Ahojte, obraciam sa na Vás s prosbou o skúsenosti, prípadne riešenia. Syn (7) konči prvú triedu. Jeho správanie v škole je jedna velká katastrofa. Do terajšej školy chodí od decembra 2014, prehlasovali sme mu školu kvoli bydlisku. V "prvej" škole nemal žiadne problémy so správaním, aj učenie mu šlo celkom dobre. Ale odkedy chodí do tejto školy, je to poznámka na poznámke. Učenie mu sice ide, ale jeho správanie je hroza. Je nepozorný, nesústredený a hlavne...bije deti. Keď sa ho ja alebo pani učitelka opýtame prečo to robí, povie len že nevie a tvári sa, ako keby si ani neuvedomoval, že niečo spravil. Napríklad včera udrel dievča z vedlajšej triedy a vyhodil jej pero z okna. Dokonca mi pani učitelka povedala, že v triede nieje ani jedno dieta, ktoré by od mojho syna nemalo nejké poranenie. Som s nervami v koncoch, nezvládam to psychicky, každý deň sa bojím, čo ma zase čaká, keď pojdem po neho do školy. Stále len samé sťažnosti. Pani učitelka mi povedala, že jeho správanie v škole je celkovo nevhodné, ale viac mi k tomu nepovedala. Dokonca ma pred školou zastavujú rodičia jeho spolužaikov a sťažujú sa...úplne ich chápem. Ale čo mám robiť ? Doma taký nieje, ani nikdy taký nebol ! V školke ani v tej prvej škole takéto problémy vobec neboli a ani vo sne by ma nenapadlo, že dokáže byť takýto zlý. On v podstate totiž není zlý. Je milý a citlivý. Preto toto jeho chovanie vobec nechápem. U psychologa sme samozrejme boli, ale dokopy nám zatial nič nepovedal, máme prísť za 2 týždne znovu. Bojím sa o syna, bojím sa že z neho vyrastie nejaký zločinec, nechápem čo sa s ním deje... Prosím, čo by ste robili vy na mojom mieste ? Už som vyskúšala snáď všetko. Nepomáhajú zákazy, vyhrožovanie, nejde to po dobrom ani po zlom, nejde to s ním nijako. Na všetko má odpoveď " neviem" , alebo "ja som to neurobil". Okrem tohoto jeho vyčíňania v škole riešime aj ďalšie jeho problémy, například jeho hyperaktivitu a to, že má problémy s rečou. Stále šaškuje a robí grimasy, úplne pre všetko sa rozplače (aj keď to nieje niekedy plač, ale proste sa mazní), je hrozne úzkostlivý, vonku sa od neho nemožem vzdialiť ani na meter, aby nezačal hystericky kričať "maminkaa". Nikdy neutrpel žiadnu traumu, nikdy sa mu nestalo nič zlé, kvoli čomu by mohlo mať takýto strach a podobne. Kvoli tomu jako sa správa nemá ani moc kamarátov. Lepšie povedané, nemá žiadnych kamarátov, len dve kamarádky. Jedna je z jeho triedy, má ju velmi rád a druhú už nevída, pretože sa odsťahovali do zahraničia. Prosí, napíšte mi vaše názory, prípadne skúsenosti, budem rada za každú odpoveď. Ďakujem. 😔
@ada22222 A nemožeš ho dať naspať do tej školy kde bol predtým? Či ste sa presťahovali daleko? Možno jednoducho nezvládol nový kolektív, možno v tej starej škole mal kamarátov, nie? My sme sa tiež sťahovali asi 25km, ale syn zostal chodiť do starej školy, nehcel ísť do nového kolektívu, radšej vstáva ráno o hodinu skor a ide busom do mesta.
@janickacrazy Neviem, či by to bolo riešenie. V tej prvej škole tiež moc kamarátov nemal. Ale nie preto, žeby sa zle správal, ale preto, že tam chodil len 3 mesiace a z toho bol vačšinu času chorý, takže v škole bol málo. A v terajšej triede má tú svoju kamarádku, ktorej sa nechce vzdať. Uvažovala som nad zmenou školy, ale syn to odmieta, lebo vraj si s tou spolužiačkou slúbili, že budú spolu už navždy 😅 To, žeby som ho dala do inej školy by asi nezvládal dobre už len kvoli nej. 😢
@ada22222 Určite pracujte s tým psychológom, podľa mňa asistent nie je zlý nápad, možno zo začiatku bude mať s tým chlapec problém, ale ak pochopí, že je mu na pomoc tak to prijme.
Skús Ty sním skús chodiť do školy, čo ja viem napr. týždeň a buď na vyučovaní. Pozoruj ho, čo vyvoláva jeho agresivitu a pod.
My sme mali takého spolužiaka na zákl. škole a nikto to neriešil, skrátka bol zlý a bodka, dnes je to veľmi ťažko chorý človek, má schizofréniu a aj rôzne iné psychické diagnózy, nechcem Ťa strašiť, ale treba to riešiť.
Daj ale na vlastný rozum, pozorovanie a intuíciu.
asi budem za zlu, ale niekde musite robit chybu.
hlavne si prestan stala vraviet, ze on nie je zly, ze je len citlivy.
ci chceme, alebo nie, su proste aj deti, ktore teda vzor dobroty a miloty nie su.
proste ked dieta VEDOME ublizuje inym, nieco v poriadku nie je. a nebude za tym jeho citlivost.
ja ti rozumiem, je to uplne na porazenie, lebo si na jednej strane uvedomujes, ze synove spravanie OK nie je.
na druhej strane, je to tvoje dieta, tazko sa s takymto niecim da zmierit.
ale predstav si, ze si mama jedneho z tych deti, co im tvoj syn ublizuje, tiez by si napisala, ze ved ten agresor nie je zly, je citlivy...
co vsetko ste skusili, aby doslo k nejakej zmene ? jeho otec sa k tomuto ako stavia ?
@ada22222 No ale ked v tej prvej škole nemal probémy, tak by to stálo za úvahu. Možno len táto jeho učiteľka má k nemu dáky nesprávny postoj, neviem. Lebo to, čo robí, určite nie je v norme a ked si ho raz tak zaškatuľkujú, bude sa to s ním ťahať celú školu a to hádam nechceš. Možno má nejakú poruchu ADHD alebo niečo podobné, ale to by mal zistiť ten psycholog. Ked má problémy s rečou, chodíte aspon k logopedičke?
No ok, ale je prvák, takže do tej prvej školy chodil koľko? Polroka? Tak aj do tejto polroka. Možno tam bol ticho, lebo sa len rozkukával.
Ja by som si preklepla aj tú učiteľku. Ja by som s ním išla na vyučovanie. Keď sme mali problém s našou dcérou tak sme boli pripravení chodiť s ňou na problémové hodiny, chceli sme vedieť ako to tam prebieha, keď nevieme, nemôžeme urobiť opatrenia. Akonáhle sme sa na to v škole informovali, resp. sme im to oznámili, problémy zázračne prestali. Takže čo si o tom myslieť?
Presne ti poviem o čo ide- syn je v strese a to,že mu vyletí ruka a urobí zbrklo zlú vec je reakciou ako si on chce stres odbúrať.Máte nevhodnú psychologičku,mala ho otestovať a mali ste začať relaxačné cvičenia /ale možno s tým začne neskôr,ak ste tam boli len raz,ale aj tak už nejaký postup práce s ním ti mala povedať/.Cieľom je,aby si uvedomil-najprv rozmýšľam,potom konám.Intelekt a učenie s tým nesúvisí,zákazy,príkazy nepomôžu.Musíte sa doma všetci s ním veľa rozprávať o jeho pocitoch,rozoberať s ním čo sa v škole stalo/dobré aj zlé/ prečo reagoval ako reagoval,prečo udrel spolužiačku /možno ho ona vyprovokovala prvá nejakou poznámkou/ a ako by mal na tú prípadnú poznámku od nej reagovať,aby to bolo správne /ísť za učiteľkou a rozobrať situáciu spolu so spolužiačkou a učiteľkou/.Chce to aj spoluprácu učiteľky /nemôže deťom povedať,že vybavte si to samy/ Treba ho chváliť za akúkoľvej maličkosť doma aj v škole.Predpokladám,že aj doma je nejaký problém napr. so stravovaním,so zaspávaním,s hocičím čo možno ani z aproblém nepovažuješ,myslíš,že jednoducjo je taký....nebude to ľahká cesta,ale dá sa,musíš mať dobrú psychologičku a musíte byť doma naň dôslední a rázni.
@janickacrazy ale zas nehadz vinu na ucitelku, v prvej skole bol kratko, to sa len rozkukavat mohol. a ked ma x dalsich deti na stariosti a nemaju taketo proeblemy, tak je to asi z jej strany OK. navyse, nemam pocit, zeby ho ona nejak odpisovala, prave naopak, snazi sa problem riesit aj s rodicmi.
skor sa priklanam k nazoru @janinah, sla by som k inej psychologicke. toto velmi pripomina ADHD poruchu, ale nada sa diagnostikovat po prvom sedeni.
plus ak sa da, prihodila by som mu nejaky sport, idealne kolektivny, trebárs hokej. nech sa tam poriadne vyblazni
a samozrejme každému udretému či ublíženému dieťaťu sa musí ospravedlniť príp. mu dať aj malý darček-keksík....rodičom sa nečudujem,ak zraní hoc aj nechtiac cudzie dieťa,je to riadny prúser a potom to rieši s rodičmi triedna uč. neskôr aj riaditeľ školy.škola môže nariadiť posúdenie resp. názor psychologa,je dobré,že tam už chodíte...sú určite postupy-od písomného pokarhania tr. učiteľom cez 2ku zo správania až po vylúčenie zo školy-tomu musíš predísť...niekto povie-však to sú chlapci,vyrastú tz toho ,každý sa občas pobije-omyl,treba to riešiť a čím skôr...držím prsty,je to na tebe
@nyusika To, že som napísala že je citlivý, som nemyslela tak, že "On není zlý,on je len citlivý." Myslela som to tak, že- Nechápem jeho zlé správanie, pretože to bol vždy milý a citlivý chlapec. Doma nikomu neubližuje, ani nevyvoláva konflikty, proste doma je úplne iný. To, aby som s ním chodila na vyučovanie sme už tiež skúšali. Chodila som s ním týždeň do školy, ale samozrejme predomnou bol dobrý a poslušný, nebol žiadny problém. Ale na ďalší týždeň už bola zase poznámka za nevjodné správanie. A nemožem byť predsa stále s ním v škole aby nerobil zle. Mám ešte 3 ročnú dcerku. Skúsili sme všetko od dohovárania, psychologa, psychiatra ( dostal lieky na ukludnenie, ale len ho utlmovali a chcel stále spať, tak sme ich museli vysadiť), určili sme mu doma pevný režim a pravidlá, riešili sme to velakrát s pani učitelkou...ale žiadna zmena..Ja s manželom sa nehádáme skoro vobec, doma je klud, takže si nemyslím, žeby na neho zle vplývalo niečo od nás ako od rodičov. 😖
Ahoj, no ja sa prikláňam k názoru, že asistent by mohol pomôcť, už len natrafiť na ozaj dobrého. Ak to nerobil v pôvodnej škole a problémy začali vyslovene v tejto škole, tak tam je spúšťač, asistent by to mohol zachytiť, učiteľka popri výučbe nemusí zachytiť všetko, rôzne aj neverbálne signály od detí. Možno je to jeho spôsob ako zaujať a získať si kamarátov, urobil hlúposti, teraz je už tak zaškatuľkovaný a nevie ako z toho kruhu von. A nemyslím si, že nemôže byť citlivý, môže, práve preto sa s novo vzniknutou situáciou v novej škole nevie vysporiadať. Treba jednoznačne hľadať príčinu za pomoci aj psychológa.
Držím palce
Doma sú všetky deti iné. A odmeňovanie nefunguje? Že tento týždeň nebola poznámka, nikto sa nesťažoval bude odmena.
@nyusika Ja nehádžem vinu na učiteľku, ale zase je mi divné, že napr. v školke ani v tej predchádzajúcej škole s ním žiadny problém nebol. Poznám rozne učiteľky a niektoré fakt vedia dávať len poznámky a dieťa nikdy za nič nepochvália, bol aj v telke taký prípad, že učiteľka stále vravela aj pred deťmi, aký je ten chlapec zlý, nevychovaný a neviem čo ešte, deti sa s ním potom nechceli hrať a on bol z toho v takom strese, že im začal robiť zle. Nakoniec ho preložili do inej školy a čuduj sa svete, nová učiteľka to s ním vedela, aj ho pochválila a zrazu žiadne problémy a aj prospech si zlepšil. nehovorím, že to musí byť rovnako aj v tomto prípade, ale tak je taká možnosť sa nad tým aspon zamyslieť.
@janickacrazy Súhlasím, niektorí učitelia majú veľmi zvláštny prístup a ak sú im deti nesympatické tak im to skrátka vedia osladiť. Robia rozdiely.
to, že s ním budem chodiť na vyučovanie bybolo sice fajn, ale ide o to, že on robí problémy len cez přestávky, keď nemajú učitelku v triede. A ako píšem, mám ešte aj dcerku, do školky ešte nechodí,a do školy predsa nemožem chodiť aj s ňou. Manžel je stále v práci, chodí domov až večer. K logopedičke samozrejme chodíme.
@natalym Odmeny nefungujú. Pani učitelka nedáva poznámky vždy, to by ich mal asi sto. Zatial má 4 poznámky, ale pani učitelka povedala že robí zle každý deň. A keď sa spýtam syna ako bolo v škole, či nerobil zle, povei že nie. Takže by dostal odmenu..ale popritom asi len za to, že mi klamal....
nerob z decka psychicky chorého ! psychiater ,asistent v škole a lieky na ukľudnenie nie sú dobrá voľba...najprv psychológ,ale opakovane píšem,že dobrý...zisti si vo vašom meste,kto je naj....
@ada22222 Pozri ja to chápem. Ale ak to treba riešiť tak to proste riešim. My sme obaja s manželom veľmi vyťažení a boli sme obaja pripravený fakt chodiť na to vyučko.
A nemôžete sa s učiteľkou dohodnúť, že by skrátka dávala viac pozor na nich cez prestávky, príp. mu dala nejakú robotu, napr. odniesť zošity aby bol dôležití a pod., utrieť tabuľu.
Neexistujú zlé deti, neverím tomu, len rodičia alebo učitelia majú zlý prístup a móda dneška odiagnostikovať silou mocou každého kto sa vymyká nejakú zažitému priemeru.
@ada22222 Cez prestávku sú prváci sami v triede? To vážne? Ved učiteľky by mali mať dozor nad nimi. V našej škole majú dozor aj cez prestávky, majú to podelené, moj syn je deviatak a aj nad nimi má dozor vždy jedna učiteľka aj cez prestávku!
@natalym ja to napisem z druhej strany, moja mama, pani v dochodkovom veku s velmi dlhorocnymi skusenostami, je pedagogicka. momentalne pracuje s problémovými ciganskymi detmi, vsetky deti ju miluju, vzdy patrila k najoblubenejsim ucitelkam.
a ona vravi, ze terajsie deti, su preto take "dive", lebo s nimi vsetci jednaju ako s nejakymi retardikmi...vsetko sa len vysvetluje, vzdy sa hadze vina na iných....ano, su aj taki ucitelia, ako pises, ze su nespravodlivi, maju predsudky, skatulkuju.
je fajn si pripuistit- uvedomit, ze su ludia, na ktorých dobre slovo neplati. ja som odpotrca telesnych trestov, ale nemam problem s tym, ze dietatu nieco, co ma rado, zakazem. a potom este prichadza na rad doslednost v mojom rozhodnuti.
tak ked poviem, ze dva tyzdne absolutne ziadna telka a pocitac, neexist, ze po zmene spravania mu to o tri dni dovolim.
raz sa povedalo dva tyzdne, budu to dva tyzdne.
ale je ovela, ovela viac takých rodicov, ktori si nedokazu pripustit fakt, ze proste nieco nezvladli.
teraz pisem vseobecne, nema to nic spolocne s autorkou,. lebo z nej mam pocit, ze si uvedomuje problem a chce ho riesit.
na rozdiel od mnohých, ktori proste skonstatuju, ze na môjho anjelika si sadla ucitelka.
@ada22222 Aký problém zavolať učiteľke každý deň a opýtať sa ako sa dnes správal? A rozobrať si tie situácie. Skrátka jej vysvetliť, že to chcete riešiť a musí Vám aj ona pomôcť.
Zatiaľ mi to príde, že len hľadáš výhovorky ako to nejde.
Proste to chcem zmeniť tak to zmením, alebo urobím pre to všetko, nie napchám ho liekmi. Spí po škole? Chápem deti sú unavené, ale šport by mu pomohol.
@janickacrazy ano, cez prestavku su sami. Majú len dozor na chodbe, ale v triede nie..len vtedy vznikajú konflikty.
@natalym mozno ten, ze ucitalka ma v triede x deti a tiez nie je povinna sa az takto venovat jednemu. navrhla psychológa, asistenta, s rodicmi komunikuje...ale zas dennodenne rozoberat problemove spravanie, to nejde.
ako by k tomu prili ostatne deti ? ved aj tie druhe nieco vyparatia a aj to treba riesit. sice nie denne, ale treba
@ada22222 som prekvapená,že chlapec v jeho veku nerobí šport.....je unavený,lebo nedospí dosť v noci,ide spať večer načas a bez problemov?ale teraz môže byť unavený z horúčavy,to áno....cez prázdniny má aký program? bude 2 mes. behať doma po dvore či okolo paneláku?dúfam,že nie,že má nejaký tábor,aktivity.....hľadaj vo vašom meste,určite niečo nájdeš...a najneskôr od septembra nejaký športový krúžok,neľutuj ho,môj syn v 1triede mal hokej 3x týždenne,husle 2x týždenne /týždeň myslím 7 dní/....ako pribúdali povinnosti v škole,tak husle skončil,ale v 2tr. mal karate,v škole majú tenis/škola so zameraním na tenis/ stále chodí na hokej,ktorý má celé leto pohybovú prípravu na suchu-futbal a kondička ,bicykel,lyžovanie,plávanie ani nespomínam,to je rekreačne
@nyusika Ja som to tak nemyslela, že zasadnú si na dieťa. Naozaj niektorí majú zlý prístup. Naša napr. rada a veľa rozpráva, ona nie je ani postihnutá ani nemá žiadnu diagnózu, ale my obaja radi a veľa rozprávame, tak je skrátka po nás. My sme jej museli vtĺcť do hlavy, že na hodine sa nekecá a učiteľka zase musela pochopiť, že sem tam jej treba dať priestor alebo zaujať tak aby toľko nekecala.
Ešte som zabudla.. Pani učitelka navrhla, aby sme požiadali o asistenta pedagoga. ktorý by dával na syna pozor a mal by ho pod dohladom. Neviem, či by to ale na syna nemalo ešte horší psychický dopad, aby si pred detmi v triede nepripadal ako nejaký neschopný a aby sa mu deti za to neposmievali. Aký máte názor ??