Precitlivené 12-ročné dieťa

26. aug 2024

Idem si k vám pre radu...
Ako pristupovať k dieťaťu, ktoré je precitlivené? Má 12 rokov, neviem, či aj nemá znížený prah bolesti.
Ja som typ, že: bolí, nádych- výdych, veď to prejde.
Keď sa niečo deje, snažím sa byť citlivá, ale vtedy vyvádza ešte viac.
Mala úraz(stúpla na drôt) dnes sme šli k lekárovi a tam plakala až sa triasla. Včera keď sa jej to stalo, povedala, že sa tak zľakla až jej pískalo v ušiach. Rana nebola hlboká...
Ale bez ohľadu na tento úraz, takto je to vždy. Všetko si veľmi pripúšťa a keď sa jej snažím pomôcť iba si hudie svoje.

pribinak
26. aug 2024

Psychológ?

danielahamar
26. aug 2024

To mi pripomína, keď mi muz odpadol, ja v 8mesiaci a najstaršieho som zavolala nech mi pomôže, mal vtedy 17r a vieš čo? Ostalo ešte aj jemu zle a bol nepoužiteľný, takže áno strach a bolesť znášame každý inak😅. On osobne keď si zlomil obe ruky, tak ani nemukol🫣Ale ak si myslíš,že je to až moc, tak psychológ.

aiana24
26. aug 2024

Mozno rozobrat si tu situaciu vzdy spatne: ako si sa citila? A dat jej nejake "pomocky" na zvladnutie tej emocie, napr. "Vies ze mama je tu vzdy pre teba", "aj keby sa stal velky uraz tak lekari to osetria", "treba vydrzat chvilu bolest potom bude dobre"... ok neviem ci by to pomohlo len sudim podla seba, ja som taky bojko. Pomaha mi aj prejst si co by bol "najhorsi scenar" a ze aj tak by sa to zvladlo.

tenerifka
26. aug 2024

Ano, mam taku dceru, teraz oslavila 22 rokov a nic sa nezmenilo. Je velmi citliva na vsetko, ale aj velmi vnimava a inteligentna (vysoke IQ potvrdene), vsetko si velmi berie k srdcu.
U nas pomaha len minimizovat rizika urazu, a ak treba osetrenie, s co najmensou bolestou. Na rozbor krvi chodi do sukromneho centra, kde moze lezat, daju jej nieco na kozu proti bolesti a pod nos nieco na dychanie. Predtym pri brani krvi alebo ockovani vzdy odpadla, teraz sa to uz s tymito opatreniami nestava

autor
26. aug 2024

@tenerifka
@aiana24
@pripinak
@danielahamar
Ďakujem za reakcie.
Keď ona tak prežíva všetko, nie len bolesť. Niečo sa jej nepodarí hneď je oheň na streche... Ale keď som ju učila niečo nové, napr.obliekať periny, samozrejme sa jej zo začiatku nedarilo, tak začala vyvádzať..🤦 ale,že hneď... A poriadne. Nie je rozmaznaná ani nevychovaná. Vždy som sa snažila najprv pekne, vnímavo a láskavo, a potom krikom. Potom som mala obdobie, že som ju hneď napomenula: nevyvadzaj!
A to mi je ľúto, nechcem,aby si myslela, že u mňa nenájde pochopenie. Niekedy sa o tom aj rozprávame, ale nevidím,žiadnu zmenu...
Možno to chce ešte čas

klip0
26. aug 2024

@tenerifka ahoj, ako dcéra vníma možnosť budúceho tehotenstva ? Vylučuje to úplne kvôli tomuto, alebo je "otvorená" v budúcnosti mať deti ? Samozrejme ak nechceš odpovedať, tak úplne chapem

autor
27. aug 2024

@klip0 presne na toto som včera myslela. Akoby zvládla pôrod? Ale má ešte len 12, tak o tom nepremýšľa a ja ju nechcem zbytočne stresovať. Ale včera mi napadlo, že jediné epiduralka.

tenerifka
27. aug 2024

@klip0 teraz hovori, ze deti nikdy nechce, ale nie kvoli bolesti a tak (ved dnes uz su sposoby, kedy sa da zabezpecit, ze bolest neciti), ale 22-rocny clovek, ktory studuje a este dlho studivat bude, ma teraz uplne ine priority. Aj moja najstarsia vzdy hovorila, ze deti nikdy nechce😂, a vnucka ma uz 3 a pol roka

sidicek
27. aug 2024

Môj bol taky ,aj stále je ,ale ja teda neustupujem , treba injekciu ide ,žiadne špeciálne zaobchádzanie, lebo sa to bude stupňovať, aj na bolesť si treba zvykať, aj na nepohodu a stres .Teraz už preventívne po všetkom ľahnúť, kým stres opadne a ide sa ďalej.

aiana24
3. sep 2024

Tak asi ma taky temperament dcerka. Budete sa musiet naucit spolu vychadzat, a ona sa bude musiet naucit zvladat svoje emocie