Ahojte, prosím o kontrolu ulohy a cvičenie 3 ani nevieme urobiť. Ďakujeme za ochotu
Zastaví sa u Paľa - genitiv
Nepozná tých hercov- akuzativ
Opýtal sa na synovca- akuzativ
Úloha 4. lyžiari....
3. podla hrdina sa koncia v m.n. na ia. ak je to chlap tak i to je zakladne ucivo, tito dieta musi vediet vysklonovat
Úloha 3. treba podčiarknuť slová: strážcovi, sudcovi, dôchodcovi, darcovi
3. Strážcovi, sudcovi, dôchodcovi, darcovi - treba podčiarknuť, skloňujú sa podľa vzoru hrdina
Úloha 1. podľa vzoru chlap sa skloňuje aj slovo priateľ a ujo
Ďakujem, ideme opravovať
A úloha 5. doplniť dlzne na slove zákazníkov
@kacena4 to nie je celkom tak ako píšeš, treba určiť nominatív jednotného čísla..
čiže životné podstatné mena zakončené v nominatíve jednotného čísla na -a sa skloňujú podľa vzoru hrdina, tie ktoré sú zakončené na spoluhlásku alebo na -o, je vzor chlap.
Lebo napr priateľ-priatelia, ale je to vzor chlap, nie hrdina.
@kacena4 ďakujem za poučenie. Je to dieťa s dyslexiou dysgrafiou a dysortografiou
Robí čo môže, snaží sa. Takze prosím Tá, ak si pohoršená, tak sa nezapájaj
autorka, ja viem pochopiť, ak máš dieťa s poruchami učenia, sama som s takými pracovala... ale že to nevieš ty? 🙂 je tam kopa chýb. odhora až nadol...
@panelacikova nuž mozno sama ma rôzne dys... a dieta podedilo po nej. Kedysi sa to neriesilo, rovno sa dieťa odsúdili ako neschopné. Sa čudujem ze dnes, ked už vieme, toľko ľudí s radosťou odsudi dospelého pre pravopis a podobne a pritom netuší co za tým je.
@danielinaa reagovala som na ňu kvôli jej príspevku o 20:56, kde sa oháňa rôznymi diagnózami dieťaťa, ale sama neprizná, že má problém.
Uloha 3 podciarkni
Strazcovi,sudcovi,dochodcovi,jozovi
Úloha 1. podčiarkni ujo a priateľ
Úloha 2. (zastaví sa) u Paľa (koho čoho ) G
Úloha 3. Strážcovi, sudcovi, dôchodcovi, darcovi
Úloha 4 opravte si "y" na lyžiarovi
Úloha 5. Chýba dĺžeň na zákazníkovi
@panelacikova
@osky
@dadka128 ďakujeme
@danielinaa áno, dieťa podelilo. Ja som mala vždy 4 zo slovenčiny, ostatne predmety bez problémov
@panelacikova áno, neviem to. Dieťa podedilo. Exceluje v matike a v informatike. Je tam veľa gramatických chýb lebo je dysortografik
Dúfam že ste všetky spokojne, že ste mali príležitosť zas niekoho dobre pourazat a ponížiť. To je take konikovske. Pomôcť bez zbytočných komentárov je vzácnosť
Dobrú noc
autorka, pravdu povediac, ujo google by ti toto našiel tak za 5 minút. možno nabudúce trošku sa aj sama potrápiť, než si nechať vypracovať úlohu na MK
@dadka128 myslím si, že v úlohe 2 by malo byť: nepozná tých hercov: A, pretože nepozná koho, čo?
@dadka128 taktiež pýtal sa na synovca: A - na koho, na čo sa pýtal?
@panelacikova mne tam viac pasuje koho coho preto si myslim ze to má správne
@dadka128 nepozná čoho? To teda vôbec nie je spisovne
@dadka128
@panelacikova Pýtal sa na KOHO, ČO? Synovca. NIe pýtal sa na KOHO, ČOHO. Čiže to má byť AKUZATÍV
@belllinka no veď, ja to tak tiež píšem.... 😉
Slovo ujo sa tiež skloňuje podľa vzoru chlap