Rozmaznané 9-ročné dieťa

9. aug 2022

Ahoj. Mam problem s 9 rocnou dcerou. Kedze som s nou bola dlho sama a nemala som vela financnych moznosti byvali sme u mojich rodicov. Moji rodicia vsak dceru rozmaznavali a isli aj proti mne. Hadky boli na dennom poriadku a otvorene mi vynadali aj pre nou ked som si stala za svojim, ze nechcem, aby nieco robila, dostala a pod. Za mojim chrbtom ju odmenovali a vsetko jej dovolili. Nemusela si umyvat zuby, utierat zadok. Vsetko za nu robili. Bolo to pre mna uz neznesitelne, no zial, nemala som kam ist a malo penazi na zivot, pretoze som rodicom este financne pomahala. Neskor som zacala vztah s mojim priatelom a aj som karierne rastla a pred casom sme sa prestahovali do spolocneho domu. No a zacali sa problemy aj s dcerou. Vzdy ked ide k nasim navymysla si ze jej robime zle. Ale uplne bludy. Rodina tomu veri a dostavam pravidelne vynadane. Dcera stale knuci, ze sa chce vratit a chce byvat pri rodicoch. Sprava sa cudne tu ku nam doma az vlezlo a pride k nasim a tam robi sceny a intrigy. Spadla v skole a zvalila to nas, ze my sme ju zbili, pritom v zovote sme na nu ani ruku nezdvihli. Je to tazke s nou zit. Venujeme sa jej, chodime na vylety, von, hrame sa s nou. Neda si vysvetlit, ze sa k nasim uz nevratime a ze zijeme spolu ako rodina. Muz s nou problem nema, venuje sa jej a ani ona s nim. Len pred nasimi to spolunazivanie opisuje ako tyranie. Prosim o radu ako toto cele prekonat ako s nou pracovat, aby s tymto prestala. Nechcem to riesit radikalne, ze ju odstrihnem od starych rodicov, to mi nepride ako dobre riesenie. Prosim vopred o konstruktivne rady miesto utokov. Dakujem.

majah212
9. aug 2022

Psychológa ste skúšali? Tretia strana by vám mohla pomôcť, poradiť a pomôcť si nájsť cestu k sebe ako matka a dcéra

pribinak
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
9. aug 2022

Ako dlho ste od starých rodičov odstahovane?

autor
9. aug 2022

@pribinak pol roka

elizabet173
9. aug 2022

od starých rodičov by som ju neodstrihávala, iba by som jej tým pohrozila, možno si mala urobiť väčšie haló, keď si vymyslela, že ste ju zbili a pár mesiacov ju tam nepustiť. Zvažovala by som aj psychológa. Nerozumiem tomu, že si musela bývať u rodičov, keď si im finančne pomáhala. To si mohla radšej dať na nájom, aj keď malého bytu, no už to nevrátiš. Tiež by som si pohovorila aj s rodičmi, bez prítomnosti dcéry a tiež im povedala, že ak budú podrývať tvoju autoritu a skákať dcére an všetko, čo im povie, tak k nim nebude chodiť, že už toho pokazili dosť.

autor
9. aug 2022

@majah212 este nie... popravde som si myslela, ze by sme to mohli zvladnut. Ale asi nie.

pribinak
9. aug 2022

Hm, zobrala by som mamu - teda babku k psychologické. Nepovedala by som kam ideme, ale zobrala by som, lebo toto nie je problém 9 ročnej dievčinky, ale skôr babky, ktorá zrejme nechápe ako problemy s jej postojmi spôsobuje

autor
9. aug 2022

@elizabet173 mne by to nevyslo na samotne byvanie a bolo mi luto aj situacie rodicov. Ja viem. Im nebolo luto mna. Ale jednoducho nedokazem sa tvarit lahostajne.

elizabet173
9. aug 2022

no bohužiaľ, určila si si priority ináč, rodičia sa mohli posnažiť sami

autor
9. aug 2022

@pribinak zial.. je tam psychiatricka diagnoza a vsetci su zli, len oni nie. Nechcu to riesit, uz padla viac raz taka debata, ze podme k psychologovi. Velmi nepodporujuci ludia. Ja som si tiez skusila s nimi. No napriek tomu... ja neviem byt na nich zla.

autor
9. aug 2022

@elizabet173 oni brali ako zradu, ze sme od nich odisli.

pribinak
9. aug 2022

Tak ak je tam diagnoza tak by som proste tam dieťa nedávala samé.
V momente ak by dcéra začala nejakú “story” sa zbalim a ideme domov

elizabet173
9. aug 2022

to si ale nenapísala hneď, že je tam diagnóza, dcéra nech tam chodí iba v tvojej prítomnosti.

moonlight1210
9. aug 2022

Posad si ju a uprimne sa s nou porozpravaj o dosledkoch takychto reci, ktore rozprava.
Je uz velka, pochopi to. Zatial si vsak nevie domysliet, kde to moze skoncit. Niekto jej musi najprv nacrtnut farbisty obraz toho, co to moze sposobit. Inak si neuvedomi, ako si sama sebe skodi.

Ta psychiatricka diagnoza je stanovena, ci ju len predpokladas?
A treba mysliet na to, ze psychiatricka diagnoza sa moze vyskytnut u ktorehokolvek clena rodiny vpriamej linii. A moze preskocit i generaciu.

autor
9. aug 2022

@elizabet173 je to nejaka porucha osobnosti a cholericke spravanie. Lieky na upokojenie neberie.

pribinak
9. aug 2022

Sorry ale pri poruche osobnosti by som dieťa same nenechávala
To je viac škody ako osohu

autor
9. aug 2022

@moonlight1210 je to stanovene od lekara, nie je to nic extremne co vyzaduje hospitalizaciu. Len teda lieky neberie. Malu som si uz 2 razy posadila a vysvetlila jej, ze ublizuje ludom, ktori ju miluju a aj starym rodicom, lebo sa potom o nu zbytocne boja. Ona sa rozplace, ze chce ist byvat tam a opisuje, uplne nezmysly, ze preto, leno je zvyknuta na skrinu tam, ze sa jej lepsie spi tam, ze tam je lepsia farba dlazdic. Potom povie, ze ona lubi deda a babku. Tak som jej vysvetlila, ze tym, ze sme odisli sa nic nezmenilo a stari rodicia si nemyslia, ze ich menej lubi a ani naopak, ze ju nelubia menej lebo je s nami. Aj sama povedala, ze to je normalne, ze deti byvaju s rodicmi a chodia na navstevu k babke a dedovi. Ale pride tam a zasa je to tam kde bolo. 😒

autor
9. aug 2022

@pribinak to ma jej babka.. otec je taky trpitel, ze on to jej spravanie znasa a kroti ju. Ale mas pravdu, zrejme to nie je dobry napad.

macikovaiveta
9. aug 2022

Rozum mali mať Tvoji rodičia , prepáč , vlastne jej ublížili 🤷‍♀️

autor
9. aug 2022

@macikovaiveta ja viem.. denno denne som ich pekne prosila, nech toto nerobia. Akoby som hrach na stenu hadzala.

macikovaiveta
9. aug 2022

Držím Ti palce , máš to ťažké , som totiž babka ale toto by som dcére a vnučke nerobila . ✊

katkaseiner
9. aug 2022

suhlasim s navstevou psychologicky... tvoja dcera a tvoja mama musia pocut od uplne nestranneho cloveka ze toto sa nerobi. Tebe drzim palce... mam 9rocnu ktora by sa tiez rada radsej nastahovala k starym rodicom, len teda my sme tam nikdy nebyvali, aj sme obmedzili vztahy lebo tiez robi mama nedobre veci... hoci nerobi nic proti mne, prehnane rozmaznava moje deti.... nechape ze svojou laskou ich zabije...

autor
9. aug 2022

@macikovaiveta dakujem velmi pekne. Tvoje deti a v ucata su stastne. Ja som to mala cely zivot. Moja mama ma deptala ako sa len dalo. A jej mama tiez. Znicili celu rodinu a vztahy. Ja som zasa naopak velmi makka, bojazliva a nepriebojna. A hlavne. ja nechcem nikomu ublizivat.

autor
9. aug 2022

@katkaseiner Dakujem za radu. Tej psychologicke teda urcite pojdeme. S mamou tazko, ta nikam nepojde. A presne, niektori stari rodicia nerozumeju tomu, ze opicia laska je skaza pre tie decka.

macikovaiveta
9. aug 2022

Povedz si svoj názor , neboj sa to povedať aj matke , nech sa preberie aspoň sa prečistia vzťahy , prajem veľa sily zachráň čo sa dá svoje dieťa , všetko bude ok 🍀

autor
9. aug 2022

@macikovaiveta dakujem krasne za povzbudive slova! ❤️

reanda
9. aug 2022

nechces nikomu ublizovat, ale ublizujes svojej dcere, ked nechas, aby na nu vplyvala psychicky narusena babka.. nepustala by som ju tam samu uz v ziadnom pripade, na navstevy jedine spolocne.. dcera sa z toho postupne dostane, ale ked neprerusis ten kontakt, tak to bude pokracovat dalej

mogaa
9. aug 2022

ťažko hľadať pravdu - jeden názor je tvoj, druhý tvojich rodičov a tretí tvojho dieťaťa...ono väčšina starých rodičov vnúčence rozmaznáva a nie je s tým nejaký extra problém....dieťa jednoducho vie, že u starých rodičov nie sú tak striktne nastavené pravidlá a babka s dedkom povolia....podľa mňa iné ako stále dookola vysvetlovať a rozhovory, iné nepomôže....možno má problém s tvojim partnerom, možno s tým, že teraz chcete po nej striktne dodržiavanie pravidiel a kým ste žili u tvojich rodičov tak tá výchova bola aj vzhľadom k starým rodičom benevolentnejšia....logicky jej teda u nich bolo lepšie.....možno by si s partnerom mohla trochu ubrať alebo jej prejavovať viac lásky, nie len samé príkazy a zákazy....ono nastavené pravidlá a ich dodržiavanie je jedna vec, ale dieťa musí cítiť lásku, čiže sem-tam nejaké to prižmúrenie očka je tiež potrebné....my ťa nepoznáme, ani tvoju výchovu, ta ťažko sa hľadá chyba....nezvalovala by som to len a len na starých rodičov, že dieťa je také aké je....lebo ak by to bola len ich chyba tak vieš obmedziť styk dcérky s nimi, ale tam je zrejme aj iný problém.....nielen to že oni jej všetko povolia.....išla by som k psychologičke, najskôr sama, možno budeš prekvapená keď ti povie čo robíš zle aj ty vo výchove....poradí ti ako reagovať na určité situácie a ako to dieťaťu vysvetliť....osobne si nemyslím že dieťa potrebuje psychológa, to skôr ty aby si vedela ako reagovať na konkrétne situácie.....

thea2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
9. aug 2022

Vieš čo keby toto robí moja dcéra, tiež ma toľko co tvoja. Tak by som jej povedala ze ak si bude vymýšľať ze ju bijete, ze sa môže stať že prídu zo sociálny a polície a ze ona bude musieť do domova kým poriadne nepresetria ci je to pravda alebo nie a vtedy nebude môcť byť ani so starými rodičmi ani s tebou.
A určite by som navštívila psychologickú, najprv sama, nemusíš tam ist hneď s dieťaťom.

Ako dlho ste bývali u tvojich rodičov? Co biologicky otec dieťaťa?