúsenosť ? Neobhajujem to ale zase tu kecaju čo nemajú skúsenosti